Stranice: 1 [2] 3 4 ... 18   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nis i Nislije - iz mog ugla  (Pročitano 17306 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 15.02.2007. 21:34 »

Sramota me je nekad da kažem da sam iz Niša jer svi onda-LI PA VI IMATE SAMO 4 PADEŽA!

Problem je sto se mnoge Nislije time hvale. I onda nastavljaju da grade imidz grada i gradjana Nisa u tom pravcu da smo "zalupani seljaci", kako nas je prozvao neki beogradski novinar nedavno. Onda ispastaju ovi u Nisu sto vrede, dok se seljak ne oseca uvredjenim posto stvarno jeste seljak, seljacina.
Na periferijama se uglavnom govori uzasno, ali i to zavisi na kojoj strani grada. Ako se na nekoj strani nalazi neko koliko toliko urbano mesto naseljavace ga manje iskvaren dijalekt. Problem je sto je Nis bukvalno okruzen ruralnim mestima, selima, i dok god ljudi silaze odande u Nis, kvarice se govor urbanih Nislija i imidz Nisa ce biti takav da nas znaju po tome sto smo "iz Nis" a ne "iz Nisa".
Sačuvana
milanche
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 16.02.2007. 00:27 »

Problem je sto se mnoge Nislije time hvale.

Znam kada sam jednom prilikom u Beogradu na sred ulice čuo:"A be koje znam mi smo si iz Niš!"
Ukapirao sam da je to ekskurzija iz Niša!Ljudi su ih čudno gledali jer su se ponašali kao divljaci.Ajde deca kao deca pa divljaju,tamo ovamo,ali govor...Jao Bože, pa čini mi se da se trude čak da pričaju gore nego inače.I to se deru,urliču samo da bi ih drugi ljudi čuli.Ja isto imam konstantan problem sa ljudima iz Beograda.Zapravo svi me momentalno iznerviraju kada mi kažu "A iz NIš si!".Studiram u Beogradu,mnogo kontaktiram sa beograđanima i niko nije po govoru provalio da sam iz Niša-nemojte da pomislite da se foliram.Naravno da ne pričam kao beograđani,ne mogu da grešim,promašim neki akcenat,ali sve ostalo što kažem zvuči totalno gramatički ispravno i pre svega "razumljivo".
Sačuvana

Pozz!
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 18.02.2007. 12:47 »

Pa da, mada koga je briga sta Beogradjani misle o nama, bitno je zbog nas samih da se uljudimo. Krivi su roditelji te decurlije, klinaca koji jedva znaju da chitaju, ali zato znaju da zamotaju. A krivo je i obrazovanje ovde, skole, profesori koji su mrzovoljni. Inace je duznost da osim obrazovanja skola utice i na vaspitanje dece. U Nisu je od starta sve prepushteno ulichnom kodeksu.
Sačuvana
Terrorsathan
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 20.02.2007. 05:11 »

Smatram da je mnogo vaznije STA covek govori nego kojim dijalektom, a posebno akcentom to izgovara. Raznovrsnost dijalekata je bogatstvo jezika, a i put ka razgranavanju, sto da ne. Nije valjda da svi moramo da govorimo standardni srpski? Ili ga moramo govoriti [a ne da ga govorimo  Zelenko] I shta je uopste nepravilan govor? Onaj koji se ne poklapa sa nj.k.v. knjizevnim srpskim jezikom? Nisam pristalica tog pogleda na stvari.

Vaznije je da shabani izumru [nadam se da sam jasan], a ne svi srpski nestandardni dijalekti. Kao neko ko je u beogradu vec dosta godina odolevam beogradizaciji svog akcenta. I nije me sramota da progovorim. btw, nisam iz nisha i nemam taj specifican govor, vec ipak koristim sve padeze [gle cuda] uz akcenat karakteristican za moj kraj, kursumliju.
Vaznije je resiti pitanje "izumiranja shabana", prvenstveno kvalitetnijim obrazovnim sistemom, novim sistemom vrednosti... no to nisu stvari koje se menjaju preko noci.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 20.02.2007. 15:28 »

Pa da, mada koga je briga sta Beogradjani misle o nama, bitno je zbog nas samih da se uljudimo. Krivi su roditelji te decurlije, klinaca koji jedva znaju da chitaju, ali zato znaju da zamotaju. A krivo je i obrazovanje ovde, skole, profesori koji su mrzovoljni. Inace je duznost da osim obrazovanja skola utice i na vaspitanje dece. U Nisu je od starta sve prepushteno ulichnom kodeksu.

Apsolutno se slažem. Čak ću uvećati slova.

Smatram da je mnogo vaznije STA covek govori nego kojim dijalektom, a posebno akcentom to izgovara.

Slažem se da je mnogo važnije, ali mnogo toga se može pretpostaviti iz nečijeg dijalekta. Recimo, ako je neko načitan, ako razume potrebu za pravilnim ili približno-pravilnim izgovorom reči (isto kao i pravopisom), odupreće se onom lokalnom govoru (bilo da je to beogradski, niški, novosadski...), i govoriti - rekao bih - čisto.

Raznovrsnost dijalekata je bogatstvo jezika, a i put ka razgranavanju, sto da ne. Nije valjda da svi moramo da govorimo standardni srpski?

I ovde se mogu složiti, ali ne znam da li shvataš na šta liči onaj ... kako govore ovi što dođu u Niš... kako da objasnim... s planina. Da li primećuješ koliko se tu ruga svemu što je civilizacijsko, već kroz izgovor reči?

I shta je uopste nepravilan govor? Onaj koji se ne poklapa sa nj.k.v. knjizevnim srpskim jezikom? Nisam pristalica tog pogleda na stvari.

To sam se i ja pitao pred jednom Novobeograđankom (novom jer se tek odselila u to vreme). Tvrdio sam da ne postoji pravilan dijalekt. Govori se o tom kako je valjevski ili taj dijalekt tog kraja pravilan, a on mi liči na nekakvo stenjanje pri seksualnom činu, pre nego na dijalekt. Pa ipak, ovo ovde je zaista uglavnom takva rugoba od dijalekta, da iako bi mogao da se zvanično ne smatra defektnim, ipak označava nešto predcivilizacijsko u estetskom smislu.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Terrorsathan
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 20.02.2007. 19:32 »

za mene je najveca glupost forsiranje valjevskog dijalekta kao neceg Pravilnog. to sto taj govor vuce korene iz hercegovine, ako se ne varam, i sto je taj valjevski kraj iznedrio uticajne face u sanu koji ostatku srbije namece sta je pravilno, apsolutno ne znaci da su generacie i generacije ljudi koje su zivele van tog govornog podrucja, a neprosveceni carobnim tvrdjenjem da je samo valjevki i okolni dijalekt jedini pravilan, samo obicni seljaci koji ne znaju ni da pricaju kako treba.

Sačuvana
milanche
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 25.02.2007. 12:11 »

za mene je najveca glupost forsiranje valjevskog dijalekta kao neceg Pravilnog. to sto taj govor vuce korene iz hercegovine, ako se ne varam, i sto je taj valjevski kraj iznedrio uticajne face u sanu koji ostatku srbije namece sta je pravilno, apsolutno ne znaci da su generacie i generacije ljudi koje su zivele van tog govornog podrucja, a neprosveceni carobnim tvrdjenjem da je samo valjevki i okolni dijalekt jedini pravilan, samo obicni seljaci koji ne znaju ni da pricaju kako treba.

Vidiš za to nisam baš znao.Iskreno meni se ne dopada taj Valjevski dijalekt nekako mi mnogo pevuše,razvlače ne znam!
Jeste da mi južnjaci imamo taj karakterističan naglask,akcenat,ali MNOGO čistije pričamo od ostalih.Nema pevanja,razvlačenja,spajanja prefiksa sa rečima i sličnih "trikova" koji zbunjuju!
Sačuvana

Pozz!
Baba_Yaga
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #22 poslato: 25.02.2007. 13:04 »

Veruj mi, takve stokadije koja ne zna da prica (i sve to sto je sadrzano u prvom, a i u ostalim postovima ove teme) ima i u Beogradu. I to u velikim kolicinama. Da li zbog toga sto mi je blize okruzenje takvo (Rakovica, i uvek kada idem na visu imam priliku da se susretnem sa ovdasnjim gimnazijalcima i decom (mada, bolje bi stajalo 'idiotima') iz moc-a) ili je nesto drugo u pitanju, ne znam.
Sačuvana

Strah i trepet za svu decu. Kako malu, tako i veliku.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 25.02.2007. 16:37 »

Taj kraj koji je iznedrio najveći broj SANU frajera trebalo bi da se stidi. SANU je najveća krimi i pseudo-intelektualna organizacija u zemlji. Ali moguće da je tačno to u vezi sa njihovim uticajem.

Inače, moj prvi susret sa valjevskim dijalektom je izgledao ovako: dopala mi se jedna devojka preko chata i utvrdimo da bismo mogli dazgovarati telefonom. Bilo je to pre oko 7 godina. Pozovem, i čim je počela da govori ja se počnem kidati od smeha. I tako šta god da izgovori ja opet u smeh. Mislim da sam se zaljubio u taj dijalekt i svu njegovu nakaznost (neke vrste) nego u to šta je govorila. Mada, istina, jeste jedna od najizuzetnijih osoba koje sam upoznao. Ipak, dijalekt valjevskog kraja više liči na razgovor dvoje u krevetu neg razgovor ljudi na ulici, na fakultetu il tako nešto. Izgleda da se i ovo slaže s tim:

Iskreno meni se ne dopada taj Valjevski dijalekt nekako mi mnogo pevuše,razvlače ne znam!

... sa tim se mogu složiti. Ali ne i sa rečima da mi (Nišlije) imamo čist akcenat. Pre će biti da tako govore Kragujevčani. Niš je iskvario svoj jezik i izgovor onda kad su bolji od omladine počeli da odlaze za Beograd, a sa okolnih sela počeli da silaze u grad. I tu teško da se ikako može stanje poboljšati. Jedino da nekako počnemo "uvoziti" ljude iz Kuršumlije, jugozapadne Srbije, Šumadije ili istočne Srbije (što manje ovih južno od Niša, prema Vranju). A da bismo ih uvezli potrebno je da ih nečim zasenimo jače nego Beograd. Što je ravno neverovatnom. Pre će neki asteroid, ili kak se to već kaže, udarit u Zemlju i dovesti do smaka sveta neg što će Niš u nečem biti interesantniji od Beograda.

Veruj mi, takve stokadije koja ne zna da prica (i sve to sto je sadrzano u prvom, a i u ostalim postovima ove teme) ima i u Beogradu. I to u velikim kolicinama. Da li zbog toga sto mi je blize okruzenje takvo (Rakovica, i uvek kada idem na visu imam priliku da se susretnem sa ovdasnjim gimnazijalcima i decom (mada, bolje bi stajalo 'idiotima') iz moc-a) ili je nesto drugo u pitanju, ne znam.

Ne tvrdim da ih nema. Ali sigurno ih manje ima u Beogradu (procentualno), jer u tom gradu (regionu, metropoli, kako god) deca imaju bolje uslove za razvoj, a i dolaze vam samo najbolji (dobro, i najbogatiji) iz ovih zatucanih sredina Centralne Srbije (što će reć da najgori ostaju ovde).
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
becar1
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 27.02.2007. 17:08 »

Duže vreme posećujem Vaš forum i interesujem se za dešavanja u Nišu, jednostavno sam zainteresovan da pronadjem pored novosadske, još neku konkurentnost Beogradu u gradovima Srbije, Niš kao treći grad u zemlji izaziva najveća očekivanja sa moje strane i ja iskreno navijam da se Vaš grad probudi. Prošli vikend sam imao sreće da prvi put posetim Niš na par dana i evo nekoliko najupečatljivijih utisaka pozitivnog i negativnog karaktera:

Grad

Tipičan grad balkanske tipa, sa mešavinom svih stilova koji su prohujali našim prostorima od Kraljevine Jugoslavije do sada. Svidja mi se položaj Niša i to što je okružen brdima koji mu daju neki šmek. Nišava mi deluje prilično čisto i svojim ubrzanim tokom daje neki ritam gradu. Atmosfera je prilično živa u centru i okolini. Svidja mi se glavna pešačka ulica i relativno zgrade koje je formiraju. Ono što sam primetio je da se grad sporo razvija, malo ima kranova, novih gradilišta, ili možda nisam prozujao kroz delove grada gde se tako nešto dešava?

Siromaštvo

Tek mi je na licu mesta postalo jasno o čemu vi ovde toliko pričate. Stvarno onakve scene u životu nisam video. Subota oko podneva, kretao sam se ulicom od stanoce šrema tvrđavi mostu i centru, ceo taj potez je bio pun preprodavaca i kupaca po kojima se čita sva nesreća koja nas je streafila zadnjih godina. Meni je jasno da je na tom potezu i pijaca, ali improvizovan buvljak na centralnom gradskom trgu, gde se prodaju gaće, čarape i jastuci... to mi  nije jasno. Znak da je ekonomija pukla i da je treba oživeti, stvarno ružna slika grada, ne znam zašto njih ne smestite u okvir pijace? Čistoća grada nije na nekom nivou, centar je prilično prljav, o okolini i da ne pričam, potez od tvrđave do arhitektonskog fakulteta bi trebao da predstavlja ukras uz gradsko polje, tvrđavu i igrališta na njoj, ali njih niko ne održava. GAF, takođe, ako da nije dinara uloženo u njega od kako se sagradio. Vozni park je primetno skroman kao i gradski prevoz.Još jedna negativna slika je scena u hodniku nebodera na Niškom bulevaru na koji smo se popeli da bi slikali panoramu. Hodnik, liftovi... kao iz horora. Kako to neko ne sredi malo?

Gostoljubivost

Nisam naišao na toliku gostoljubivost nigde gde sam bio. Čak mi je u nekim trenutcima bilo i neprijatno od domaćina sa kojima sam se susretao. Čuo sam ranije priče da su Nišlije gostoljubive, ali nisam mogao da predpostavim da će me ta njihova osobina oduševiti. Stvarno se osećam dužnim i kad budem uzvraćao gostoprimstvo, potrudiću se da se osećaju kao ja u Nišu. Ljudi su generalno svi pozitivci koje sam sretao i upoznavao, taj kvalitet morate negovati, svaka čast.

Podzemni prolaz + Kalča

Kada sam ušao u podzemni prolaz i krenuo njegovom putanjom prema kalči mislio sam u nekim trenutcima da sanjam, ili da sam umro  :) , stvarno nisam očekivao 
toliku dužinu podzemne pešačke zone koja je ispunjena buticima i ljudima. Ljudi je bilo toliko tog subotnjeg podneva da sam imao utisak kao da se nalazim u višemilionskom gradu. Jel u Nišu običaj ili tradicija da se subotom ide u šoping? T.C. Kalča je ispunio moja očekivanja, bio je prepun u vreme moje posete, puno punih kafića, stvarno je sve izgledalo živo, i jako mi se svidela atmosfera. Mada mi se ne svidjaju materijali koji su korišćeni u enterijeru, ali to bi pripisao svojoj profesionalnoj deformaciji, pa sam jednostavno morao da prokomentarišem.

Devojke

:o Jako su mi se svidele, ali baš jako. Ne volim da generalizujem stvari, ali mislim da su Nišlijke bolje od Beograđanki, bar ovako na ulici koje se daju sresti... Čak su mi delovale opuštene i prilikom mojih "startova" u klubovima, bile su kulturne, kao i ja prema njima a njihov simpatičan naglasak me je osvojio. Ne bi se bunio da  postanem Niški zet :) Moderne  obučene... da ih ne hvalim dalje, desetka za Nišlijke. Klubovi u Nišu nisu loši. Sviđa mi se što nisam naišao u centru ni na jedan lokal gde se puštaju narodnjaci što kod nas nije slučaj.

Šta ćeš ti ovde?

Pitanje koje mi je kao po pravilu postavljao svaki novi Nišlija/Nišlijka koje sam upoznao. Posle takvog pitanja nismo se ni ja ni oni prijatno osećali, imao sam utisak kao da se nalazim u nekom zaraženom prostoru, a oni se čude otkud mi hrabrosti da uđem u njega. Fali vam malo više lokalpatriotizma, a imate osnova za njega.

Gimnazije?

Gimnazije Bora stanković i Stevan Sremac, dve gimnazije jedna vrata? nije mi bilo jasno o čemu se radi.

Opšti utisak

U nekim stvarima Niš nije ispunio moja očekivanja, dok je u drugim prevazišao. Jedno je sigurno Niš je postao moj omiljeni grad posle Novog Sada, i jedva čekam da ga posetim ponovo, možda na duže i lepše vreme pa da obiđem ono što nisam stigao. Nadam se da će se dotle neke stvari pokrenuti sa mrtve tačke, ja vam želim sve najbolje.
Živeli
Sačuvana
milanche
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 27.02.2007. 19:01 »

Cheesy Cheesy Lepo,lepo... Baš mi je drago što ti se Niš dopao!!  Cheesy Cheesy
Sačuvana

Pozz!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 02.03.2007. 08:16 »

Fino od tebe, Bećar, što si postavio ovo o Nišu iz ugla jednog Novosađanina. Retki su gosti koji toliko pažnje posvete ovom gradu, što pokazuju i podaci Turističke organizacije Srbije. Oni beleže sve slabiju posećenost ovog grada, kako od strane stranih, tako i od strane domaćih turista.

... jednostavno sam zainteresovan da pronadjem pored novosadske, još neku konkurentnost Beogradu u gradovima Srbije...

Ja sam o ovome baš razmišljao ovih dana... Sedim u automobilu i sa suvozačkog mesta posmatram grad noću idući centralnom ulicom. Gde god da pogledam stalno vidim apsurd ovoga za šta se borim. Da bi Niš bio konkurentan Beogradu najpre bi trebalo da inteligencija koja se ovde zadesi (rodi ili slučajno naseli) ne seli odavde u Beograd, pa čak je trend ovih nekoliko godina pobeći i u Novi Sad. Kad vidiš mlade iz nekog grada kako dolaze u tvoj, znaj da je taj grad u teškim problemima i da će uskoro iz njega početi da se iseljavaju i oni manje uspešni, sve dok ne počne da liči na najsevernije napuštene gradove Rusije.

Niš kao treći grad u zemlji izaziva najveća očekivanja sa moje strane i ja iskreno navijam da se Vaš grad probudi.

Da sam ja na tvom mestu ne bi me zanimao Niš. Isto važi i da sam otišao odavde. Možda je tebi bio interesantan jer si boravio dan-dva (i meni je interesantno kad odem do centra i tu prošetam dnevno sat, sat i po), ali živeti ovde je slično silasku u pakao. Ovo posebno važi za intelekt koji od Niša beži kao od đav'la.

Svidja mi se položaj Niša i to što je okružen brdima koji mu daju neki šmek.

Brda su ogroman problem Niša. Ionako je teško bez para napraviti valjan plan grada. Grad više nema gde da se širi. Sa svih strana su brda (sličan problem ima i Užice, samo mi se čini da su oni baš zaglavljeni, kao u nekoj rupi), čija urbanizacija podrazumeva mnogo veća ulaganja. Sa druge strane je auto-put i aerodrom (odakle si i ti došao verovatno), pa se ne vidi rešenje. Jedno je ono koje je predložio retard-gradonačelnik - da se izmesti aerodrom (kao da je to igračka, kao da bi za to bilo para), a drugo - da se gradi uprkos auto-putu, odnosno da se ovaj vremenom izmesti odatle. Na tome rade kad je Beograd u pitanju, ali kad bi neko u tom gradu pomenuo Niš, naravno da bi bilo sasvim drugačije što se tiče republičkih ulaganja. (Vidi problem izmeštanja železničke pruge iz centra grada.)

Atmosfera je prilično živa u centru i okolini. Svidja mi se glavna pešačka ulica i relativno zgrade koje je formiraju.

Grad možeš da prepešačiš bukvalno za sat i po. Dobro, ne baš dijagonalno, ali s kraja na kraj, duž tzv. glavnom ulicom. Zato što je sve tako skučeno, centar dobija naročitu pažnju: sve prolazi tuda. Da grad od skoro 300 hiljada stanovnika ima takvu saobraćajnu strukturu da svi putevi vode "do konja" (odnosno do Ambasadora), dovoljno je indikativno koliki problem čeka da bude rešen, i traži mnogo više novca od onog što bi Niš mogao da sakupi u narednih 10 godina. Nišu, naprosto, preti totalni saobraćajni kolaps, jer u infrastrukturu nije ulagano decenijama.

Što se tiče Pobedine (onog šetališta koje pominješ), ona je slična šetalištu u svakom drugom gradiću. Sećam se da Subotica ima šetalište slične dužine i širine. O Knez Mihajlovoj u Beogradu neću ni da pričam. To je skoro kao čitav Niš da pređeš. Kragujevac ima čudnu pešačku zonu, nekako naročito kratku, ali ipak razgranatu na mnogo manjih ulica koje čine sve zajedno pešačku zonu. (Ovo rešenje u Nišu ne bi valjalo jer bi nastao saobraćajni pakao već u prvoj minuti.)

Pobedina ima jedan drugi problem. Gomila ljudi se okupi tu da bleji i pozira od jutra do večeri. To koliko je Niš studentski ili intelektualni centar ovog dela Srbije može da kaže i to što kroz Pobedinu nećete videti niti jednu knjižaru. Iz Niša su skoro sve izdavačke kuće koje su imale knjižare - pobegle. Pogledajte koliko je elitnih knjižara kroz Knez Mihajlovu. Naprosto, kakvi ljudi - takva i ponuda.

Ono što sam primetio je da se grad sporo razvija, malo ima kranova, novih gradilišta, ili možda nisam prozujao kroz delove grada gde se tako nešto dešava?

Hah. Sviđa mi se ovo. Za tebe je to alarmantno. Za Nišlije to nije ništa novo. Navikli su na to da se ništa ne radi. Zadnji veliki projekat bila je Kalča o kojoj uskoro pišeš. A to je urađeno - neverovatno ali istinito - za vreme vladavine SPS-a i Mileta Ilića koga su studenti živog sahranjivali. U stvari, u isto vreme je rađen i podzemni prolaz. Sve to, dakle, početkom devedesetih.

Inače, jedino što se radi jesu nadogradnje stambenih zgrada. Ili početak nove iz temelja, negde u samom jezgru grada, što je nedopustivo ako grad želi da bude nešto više od obične spavaonice. Centar mora da bude rezervisan za lokale, ogromne kompanije na koje bi grad morao da računa. Ipak, ovde se u centru legitimno grade stambene zgrade. I sve njih ja obiđem (bukvalno sve) tokom jedne moje rutinske šetnje. I naravno, zadovoljan sam kad vidim da se makar nešto gradi.

Tek mi je na licu mesta postalo jasno o čemu vi ovde toliko pričate. Stvarno onakve scene u životu nisam video.

Ti si video centar i bulevar (verovatno bulevar Nemanjića), ali šta bi tek rekao da si video periferiju (sa koje god strane). To je tek priča za sebe. To je tako jadno da se zapitaš koliko čovek može da snizi očekivanja kad je život u pitanju.

Subota oko podneva, kretao sam se ulicom od stanoce šrema tvrđavi mostu i centru, ceo taj potez je bio pun preprodavaca i kupaca po kojima se čita sva nesreća koja nas je streafila zadnjih godina. Meni je jasno da je na tom potezu i pijaca, ali improvizovan buvljak na centralnom gradskom trgu, gde se prodaju gaće, čarape i jastuci... to mi  nije jasno. Znak da je ekonomija pukla i da je treba oživeti, stvarno ružna slika grada, ne znam zašto njih ne smestite u okvir pijace?

Heh... Opet naivno pitaš. Nemaju ti ljudi para da plate tezgu na pijaci (preduzeću Tržnica). Zato su napolju. Policija dođe, rastera ih, oduzme im robu, ali ovi se opet sakupe i opet prostru veš, i ne znam šta još. Mene to izluđuje kad god naiđem na tu scenu, ali zato pokušavam maksimalno to da izbegnem. Prizor može da mi upropasti dan.

Čistoća grada nije na nekom nivou, centar je prilično prljav, o okolini i da ne pričam, potez od tvrđave do arhitektonskog fakulteta bi trebao da predstavlja ukras uz gradsko polje, tvrđavu i igrališta na njoj, ali njih niko ne održava. GAF, takođe, ako da nije dinara uloženo u njega od kako se sagradio.

Govoriš o potezu koji se prostire kroz tvrđavu. To je neuredno, pogotovo noću jer nisu postavili osvetljenje. Trava je nepokošena, nema mnogo klupa. Jednostavno, tvrđava je u užasnom stanju, iako nikad nije bila u boljem (nikada niko u nju nije uložio ništa značajno, pa čak ni na planu običnog komunalnog održavanja).

Trebalo je da kažeš nešto o nečemu što prvo pada u oko. Ulaz u Niš, pogled koji se javlja kad čovek siđe iz autobusa na glavnoj autobuskoj stanici i uputi se ka centru. Ide kroz pijac, onaj koji si opisao, ali je još gori sa ove strane odakle turisti nailaze. Tu ćeš videti cigansko derle kako prljavim prstima jede vruć burek ispred tebe, ali istovremeno drugom rukom gura ona prvljava kolica kojim prevozi karton. Automobili ne mogu da prođu, ali vozač uporno pokušava preskočiti i prodavce, i ove rome, gurače kolica, i kupce koji ne znaju je li to pešačka zona, ciganska mala ili normalna ulica koja vodi ka centru (manje od 500 metara udaljena od "konja"). To ruglo neće biti rešeno, rekao bih, ni za 20 godina.

Inače, kad smo već kod nekih fakulteta i ulaganja u njih... Ako si zainteresovan otvorio bih temu i započeo priču o katastrofi Filozofskog fakulteta u Nišu. O zgradi koja je verovatno "fenomen" i za srpske standarde.

Vozni park je primetno skroman kao i gradski prevoz.

U Nišu je glavni prevoznik (monopolista) Niš-ekspres. Cena karata (šteta, ne znam da li sam sačuvao, ali jednom prilikom sam skenirao kartu da bih pokazao na netu, jer sam mislio da ljudi neće verovati, oni koji nisu iz Niša) je u jednom trenutku u toku 2006. godine iznosila čitavih 50 dinara u jednom pravcu! Karta za dnevnu vožnju bila je 120 dinara!

Nedavno su se uključili i privatni prevoznici iz Beograda, ali bez naročitog poboljšanja što se cena i usluga tiče.

Još jedna negativna slika je scena u hodniku nebodera na Niškom bulevaru na koji smo se popeli da bi slikali panoramu. Hodnik, liftovi... kao iz horora. Kako to neko ne sredi malo?

E, ne znam. Ja ne stanujem u zgradi (već u kući na periferiji, zato sam i ovako neurotičan, kao odsečen, ali ne samo od centra dešavanja u Srbiji - pošto ne živim u Beogradu - nego i od dešavanja u Nišu), ali sam viđao kako to izgleda ovih godina koliko sam ih obilazio u potrazi za odgovarajućim stanom koji bih kupio. Nisam bio iznenađen. Lift ko lift. Heh. Navikao sam izgleda. No, postoje i nove zgrade, gotovo na periferiji grada, gde su liftovi novi i stvarno fenomenalni. Evo i moja zgrada (sad se kao selim) će imati jedan lift, mali ali baš kvalitetan. Inače mi liftovi ne smetaju, bitno je da su funkcionalni.

Nisam naišao na toliku gostoljubivost nigde gde sam bio. Čak mi je u nekim trenutcima bilo i neprijatno od domaćina sa kojima sam se susretao. Čuo sam ranije priče da su Nišlije gostoljubive, ali nisam mogao da predpostavim da će me ta njihova osobina oduševiti. Stvarno se osećam dužnim i kad budem uzvraćao gostoprimstvo, potrudiću se da se osećaju kao ja u Nišu. Ljudi su generalno svi pozitivci koje sam sretao i upoznavao, taj kvalitet morate negovati, svaka čast.

Da su pozitivci - to da. Ali pre bih rekao da se radi o nekoj prostodušnoj pozitivnošću, nego o nekoj promišljenoj.

Nije mi baš jasno kako je moguće da kažeš za Nišlije da su dobri domaćini. Pa ja gde god da odem po Srbiji, u koji god grad, nailazim na prijatnije ljude nego ovde. Dobro, možda je Valjevo nekako ostavilo najgori utisak, tamo kao da odgajaju mržnju. U principu glupo je generalizovati, ali ovde oni koji putuju do Beograda, Novog Sada i slično, uvek prenose da su imali prijatna iskustva s ljudima. Par mojih bivših prijatelja od kojih je jedan studirao u Beogradu je uvek kritikovao ljude po prodavnicama u Nišu, i navodio koliko su ljubazniji oni u prestonici (uh, ala mi je gadljivo dok ovo pišem/izgovaram; lakše mi je reći Beograd). I sa tim se slažem.

Kada sam ušao u podzemni prolaz i krenuo njegovom putanjom prema kalči mislio sam u nekim trenutcima da sanjam, ili da sam umro, stvarno nisam očekivao
toliku dužinu podzemne pešačke zone koja je ispunjena buticima i ljudima.

Podzemni nije sasvim korektno urađen/završen, ali jeste jako bitan za grad, kako u estetskom smislu (mada na prvi pogled to se ne vidi, mislim, dok se ne ode pod zemlju), tako, pa i više, u saobraćajnom. Kako bi izgledala glavna ulica kad ne bi bilo podzemnog teško mi je da zamislim.

Video sam podzemne u Beogradu i sviđa mi se što su daleko širi od ovih. Imaju i oni duge hodnike, ali mi se ne dopada što stalno duva kroz njih, i nema mnogo ljudi. Nekako je čak i mračno unutra. U Nišu je nekako atmosfera prisnija. Najpre zbog toga što je stalno gužva, a onda i zato što je prolaz uži i osvetljeniji.

Jel u Nišu običaj ili tradicija da se subotom ide u šoping?

Poznato mi je da je subotom uvek nemoguće izaći na kraj sa gradskim prevozom, ukrcati se ljudski u autobus. Jeste to ovde dan za šoping. A ja bih još da pitam: zar negde nije? Mislio sam da je tako i u drugim gradovima.

T.C. Kalča je ispunio moja očekivanja, bio je prepun u vreme moje posete, puno punih kafića, stvarno je sve izgledalo živo, i jako mi se svidela atmosfera. Mada mi se ne svidjaju materijali koji su korišćeni u enterijeru, ali to bi pripisao svojoj profesionalnoj deformaciji, pa sam jednostavno morao da prokomentarišem.

Kalča je arhitektnonsko-urbanistička greška decenije koju je nemoguće ispraviti. Jeste da zgrada daje nekakav utisak da se radi o značajnom tržnom centru, da je tu uloženo nešto, ali je time još više opterećen centar, uništena mogućnost da se napravi valjan parking (za tolike lokale Kalče nije isplanirano "samo" to). Kalča je morala da ima i spratove pod zemljom koji bi služili kao parking, ako bi se i na taj način nekako uspelo ublažiti to što je izgradnjom nje učinjeno u stvari.

Devojke. Jako su mi se svidele, ali baš jako. Ne volim da generalizujem stvari, ali mislim da su Nišlijke bolje od Beograđanki, bar ovako na ulici koje se daju sresti... Čak su mi delovale opuštene i prilikom mojih "startova" u klubovima, bile su kulturne, kao i ja prema njima a njihov simpatičan naglasak me je osvojio. Ne bi se bunio da  postanem Niški zet :) Moderne  obučene... da ih ne hvalim dalje, desetka za Nišlijke.

Ha! Ha! Moram da te pitam jesi li možda nosio kajlu ili izneo dobar mobilni telefon (da košta minimum 500 evra) pred njih. Jesi li zveckao ključevima opakog automobila? Ako nisi onda ne znam kakvo si to mesto i kakve devojke pronašao, ali u Nišu je ovo gore navedeno uglavnom pravilo ako želiš da devojka bude prijatna. Ali ti navodiš da su "namontirane" (moderne, obučene), što mi nekako ide ka onom fenseraju koj ja srećem uvek kad pođem u noćnu šetnju. Čudi me da si naišao na prijatan razgovor ako si sa takvima razgovarao. Inače, naglasak je očajan, ali ovo je totalno subjektivna stvar. Uostalom, imamo već temu o naglascima pa bismo tamo mogli o njima. Uglavnom, meni je naglasak Nišlijki u startu odbojan i ako bih bio sa nekom Nišlijkom blizak morala bi to da koriguje. Dopada mi se valjevski/kolubarski.

Gimnazije Bora stanković i Stevan Sremac, dve gimnazije jedna vrata? nije mi bilo jasno o čemu se radi.

U Nišu se svaki metar mora iskoristiti, jer se nema za izgradnju novog. Tako su i deca stisnuta u te kvadrate jedne zgrade, podeljene u dve gimnazije: jedna je filološka, druga matematička. Nedavno sam tamo držao probni čas filozofije. Iznutra su u mnogo gorem stanju no što se čini ovako spolja. Zamisli kad prolazeći hodnikom možeš da baciš pogled kroz ZATVORENA VRATA, i da vidiš pola odeljenja i profesora (pri tom: vrata su sasvim od drveta, nema stakla!).

Jedno je sigurno Niš je postao moj omiljeni grad posle Novog Sada, i jedva čekam da ga posetim ponovo, možda na duže i lepše vreme pa da obiđem ono što nisam stigao. Nadam se da će se dotle neke stvari pokrenuti sa mrtve tačke, ja vam želim sve najbolje.

Možda si takav utisak stekao zbog ljudi sa kojima si se družio to vreme provedeno u Nišu. Ali Niš je obično i za studente iz manjih mesta - ništa posebno.
Sačuvana

milanche
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 05.03.2007. 20:55 »

Ja ipak mislim da si preterao!!!!    nezadovoljan
Sačuvana

Pozz!
Nislija
Gost
« Odgovor #28 poslato: 12.03.2007. 14:07 »

Ja ipak mislim da si preterao!!!!    nezadovoljan

Ma ne da je preterao nego mi se povracalo dok sam citao sta lupeta ....

Ali ... verovatno je to neki pacenik, svestan svoje gluposti , sto potvrdjuje u nick domaci izdajnik, /negde duboko u sebi oseca da gresi ali ne zna kako da se uklopi u sredinu .../ slabic koji je odbacen od ostalih i onda sta biva ... ?  ode decko u neku nevladinu organizaciju punu pravih cistokrvnih srba i nislija sa prezimenima Kekenj,Šindić,Rolj,Hraško i td ... sebe nazove domacim izdajnikom i sad je frajer ... leleeeeeee, /muka mi ali moram ... registrovao sam se da mu odgovorim .../ i onda pocinje da bljuje gomilu gluposti o svom gradu .... a izbeglice i doseljeni su zavoleli Nis i nislije ali on nije ... jer je odbacen kao skart, kao neko ko nema ni gram samopuzdanja i samopostovanja .... kao neko ko zna da ne pripada tu pa u sigurnosti svoje sobe, uz pomoc racunara i neta kaze ono sto na ulici ne sme ... pravi frajer ... onako bas ... i sad mu se mi divimo ... ma mojega mu se divimo .... to treba da se iseli pa da grad zazivi ... jer dok bude bilo ovakvih izroda koji samo nesto kvare imacemo problem ...
ne smeta nama ni beograd niti bilo ko drugi ... ali on zeljan novog pocetka pokusava da se drugima uvuce u bulju ... i to nasuvo .... ma da, u tudjeg tatka pogolema ona stvar ... nije nego ... nego decace , pokusaj da se malo vise druzis sa ljudima oko sebe pa mozda i zavolis ovaj grad i cak mozda i nadjes devojku ... do tada ti ostaje samo ovo jadno proseravanje na netu .... i gomila sazaljenja od strane tvojih sugradjana .... razmisli malo o gore napisanom ... i .. zbogom ... izdajnice :)
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 12.03.2007. 15:06 »

Bećar, je l' sad shvataš s kim ja imam posla u Nišu i zašto je Niš takav kakav je?
Ne treba da te iznenadi: ovo gore što je potpisani Nišlija izjavio jeste dominantno mišljenje u ovoj palanci. Nije to samo slučajna glupost, to je duh kojim Niš pulsira. Njegov brend. Inače, eto razloga zašto u Nišu samo retardi uspevaju; svi koji nešto vrede beže iz njega, rekoh već, kao od đav'la. I onda se pitaš zašto se u Nišu ne gradi, zašto propada.
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 18   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: