Beograd metropola!? hahahahahahahaha
Džoni, nešto da ti ispričam, i da ti postavim jedno pitanje.
Ja sam pre četiri ili pet godina tako govorio, smejao se Beogradu (mada neiskreno, jer Beograd jeste dvomilionski grad, veći od polovine evropskih prestonica, najvažniji grad na Balkanu, dok je Niš u sve gorem stanju, tako da teško još može da se nazove gradom), u nameri da odbranim svoj obraz kao građanin Niša, pred onima koji su me napadali (Beograđani, navodno vredniji otud što su iz Beograda, a ja navodno manje vredan jer sam iz Niša, tj. sa sela). Vidiš, bilo je tu mnogo ljudi koji su tako bili napadnuti kao ja, isto tako mnogo Beograđana koji su vređali sve ono južno, što im dolazi u velegrad i čini da se gubi njegov stari urbani duh. Došljaci smrde, seljaci su, ne znaju da govore, ma nisu ljudi. Eto, tako su nas napadali, a mi svi udarimo navodno kontru tako što govorimo "Ha! Beograd nikad neće biti metropola! Beograd je džungla! Nikad ne bih živeo u Beogradu!" (iako svi hrle tamo na studij i prodali bi i oca i majku da tamo ostanu). Među tim ljudima bio je i jedan momak iz Valjeva koji studira u NS-u (ili je završio studije, sasvim nebitno), koji je bio malo uvređen time što se Beograd razvija na račun ostalih gradova Srbije (pogotovo Valjeva, pošto je to mesto postalo nešto kao vikend naselje Beograda). On je znao da vređa Beograd tako što bi se smejao prljavim ulicama Beograda (za koje Beograđani tvrde da su odgovorni upravo ti došljaci), ružnoj beogradskoj arhitekturi (iako u Valjevu i ostalim gradovima Centralne Srbije arhitektonskih građevina vrednih pomena gotovo da nema), i sličnom što su sve Beograđani pripisivali došljacima koji im "zagađuju grad". Naravno, ja sam se tada, tako mlad, priključio tom pljuvanju po Beogradu, i veličao Niš kao grad koji ima šanse, iako je jasno da to nema veze sa realnošću (svi statistički parametri pokazuju da Beograd bitno hvata standard zapadnih prestonica, dok Niš i ostali gradovi Centralne Srbije propadaju kao sever Rusije gde su ljudi metamorfirali u zombije i hanibale).
Šta ovim hoću da ti kažem? Hoću da pokušaš da zamisliš čemu vodi takva retorika u kojoj ćeš napadati Beograd, smejati se njegovim slabostima, dok su naši gradovi (Kragujevac i Niš) toliko minorni, nebitni za Beograd i u poređenju sa njim, da kad bismo malo bili objektivniji, mi čitavog života da govorimo o slabostima i nakaznosti naših gradova, ne bismo stigli da ih sve nabrojimo. Šta još činimo time što tvrdimo da Beograd nije metropola? Tvrdimo to da on nije dovoljno očerupao ostatak zemlje, te ga pozivamo da pojača režim pustošenja ostatka Srbije. Sve to je sasvim kontraproduktivno, nema baš nikakvu kritičku notu, ne vidi se želja za promenom, već jedino nekakav kompleks niže vrednosti s obzirom na mesto.
Upravo suprotno tome, trebalo bi naglašavati veličinu Beograda, njegovu neverovatnu nadmoć nad ostatkom Srbije, kao dokaz onoga što se događa, kao više nego jasne pokazatelje centralizacije, a kako bi se ovoj konačno stalo na put.