Ne mogu samo da verujem u jednu stvar - uz duzno postovanje - kako iko u ovom gradu moze biti toliko naivan da misli da od novinara toliko toga zavisi???
Tako što sam imao prilike da prisustvujem organizaciji TV programa na više lokalnih televizija. Dakle, ako ja tamo mogu da se uverim da je onome tamo novinaru dozvoljeno da radi šta hoće, da me pita u živom programu čak i o onome što ja hoću, pa mi još kaže da mogu da ga pozovem da snimimo šta god budem hteo - sa njima, onda mi je jasno da je novinar u toj medijskoj kući potpuno slobodan. Naravno, nisam uvek bio tako dočekan, niti je informacija tako lako dolazila u neki list ili u program neke televizije, ali su i u tom slučaju odgovorni bili novinari, a ne urednici, jer mi je već novinar u startu rekao da to što imam da mu dam da pogleda - ne može da prođe.
Konkretno se dogodilo sa Niškom Televizijom gde smo bili odbijeni a da naš materijal nije ni pogledan. A odbio nas je novinar koji nije imao nikakve uredničke ingerencije. Odbio je prostim rečnikom rekavši da njih ne zanima priča o decentralizaciji Srbije. Na stranu sada sa tom temom, vratimo se na novinare.
Viđao sam i druge novinare šta rade u svojoj profesiji (ili više zabavi ili amaterskim pokušajima). Recimo, novinarka u televiziji Belle Amie koja često čita one vesti, a katkad radi i reportaže, intervjue i slično. (Radi se o nekoj plavuši, prilično visokoj.) Eto, ona je, na primer, radeći jedan intervju sa aktivistom nevladine organizacije Diferencija, posao odradila kao da joj je to bio odlazak u WC. Dakle, tek da se odradi, bez imalo interesovanja prema predmetu, bez ikakve želje da se kroz informaciju nešto nekome zaista i pravo poruči.
Time hoću da ukažem na to da kada novinar i ima prostora, on nije sposoban da bilo šta kvalitetno odradi, barem u Nišu.
Ili pogledajte primer iz Narodnih novina koji me je zatekao i koji se dogodio u isto vreme kad je urađen i taj intervju u Belle Amie televiziji, dakle istog dana kada su nas u odbili i u NTV. Otišli smo da Narodnim predamo materijal. Radilo se o jednom otkriću koje je trebalo sami novinari u Nišu da urade (sredinom 2006. godine), ali nažalost njih politika i "tako te stvari" (oni bi to tako nazvali) - ne zanimaju, te su se više fokusirali na sportske događaje i palanačku kulturu. Elem, došli smo do nekog novinara tamo u onom haosu koji su uspeli da naprave od one zgrade koju imaju, koji nam je rekao da je materijal koji imamo da predamo u stvari nešto na čemu upravo radi jedan od novinara Narodnih, i to po uzoru na tekst koji je izašao tog dana u listu Danas. A evo o čemu se zapravo radilo. List Danas je jedini list koji je reagovao na našu e-mail poruku u kojoj smo obavestili sve relevantnije medije u Srbiji o strašnoj pljački koju su sproveli Ministarstvo finansija (tada se tako zvalo ovo što je danas podeljeno na Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj i Ministarstvo za NIP) i Ministarstvo za kulturu, dodelivši čak 82% sredstava iz fonda projektima iz Beograda, dok je tek 2% došlo u Niš, 0% u Leskovac, i svega 7% dobila čitava Vojvodina. Taj skandalozan podatak, naime, pre svih je objavio Danas (tada se na ovaj forum i uključila jedna njihova novinarka koja je počela da forsira ovu našu priču čitave nedelje u tom listu), te je ovaj lokalni novinarčić, zaposlen u Narodnim novinama, u stvari samo "skinuo" te podatke i nameračio da ih objavi kao svoj tekst, za šta bi bio zaslužan, naravno, njegov istraživačko-novinarski trud.
Mi smo, naravno, odmah reagovali i kazali da je to što su videli u tom listu u stvari ono što smo mi dali Danasu, ali nije pomoglo. Predrasuda tih primitivaca u Narodnim nije im dozvolila da poveruju nekim tamo omladincima da bi oni bili u stanju da izvedu nešto tako krupno što njihovim novinarima nije bilo ni u opisu posla.
Sutradan smo videli u novom broju Narodnih novina da se taj novinar zaista izleteo i sve informacije objavio onako kako smo ih mi dali, ali ih potpisao sobom. Ime organizacije/udruženja koje je daleko veći i značajniji list Danas objavio - Narodne su prećutale.
Šta ovim hoću da kažem. Hoću da naglasim da u Nišu još uvek nisam video da postoji novinar koji radi nešto kvalitetno. Pa i ta Zorica iz Danasa se nije setila niti se prošetala da ispita ono što smo mi ovde ispitivali prošle godine za njen list, i javljali njenoj koleginici iz Beograda. Ko je još ovde sposoban? Onaj Todorović koji piše za Politiku? Koji ide kod Smiljka u dvorac na kolače i čaj, da bi sve to upakovao u idiličnu priču o zaboravljenom heroju iz Žitorađa koji ima posla preko glave, a sve u korist napaćenog Niša? Čovek je lokal-patriota ali i ideološki invalid. O novinarima iz lokalnih listova ne vredi trošiti reči. Ja u Narodnim nisam do sada video niti jedan kvalitetan tekst, sem ono što sam im sam slao, i što su se nakanili da objave, verovatno iz razloga što nisu imali čime da popune dnevni sadržaj.
Voleo bih da nisam u pravu. Ali, nažalost, sve su prilike da jesam.