Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nis i Nislije - iz mog ugla  (Pročitano 17360 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #180 poslato: 16.04.2008. 11:54 »

Cujte D.I.,
zao mi je sto prethodni post o Augsburgu niste shvatili kao pricu o mentalitetu, a ne o parama. Namerno nisam pricao o tome kako svi voze BMW, ili kako su autobusi novi...Ono sto neko mesto(grad ili "selo") urbanizuje, je upravo stav i odnos stanovnika. Ista kritika bi se mogla pripisati i Beeogradjanima, ali ono sto je mene, kao stranca u Nisu, fasciniralo, su upravo stvari suprotne onima iz Augsburga.
I to je deo price o Piksiju, padezima,..., o neobrijanosti i prljavim casama.
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #181 poslato: 16.04.2008. 13:18 »

Žile, šta ti misliš da Nišu i Nišlijama nedostaje/fali? Onako, generalno razmišljajući o tom gradu i kada bi, nekim nesrećnim slučajem, morao da živiš u njemu: u kom pravcu bi ga menjao?
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #182 poslato: 16.04.2008. 15:00 »

Pa, mislim da bi trebali vise da vole svoj grad, na pocetku.
Nevolja je, sto ga manje-vise svi dozivljavaju kao odskocnu dasku za beg na drugo mesto. Oni sto ne razmisljaju o odlasku, i ne zele da ga menjaju, oni su zadovoljni i ponosni...kao Meda, npr. Ti si jedan od retkih koji razmislja o menjanju Nisa, i, bez obzira koliko je to borba sa vetrenjacama, mislim da je pohvalno...Iako sam te ja, npr., pozivao da ga napustis u potrazi za "sirim" prostorom. Dakle, promene pocinju od svakog gradjanina Nisa(Kg,Bg,...), onda kada postoji koncenzus da su promene nuzne. Od malih stvari, tipa-necu da bacim djubre van kontejnera, necu da pisem po zidovima, okupacu se pre polaska na posao, depiliracu nausnice,...Ovako, sve izgleda kao crno-bela slika nekog drugog, zaboravljenog vremena, kao grad ostavljen da umre...A nije da ne moze drugacije. Nislije, jednako kao i svi drugi, kada odu na zapad, pocnu da usvajaju nijihove norme ponasanja, a kada se vrate u zavicaj, opet jovo nanovo...Ne vole ga, bre, dovoljno.
Treba citati D.Radovica-O Beogradu!
Sačuvana

ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #183 poslato: 16.04.2008. 15:10 »

Inace, jedna moja stara teza, uz bojazan da me Gazivoda optuzi da sam Zdajnik 2 of this forum, je da smo Kosovo izgubili jer smo ga manje voleli nego Shiptari. Tako cemo i Nis. Naime, godinama su Kosovci kupovali kuce po centralnoj Srbiji od zestokoh para koje su dobijali od Shiptera za svoja imanja na Kosovu. Kosovo je bilo zaostalo, nerazvijeno, a Srbi se uopste nisu trudili da ga poprave, naprave boljim. Primer za to je moj otac, koji je cim je diplomirao i specijalizirao, (Medecina-Ginekologija)zapalio iz Kos.Mitrovice za Beograd...
A pozivati ove nesrecnike da ostanu dole po svaku cenu, sada, je licemerno do koske...Moj cale, valjda svestan da je govnarko, makar ne srbuje, nego se povuce cim neko otvori temu Kosova,...makar
Sačuvana

Dilan Dog
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #184 poslato: 16.04.2008. 16:45 »

Ali ja stvarno ne mislim da je tvoj cale "govnarko" - oticho chovek tamo gde je bio u stanju da obezbedi noramalan zhivot sebi svojoj porodici. Sasvim razumljivo. Mislim da ti je teza tachna, ako ne za Nish, a ono svakako za Kosovo - Srbima vec dugo vremena nije ni najmanje stalo do Kosova. Albancima jeste. I onda je stvarno grozna hipokrizija kad svi pochnu neshto da se prenemazhu, kao teshko im je shto je Kosovo otishlo. Ma ajde.. Srbi su Kosovo prezhalili, ako cemo iskreno, josh i pre Mislochevica - josh tada je vazhilo za neku divlju teritoriju na koju ne treba ici (kao mutant-zone u Judge Dredd-u).

Elem, jedna stvar se chesto zaboravlja, a to je da su Srbi u jednom istorijskom trenutku doneli odluku da napuste Kosovo i presele se u Vojvodinu - u pitanju je svakako velika seoba Srba pod Arsenijem Charnojevicem. Taj istorijski potez je promenio etnichku ravnotezhu u Vojvodini u korist Srba, a na Kosovu - na shtetu Srba. Zahvaljujuci tome, Vojvodina je kasnije postala deo Srbije, a sada je evo - Kosovo prestalo da bude deo Srbije. Ako je to bila istorijska trampa - stvarno nemamo na shta da se zhalimo, Vojvodina je mnogo bogatija i naprednija od Kosova. Ne mozhemo sad, ko mala deca, da hocemo i igrachku koju smo bacili i onu koju smo posle uzeli. Jednostavno, doneli smo tu istorijsku odluku da se shirimo na sever, ne na jug, i to uopshte nije bila losha odluka, i kranje je vreme da prihvatimo njene posledice.

A ovi pozivi iz Beograda, Srbima sa Kosova da "izdrzhe", isti su kao i oni iz inostranstva Srbima iz Srbije...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #185 poslato: 16.04.2008. 16:54 »

Na stranu to što se u potpunosti u ovom slučaju slažem sa Dilanom (ali nisam hteo da odgovorim jer je to dalji oftopik), da li bismo mogli da se vratimo na suštinu ove teme, a to je Niš (iz osobnog ugla svakog pojedinog forumaša)? Evo, ja sam ovde postavio pitanje: Kako bi Niš trebalo dalje da se razvija, i šta to u njemu ne valja? Mislim da je tema jako korisna, i mogla bi da ide uskoro na root direktorijum domena differentia-nis.org ako se pojavi na tu temu neki kvalitetniji tekst.

Čuli smo mišljenje ZileZileta, ja ću kasnije da se osvrnem na taj komentar. A sada bih zamolio g. Dilana da kaže par reči o tom. Nešto smo malo zakačili Niš u privatnoj prepisci, ali bi valjalo da ga čuju i drugi.

Inače, da prepričam dosadašnji deo diskusije (novije diskusije): Meda Božanin je podržao stav Dexe Pantelejskog da su niški brendovi Piksi, burek i tri padeža, i da bi na njima trebalo insistirati. Da Niš nije obavezan da razvija onu infrastrukturu (obrazovnu, kulturnu, saobraćajnu itd.) koja ga čini gradom (da to nije nužan zadatak ovog grada, odnosno onih koji ga vode). Ja sam se založio za - vulgarno rečeno - stavljanje tradicije i starih navika u arhive, i otpočinjanje procesa modernizacije grada sa podrazumevanim izvrtanjem naglavačke vrednosnog sistema koji se ovde medijski zagovara. To, naravno, nije lako izvodivo, ali bi mogao (morao?) da bude plan, dugoročni plan onih koji bi vodili grad (služeći se i lukavim metodama koje smo na nivou republike mogli da vidimo kod Đinđića, dok je bio živ).
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #186 poslato: 16.04.2008. 18:36 »

Inače, da prepričam dosadašnji deo diskusije (novije diskusije): Meda Božanin je podržao stav Dexe Pantelejskog da su niški brendovi Piksi, burek i tri padeža, i da bi na njima trebalo insistirati. Da Niš nije obavezan da razvija onu infrastrukturu (obrazovnu, kulturnu, saobraćajnu itd.) koja ga čini gradom (da to nije nužan zadatak ovog grada, odnosno onih koji ga vode). Ja sam se založio za - vulgarno rečeno - stavljanje tradicije i starih navika u arhive, i otpočinjanje procesa modernizacije grada sa podrazumevanim izvrtanjem naglavačke vrednosnog sistema koji se ovde medijski zagovara. To, naravno, nije lako izvodivo, ali bi mogao (morao?) da bude plan, dugoročni plan onih koji bi vodili grad (služeći se i lukavim metodama koje smo na nivou republike mogli da vidimo kod Đinđića, dok je bio živ).

Da prepricas...
Lepo rece, da prepricas. Bajke se prepricavaju i uvek po nahodjenju, retko onako kako jeste.
Ljudi se citiraju.
A da citiras mene, gde sam ja to, eksplicitno, rekao da grad mora da ima drugaciju ili losiju/bolju infrastrukturu od palanke ili sela?

Cekam citat.
 :spava:

Predrasude, predrasude o selu te muce jer ne mozes sebi da zamislis da neko "selo" moze da ima dobru ili bolju infrastrukturu od onoga sta ti nazivas "grad". Da si ikada otisao dalje od Vojvodine, negde van srbije video bi da npr Haidelberg je obicna palanka a jedan od najvecih univerzitetskih centra sveta, Oxford je jos manji, a o Oxford univerzitetu mislim da nema potrebe pricati.
A sta je selo?
Ako je neophodni minimun da bi neka naseobina bila nazvana "selo" to da ima zitelje koji se bave poljoprivredom ili stocarstvom, onda je i Oxford selo.

Sta fali da univerzitetski centar npr bude u G. Toponici ili npr u Sicevu ili tako negde i time se decentralizuje Niski centar (ma koliko bio mali) ?
Poznata je cinjenica da studenti koji stanuju u kampusu univerziteta ranije i sa boljim ocenama zavrsavaju fakultete. Takav nacin studiranja je i u "evropskim vrednostima" najpovoljniji.
Koliko studentskih centra EU se nalazi u srcu velikih gradova?

PS
Da je Djindjic bio lukav, ne bi dosao Sv. Petru na vrata.
Za Milosevica nije dobio sve pare koje su mu obecali (naivan) a isti ti Ameri koji su mu obecavali sve i svja su dopustili da ga saka jada i bede utepa (daleko od prepredenosti).
Gre'ota za porodicu koja osta bez oca i muza... sina... rodjaka.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #187 poslato: 16.04.2008. 19:03 »

A da citiras mene, gde sam ja to, eksplicitno, rekao da grad mora da ima drugaciju ili losiju/bolju infrastrukturu od palanke ili sela?

U redu. Moguće je da sam loše shvatio tvoju poruku (uglavnom izvučenu između redova, implicitno). A ja te pozivam da opišeš svoje viđenje Niša i toga kako bi on trebalo ubuduće da se razvija.

I ostavi ove smešne priče o selu i gradu jer to nema nikakve veze sa ovim ovde, ili ti makar ne idu u prilog (odbranu). Daj da razgovaramo konstruktivno.
Sačuvana

avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #188 poslato: 02.05.2008. 21:25 »

Jednostavno: ZATO ŠTO NIŠ NE SME DA BUDE (OSTANE) SELO.

ej ovo ti mnogo moćno zvuči. dobro je za kandidaturu na lokalnim izborima. dobro da se još niko toga nije setio, a zvuči stvarno jako.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #189 poslato: 02.05.2008. 21:34 »

Za ove izbore je kasno, ali možda nešto slično bude slogan na narednim lokalnim izborima, ako takvih bude bilo. U najgorem slučaju za četiri godine.

I hajde, još jednom pozivam, da vidimo šta biste vi menjali u Nišu. Kakav Niš želite?
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #190 poslato: 03.05.2008. 17:52 »

U redu. Moguće je da sam loše shvatio tvoju poruku (uglavnom izvučenu između redova, implicitno). A ja te pozivam da opišeš svoje viđenje Niša i toga kako bi on trebalo ubuduće da se razvija.

I ostavi ove smešne priče o selu i gradu jer to nema nikakve veze sa ovim ovde, ili ti makar ne idu u prilog (odbranu). Daj da razgovaramo konstruktivno.

Ne sumnjam da me citas izmedju redova, sta bi sa citanjem redova?
Citanje izmedju redova je podlozno subjektivnosti.

Da bi grad postao mundanski, multikulturan, tolerantan, ma sve ono sta TI zelis (a da nije zavijeno LDP-izmom) potrebno je pre svega:
* Da se odbace predrasude: Selo-grad kao sukobljene strane, takodje palanka-metropola, provincija-centar i tako to. Cak i u kulturoloskom kontekstu. (procitaj sta sam ti pisao o selu Chobham u Engleskoj sta podrazumeva da treba potpuno odbaciti razgovor o Nisu kao "selu" ili sta vec i da treba da prestane da bude "selo")
* Tolerancija SVIH i SVACIJIH MISLJENJA (u N.Yorku, centru, metropoli, Civutskom centru sveta neo- i kripto- -nacisti imaju pravo na misljenje, okupljanja, tribine i tako to)

Ovako, svaki razgovor da Nis treba da "prestane da bude selo" zvuci kao frustracija sopstvenim bicem. Ja sam rodjen i odrastao na selu, jel treba da se stidim i da mislim da sam nize vrednosti zato sto sam odrastao u 200m2 kuce (a nije na sprat), 40ara placa i jeo organsku hranu... vozio se kolima do prve prodavnice, putovao do najbolje skole u Nisu, putovao do pozorista skoro 1 cas, gazio blato po letnjoj kisi, pio mleko koje nije razblazeno i obrano, nisam bacao djubre sa 1. ili nekog visljeg sprata, nisam 24casa slusao baljezganja komsija ciji su domovi na manje od 20m od moje kuce...?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #191 poslato: 12.05.2008. 15:18 »

Da građani drugih gradova vide kako reaguju Nišlije na jedan od retko pozitivnih događaja u gradu (ne volim Inicijativu mladih za ljudska prava jer me nepravedno mrze i prozivaju lokal-patriotom, ali na ovim akcijama im svaka čast, hrabri su):

<a href="http://www.youtube.com/v/hi0IKuaHct0&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/hi0IKuaHct0&rel=1</a>

Dakle, ništa ne može da prođe bez idiota kojima će da smeta kada neko kaže "Važni smo mi". I to su isti oni koji kažu: "Ako hoćeš nešto bolje od ovoga što Niš jeste, marš odavde!"

Teško da građani Niša, ako su u većini takvi, zaslužuju bolje. A većina ovih ljudi koji se pojavljuju na snimku u stvari i nisu Nišlije, nego dolaze da pomognu građansku inicijativu ovde.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #192 poslato: 12.05.2008. 17:00 »

Da građani drugih gradova vide kako reaguju Nišlije na jedan od retko pozitivnih događaja u gradu (ne volim Inicijativu mladih za ljudska prava jer me nepravedno mrze i prozivaju lokal-patriotom, ali na ovim akcijama im svaka čast, hrabri su):

Ti lokal patriota? osmeh, stvarno ne mogu da verujem! Rekli ti da te mrze (voli li te neko u ovom gradu?)?
No, potrudicu se da budem ozbiljna... sve ovo ne izgleda tako lose ali je vise negativaca i pasivnih posmatraca koji samo bleje na bilo kakvu akciju. Cemu onda cudjenje? Ko su Maja i Radojica, nisu Nislije?
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #193 poslato: 12.05.2008. 17:13 »

Maja jeste, a Radojica je uglavnom u Nišu, no živeo je u Beogradu dok je nije upoznao. Ovi ostali iz ekipe koja je radila taj projekat nisu iz Niša, dok ovi što su govorili većinom jesu (i čine mi se kao slučajni prolaznici, a ne kao članovi njihove organizacije).

Znaš Maju i Radojicu?

Meni se kod njih ne dopada što baš sve rade za pare. Jedan momak iz njihove ekipe koji mi se pridružio pitao ih je da krenemo u neku saradnju a jedno od ovo dvoje pomenutih mu je poručilo: Radiću ja s njim, al' kad mi plati.

Samo me zanima odakle da mu platim, i zar mora svaka dobronamerna akcija da bude plaćena?

Inače, zovu me "lokal-patriota" jer misle da me interesuje samo decentralizacija, dok se oni bore za ljudska prava (dakle, vide dalje i šire nego ja), i smešna im je priča o decentralizaciji bez - denacifikacije. I bili su u pravu. I ja tada (kad smo se "družili") nisam znao u stvari koliko je važno to što oni rade i za šta se zalažu. Sada znam i zastupam gotovo sve isto što i oni, samo što oni to rade za novac, a ja onako... kao budala.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #194 poslato: 12.05.2008. 17:27 »

Ne, ne poznajem ih.
Prolaznici su sigurno iz Nisa, prepoznatljivo je ali nije tako strasno.

Sve se placa (korist je u pitanju  Zvrko). Izvini za ovo  osmeh!
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Stranice: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: