Differentia diskusije
17.05.2008. 05:37 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Elektronska verzija trećeg broja časopisa Zapad [download]

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kultura u Nisu  (Pročitano 190 puta)
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +102/-91
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« poslato: 23.04.2008. 14:11 »

Ovako... Pošto je postavljeno pitanje pasivnosti u gradu, pre svega odnoseći se na rad organizacije čiji sam predsednik, ja bih sada da pitam šta po tom pitanju rade oni koji imaju i sredstva i prostor i sve mogućnosti da učine da grad počne da diše, i to u domenu kulture. Evo konkretnije:

- Čiji je prostor Letnje pozornice u Tvrđavi i, s obzirom na to čiji je, zašto je prazan tokom cele godine, sem kad dođu Filmski susreti ili Nišvil?
- Kakva je procedura dobijanja dozvole za korišćenje (besplatno) nekog javnog prostora od strane nekog npr. muzičkog benda, i onog pratećeg što sledi uz jedan događaj (verujem da bi policija mogla da uposli par pandura koji će se naći tamo da pomognu realizaciju tog samoinicijativnog programa)?

Zbog čega oni koji se bave kulturom ili bilo čime drugo ne bi mogli sami da se angažuju, izađu na ulice i nešto naprave?

Ne kažem to zbog toga što želim da ih napadam, već iz razloga što mislim da grad previše opterećuje uslovima da se prikupi dokumentacija kako bi se smelo izaći na ulice i javno držati koncert ili na bilo koji način zabavljati se sa prolaznicima.
Sačuvana

"U svakoj zemlji ima korova, ali samo u Srbiji se on zaliva."
Dr Zoran Đinđić
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #1 poslato: 23.04.2008. 15:31 »

- Prostor Letnje pozornice, koliko ja znam, pripada firmi Nis Film koja je u veoma loshem stanju. A jedan deo je za neke pare i za neki nepoznat rok iznajmljen privatnoj agenciji "Pozornica". To je ono sto ja znam, a iznajmiljivanje za dz verovatno zavisi od dobre volje ljudi iz Nis Filma

- Procedura dobijanja prostora zavisi od organizacije do organizacije. Recimo, dobijanje amfiteatra u nekom fakultetu je uvek diskreciona stvar dekana i uzeg rukovodstva fakulteta i ima, da se ne lazemo, veze sa politickom nepodobnoscu ili podobnoscu

- Ja mogu da iznesem iskustva sa prostorima koje uglavnom besplatno daje firma u kojoj sam honorarni urednik. Dakle, to su KLUB NA PRAVNOM, SALA AKADEMSKOG POZORISTA i MALA SALA SKC-a u BANOVINI.
Procedura je veoma prosta, kontaktiras nekog od urednika, izlozis mu sta hoces da radis, ako je program NEPROFITABILAN, dakle ako za svirku ili tribinu neces da naplacujes karte (kao sto smo mi, recimo, radili sa Trash Festom) nema nikakvih problema da prostor i dobijes. Recimo, mislimd a ne bi imao nikakv problem da u jednom od ovihj prostora odrzis promociju "Zapada" dobio bi odgovarajuc termin i ako je potrebno i vido bim ili pal-top. Besplatno, naravno. Ovo nije prazna prica jer su mnogi vec uradili tako nesto i masi pojedinaca i organizacija je SKC na taj nacin izasao u susret.

Cak i ako hocete da naplacujete karte, recimo za svirku nekog neafirmisanog demo-benda, SKC nece naplatiti prostor vec ce se ograniciti na prodaju pica za sankom (kako bi se pokrio trosak obezbedjenja, osoblja etc.)

Citat
Zbog čega oni koji se bave kulturom ili bilo čime drugo ne bi mogli sami da se angažuju, izađu na ulice i nešto naprave?

Sta znaci to "izađu na ulice i nešto naprave?"

Citat
Ne kažem to zbog toga što želim da ih napadam, već iz razloga što mislim da grad previše opterećuje uslovima da se prikupi dokumentacija kako bi se smelo izaći na ulice i javno držati koncert ili na bilo koji način zabavljati se sa prolaznicima.

Ja stvarno ne znam kome si se ti to obracao i kakva je to dokumentacija po sredi. Procedura je kranje jednostavna. Ajde pojasni ovo, leba ti?
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #2 poslato: 23.04.2008. 16:28 »

Nema potrebe za tim iznova ofanzivnim tonom i na ovoj raspravi. Pitanja sam postavio jer je na NTV bila diskusija o kulturi u gradu pa mi je palo na pamet "Šta je sa samoinicijativama u gradu", u smislu da ako neki bend želi da drži svirku besplatno, zašto ne bi izašao na letnju pozornicu, pre toga odštampao na običnom papiru obaveštenje i izlepio po gradu, zatim obaveštenje postavio na internet stranice niških sajtova... To ne bi tražilo nikakva ulaganja a bilo bi interesantno mlađim ljudima u gradu. Jedino što mi je kao problem iskrslo jeste nešto što sam slušao od drugih koji su nešto hteli da organizuju (nije baš svirka u pitanju ali mislim da je svejedno), pa su sežalili da im se prostor dobrano naplaćuje (mislim da je baš bilo reči o SKC prostoru na Pravnom).

Bilo bi jako loše ako onaj ko drži te prostore ne dozvoljava da dobri i voljni ljudi u gradu drže svirke, tribine i slično, a da ne plaćaju za to. Zato sam pitao. Ne zbog sebe ili nekog meni bliskog. Mene svirka ne zanima niti bih se bavio time.
« Poslednja izmena: 23.04.2008. 16:36 Domaci izdajnik » Sačuvana

Dr Zoran Đinđić
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #3 poslato: 23.04.2008. 17:52 »

Nema potrebe za tim iznova ofanzivnim tonom i na ovoj raspravi. Pitanja sam postavio jer je na NTV bila diskusija o kulturi u gradu pa mi je palo na pamet "Šta je sa samoinicijativama u gradu", u smislu da ako neki bend želi da drži svirku besplatno, zašto ne bi izašao na letnju pozornicu, pre toga odštampao na običnom papiru obaveštenje i izlepio po gradu, zatim obaveštenje postavio na internet stranice niških sajtova... To ne bi tražilo nikakva ulaganja a bilo bi interesantno mlađim ljudima u gradu. Jedino što mi je kao problem iskrslo jeste nešto što sam slušao od drugih koji su nešto hteli da organizuju (nije baš svirka u pitanju ali mislim da je svejedno), pa su sežalili da im se prostor dobrano naplaćuje (mislim da je baš bilo reči o SKC prostoru na Pravnom).

Bilo bi jako loše ako onaj ko drži te prostore ne dozvoljava da dobri i voljni ljudi u gradu drže svirke, tribine i slično, a da ne plaćaju za to. Zato sam pitao. Ne zbog sebe ili nekog meni bliskog. Mene svirka ne zanima niti bih se bavio time.

Što se tiče prostora o kojima ja imam informacije iz prve ruke, oni se daju bendovima i ostalima uglavnom za dž. Naplaćuje se menadžerima koji dovode bendove iz BG i slično jer oni to rade da bi zaradili, naravno da Pravni me može da bude za dž nekom ko dovede Partibrejkerse i stvari kartu od 500 din.

Evo, u pozorištu SKC-a, za dž. naravno, proba Danilov doživljaj Beča, dok su u maloj sali redovno probali Novembar, Jaywalkers i mnogi drugi bendovi. Ja sam lično organizao niz svirki demo bendova na Pravnom, kao i promocije i performanse... Ne samo da su ljudi dobili prostor za dž. nego je nekima, u skladu sa izboksovanim budžetom, bilo i plaćeno. Da ne govorim o promocijama i kniževnim večerima...

Dakle, bar što se SKC-a tiče, otvoren je za sve, svako može besplatno da dobije prostor za tribinu, promociju, književno veče, svirku... Mnogi su to učinili i ja bih voleo da oni koji tvrde da su im tražene pare kažu ko im je to tražio i za šta. Stalno dolaze ljudi koji bi hteli da rade neke profitabline žurke i da se tale na razne načine ali oni uglavnom bivaju odbijani na taj način što im se traži da plate pa da klate (mada većina ni tad ne dobije prostor, al je dobar izgovor). Osnovna namena kluba SKC-a nije da se u njemu prave turbo folk žuraje nego nešto sasvim treće. Ali to neki ljudi nikako da shvate.

Podsetiću i na to da je upad na 90% programa koje radi SKC i NKC, kao i neke druge kulturne organizacije, BESPLATAN.

Podsetiću, takođe, da na tim događajima retko viđam ovdašnje forumaše. Generalno, mislim da ljudi ovde izuzetno malo znaju o kulturnim dešavanjima u gradi i to je žalosno.
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #4 poslato: 23.04.2008. 17:55 »

OK, pitaću momka koji mi je rekao da je SKC (Pravni) papreno skup da li je to traženo za profitabilnu ili neprofitabilnu tribinu. Trenutno nemam pojma kome da verujem. A voleo bih da ovo razrešimo kako bi oni koji žele nešto da rade u gradu znali kome da se obrate, i šta da očekuju. Zato se nadam da si u pravu što se tiče neprofitabilnih događaja.
Sačuvana

Dr Zoran Đinđić
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #5 poslato: 23.04.2008. 18:12 »

OK, pitaću momka koji mi je rekao da je SKC (Pravni) papreno skup da li je to traženo za profitabilnu ili neprofitabilnu tribinu. Trenutno nemam pojma kome da verujem. A voleo bih da ovo razrešimo kako bi oni koji žele nešto da rade u gradu znali kome da se obrate, i šta da očekuju. Zato se nadam da si u pravu što se tiče neprofitabilnih događaja.

Kao sto rekoh... zavisi ko sta i kad hoce da organizuje. Dolazili su mnogi DJ-evi, bendovi i menadzeri, ovamo kao radimo svirku da se promrda gradska kultura i muzicka scena, a ovamo bi da zarade. Ne moze i jedno i drugo.

Takodje, pitaj, leba ti, tog momka kolika je ta suma koja mu je trazena, jerbo ne znam sta je to "papreno". Cak i za komercijalnu varijantu Pravni je kudikamo jeftiniji od mnogih drugih klubova. Probaj da za zurku iznajmis Simfonijski ili Fidbek pa ce da vidis. Ili za tribinu da dobijes neki prostor bilo gde.

Ako je hteo da radi tribinu, ne vidim sto mu se ne bi izaslo u susret, jedino ako to nije bilo povezano sa nekim komercijalnim faktorom.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks | Srpski prevod: Jovan Turanjanin
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!