Stranice: [1] 2 3 ... 18   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nis i Nislije - iz mog ugla  (Pročitano 17316 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Gušt
Gost
« poslato: 19.07.2006. 14:52 »

Zaista je frustirajuce kad vam dodju prijatelji i gosti iz drugih gradova/zemalja. Od doga da (do skoro) niste imali gde da ih smestite u pristojan hotel, do toga da nemate gde da ih odvedete. Takodje, ova radikalizacija stanovnistva, kukasti krstovi po zgradama (koje niko ne kreci) nimalo nije prijatno. Pravi je taj izraz poseljacenje. Projektuj svoju seljacku filosofiju na grad koji je vrlo pogodno tle i evo...odlicno se prima. A mislim da je jedan od razloga taj sto ovde nema dovoljno gradske ekipe, ljudi koji su obrazovani, moderni, bez kompleksa. I dalje je mnogo vise onih polu-gradjana i udavise nas. Evo primera grada koji je barem po broju stanovnika slican Nisu, mislim na N.Sad. Znate kad bi se ovde primio EXIT? Nikada! Pa skoro sam cuo da je Cubismo odlozio koncert jer nije bilo interesovanja. Grad, hocu reci naselje od 200.000 dusa nije dao 500-1000 ljudi za koncert moderne muzike. A gledam skoro na briljantnim niskim medijima koncert narodnjackih Amadeusa, puna je bila Djava. Sa rizikom da sirim defetizam, mislim da smo mi daleko od neke moderne definicije grada i plasim se da ce takvo stanje ostati veoma dugo, jer procesi koje mi moramo proci nisu nimalo laki i kratki.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 21.11.2006. 01:02 »

- Bate, de si nabavio tu jaknu sva ti markirana!
- A be kupio sam gu u podzemni, ne smem ti kažem kolko skupa.
- Ma ae, ja moju plati petnes iljade prošlo leto, al sd planiram da si kupim još ednu.
- A toj li D i G?
- Ama dobro, će li idemo večeras u Foru?
- Pa će idemo. Šta si ti misleo?
- A će li povedeš neku od onej tvoje?
- Ću si povedem Brankicu, da viš što se ona zna namontira!
- A, znam. Pa vide gu ja pre neki dan tam u Pobedinu. Sve si svetli s nju. Išla s neke drugarice. A dobre joj drugarice, nek povede još neku sas nju.
- Toj li za teb?

To je razgovor dvojice mladih Nišlija u autobusu koji slušam gotovo svaki put kad pođem do grada tim prevoznim sredstvom.

O čemu ovi mladi razmišljaju, čemu se nadaju, šta čini njihov život, šta ih čini srećnim, u kojoj meri Niš to uspeva da im omogući, koliko je njima uopšte i potrebno obrazovanje, opšta kultura, jezička kultura, izgradnja i usmerenje kao ličnosti, itd? Je li to prosečan niški mladić? Je li zadovoljan ovim što ima? Da li takav neko uopšte traži više?

Kakve su posledice i kakva je budućnost grada ako ovakav razgovor jeste nešto sasvim prirodno na ulicama, u kafićima, u autobusima, odnosno - u Nišu?

Koliko je Niš provincijski grad? Da li postoji način ili postoji li barem iskra nade da on to nekada ne bude?

Kakav je profil čoveka koji je zadovoljan gradom ovakvim kakav sada jeste? Može li neko i vizuelno da opiše takvu osobu, iako nas - verujem - prvenstveno zanima kako taj neko razmišlja?
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 21.11.2006. 01:56 »

Nis - provincija i kavez. To bi mogao da bude naslov za neku buduću knjigu u izdanju Diferencije. A ta dvojica koju si opisao su neki ekstra debili. U Nisu se ipak govori malo bolje, ti tvoji mora da su na liniji N. Banja - L. Stena, kao sto i jesu, pa se i vidi. Mada ni centar nije mnogo bolji.
Sačuvana
alltheweb
Gost
« Odgovor #3 poslato: 21.11.2006. 02:56 »

Citat
ti tvoji mora da su na liniji N. Banja - L. Stena, kao sto i jesu, pa se i vidi.

ovakvih likova ima na svim linijama gradskog prevoza  jezik jezik u vecim kolicinama....

Cemu se nadaju, sta ocekuju ...pa nista vidis da je vecina ljudi u ovom gradu sisla sa planine, PINK im je postavio norme i oni se svojski trude da ih ispune... "Fora" curice bice pevaljke, mamlazi kao ovi pa najverovatnije tata ce im osnovati neku firmicu.... a ko zna mozda bude i ono "prodaj stari stoku , da kupimo koku..."

Otisao je ovaj grad debelo u blato, sto je najgore vecina je toga svesna i opet pasivna , mozes da im pricas koliko hoces, samo ih ne diraj kada pocne VB ili omiljena im serija  mocan
Sačuvana
Bella
Gost
« Odgovor #4 poslato: 22.11.2006. 02:59 »

To što ste čuli u autobusu je ochekivana posledica decenijskog civilizacijskog nazadovanja.Ni u ranijim epohama nismo sustizali evropsku kulturu,tako da se jaz samo produbio.
Deca nisu odgovorna i svako "Leeeej" je sramota roditelja, prosvete i države.Toj deci niko od njih nije ponudio bolje sadržaje ,osobito u provinciji zvanoj  Niš.Zna se na kakvim obrascima su oni rasli i tu je priča završena.Kasnićemo još više za svojim neposrednim okruženjem, o Evropi da i ne govorim.
U BG-u i NS-u mladi imaju više ponuđenih sadržaja i mogućnost da izaberu kvalitetnije. U Nišu je situacija oduvek katastrofalna.Sve se zasniva na privatnim naporima roditelja da deci pomognu da prepoznaju  kvalitet u bilo kojoj oblasti života.U tome neće imati pomoć ni jedne institucije a njihovo dete će čak imati probleme ako se ne uklapa u mediokritetsku većinu.
Nada postoji za nove generacije ali bez angažovanja svih,šanse su male.
Dok u gradu budu "Filmski susreti" naj događaj sezone, od našeg grada nema ništa.I ono što je vredelo,poput "Horskih svečanosti", srozali su ispod svakog nivoa.Incidenti su kad se u gradu desi neki vredan kulturni događaj.Potrebno je kroz nove forme i na raznovrstan način pružiti priliku mladima da obogate svoj duh i osete potrebu za takvim sadržajima.
Jednostavno,imamo nove izgubljene generacije i to se kod nas ciklično ponavlja i nikako da kao država izvučemo pouke.Zato kasnije,kad takve generacije stasaju, mi platimo strašnu cenu svoje gluposti.

PS
Ipak ne verujem da su to prosečni niški mladići.Iskreno verujem da to nije prosek.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 22.11.2006. 12:00 »

"Leeeeej" je sramota pre svega prosvete na lokalu. Prosvetari imaju obavezu da nauce decu ga pravilno govore i tome sluzi cas srpskog jezika. Zato za sve ovo kako se govori juzno od Krusevca krivi su prosvetari i konkretnije profesori u srednjim i osnovnim skolama koji ne znaju da opominju decu kad ne izgovore pravilno rec, a da ne govorim o tome kad pogrese padez. Mada ko zna, mozda ni oni sami ne znaju.

U Nisu je uspeh tek dete "skloniti sa ulice".

Filmski susreti i kulturni sadrzaj grada Nisa je smesan, tuzan, jadan, sve naj-najgore. Slazio bih se da ako su FS glavna gradska manifestacija onda grad treba da promeni status u selo i da se tada s pravom ponosimo sto imamo FS. U Beogradu i NS-u ta manifestacija bila bi trecerazreda i ni od kakvog znacaja.
Sačuvana
Vixen
Gradjanin
*

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Always look back...

« Odgovor #6 poslato: 22.11.2006. 20:23 »

Takav "mladic" i naravno "devojka" i ne moraju da traze vise jer su mozda i sami siguran da im "vise" nije ni potrebno,odnosno to bi na "finjaka" znacilo da oni mozda i ne mogu vise.Zasto svi moraju biti obrazovani,uzviseni i da znaju smisao pravih vrednosti kad je sve sto oni zele skupa dronjka i izlazak u jedan od toliko "fensi", "modernih" kafica. Mis'im stvarno!
Kad smo vec kod skole i osali edkativnih institucija,kako ocekivati vise od ucenika kad i njihovi profesori nisu bolji? Cisto primera radi-u cetvrtom razredu gimnazije dobila sam sveze diplomiranu,mladu,zgodnu,napirlitanu i nasminkanu profesorku matematike.To sto kad god bi pitala "al vam jasno" mi odgovarali sa "nije" a ona nastavljala "ma nije ni vazno" nema nikakve veze ni sa kulturom,obrazovanjem i skolom uopste. "za kontrolni cemo vezbati vise danova"-verujte mi ovo nije izmisljeno,jer se celo moje odeljenje gledalo nadajuci se da smo pogresno culi.ALI NISMO! Epa dragi moji,Lana(profesorka) jos uvek radi u "Bori",svaki dan dolazeci u sve kracoj suknji,dubljem dekolteu,tesnijim pantalonama i visim potpeticama. "Nije lepa al' je zato glupa"
Sačuvana

Every sweet with sour is tempored still
Lvzifer
Gradjanin
*

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 17.12.2006. 01:13 »

Ja imam jednog druga Nisliju i super je lik, ali kamo srece da su ostali ko oni. Evo sad bio koncert smf-a u ks i ko zadnji cobani se ponasaju, ljud sivraju neki laganiji ritam oni se razmasu i malte ne biju po koncertu, krajnje shabanzi. Podsecaju me na nase dizeli koji tako kad svira neki bendic u gradu vide sutku i kao " SUTKA SAD CE DA SE BIJU AJDMO I MI" i tako mlataraju i biju ljude ko shabani, sto najgore jedini koji su "popili" udarce od tih zajebanih Nislija su bila neka deca.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Rale
Gost
« Odgovor #8 poslato: 17.12.2006. 13:23 »

Bella, slažem se!

Evo još jednog indikativnog primera:

...pre nekoliko noći, nešto pre 2h, na raskrsnici C.Pevac, jedan "babaroga"-džip ( mislim da je najnoviji BMW ) je "odneo" metalnu uličnu svetiljku! Veliki metalni stub je u padu zakačio i oštetio prvu terasu ( kako li je bilo tim ljudima, moglo je "svetlo da im uđe" u spavaću sobu...) a preskupi džip je, naravno, urnisan... Sad dolazi ono najblesavije ( parafraziram ): ...izlaze momci iz džipa i vozač, ne gledajući banderu i terasu, kaže gledajući smrskan prednji deo vozila: "...uuuuuuu, al sam ga s*ebo!..." ...na to mu "brat" odgovara: "...ma, boli te *****, će kupiš drugi!!!..."

...nikad nisam bio zavidljiv ni ljubomoran što drugi ima bilo šta, pa i puno para! Eh, kad bi više bilo ljudi koji se ne sekiraju kako da sastave kraj-sa-krajem!!!! Ali me izbezumljuje ljudska bahatost, bezobrazluk...

Ovde ću da se zaustavim, jer bih mogao da odem u upotrebu teških i ružnih reči...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 22.12.2006. 19:32 »

Podižem ovu temu iz razloga što se zaista u poslednje vreme zgražavam razmišljanjima svojih sugrađana i njihovim stavom prema tome šta se događa i kako oni na to reaguju. Prvi povod tome je bilo neoglašavanje STRUČNE javnosti grada povodom dodeljivanja više od 10 miliona evra za izgradnju simbola Beograda. Opet se sve svodi na kritiku jedne osobe, studenta filozofije iz Niša koji će napisati tekst i proslediti ga štampanim medijima te ako ovi objave - neko će čuti i glas razuma, ako ne, narod će biti hipnotisan još jednim srpskim ponosom.

Drugi povod je to što se ovo mesto meni čini sve zapuštenijim, dok istovremeno pratim kako druga mesta na web-u, a tu mislim na okupljanja kao što su forumi, rastu i to ne samo na planu lupanja gluposti kako je obično stvar sa tim forumima, već se pokušavaju voditi i kvalitetnije teme.

Kao da niko od onih koji su svratili ovde i koji nas zaobilaze ne pomišljaju na to da oni sami naprave neko specifično mesto, koje će se fokusirati ipak na inteligentnije stvari i na ljude sa istančanim ukusom za zbilju i život. Možda se web okupljanje nekima čini trivijalnim, ali ja ga ne razlikujem od drugih mesta koje služe za razgovor (kafići, fakulteti, ulica, bus stanica, soba kad ti dođe prijatelj, i sl.). Uz to, ovo je izuzetna prilika naučiti se pisanju argumentovanih tekstova, argumentaciji uopšte, umeću vođenja diskusije i inače i ubuduće tokom života i situacija van internet prostora.

Pa, dakle, šta to fali ovakvom mestu ako izuzmemo to što nema ljudi, i zašto oni ne žele da se uključe i naprave nešto novo na web prostoru?
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 06.01.2007. 19:56 »

...pre nekoliko noći, nešto pre 2h, na raskrsnici C.Pevac, jedan "babaroga"-džip ( mislim da je najnoviji BMW ) je "odneo" metalnu uličnu svetiljku! Veliki metalni stub je u padu zakačio i oštetio prvu terasu ( kako li je bilo tim ljudima, moglo je "svetlo da im uđe" u spavaću sobu...) a preskupi džip je, naravno, urnisan... Sad dolazi ono najblesavije ( parafraziram ): ...izlaze momci iz džipa i vozač, ne gledajući banderu i terasu, kaže gledajući smrskan prednji deo vozila: "...uuuuuuu, al sam ga s*ebo!..." ...na to mu "brat" odgovara: "...ma, boli te *****, će kupiš drugi!!!..."

Imaju li ta braca zajedno bar 35 godina? Kladim se da su jedni od nekoliko stotina tatinih sinova u gradu koji jos dok idu u srednju skolu dobiju besnu limuzinu pa i u skolu dolaze njom. U poslednje vreme zaticem ispred gimnazije Sremac neke opasne motore. To su oni sto pored dzipova imaju i sredstvo koje koriste dok je guzva u saobracaju. Sve je proizvod nepostojanja brige roditelja i lokalne zajednice za mlade ljude, za obrazovanje i kulturni sadrzaj grada.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 22.01.2007. 15:34 »

Nis treba da spalimo pa da izraste novi , skroz drugaciji grad  Ljutko  Ili jedan jaci zemljotres da sve srusi i onda sve od pocetka

Naissos je naj-bolje ocuvani orijent na balkanu ; ne vredi time da se bavimo , ko moze neka bezi , svako se snalazi kako moze.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 24.01.2007. 12:10 »

Ama, be, bate, el ti znas kolko nam dobro?  zid
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 06.02.2007. 19:53 »

Govore dve žene u autobusu večeras... a ja stojim pored njih i blenem kroz prozor, potpuno bezidejan. No, čujem kako jedna od ovih pravilno i lepo izgovara "pokušala sam ustrajati..." i shvatih već iz toliko malo reči da je to neko sa strane, da nije Nišlija, i osetih se počastvovanim. "Kako divno izgovaranje reči!" a onda i: "Ali šta ova žena traži u Nišu?"

Uskoro se penju tri mangupa, par godina su stariji od mene. Odvrnuli telefone i pustili da nešto peva iz njih. Onda su počeli da se smeju kao retardirani, a to sve pred ovim ženama. "Bate, će si...", zatim ono izgovaranje slova "č" na način da se tu provuče "tč", poput onog govora u Pirotu. Počeo sam da razmišljam mogu li nekako da zaštitim ove žene od slušanja ovakvih reči i razočarenja u Niš. No, ništa mi nije palo na pamet. Da sam imao sa kim da govorim, pokazao bih da se i u Nišu nalaze oni koji znaju da izgovaraju reči, ali bio sam sam.

Stidim se svojih sugrađana.
Sačuvana

milanche
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 15.02.2007. 20:11 »

Apsolutno se slažem grad je pu debila-najgori su napaljeni i nevaspitani klinci!! Sramota me je nekad da kažem da sam iz Niša jer svi onda-LI PA VI IMATE SAMO 4 PADEŽA! Tačno je da većina,najtragičnije što je tu i veliki broj mladih,priča užasno,ma katastrofa ali ipak postoji i veliki broj ljudi koji govore sasvim normalno i za koje se nikada ne bi reklo da su iz Niša! U gradu se dosta,koliko-toliko iskristalisao jezik,Na periferijama manje-više /poznajem ljude iz Vrežine,Novog Sela koji pričaju sasvim ispravno/,a u selima je blagi užas.
Generalno ja mislim da stvar i nije baš tako crna jer ako samo čujete Leskovčane,Piroćance,A tek Vranjance-Molim Vas bez uvrede,videćete da Nišlije generalno i nisu toliko loši!
Mislim da je srž u kućnom vaspitanju i da sve-od govora,ponašanja,lične higijene,SVE potiče od kuće!
Sačuvana

Pozz!
Stranice: [1] 2 3 ... 18   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: