Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kultura u Nisu  (Pročitano 1536 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« poslato: 23.04.2008. 14:11 »

Ovako... Pošto je postavljeno pitanje pasivnosti u gradu, pre svega odnoseći se na rad organizacije čiji sam predsednik, ja bih sada da pitam šta po tom pitanju rade oni koji imaju i sredstva i prostor i sve mogućnosti da učine da grad počne da diše, i to u domenu kulture. Evo konkretnije:

- Čiji je prostor Letnje pozornice u Tvrđavi i, s obzirom na to čiji je, zašto je prazan tokom cele godine, sem kad dođu Filmski susreti ili Nišvil?
- Kakva je procedura dobijanja dozvole za korišćenje (besplatno) nekog javnog prostora od strane nekog npr. muzičkog benda, i onog pratećeg što sledi uz jedan događaj (verujem da bi policija mogla da uposli par pandura koji će se naći tamo da pomognu realizaciju tog samoinicijativnog programa)?

Zbog čega oni koji se bave kulturom ili bilo čime drugo ne bi mogli sami da se angažuju, izađu na ulice i nešto naprave?

Ne kažem to zbog toga što želim da ih napadam, već iz razloga što mislim da grad previše opterećuje uslovima da se prikupi dokumentacija kako bi se smelo izaći na ulice i javno držati koncert ili na bilo koji način zabavljati se sa prolaznicima.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Mike Oldfield
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #1 poslato: 23.04.2008. 15:31 »

- Prostor Letnje pozornice, koliko ja znam, pripada firmi Nis Film koja je u veoma loshem stanju. A jedan deo je za neke pare i za neki nepoznat rok iznajmljen privatnoj agenciji "Pozornica". To je ono sto ja znam, a iznajmiljivanje za dz verovatno zavisi od dobre volje ljudi iz Nis Filma

- Procedura dobijanja prostora zavisi od organizacije do organizacije. Recimo, dobijanje amfiteatra u nekom fakultetu je uvek diskreciona stvar dekana i uzeg rukovodstva fakulteta i ima, da se ne lazemo, veze sa politickom nepodobnoscu ili podobnoscu

- Ja mogu da iznesem iskustva sa prostorima koje uglavnom besplatno daje firma u kojoj sam honorarni urednik. Dakle, to su KLUB NA PRAVNOM, SALA AKADEMSKOG POZORISTA i MALA SALA SKC-a u BANOVINI.
Procedura je veoma prosta, kontaktiras nekog od urednika, izlozis mu sta hoces da radis, ako je program NEPROFITABILAN, dakle ako za svirku ili tribinu neces da naplacujes karte (kao sto smo mi, recimo, radili sa Trash Festom) nema nikakvih problema da prostor i dobijes. Recimo, mislimd a ne bi imao nikakv problem da u jednom od ovihj prostora odrzis promociju "Zapada" dobio bi odgovarajuc termin i ako je potrebno i vido bim ili pal-top. Besplatno, naravno. Ovo nije prazna prica jer su mnogi vec uradili tako nesto i masi pojedinaca i organizacija je SKC na taj nacin izasao u susret.

Cak i ako hocete da naplacujete karte, recimo za svirku nekog neafirmisanog demo-benda, SKC nece naplatiti prostor vec ce se ograniciti na prodaju pica za sankom (kako bi se pokrio trosak obezbedjenja, osoblja etc.)

Citat
Zbog čega oni koji se bave kulturom ili bilo čime drugo ne bi mogli sami da se angažuju, izađu na ulice i nešto naprave?

Sta znaci to "izađu na ulice i nešto naprave?"

Citat
Ne kažem to zbog toga što želim da ih napadam, već iz razloga što mislim da grad previše opterećuje uslovima da se prikupi dokumentacija kako bi se smelo izaći na ulice i javno držati koncert ili na bilo koji način zabavljati se sa prolaznicima.

Ja stvarno ne znam kome si se ti to obracao i kakva je to dokumentacija po sredi. Procedura je kranje jednostavna. Ajde pojasni ovo, leba ti?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 23.04.2008. 16:28 »

Nema potrebe za tim iznova ofanzivnim tonom i na ovoj raspravi. Pitanja sam postavio jer je na NTV bila diskusija o kulturi u gradu pa mi je palo na pamet "Šta je sa samoinicijativama u gradu", u smislu da ako neki bend želi da drži svirku besplatno, zašto ne bi izašao na letnju pozornicu, pre toga odštampao na običnom papiru obaveštenje i izlepio po gradu, zatim obaveštenje postavio na internet stranice niških sajtova... To ne bi tražilo nikakva ulaganja a bilo bi interesantno mlađim ljudima u gradu. Jedino što mi je kao problem iskrslo jeste nešto što sam slušao od drugih koji su nešto hteli da organizuju (nije baš svirka u pitanju ali mislim da je svejedno), pa su sežalili da im se prostor dobrano naplaćuje (mislim da je baš bilo reči o SKC prostoru na Pravnom).

Bilo bi jako loše ako onaj ko drži te prostore ne dozvoljava da dobri i voljni ljudi u gradu drže svirke, tribine i slično, a da ne plaćaju za to. Zato sam pitao. Ne zbog sebe ili nekog meni bliskog. Mene svirka ne zanima niti bih se bavio time.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Mike Oldfield
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #3 poslato: 23.04.2008. 17:52 »

Nema potrebe za tim iznova ofanzivnim tonom i na ovoj raspravi. Pitanja sam postavio jer je na NTV bila diskusija o kulturi u gradu pa mi je palo na pamet "Šta je sa samoinicijativama u gradu", u smislu da ako neki bend želi da drži svirku besplatno, zašto ne bi izašao na letnju pozornicu, pre toga odštampao na običnom papiru obaveštenje i izlepio po gradu, zatim obaveštenje postavio na internet stranice niških sajtova... To ne bi tražilo nikakva ulaganja a bilo bi interesantno mlađim ljudima u gradu. Jedino što mi je kao problem iskrslo jeste nešto što sam slušao od drugih koji su nešto hteli da organizuju (nije baš svirka u pitanju ali mislim da je svejedno), pa su sežalili da im se prostor dobrano naplaćuje (mislim da je baš bilo reči o SKC prostoru na Pravnom).

Bilo bi jako loše ako onaj ko drži te prostore ne dozvoljava da dobri i voljni ljudi u gradu drže svirke, tribine i slično, a da ne plaćaju za to. Zato sam pitao. Ne zbog sebe ili nekog meni bliskog. Mene svirka ne zanima niti bih se bavio time.

Što se tiče prostora o kojima ja imam informacije iz prve ruke, oni se daju bendovima i ostalima uglavnom za dž. Naplaćuje se menadžerima koji dovode bendove iz BG i slično jer oni to rade da bi zaradili, naravno da Pravni me može da bude za dž nekom ko dovede Partibrejkerse i stvari kartu od 500 din.

Evo, u pozorištu SKC-a, za dž. naravno, proba Danilov doživljaj Beča, dok su u maloj sali redovno probali Novembar, Jaywalkers i mnogi drugi bendovi. Ja sam lično organizao niz svirki demo bendova na Pravnom, kao i promocije i performanse... Ne samo da su ljudi dobili prostor za dž. nego je nekima, u skladu sa izboksovanim budžetom, bilo i plaćeno. Da ne govorim o promocijama i kniževnim večerima...

Dakle, bar što se SKC-a tiče, otvoren je za sve, svako može besplatno da dobije prostor za tribinu, promociju, književno veče, svirku... Mnogi su to učinili i ja bih voleo da oni koji tvrde da su im tražene pare kažu ko im je to tražio i za šta. Stalno dolaze ljudi koji bi hteli da rade neke profitabline žurke i da se tale na razne načine ali oni uglavnom bivaju odbijani na taj način što im se traži da plate pa da klate (mada većina ni tad ne dobije prostor, al je dobar izgovor). Osnovna namena kluba SKC-a nije da se u njemu prave turbo folk žuraje nego nešto sasvim treće. Ali to neki ljudi nikako da shvate.

Podsetiću i na to da je upad na 90% programa koje radi SKC i NKC, kao i neke druge kulturne organizacije, BESPLATAN.

Podsetiću, takođe, da na tim događajima retko viđam ovdašnje forumaše. Generalno, mislim da ljudi ovde izuzetno malo znaju o kulturnim dešavanjima u gradi i to je žalosno.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 23.04.2008. 17:55 »

OK, pitaću momka koji mi je rekao da je SKC (Pravni) papreno skup da li je to traženo za profitabilnu ili neprofitabilnu tribinu. Trenutno nemam pojma kome da verujem. A voleo bih da ovo razrešimo kako bi oni koji žele nešto da rade u gradu znali kome da se obrate, i šta da očekuju. Zato se nadam da si u pravu što se tiče neprofitabilnih događaja.
Sačuvana

Mike Oldfield
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #5 poslato: 23.04.2008. 18:12 »

OK, pitaću momka koji mi je rekao da je SKC (Pravni) papreno skup da li je to traženo za profitabilnu ili neprofitabilnu tribinu. Trenutno nemam pojma kome da verujem. A voleo bih da ovo razrešimo kako bi oni koji žele nešto da rade u gradu znali kome da se obrate, i šta da očekuju. Zato se nadam da si u pravu što se tiče neprofitabilnih događaja.

Kao sto rekoh... zavisi ko sta i kad hoce da organizuje. Dolazili su mnogi DJ-evi, bendovi i menadzeri, ovamo kao radimo svirku da se promrda gradska kultura i muzicka scena, a ovamo bi da zarade. Ne moze i jedno i drugo.

Takodje, pitaj, leba ti, tog momka kolika je ta suma koja mu je trazena, jerbo ne znam sta je to "papreno". Cak i za komercijalnu varijantu Pravni je kudikamo jeftiniji od mnogih drugih klubova. Probaj da za zurku iznajmis Simfonijski ili Fidbek pa ce da vidis. Ili za tribinu da dobijes neki prostor bilo gde.

Ako je hteo da radi tribinu, ne vidim sto mu se ne bi izaslo u susret, jedino ako to nije bilo povezano sa nekim komercijalnim faktorom.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #6 poslato: 17.05.2008. 21:01 »

Jel ovo tema za kulturna desavanja u Nisu ili samo za ove prostorije? Da postavljamo sta se dogadja u Nisu ili ne?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 18.05.2008. 01:39 »

Zaboravio sam da dodam, naravno da mogu da se postavljaju obaveštenja. Čak je preporučljivo da nas neko od onih koji imaju te podatke redovno izveštavaju o tome šta se u gradu događa po tom pitanju.

No, topik je rezervisan i za kritiku kulturne situacije u gradu. Kulturnih institucija/organizacija pre svega.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 23.05.2008. 17:27 »

Pokusala sam da preko interneta pronadjem bilo sta od informacija vezanih za program Kulturnog centra ali je to ocigledno nedostupno a pre svega vremenski lose pokriveno. Postoje neki informatori ali se do njih moze doci samo licno, sto ne smatram dovoljnim, no ako neko to ima u posedu bilo bi dobro da to ovde i napise. Tek kad neka manifestacija prodje vidim da se nesto desilo...znaci da se zabrlja unapred, ili treba viseti na doticnim mestima, gledati izlepljene flajere po zidovima. Zaista losa organizacija.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 24.05.2008. 13:07 »

kao kec na deset ova vest i pricha o kulturi u Nishu:

Za više od dve sedmice najveću svetsku izložbu izuma i kodeksa Leonarda da Vinčija u Nišu videlo samo desetak hiljada posetilaca
RADOVAN ĐURIĆ: Jug Srbije tragično uspavan

Za više od dve sedmice najveću svetsku izložbu izuma i kodeksa Leonarda da Vinčija, postavljenu u niškoj Galeriji DIN Filip Moris, videlo je manje od deset hiljada posetilaca, što je sramota za Niš i jug Srbije. Izložbu svih 65 Da Vinčijevih izuma, pristiglih iz Muzeja u Firenci, i urađenih po originalnim nacrtima i u tehnici tog vremena, dosad nije video ni jedan svetski centar. Međutim, ni takva izložba, ni genijalni Da Vinči, ni humanizam i renesansa nisu dovoljan "motiv" za gradonačelnike, direktore i profesore škola i fakulteta u Nišu i na jugu Srbije, da organizuju dolazak ljudi, pre svega mladih. Šta njih uopšte može da probudi iz uspavanosti i pokrene iz mrtvila ako ne jedan ovakav kulturni događaj?, upitao je slikar Radovan Lale Đurić, osnivač Niš Art fondacije, koja je dovela u Srbiju najveću svetsku izložbu Da Vinčijevih izuma.
- Bez preterivanja, za Da Vinčijevu izložbu u Nišu već je čuo svet. Njujork, gde živim i radim 36 godina, još je nije imao, ali je sada zainteresovan za njeno postavljanje. Tamo će je sigurno videti nekoliko stotina hiljada ljudi. Zainteresovani ljudi se javljaju sa svih strana, svesni značaja ovakve izložbe. Očekivao sam da je u Nišu vidi bar 300.000 ljudi sa juga Srbije. Zar se opštinski čelnici ili profesori iz Niša i ovog dela Srbije ne stide što nisu podstakli i organizovali masovniji dolazak svojih građana i učenika na izložbu? Šta radi niški Univerzitet, gde su studenti, kojih je samo u Nišu oko 20.000? Niš jeste siromašan grad, i ima 50.000 nezaposlenih, ali obrazloženje da u njemu nema velikih kulturni dešavanja jer "nema para" u ovom slučaju ne stoji, pošto je ulazak na izložbu besplatan - rekao je Đurić na improvizovanoj konferenciji za novinare u DIN Filip Moris, koja finasijski podržava Da Vinčijevu izložbu, kao i ostale projekte NAF.
Đurić je precizirao da je Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete u Nišu, koja pokriva Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, uputio poziv školama da organizuju dolazak učenika na Da Vinčijevu izložbu. Pozivu se odazvalo samo šest osnovih i srednjih škola, mada na teritoriji grada postoje 22 srednje i 37 osnovih škola.
- Zar direktori i profesori ne misle da njihovi đaci ne treba da vide kako izgleda prvi automobil, avion, paraglajder ili tenk, koje je Da Vinči izumeo? Zar misle da mladost Srbije nema razloga da vidi precizne crteže ljudske anatomije, što je ovaj renesansni genije takođe utemeljio? Zar misle da nema potrebe da se na licu mesta vide izumi koji predstavljaju početak razvoja civilizacije i tehničkog napretka na planeti? - upitao je, dodajući da ima još malo vremena da se uspavani jug Srbije "na trenutak probudi", pošto Da Vinčijeva izložba u Nišu traje do 14. juna. Posle toga postavka se seli za Beograd, u Galeriju DIN Filip Moris u Tošinom bunaru, gde bi trebalo da bude izložena do početka avgusta.

Z. Miladinović (*Danas)
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 24.05.2008. 13:17 »

Pokusala sam da preko interneta pronadjem bilo sta od informacija vezanih za program Kulturnog centra ali je to ocigledno nedostupno a pre svega vremenski lose pokriveno. Postoje neki informatori ali se do njih moze doci samo licno, sto ne smatram dovoljnim, no ako neko to ima u posedu bilo bi dobro da to ovde i napise. Tek kad neka manifestacija prodje vidim da se nesto desilo...znaci da se zabrlja unapred, ili treba viseti na doticnim mestima, gledati izlepljene flajere po zidovima. Zaista losa organizacija.

Problem kod svih tih palanačkih institucija u palanci je taj što njihov cilj nije da stvarno oplemene sredinu, i nečemu nauče ljude koji bi trebalo da se pojave na tim događajima koje organizuju, već da se otalja posao i uzme koji dinar.

To je problem sa svim palankama, i zbog toga je tako neorganizovano, tj. slabo organizovano. Da je njima stalo da to vidi što više ljudi, ne bi im bilo teško da naprave sajt i angažuju čoveka koji bi u pet minuta iskucao mesečni program NKC-a.

RADOVAN ĐURIĆ: Jug Srbije tragično uspavan

Ko to ne zna...

Nego, mogao je taj bogati umetnik, očigledno dobre volje čim je došao iz NY-a u ovo selo, da angažuje Filip Moris direktore da pomognu Niš na malo širi način, a ne "s neba u rebra". Dakle, da malo pokrenu tu sredinu interdisciplinarno, a ne odmah u oblasti umetnosti. Šta vredi galerija kad u Nišu niko ne razmišlja o umetnosti? I šta vredi izložba Da Vinčijevih radova ako ljudi uglavnom nisu ni čuli ko je Da Vinči! A ja bih se kladio da u Nišu bar 70% ljudi ne zna.

Što se ovih sa faksa tiče, što proziva profesore... i ljude s fakulteta... U pravu je, oni ništa ne rade i nije ih ni za šta briga. Ali mogao je malo da potegne konce, da ih pritegne i da natera te monstrume da nešto počnu i da rade.
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 24.05.2008. 13:20 »

50 godina su lepljeni plakati ko je gde stigao... to ne moze da se promeni preko noci... nigde.

Inace, problem "kulturnjaka" je taj sto katastrofalno zanemaruju propagandu (aka: reklame). Imam sliku plakata (oko Nove Godine) Seke Aleksic u skoro-pa-prirodnoj velicini i preko njega prelepljeno 3-4 plakata koncerta Serbedzije i Stefanovskog... u A4 formatu.
CIk pogodi ko je mogao to da vidi tako dobro kao Seku Aleksic (pa makar ova bila najgrdja lopata).

Kad se uradi makar 50% od potrebnog za reklamiranje dogadjaja koji postoje (a postoje ih dosta) onda ce i posecenost biti veca.
TVRDIM da je reklama za izlozbu Da Vinci izuma bila nedovoljna.

REKLAMA... znatno veca... i da vi's promene
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 25.05.2008. 00:25 »

Nego, mogao je taj bogati umetnik, očigledno dobre volje čim je došao iz NY-a u ovo selo, da angažuje Filip Moris direktore da pomognu Niš na malo širi način, a ne "s neba u rebra". Dakle, da malo pokrenu tu sredinu interdisciplinarno, a ne odmah u oblasti umetnosti. Šta vredi galerija kad u Nišu niko ne razmišlja o umetnosti? I šta vredi izložba Da Vinčijevih radova ako ljudi uglavnom nisu ni čuli ko je Da Vinči! A ja bih se kladio da u Nišu bar 70% ljudi ne zna.

ipak on je jedan od boljih ljudi u gradu jer mogao je da se ne cima oko svega toga, a na kraju ispalo je da dzaba radi kad nikoga u gradu ne interesuje vrhunska izlozhba. inache ljudi se tamo ponashaju kao poslednje seljachine, diraju eksponate....
ja se slazhem sa tim slikarom da je odgovornost na gradu i profesorima srednjih i osnovnih shkola shto decu nisu organizovali da odu da posete to shto verovatno nikad vishe u zhivotu nece moci da vide.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 27.05.2008. 15:31 »

More, da se izgradi velelepna opera u Nišu, pa da se savata neki Niški simfonijski orkestar, pa da se kupi i treći klavir a ova dva od pre II svetskog rata da se oprave, pa da se otvori Niš-grad-muzej, pa bog da vidi masu kako se gura i tura u kulturu, mašala....
Sačuvana

peMzije mladima!
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 27.05.2008. 20:18 »

Da ceo grad bude muzej a da se Nislije kolektivno presele u BG  Namigivanje
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj