|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 12.03.2007. 18:22 » |
|
Ma dobro, vidis da Nislija polako uci da koristi racunar. Nazvao bih ovo korakom napred. Nego sta bi bilo kad bismo hvalili Nis kao da je dobar koliko stvarno nije? Cemu to vodi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale 4 Free
Gradjanin
Duh bunta: +0/-1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 13.03.2007. 10:31 » |
|
Bećar, je l' sad shvataš s kim ja imam posla u Nišu i zašto je Niš takav kakav je? Ne treba da te iznenadi: ovo gore što je potpisani Nišlija izjavio jeste dominantno mišljenje u ovoj palanci. Nije to samo slučajna glupost, to je duh kojim Niš pulsira. Njegov brend. Inače, eto razloga zašto u Nišu samo retardi uspevaju; svi koji nešto vrede beže iz njega, rekoh već, kao od đav'la. I onda se pitaš zašto se u Nišu ne gradi, zašto propada.
Stvarno si malo preterao. Ok, imas svoja iskustva - mozda mnogo losih (neznam sta si sve doziveo), ali ipak ja mislim da situacija nije tako losa u nisu. Meni se barem svidja grad i ljudi u njemu. Takodje i nislijke. Svuda imas fukse. Nema razloga da na taj nacin pljujes po nis. Naravno grad ima mnogo problema (napr. "Svinja" Kostic) ali nije sve tako lose. Mozda si imao lose detinjstvo, pa sad tako reagujes?  Nobody knows. Sta god, ja verujem u taj grad. Za tebe fenomen... za mene sasvim normalno! Sto se tice izgradnje (take a look): http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=443367
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 13.03.2007. 16:08 » |
|
Nego sta bi bilo kad bismo hvalili Nis kao da je dobar koliko stvarno nije? Cemu to vodi? Jest da je pitanje (verovatno) retoričko, ali ću odgovoriti da bih pojasnio čitaocima koji ne shvataju tako: Hvaliti Niš, ovakav kakav je sada, može samo onaj ko ga ne voli. Zašto? Zato što u njemu trenutno ništa, ali baš ništa nije kako bi trebalo da bude. Njega i danas gradom karakteriše jedino (ovo naročito naglašavam) to što ima univerzitet - i ništa, ali ništa više! Kakav god bio, a loš je, i infarstrukturalno i kadrovski, on čini da grad ne gubi u broju stanovnika, kako uglavnom gube gradovi ili mesta iz kojih mladi odlaze na studij u Beograd. Stvarno si malo preterao. Ok, imas svoja iskustva - mozda mnogo losih (neznam sta si sve doziveo), ali ipak ja mislim da situacija nije tako losa u nisu. Daleko od toga da sam od grada doživljavao loša iskustva. U ovom gradu sam postizao mnogo velikih uspeha, predstavljao ga na međunarodnim takmičenjima, predstavljao sam i Srbiju, pa je danas naročito kritikujem. Baš otud što volim Niš, ja moram da ga kritikujem, jer bih želeo da bude drugačiji, bolji, mnogo mnogo bolji nego što je trenutno. A to kako je u njemu, opisao sam u kritici na Bećarov tekst. Meni se barem svidja grad i ljudi u njemu. Takodje i nislijke. Svuda imas fukse. Ma ne zanimaju mene fukse, niti grad pljujem zbog toga ("bože sačuvaj!"). A što se tiče samih Nišlija... Mislim da bi drugačije pričao kad bi živeo malo u Nišu (vidim da pišeš iz Nemačke pa moram malo i odatle da pecnem), i još pokušavaš da se baviš kakvim intelektualnim poslom. Mislim da ne mogu niti jednu karakteristiku tzv. mentaliteta Nišlija da izdvojim kao dobru. Nema razloga da na taj nacin pljujes po nis. Naravno grad ima mnogo problema (napr. "Svinja" Kostic) ali nije sve tako lose. O političkim razlozima za ovo grcanje Niša piše se na čitavom forumu, pa ovaj topik nisam hteo time da zatrujem. Mozda si imao lose detinjstvo, pa sad tako reagujes? Nobody knows. Kao što rekoh, imao sam sjajno detinjstvo, bogatije lepim iskustvima od mnogih Evropljana, rekao bih. Niš me tu nije sprečavao. Sprečava me sada, pošto želim da od njega stvorim bolje mesto za život. Jer on se sam tome protivi. Tj. njegovi građani. Sta god, ja verujem u taj grad. Za tebe fenomen... za mene sasvim normalno! Možda nisi pratio priču koju imam za sobom. Ukratko: ako iko u ovom Nišu nešto radi za njegov preobražaj iz palanke u grad, onda je to organizacija koju predstavljam. Pošto se još uvek time bavim, govori nam da verujem u ovaj grad. Dok god budem bio tu, dok god se ne budem preselio u Beograd, Niš će imati šansu da postane grad. Pogledao sam. To su te zgrade (nije ih tako mnogo kao što se na tom tredu predstavlja) koje ja obiđem tokom jedne rutinske šetnje gradom od 90ak minuta. Kao što rekoh, raduje me kad vidim da se makar nešto gradi, ali većina tih zgrada niče na takvom mestu koja su za velike gradove neprihvatljilva. To su stambene zgrade (među onim koje se na tom tredu pokazuju, jedna je baš moja zgrada u koju ću se useliti za par dana), koje niču uglavnom u samom centru Niša. Druge slike pokazuju odavno izgrađene "spavaonice" (kako ih naziva niški pisac Zvonko Karanović, jer ta naselja ne poseduju nikakav drugi sadržaj sem mesta za stanovanje, tj. spavanje), malene komplekse zgrada koje su nikle pre godinu ili dve dana. S druge strane, na onim slikama su i zgrade (zgrada Elektronskog fakulteta npr.) i nezavršeni projekti od pre deset, pa i dvadeset godina, kao npr. onaj "kostur" u samom centru, preko puta Kalče.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale 4 Free
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 14.03.2007. 08:36 » |
|
Mozda nemogu 100% da ocenim situaciju Nisa, posto zivim u nemacku (Berlin). Ali, evo kao primer Berlin je veliki izgradjen i "kulturni" (  ) Grad. Tako se svakome cini. Posto ja ovde zivim znam da to nije bas tako. Sta mi vredi veliki evropski grad, kad su ljudi  Sto se tice nisa, drago mi je da se neko bori i trudi da promeni nesto. Zato sam se i registrovao na ovom Threadu. Ja sam poreklom Srbin (Nislija) i volim ovaj "grad". 100 puta vise nego berlin. I ja zelim da se nesto promeni. Nis je zasluzio da postane pravi Grad a ne "provincija".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 20.03.2007. 13:32 » |
|
Hvaliti Niš, ovakav kakav je sada, može samo onaj ko ga ne voli. Zašto? Zato što u njemu trenutno ništa, ali baš ništa nije kako bi trebalo da bude. Njega i danas gradom karakteriše jedino (ovo naročito naglašavam) to što ima univerzitet - i ništa, ali ništa više! Vidis kako moze covek da se pomiri sa realnim svetom i da zivi i da se bori u njemu. Jednom i mi da se slozimo. Meni Nis izgleda kao nesrecna rupa ali ne toliko duboka koliko su ostala provincijske varosi. Moze to da se uradi mnogo bolje, da se iskoristi aerodrom, da se grad ocisti, itd. Ali sve u svemu, nikad ne bih ziveo u Nis(u), pa i da imam tri puta vecu platu. Ne odgovara mi ni mentalitet ljudi, cak i ovde kad ih vidim ili cujem, odmah pogodim ko je Nislija, juznjak... sta da vam pricam, a da ne zvuci ruzno?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
direktor bolnice
Gradjanin
Duh bunta: +7/-2
Van mreže
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 20.03.2007. 15:05 » |
|
Ovi iz dijaspore su najvece zlo za Srbiju, a pogotovo za provincijski Nis, Kragujevac i opstine u unutrasnjosti. Boli njih uvo, pobegli odavde pa pokusavaju da se pohvale pred kolegama strancima kako nisu dosli iz neke vukojebine nego kao iz nekakvog grada. A to je medijski ubitacno za provinciju u Srbiji. Laz, laz, i samo laz o tome da se ovde zivi i nesto radi kako treba. Kazem boli njih uvo za sve ovde, oni imaju para, imaju dobar posao, i jednom godisnje dodju ovde da gaze blato, i ko zna, mozda se i nasladjuju sto ovde ljudi nemaju za leba. I posle su oni dobri Srbi, a mi smo govna. More trebalo bi svi da pobegnemo odavde, pa da pricamo kako smo poreklom iz fine zemljice, gde se gradi i radi. Gledaj Beograd. Postao metropola da niko ne bi rekao da je srpski grad. A niko se ne pita zasto se samo on razvija a ne i neki drugi grad.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale 4 Free
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 21.03.2007. 09:09 » |
|
^^^ evidentno je da se kvalitet diskusija na forumu bitno popravio Kako da ne... Procitao sam ovo gore [Daci], i odmah mi se smucilo! Medjutim, uprkos svemu tome, aktivnih korisnika foruma je malo, a aktivnost mnogih svodi se jedino na citanje onog sto su oni aktivni clanovi napisali. I vi se pitate zasto??? Bez komentara! Dok takvi "seljaci" kao `Daci´ komentarisu stvari na taj nacin ovaj forum ce da ostane na taj nivo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 21.03.2007. 14:10 » |
|
Ljudi iz dijaspore drugačije rezonuju situaciju ovde, i to je nešto što ne mogu da prihvate. Oni nemaju, najpre, tu potrebu da radikalno nešto menjaju ovde, jer im ne gori pod nogama. Oni ne žive ovde i nije ih mnogo briga ni ko je na čelu grada, ni koliko se grad razvija, dok god Srbiji ide dobro (a ići će dok god se Beograd širi i gradi). Kad se pomenu Niš, Kragujevac, Jagodina, Užice, ta mesta koja su sasvim propala, bitno im je da tamo još uvek kamen na kamenu stoji, da se ne desi neka katastrofa, a sve ostalo je sjajno.
Neki odavde to ne mogu da shvate (mislim na ljude koji žive u Srbiji), pa onda kontaju kako su to loši ljudi. Neki to pomišljaju pre svega zato što su ovi napustili zemlju, dakle, pobegli u neku drugu, i time je "izdali", sa čim se ja ne slažem (jer svako bi trebalo da ima pravo da ode trbuhom za kruhom gde god je bolje, ako može da ode). Međutim, ima i ovih kao Daci koji kažu da dijasporu uglavnom čine neobrazovani koji odande glasaju na izborima kad se organizuju u Srbiji, a da i nemaju pravu predstavu o tom šta se ovde događa. To je jedan možda minus u izbornom sistemu, ali nije ni toliko strašno, pošto je mnogo neobrazovanih birača i u Srbiji (više od 90% je neobrazovanih, oko 20% nepismenih).
No, Daci je dobro primetio da se dijasporaši uglavnom hvale ovim što se događa u Srbiji, pa tako i "Sale 4 Free" može da govori o tom kako se u Nišu nešto ipak događa, nešto ipak radi, iako je sve to smešno iz perspektive jednog Nišlije koji zna kakvo je pravo stanje stvari, šta se radi u drugim gradovima koji se stvarno razvijaju. Niš ima bezbroj mana, Niš je na tragu onom momentu kad će većina njegovih maturanata početi da beži iz njega, kao što beže iz Paraćina, Jagodine, Užica, itd. "Sale 4 Free" ne zna, i ne bi trebalo da ga krivimo zbog toga, da je u jugoistočnoj Srbiji zabeležen najveći procenat pražnjenja teritorije, da se oko 300 hiljada ljudi odavde iselilo u Beograd i inostranstvo u nekoliko decenija za nama. Ne zna da je ubedljivo najveća stopa siromaštva upravo u jugoistočnoj Srbiji gde se i Niš nalazi, a da je najmanja (opet ubedljivo) u Beogradu.
Njemu one stambene zgrade koje se grade ili su izgrađene pre dve, tri ili pet godina liče na to da se nešto gradi, da kad dođe u Niš može videti novi grad, i ne razmišlja o tom koliko se još može graditi tako divlje, stavljati stambenu zgradu u centru grada, krčeći ulicu koja bi trebalo da zahteva rušenje okolnih kuća i zgrada radi proširenja (kako se to npr. čini u Beogradu, jer se planira da tu živi više miliona ljudi). U Nišu se sve gradi na ulici, u Nišu je saobraćaj pred totalnim kolapsom, u Nišu se rade nadogradnje i još više blokira isti taj saobraćaj u samom jezgru grada. Država ne želi da pomogne ni u jednom slučaju kad je Niš tražio pare. I kuda to vodi? Za "Sale 4 Free" nije toliko bitno jer je on u Berlinu, ali za Dacija i mene koji svakog dana hodamo kroz Niš sigurno da je važno.
I još nešto jako važno. Dijasporaši ne shvataju da je hvaliti ovaj grad (hvaliti Srbiju je nešto drugo, jer iz nje izvući Beograd i reći - ovo je Srbija - već je dovoljno da bi se bilo ponosnim Srbinom), grad kakav je Niš, ili bilo koji u Srbiji sem Novog Sada i Beograda, jeste izraz afirmacije lošeg stanja u tom gradu. Grad mora da pretrpi veliku kritiku javnosti ne bi li se uzdigao nad situacijom, ne bi li počelo nešto da se gradi kako valja. Nažalost, mislim da ovo većina građana, čak i ovih koji žive u Nišu, nisu spremni da prihvate i poduzmu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale 4 Free
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 21.03.2007. 15:21 » |
|
Posto ja ocigledno nista neznam - ti zato mnogo znas o meni.  Ne zelim da gubim mnogo reci, svako neka misli to sto zeli. Ja hvala bogu znam ko i sta sam, a za vas neznam... Nezelim da se pravdam sada, pametniji odustaje... i napusta ovaj forum! Zelim vam sve najbolje. Zbogom Adios
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 21.03.2007. 15:37 » |
|
Meni Nis izgleda kao nesrecna rupa ali ne toliko duboka koliko su ostala provincijske varosi. Moze to da se uradi mnogo bolje, da se iskoristi aerodrom, da se grad ocisti, itd. Ali sve u svemu, nikad ne bih ziveo u Nis(u), pa i da imam tri puta vecu platu. Ne odgovara mi ni mentalitet ljudi, cak i ovde kad ih vidim ili cujem, odmah pogodim ko je Nislija, juznjak... sta da vam pricam, a da ne zvuci ruzno? Eto i od tebe nesto pametno. Slozismo se sad svi, ovo ce na nesto gadno da ispadne. Nis seliste, treba da se selimo, ili da cistimo. Treba da se cisti, kako ovi iz ekv-a kazu. A za platu, pa plata bi ti ovde bila tri puta manja, a ne veca. Ovi iz dijaspore su najvece zlo za Srbiju, a pogotovo za provincijski Nis, Kragujevac i opstine u unutrasnjosti. Boli njih uvo, pobegli odavde pa pokusavaju da se pohvale pred kolegama strancima kako nisu dosli iz neke vukojebine nego kao iz nekakvog grada. A to je medijski ubitacno za provinciju u Srbiji. Laz, laz, i samo laz o tome da se ovde zivi i nesto radi kako treba. Amin, Care!  I još nešto jako važno. Dijasporaši ne shvataju da je hvaliti ovaj grad (hvaliti Srbiju je nešto drugo, jer iz nje izvući Beograd i reći - ovo je Srbija - već je dovoljno da bi se bilo ponosnim Srbinom), grad kakav je Niš, ili bilo koji u Srbiji sem Novog Sada i Beograda, jeste izraz afirmacije lošeg stanja u tom gradu. Grad mora da pretrpi veliku kritiku javnosti ne bi li se uzdigao nad situacijom, ne bi li počelo nešto da se gradi kako valja. Pre ces babu na tvrdjavskoj pijaci da naucis sve o Aristotelu i Platonu nego da dijasporasu objasnis politicku i ekonomsku situaciju u Srbiji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
milos
Gradjanin
Duh bunta: +39/-36
Van mreže
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 21.03.2007. 16:07 » |
|
Pre ces babu na tvrdjavskoj pijaci da naucis sve o Aristotelu i Platonu nego da dijasporasu objasnis politicku i ekonomsku situaciju u Srbiji.
E, jeste tako. Zaista  .
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ko radi, taj ne odmara.
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 21.03.2007. 16:18 » |
|
Ih sad, Milosa ne dozivljavamo kao dijasporasa  ili bar ne tipicnog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dexa pantelejski
Banovani korisnik
Duh bunta: +8/-6
Van mreže
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 21.03.2007. 23:33 » |
|
Bećar, je l' sad shvataš s kim ja imam posla u Nišu i zašto je Niš takav kakav je? Ne treba da te iznenadi: ovo gore što je potpisani Nišlija izjavio jeste dominantno mišljenje u ovoj palanci. Nije to samo slučajna glupost, to je duh kojim Niš pulsira. Njegov brend. Inače, eto razloga zašto u Nišu samo retardi uspevaju; svi koji nešto vrede beže iz njega, rekoh već, kao od đav'la. I onda se pitaš zašto se u Nišu ne gradi, zašto propada.
Ajde ne seri. I ne nazivaj moj rodni grad palankom. Ne možeš na osnovu izjave kozmetičkog patriote i špriceraškog pravoslavca da daješ ovakve generalizacije. Niš ima svoje vrline i svoje mane ali uz NS i BG je jedini koji u ovoj zemlji može da nosi titulu GRADA. I ne zaboravi da je Niš bio prvi kada se rušio diktator. TO je (uz burek, Piskija i tri padeža) njegov brend.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Prasetina nas je održala, njojzi fala!
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 22.03.2007. 12:48 » |
|
Niš ima svoje vrline i svoje mane ali uz NS i BG je jedini koji u ovoj zemlji može da nosi titulu GRADA. Ta stvar će uskoro biti i zvanično demantovana, pošto još dvanaest opština u ovoj godini budu proglašena gradovima. No, i danas, ne vidim u čemu se to Niš razlikuje od Kragujevca, koji ima tek nešto manje stanovnika, i jednako je bez političkih i kulturnih institucija. Isto tako, po čemu bi Subotica bila manje grad od Niša? No, šta drugo očekivati od Nišlije koji još nije izašao iz opanaka. Uzgred, Niš se ni po čemu ne može porediti sa Beogradom i Novim Sadom. Sa ovim drugim još jedino u pogledu broja stanovnika, mada je i tu manji za čitavo jedno Valjevo (50-ak hiljada stanovnika) npr. TO je (uz burek, Piskija i tri padeža) njegov brend. Neki bi se sramili ovoga. Ali se većina građana Niša ponosi. I zato je Niš tu gde je.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dexa pantelejski
Banovani korisnik
Duh bunta: +8/-6
Van mreže
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 22.03.2007. 13:39 » |
|
Ta stvar će uskoro biti i zvanično demantovana, pošto još dvanaest opština u ovoj godini budu proglašena gradovima. No, i danas, ne vidim u čemu se to Niš razlikuje od Kragujevca, koji ima tek nešto manje stanovnika, i jednako je bez političkih i kulturnih institucija. Isto tako, po čemu bi Subotica bila manje grad od Niša? Kad sam rekao GRAD mislio sam na nešto više od onog što ti u svom skučenom poimanju sveta i društva podrazumevaš pod tim pojmom. No, šta drugo očekivati od Nišlije koji još nije izašao iz opanaka. Moguće da ja još nisam izašao iz opanaka, ali ti, mali, još nisi izašao iz PELENA.  Uzgred, Niš se ni po čemu ne može porediti sa Beogradom i Novim Sadom. Sa ovim drugim još jedino u pogledu broja stanovnika, mada je i tu manji za čitavo jedno Valjevo (50-ak hiljada stanovnika) npr.
Neki bi se sramili ovoga. Ali se većina građana Niša ponosi. I zato je Niš tu gde je. Stvarno mi nije jasno kako si toliko mlad uspeo da pokupiš toliku količinu kompleksa i frustracija. A Niš je tu gde je zbog ljudi poput tebe, koji sem golog kritizerstva ne umeju ništa drugo da urade. Nisu ti Piksi, burek i Pressing krivi što si nesposoban.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Prasetina nas je održala, njojzi fala!
|
|
|
|