Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Narodne i Nase novine (stampani mediji u Nisu)  (Pročitano 12008 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #60 poslato: 07.12.2007. 20:15 »

kakav god koncept bio, nema nikakvog smisla ako se gasi posle 3 meseca. treba ljude obavestiti da ne kupuju taj glasnik kad vec nema nameru nishta ozbiljno da uradi u nishu.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #61 poslato: 07.12.2007. 21:10 »

Slažem se što se tiče poziva na bojkot, ali i apela na to da će se Niški glasnik ugasiti, te da bi građani Niša trebalo u najgorem slučaju da razmisle o kupovini tog lista. Ako želi, saopštenje za zvanični sajt Diferencije mogla bi da napiše Novinarčina, a da se tiče bojkota Niškog glasnika. Mislim da nema razloga kupovati list koji će biti tako brzo ugašen, kako reče i Provincijalac. O kvalitetu ćemo govoriti kad taj Glasnik bude izašao. Kupiću primerak da bih video koncept.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #62 poslato: 08.12.2007. 17:22 »

video sam malo pre onaj veliki bilbord sa nishkim glasnikom i onom chetvoricom urednika. iza narodnog pozorishta. bash veliki bilbord. a bash nekako grozno izgleda kad znash shta sve stoji iza toga i koliko je sve to neiskreno.
Sačuvana
novinar u povoju
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #63 poslato: 08.12.2007. 19:04 »

POZDRAV svima na forumu
tacno je da je pranje para bilo u pitanju sa Nashim novinama, ljudi - bilo je ocigledno posle dva meseca. Novinarcina je u pravu - sa njom ce se sloziti svako ko je u proteklih godinu dana proveo ukupno samo i 24 sata u onoj redakciji!!!  Ne mogu samo da verujem u jednu stvar - uz duzno postovanje - kako iko u ovom gradu moze biti toliko naivan da misli da od novinara toliko toga zavisi??? Istina je da nas (novinara) ima ovakvih i onakvih (vise ''onakvih'' nego ovakvih Namigivanje) ali budite sigurni da u niskom novinarstvu NEDOSTATAK ENTUZIJAZAMA NIJE NAJVECI PROBLEM!! Problem i u Narodnim, bio je i u Nasim, kao i jos uvek u Novostima, Blicu, televizijama - PA TEK, to sto urednici, najcesce odnarodjen i totalno udaljeni od realnog sveta, desavanja i zdravog, oslobodjenog razuma - kasape novinarima clanke, menjaju naslove, ''olabavljuju'' novinarski ton, ne daj Boze prosecnom niskom uredniku da stigne neko reagovanje na tekst! To im je gadnije nego struju da im iskljuce u kuci sa petoro dece!!! Znachi - UBIJAJU ENTUZIJAZAM, PASLJIVI SU, a osim pohlepe i najcesce enormno velike politicke, interesne ili slicne zavisnosti, strasno drze stegnuto i jako - svoju urednicku fotelju, jer seljaku je lepo da se predstavlja medju snajama kao uredniiiiik :---D
Drago mi je ako je nekom sada bar malo jasnije. Nije samo problem novinar, ustvari - on je zadnja rupa na svirali, nazalost vrlo cesto. ONO STO VIDITE U NOVINAMA NAJCESCE NEMA VEZE SA ONIM STO JE NOVINAR NAPISAO U PRVOBITNOJ VERZIJI. VELIKI POZZZZ I... DOLE LOBIJI I INTERESNI MISHEV, UPLASEN  JADNI Namigivanje)I
PS. AKO NEKOG Interesuje jos nesto o ‘’niskom novinarskom nebu’’ rado bih prodiskutovao. Poydrav novinarcini I svim kolegama koje se ovde blatnjave u jarugi niskog novinarstva…
Sačuvana
novinarcina
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

TRI...CETIRI...POZOR...SAD

« Odgovor #64 poslato: 08.12.2007. 19:37 »

Bilbord je,ne slucajno,postavljen u neposrednoj blizini Narodnih novina.Iako su iz svog dzepa izdvojili po 2700 dinara za sminkanje njima ni jedna sminka ne moze sakriti kisele face jer su trenutno najupuceniji u ono sto se desava u Niskom glasniku.Make up na niski nacin.Za tri meseca uzeti sta se uzeti moze,na kraju se oglasiti nekim bednim saopstenjem kako ih vise nece biti i toliko drage Nislije na paznji.Dakle,mislim da je ovom gradu dosta hostaplera u svakom smislu.
Koncepcija lista?Prvih 12 strana Nis,nekoliko strana regiona,privreda,14 strana sporta ako se ne varam.Mali Perica je zamislio i puuuuuuunoooooo reklama,oglasa,mesta za citulje(kojih u Nasim novinama nikada i nije bilo).
Jednom recju,katastrofisen.
Pitam se,pitam u kojoj Redakciji ce posao potraziti face sa bilborda?Smese im se trafike,u najboljem slucaju treca smena.Pa nek citaju.
Sačuvana

24.01.  Eci,peci,pec,ti si mali zec...
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: 10.12.2007. 05:38 »

Ne mogu samo da verujem u jednu stvar - uz duzno postovanje - kako iko u ovom gradu moze biti toliko naivan da misli da od novinara toliko toga zavisi???

Tako što sam imao prilike da prisustvujem organizaciji TV programa na više lokalnih televizija. Dakle, ako ja tamo mogu da se uverim da je onome tamo novinaru dozvoljeno da radi šta hoće, da me pita u živom programu čak i o onome što ja hoću, pa mi još kaže da mogu da ga pozovem da snimimo šta god budem hteo - sa njima, onda mi je jasno da je novinar u toj medijskoj kući potpuno slobodan. Naravno, nisam uvek bio tako dočekan, niti je informacija tako lako dolazila u neki list ili u program neke televizije, ali su i u tom slučaju odgovorni bili novinari, a ne urednici, jer mi je već novinar u startu rekao da to što imam da mu dam da pogleda - ne može da prođe.

Konkretno se dogodilo sa Niškom Televizijom gde smo bili odbijeni a da naš materijal nije ni pogledan. A odbio nas je novinar koji nije imao nikakve uredničke ingerencije. Odbio je prostim rečnikom rekavši da njih ne zanima priča o decentralizaciji Srbije. Na stranu sada sa tom temom, vratimo se na novinare.

Viđao sam i druge novinare šta rade u svojoj profesiji (ili više zabavi ili amaterskim pokušajima). Recimo, novinarka u televiziji Belle Amie koja često čita one vesti, a katkad radi i reportaže, intervjue i slično. (Radi se o nekoj plavuši, prilično visokoj.) Eto, ona je, na primer, radeći jedan intervju sa aktivistom nevladine organizacije Diferencija, posao odradila kao da joj je to bio odlazak u WC. Dakle, tek da se odradi, bez imalo interesovanja prema predmetu, bez ikakve želje da se kroz informaciju nešto nekome zaista i pravo poruči.

Time hoću da ukažem na to da kada novinar i ima prostora, on nije sposoban da bilo šta kvalitetno odradi, barem u Nišu.

Ili pogledajte primer iz Narodnih novina koji me je zatekao i koji se dogodio u isto vreme kad je urađen i taj intervju u Belle Amie televiziji, dakle istog dana kada su nas u odbili i u NTV. Otišli smo da Narodnim predamo materijal. Radilo se o jednom otkriću koje je trebalo sami novinari u Nišu da urade (sredinom 2006. godine), ali nažalost njih politika i "tako te stvari" (oni bi to tako nazvali) - ne zanimaju, te su se više fokusirali na sportske događaje i palanačku kulturu. Elem, došli smo do nekog novinara tamo u onom haosu koji su uspeli da naprave od one zgrade koju imaju, koji nam je rekao da je materijal koji imamo da predamo u stvari nešto na čemu upravo radi jedan od novinara Narodnih, i to po uzoru na tekst koji je izašao tog dana u listu Danas. A evo o čemu se zapravo radilo. List Danas je jedini list koji je reagovao na našu e-mail poruku u kojoj smo obavestili sve relevantnije medije u Srbiji o strašnoj pljački koju su sproveli Ministarstvo finansija (tada se tako zvalo ovo što je danas podeljeno na Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj i Ministarstvo za NIP) i Ministarstvo za kulturu, dodelivši čak 82% sredstava iz fonda projektima iz Beograda, dok je tek 2% došlo u Niš, 0% u Leskovac, i svega 7% dobila čitava Vojvodina. Taj skandalozan podatak, naime, pre svih je objavio Danas (tada se na ovaj forum i uključila jedna njihova novinarka koja je počela da forsira ovu našu priču čitave nedelje u tom listu), te je ovaj lokalni novinarčić, zaposlen u Narodnim novinama, u stvari samo "skinuo" te podatke i nameračio da ih objavi kao svoj tekst, za šta bi bio zaslužan, naravno, njegov istraživačko-novinarski trud.

Mi smo, naravno, odmah reagovali i kazali da je to što su videli u tom listu u stvari ono što smo mi dali Danasu, ali nije pomoglo. Predrasuda tih primitivaca u Narodnim nije im dozvolila da poveruju nekim tamo omladincima da bi oni bili u stanju da izvedu nešto tako krupno što njihovim novinarima nije bilo ni u opisu posla.

Sutradan smo videli u novom broju Narodnih novina da se taj novinar zaista izleteo i sve informacije objavio onako kako smo ih mi dali, ali ih potpisao sobom. Ime organizacije/udruženja koje je daleko veći i značajniji list Danas objavio - Narodne su prećutale.

Šta ovim hoću da kažem. Hoću da naglasim da u Nišu još uvek nisam video da postoji novinar koji radi nešto kvalitetno. Pa i ta Zorica iz Danasa se nije setila niti se prošetala da ispita ono što smo mi ovde ispitivali prošle godine za njen list, i javljali njenoj koleginici iz Beograda. Ko je još ovde sposoban? Onaj Todorović koji piše za Politiku? Koji ide kod Smiljka u dvorac na kolače i čaj, da bi sve to upakovao u idiličnu priču o zaboravljenom heroju iz Žitorađa koji ima posla preko glave, a sve u korist napaćenog Niša? Čovek je lokal-patriota ali i ideološki invalid. O novinarima iz lokalnih listova ne vredi trošiti reči. Ja u Narodnim nisam do sada video niti jedan kvalitetan tekst, sem ono što sam im sam slao, i što su se nakanili da objave, verovatno iz razloga što nisu imali čime da popune dnevni sadržaj.

Voleo bih da nisam u pravu. Ali, nažalost, sve su prilike da jesam.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
novinar u povoju
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: 10.12.2007. 10:24 »

Ovo je posebno bilo izrazeno u Narodnim novinama odakle je uredjivacka politika i odnos prema stvarnosti poprilicno prenet u novine Nase, sto nije toliko zavisilo od glavnih urednika koliko od resornih - za hroniku, regione i slicno. Stihijsko uredjivanje u ovim redakcijama bilo je hit a tu novinar nije mnogo mogao da mesa prste.Tamo (u Nasim) su se pitale dve zenske osobe, na koje se ovo odnosi, i koje ce nastaviti to da rade u tzv. Niskom glasniku, posle mozda u nekim novim novinama... I tako u krug. Profesija je degradirana.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: 10.12.2007. 13:24 »

Konkretno se dogodilo sa Niškom Televizijom gde smo bili odbijeni a da naš materijal nije ni pogledan. A odbio nas je novinar koji nije imao nikakve uredničke ingerencije. Odbio je prostim rečnikom rekavši da njih ne zanima priča o decentralizaciji Srbije. Na stranu sada sa tom temom, vratimo se na novinare.

zbog toga nikada ne bi trebalo potpisati peticiju za ntv kao javni lokalni servis. ntv je osnovana od strane sps, ntv je jedna klerikalisticka organizacija, ntv nema neophodan kadar da bi bila ozbiljna tv, ntv nedostaje ideologija. ntv je pre buregdzinica nego televizija. a za narodne vazhi isto jer ih finansira isti smiljko kostic.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: 10.12.2007. 18:44 »

Viđao sam i druge novinare šta rade u svojoj profesiji (ili više zabavi ili amaterskim pokušajima). Recimo, novinarka u televiziji Belle Amie koja često čita one vesti, a katkad radi i reportaže, intervjue i slično. (Radi se o nekoj plavuši, prilično visokoj.) Eto, ona je, na primer, radeći jedan intervju sa aktivistom nevladine organizacije Diferencija, posao odradila kao da joj je to bio odlazak u WC. Dakle, tek da se odradi, bez imalo interesovanja prema predmetu, bez ikakve želje da se kroz informaciju nešto nekome zaista i pravo poruči.

Ja mislim da je to glavni problem kod niskih novinara, i generalno kod svih provincijskih novinarcica. Jesi gledao juce Smajlovicku na B92, ona iako je ideoloski retardirana, ipak se kao novinar bori za neke vrednosti koje smatra ispravnim. Novinarka je, glavna je urednica jednog od najpoznatijih i najstarijeg dnevnog lista u zemlji, ima sigurno odlicnu platu, ali njoj jos nesto treba. Hoce da istera svoju, koliko god bila pogresna, ideologiju preko medija do ljudi, da im se priblizi i da im nesto porucuje dalje.

Kad je bilo ko odavde video da se neki novinar u Nisu bori za tako nesto? Ma neka se bori i za radikale i za kojekakve bolesne ideje, ali neka ustane i neka energicno zastupa svoje stavove. Medjutim sta? Nema takvih. Svi su u svojim foteljama lepo zaseli, najudobnije je onima koji prenose sportske vesti, i kao u Narodnim Novinama saceka lepo novinarcic da izadje u Politici pa onda on za sutradan to preprica i objavi.

More ja takvima ne bih dao ni platu od 2000 dinara mesecno.
Sačuvana
novinar u povoju
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #69 poslato: 10.12.2007. 19:38 »

''Narodnim Novinama'' se pishe ''Narodnim novinama'' ... Cisto da znash :)))))))))))))))))))))))))
pozdrav, ovo postaje neargumentovano i bespredmetno pljuvanje onih koji nisu mogli da zapale iz Nisa pa su sad ophrvani frustracijama i kompleksima.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #70 poslato: 10.12.2007. 19:54 »

ovo postaje neargumentovano i bespredmetno pljuvanje onih koji nisu mogli da zapale iz Nisa pa su sad ophrvani frustracijama i kompleksima.

Da li ti uopste znas sta je neargumentovano? Gde ti vidis u prethodnoj poruci neargumentovano blacenje? I sta si ti uradio/la za Nis? Daj neki tekst da vidimo sta si napisao/la. Da vidimo da li to vredi. I imas li ti uopste neku diplomu ili u ovom selu svako moze da bude novinarcic?

Dokle cete da prepisujete iz Danasa i Politike?
Sačuvana
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #71 poslato: 10.12.2007. 20:07 »

Opasno je to što se mnogi kriju iza dirigovanog novinarstva, da su im ruke vezane i da ne mogu mnogo. Ali kad im se ruke stvarno oslobode, izgleda da u stvari nemaju šta da kažu.
   Bojim se da je lakše kriti se i pisati tek da bi se nešto napisalo, pošto se lokalno novinarstvo svodi na prepričavanje lokalnih događaja. Ozbiljniji rad traži i mnogo veće znanje, mnogo truda da bi se upoznala materija koja se želi obraditi. Zato kod nas novinarski posao obavljaju ljudi koji imaju završenu književnost i srpski jezik, a ne novinarstvo ili političke nauke.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #72 poslato: 10.12.2007. 20:18 »

Ja bih mogao da se kladim da ce i Novinar u povoju [verovatno neki student zurnalistike] i Novinarcina da zbrisu cim bude bilo potrebno da se govori o nekim konkretnijim stvarima vezanih za novinarstvo. Pa ni mnogo vrsniji novinari ne bi izdrzali kritiku, a kamo li neko iz Narodnih ili Nasih koji, evo da se kladimo i tu, garantovano nemaju niti neki ozbiljniji fakultet svrsen.
Sačuvana
novinarcina
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

TRI...CETIRI...POZOR...SAD

« Odgovor #73 poslato: 10.12.2007. 21:32 »

Za pocetak,zavrsila sam zurnalistiku u Zagrebu.U  niskim medijima za mene nema mesta. Zato ima za glavnog i odgovornog urednka Niskog glasnika koji ima srednju skolu.Od koga i zasto da bezim?
Sačuvana

24.01.  Eci,peci,pec,ti si mali zec...
novinar u povoju
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #74 poslato: 10.12.2007. 21:32 »

LJUDI, S KIM DA RASPRAVLJAM??? Sa NVO praznoglavcima koji nisu dva puta u zivotu uzeli dnevni list u ruke???
Ne, ne, bolje reci sa onima koji prepuni predrsuda pristup[aju lokalnim medjima - jer su ''lokalni''... Ili samo zato sto ih je neki urednik odbio, mislim da pise o njihovim organizacijama??? O novinarstvu mozemo da diskutujemo, a txtovi se placaju. Plati - i saljem ti tekst o cemu god hoces. A nisam student novinarstva, niti sam iz Nisa, ali imam manje krizerstva u sebi prema tom istom gradu. Pritom je nick Novinar u povoju sala na sopstveni racun....... Vi ne zelite da cujete suprotno misljenje jer ste slozni u jednom / da generalizujete
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: