Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: JAT protiv aerodroma Nis  (Pročitano 23426 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
beyondmediominds
Gradjanin
*

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #75 poslato: 23.11.2007. 22:50 »

Koliko nas aerodrom naplacuje sletanje JATu, odnosno njegovim avionima? Ili mozda naplacuje putnicima koji stignu na aerodrom? Kako to ide? Kakva je dobit aerodroma od ovih sletanja?
Nas aerodrom naplacuje nekoliko stotina hiljada dinara za sletanje aviona i jos i od taksi bi mogao lepo da zivi.Jos kad bi postojao opensky, bilo bi tu kinte i za normalan rad i za razvoj aerodroma i sve vise letova , sto tranzitinih do neke druge zemlje sto direktnih,a tako bi i gradjani koji putuju do Nisa lakse dolazili do s vojih rodnih gradova u okruzenju.Cula sam od radnika NA da oni naplacuju i parking aviona i to lepe parice i skladistenje robe u magacinima aerodroma i da od toga SAM  aerodrom moze da finansira svoj razxvoj.Tu su naravno duty free shop 24h, menjacnica, restoran i ostale usluge za putnike.Ali, ne lezi vraze, ne daju gospoda i z Beograda, jer bi im to umanjilo profit i onda ne bi mogli da privatizuju aerodrom Nikola Tesla po visokoj ceni i da potrpaju pare u dzep.A kada nam dodju investitori za pomenuti aerodrom, vec planiraju da naprave ogroman broj hangara za cargo traznit, odnosno smestaj robe koja se salje iz Kine i Evrope na srpsko trziste i da  naplacuju papreno sve svoje uslugei  izvoznicima i uvoznicima.Treba jos pomenuti da je Niski aerodrom jeftiniji od Beogradskog i da je samo u interesu buducih vlasnika i vladajuce garniture u Beogradu.
Postoji anketa na sajtu aerodroma Car Konstantin koju bi valjalo popuniti,a tema je upravo ova o kojom pricamo.
http://www.airportnis.co.yu/srpski/pisitenam.php
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
Zzzaphod
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #76 poslato: 26.11.2007. 09:28 »

Postoji anketa na sajtu aerodroma Car Konstantin koju bi valjalo popuniti,a tema je upravo ova o kojom pricamo.
http://www.airportnis.co.yu/srpski/pisitenam.php

Ta anketa je prilicno stara. Svi prijatelji koje znam su je odavno popunili. Bila je potrebna rukovodstvu aerodroma da bi nadleznima pokazali da ima zainteresovanih za letenje do Nisa. Na zalost, to je bilo manje-vise gubljenje vremena, jer nadlezni ne zele nista da cuju kada je niski aerodrom u pitanju.

Inace potpuno ste u pravu po pitanju aerodromskih taksi, kao i usluga za opsluzivanje aviona. Sve bi to bilo sasvim dovoljno za niski aerodrom da se finansira samostalno. Medjutim dusmani iz Bg nedaju. Ostaje samo da cekamo bolje dane. A kada ce to biti, ...

Negde na airserbia internet stranici videh da je neko cuo juce direktora TOB kako izjavljuje da od 1.1.08 stupa na snagu OpenSky, i kako se on raduje prilivu stranih turista. Medjutim, postavljacu teme niko do sada nije odgovorio na pitanje da li je i koliko to tacno. Ostaje samo da se nadamo, kao i do sada. Mozda i dozivimo da Bg ne bude centar sveta.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Ne svadjaj se sa budalom. Ljudi nece primetiti razliku!
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 26.11.2007. 13:25 »

juche sam gledao emisiju lune-lu na b92 i nekog muzichara u mercedesu kako se zajedno voze predgradjem beograda. ovaj razvija 240 km/h i uzhiva u vozhnji. onda stizhu ispred beogradskog aerodroma, iz nekog razloga ili skroz bezveze ovaj muzichar koji vozi merdzu kazhe da neka svetla na pisti oznachava da je omoguceno nocno sletanje nekim kompanijama poshto je nivo cat 2. onda luna lu kazhe "a shta ako je magla, onda morash da sletish u nish". i odmah pochinje obostrano smejanje. chim se chulo to 'nish' njima je to chak smeshno, toliko im je glup grad da je smeshan, nema shta tamo da se radi, sleteti u nish, pa gde ces u taj nish, faktichki. i zaista ovaj odmah poshto se nasmejao, i mada josh nije zavrshio da se smeje, reche "brate, u nish! hahahahah"....  Ljutko
Sačuvana
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 26.11.2007. 13:41 »

Nisam imao prilike da gledam emisiju. A i nije mi zao. Verovatno, posle ovoga, nece mi pasti na pamet da je pogledam.

Anyway. Nije problem u tome sta ima a sta nema u Nisu. Problem je sto Bgradjani ne zele da vide nista dalje od Bg. Bitno je da je tu, pa makar oni ziveli u Vrcinu, a to sto treba da je u Bg, neka je u Pancevu. To je sve Bg.

Nama u unutrasnjosti problem je sto nema dovoljno sredstava, ideja,... da privucemo svet. Jer jel' te monopol na desavanja je u Bg. Ostalima nije dozvoljeno. I cim postoji neka ideja da se nesto desi van Bg, to se ismejava od strane Bgradjana i oni se iz petnih zila upinju da to upropaste. Ako se nesto slicno neuspesno desava u Bg, naravno o tome se nece pricati, jel' je to po njihovom shvatanju nemoguce.

Sto se samog B92 tice, u ono vreme od pre nekoliko godina i znacio je nesto. U medjuvremenu je postao kopija Pinka (sa malo drugacijim facama, ali folklor je isti i vrlo prepoznatljiv). Zao mi je sto je to tako, ali tako je. Najvise od svega me je pre izvesnog vremena pogodilo nedodeljivanje nacionalne frekvencije TV5. Ne zbog toga sto sam simpatizer cika Bogija (ne daj Boze), vec zbog toga sto bi znacilo da se odmaklo malo dalje od skupljanja svega u Bg. Ali to je ipak za neku drugu temu.

BTW, tog majmuna koji je vozio 240 km/h bilo gde (posto je na autoputu dozvoljeno max 120) bi trebalo strpati u corku a mecku mu konfiskovati, ali time bi trebalo da se bave nadlezni organi, a ne ja.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #79 poslato: 29.11.2007. 21:48 »

Jes' sere kao neuspeshan ovo ono jedva prezhivljava, ja nisam ni chuo za tog lika a vozi neku mechku od 100 000 eu. Droga brate, logichno je.
Shto reche Provincijalac, chim chuju za Vranje gore odma prasnu u smeh i ono kao jel to na Kosovu. Pa gde si odatle doshao...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 03.12.2007. 17:29 »

„Terač magle” čeka dozvolu
Aerodrom „Nikola Tesla” ima opremu za sletanje po magli, ali ne može da je koristi 

U obnovu i modernizaciju Aerodroma „Nikola Tesla”, ili „Kapiju Srbije” – kako je taj projekat pompezno nazvan 2003. godine, do sada su uložene desetine miliona evra, ali najveća i najprometnija domaća vazdušna luka i dalje mora da „zatvara vrata” kad se magla spusti. Magla koja je preksinoć okovala prestonicu i privremeno onemogućila sletanje aviona, jasno je nagovestila da će beogradski aerodrom i ove godine imati dosta problema u sličnim neprilikama.

Međutim Aerodrom „Nikola Tesla” već dve godine ima najsavremeniju opremu s kojom bi avioni mogli da sleću i po znatno gušćoj magli nego što je bila preksinoć. Oprema za sletanje po izuzetno otežanoj vidljivosti već je ugrađena, ali još ne radi.

Zvuči neverovatno, ali krenimo redom.

Aerodrom „Nikola Tesla” trenutno poseduje takozvanu kategoriju II, koja omogućava sletanje aviona pri horizontalnoj vidljivosti većoj od 350 metara. U međuvremenu, instaliran je i takozvani sistem kategorija III b, s kojim je moguće sletanje pri minimalnoj vidljivosti od samo 50 metara. Ali, „ket tri – be”, kako ga stručno zovu vazduhoplovci, ne radi.

Problem je nastao zbog greške u koracima. Umesto da, u skladu s domaćim i međunarodnim vazduhoplovnim propisima, aerodrom nadležnim institucijama (Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i Agenciji za kontrolu letenja) prvo prosledi projektnu dokumentaciju i po dobijanju saglasnosti započne radove, procedura je okrenuta naglavačke – prvo su izvedeni radovi, a tek potom je prosleđen projekat na pomenute adrese.

Da priča bude još neverovatnija, u decembru prošle godine, zbog radova na ugradnji opreme za „kategoriju III b”, isključeni su i uređaji postojeće „kategorije II”. Kao u inat, Beograd je tada okovala višednevna gusta magla zbog koje je saobraćaj u više navrata bio potpuno paralisan. „Jat ervejz” je tada pretio da će od aerodroma tražiti odštetu, ali je potraživanje otpisano jer su oba preduzeća u državnom vlasništvu.

„U toku su pregovori sa Agencijom za kontrolu letenja i Direktoratom za civilno vazduhoplovstvo oko proceduralnog regulisanja izvršenja letenja u uslovima „kategorije III b”, koja omogućava poletanje i sletanje pri vidljivosti većoj od 50 metara. Aerodrom trenutno poseduje „kategoriju II” za sletanje u otežanim vremenskim uslovima koja predviđa vidljivost veću od 350 metara duž poletno-sletne staze”, navedeno je u saopštenju Aerodroma „Nikola Tesla”.

Tako će, zbog preostalih poslova na uvođenju „kategorije III b” i podele odgovornosti između nadležnih institucija, sletanje u Beograd pri minimalnoj vidljivosti od 50 metara biti moguće tek naredne godine.

--------------------------------------------------------------------------

Letovi Jata normalizovani

Letovi Jata normalizovani su juče ujutru, nakon što je podignuta magla koja je juče paralisala beogradski aerodrom „Nikola Tesla”. Avioni koji su tokom jučerašnjeg dana u povratku sa evropskih odredišta sletali na aerodrom „Konstantin Veliki” u Nišu, tokom noći vratili su se u Beograd, navodi se u saopštenju srpske avio-kompanije.
„Jat ervejz” je izrazio žaljenje zbog neprijatnosti kojima su putnici bili izloženi i obećava da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi im i po magli olakšao putovanje. U tom smislu, nacionalna avio-kompanija apeluje na aerodrom „Nikola Tesla” i Direktorat za civilno vazduhoplovstvo da učine sve kako bi omogućili da se saobraćaj obavlja regularno i u uslovima smanjene vidljivosti. To je u zajedničkom interesu, kako putnika, tako i kompanija koje koriste usluge beogradskog aerodroma. Najugroženiji je Jat kao njegov najveći klijent, pošto je izvesno da će i ove godine zabeležiti velike gubitke zbog problema s maglom.

Marko Lakić
[objavljeno: 23.11.2007.]
Sačuvana

Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 04.12.2007. 11:03 »

@beyondmediominds

Hvala za post. Video sam clanak kada je objavljen. Nisam hteo da ga ostavljam ovde. Samo bih se nervirao. Beogradske novine pisu o problemima beogradskih kompanije uzrokovanih od strane druge/ih beogradske/ih kompanije/a. Zabole njih uvo sto taj isti jat, tj bg kompanija, u dogovoru sa aerodromom bg, tj drugom bg kompanijom, godinama onemogucava bilo kakav normalan saobracaj na niskom aerodromu, tj ne-bg kompaniji.

Pljuvali se i prepucavali malo. Posle su se izljubili i sve se zaboravilo. Bg aerodrom zivi za jat i obrnuto. Botanika cista.

Nego, ovih dana sve ucestalije slusam/citam da od 1.1.2008 pocinje da vazi sporazum o otvorenom nebu. Poslednje je ovo (Blic od danas 2.12.07):

=====================================================================
Dve varijante za prodaju „Jata“
Autor: Svetlana Vuković | 04.12.2007 - 06:00
Dve varijante za prodaju „Jata“

Privatizacioni savetnik za „Jat“, pariska investiciona banka „Rotšild“, uradila je radnu verziju predlog strategije prodaje ove avio-kompanije, a finalni dokument trebalo bi da bude upućen Vladi Srbije u naredne dve-tri nedelje. Kako „Blic“ saznaje, „Rotšild“ predlaže donošenje posebnog zakona po kojem bi „Jat“ bio privatizovan, a urađene su varijante izlaska sa i manjiskom(49 procenata) i većinskom (51 procenat) prodajom avio-komanije.

Razlog za izlazak sa ovakvim opcijama je u riziku da „Jat“ izgubi status nacionalnog avio-prevoznika. Evropska unija, naime, ovaj status priznaje samo kompanijama sa državnim udelom od najmanje 51 odsto. Dobijanje statusa nacionalnog avio-prevoznika je značajno jer on obezbeđuje paritete oko termina za letove.
Ukoliko bi kupac bio iz EU, taj status i ne bi bio toliko važan s obzirom na to da od 1. januara 2008. na snagu stupa sporazum o otvorenom nebu, po kojem će sve evropske avio-komanije imati isti tretman. Stvari se komplikuju ukoliko je kupac kompanija van EU - recimo ruski „Aeroflot“ ili indijska nacionalna avio-kompanija.
Izbor je, dakle, na Vladi Srbije. Opredeljenje za manjinsku prodaju značiće manje novca, manju konkurenciju potencijalnih kupaca. Većinska prodaja zavisiće od preliminarne liste kandidovanih kupaca, odnosno rizika koji su oni spremni da preuzmu.
Budući da je privatizacija avio-kompanije sa nacionalnim predznakom izuzetno osetljiva, „Rotšildova“ sugestija nadležnima u Srbiji je da se ona uredi posebnim zakonom, nakon čega bi se išlo na raspisivanje tendera.
Sav taj posao, od donošenja strategije, preko usvajanja u Skupštini posebnog zakona, do raspisivanja samog tendera, trebalo bi da bude okončan do kraja aprila iduće godine. Svako odlaganje, kažu stručnjaci, samo će pogoršati poziciju „Jata“ jer će na osnovu sporazuma o otvorenom nebu EU tržište uskoro biti preplavljeno novim konkurentima koji će nuditi niske cene karata, poput „Rajanera“ i „Viz era“.
Interesovanje za „Jat“ najdirektnije je do sada pokazao ruski „Aeroflot“. Njihova ponuda je stigla još proletos i podrazumevala je, prema nezvaničnim informacijama, cenu od 150 miliona evra, zadržavanje svih zaposlenih i kupovinu 45 novih aviona, kao i preuzimanje svih dugova „Jata“, koji se procenjuju na oko 300 miliona evra. Ta ponuda je i dalje na stolu, ali, kažu upućeni, podrazumeva kupovinu većinskog vlasništva nad „Jatom“.
=====================================================================

Jedino sto nigde (ni na stranici skupstine Srbije, ni na stranici vlade, pa cak ni na stranici evropskih vlasti za avio saobracaj) ne nadjoh potvrdu ovoga. Dace Bog samo da stvarno bude tako. Ja sam i dalje skeptik, ali sam otvoren za pozitivne promene.

Pozdrav, Zzzphod.
Sačuvana

beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 04.12.2007. 13:34 »

Izbor je, dakle, na Vladi Srbije. Opredeljenje za manjinsku prodaju značiće manje novca, manju konkurenciju potencijalnih kupaca. Većinska prodaja zavisiće od preliminarne liste kandidovanih kupaca, odnosno rizika koji su oni spremni da preuzmu.
Budući da je privatizacija avio-kompanije sa nacionalnim predznakom izuzetno osetljiva, „Rotšildova“ sugestija nadležnima u Srbiji je da se ona uredi posebnim zakonom, nakon čega bi se išlo na raspisivanje tendera.
Sav taj posao, od donošenja strategije, preko usvajanja u Skupštini posebnog zakona, do raspisivanja samog tendera, trebalo bi da bude okončan do kraja aprila iduće godine. Svako odlaganje, kažu stručnjaci, samo će pogoršati poziciju „Jata“ jer će na osnovu sporazuma o otvorenom nebu EU tržište uskoro biti preplavljeno novim konkurentima koji će nuditi niske cene karata, poput „Rajanera“ i „Viz era“.
Izbor je dakle na vladi Srbije, a to samo potvrdjuje pricu koju sam cula od zaposlenih na oba aerodroma.Naime sistematski se vec gopdinu dana kupuje zemljiste po paprenim cenama oko aerodroma Nikola Tesla, kako bi se pravili ogromni magacini i priprema teren za kupovinu aerodroma i Jat-a.Ne znam koliko ste upoznati,ali radi se o ogromnim parama.Cena aerodroma i Jat-a je sitnica, naspram onoga sto ce oni zaraditi za samo godinu dana."Investiciona banka Rotsild" je nista drugo do konspirativna institucija koja je  vlasnistvo porodice Rotsild, za neupucene izgleda primamljivo,ali oni upuceni znaju ko stoji iza svega toga.Kao i sto je MIlan Beko pokupovao sve mlekare u ime Saltford fonda iza koga stoji Boris Berezovski,za kojim je izdata medjunarodna poternica i koji je ruski drzavni neprijatelj br.1!Svaka privatizacija se izgleda samo u Srbiji moze ovako pocinjati i  zavrsavati, a pogotovo kad je u pitanju kompanija od internacionalnog znacaja kao sto je JAT!Bojim se da ce iovako zanemareni Niski aerodrom biti kompletno ugasen, jer oni ne zele konkurenciju iz Nisa.Oni ce uloziti novac i trazice da im se taj novac upetorostruci.
Sramota za Vladu, koja ne razmislja dugorocno u interesu gradjana i zemlje, vec kratkorocno,a za svoj racun.Lopovluk na delu vec godinama, izgleda niko ne moze da zaustavi, sve dok ne prodaju sve sto iole vredi u ovoj zemlji.A posle ce da se brckaju u djakuzi kadama daleko od Srbije, pijuckajuci crystal i od srca se osmehujuci na reakcije glupe mase  iz Nedodjije ( citaj Srbije).Niko im nista ne moze!
mission complete
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #83 poslato: 04.12.2007. 14:21 »

Ne slažem se sa Beyondmediominds što se tiče kritike privatizacije JAT-a. Mislim da ako je ikome u interesu razvoj niškog aerodroma, a meni jeste u interesu da taj aerodrom zaživi, morao bi da se zanima za što gori položaj JAT-a, odnosno ukidanje JAT-a kao nacionalnog avioprevoznika, pa tako i povlašćenog. Nikako ne bi Nišu odgovaralo da se JAT proda ali manjinski (49%), jer bi time JAT i dalje držao šapu nad Nišom i Car Konstantin bi mogao samo da skine krunu i pokunjeno zarilja po pisti da bi zasadio beli i crni luk(ac). Paradoksalno, ali upravo logično s obzirom na dosadašnji tretman Niša od strane nacionalnih kompanija, Nišu bi, ponavljam, bilo u interesu da JAT izgubi status povlašćenog avioprevoznika na ovim prostorima.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #84 poslato: 04.12.2007. 14:42 »

To da vlada radi samo za sebe, to je vise nego jasno. Ja imam ovde jedan drugaciji problem. Nikako da pohvatam, da li je parafiranje sporazuma ECAA (kako se zvanicno zove; European Common Aviation Area; potpisali ga nasi Juna 06 i odnosi se na nas i jos 5-6 zemalja zapadnog balkana i EU) prednost ili mana u procesu privatizacije Jata i BG aerodroma?

Ako je prednost pristupanje sporazumu pre privatizacije, onda je niski aerodrom na konju (posto onda CAD - Direktorat za civilni vazdusni saobracaj, nece tek tako moci da odbije kompanije tipa RyanAir, WizzAir, pa sto da ne i Montenegro Airlines). Otvaranjem neba trziste ce biti pojedeno od strane takvih kompanija, i Jat nece imati neku veliku trzisnu vrednost. Aerodrom bg sa druge strane je prica za sebe. Njega bi kupili bez problema i to po mogucstvu sa parafiranim ECAA sporazumom, i napravili regionalni cargo-centar (za to me nije mnogo briga, posto na niskom aerodromu treba prvo osposobiti putnicki saobracaj; a tu i tamo bice i kargo letova kada se privreda jugo-istocne srbije malo oporavi).

Inace otvaranjem neba niski aerodrom ne moze tako lako biti ugasen. Ima sve medjunarodne dozvole, povoljnu lokaciju, mali broj losih dana godisnje, niske tarife za aerodromske usluge (bilo za putnike, bilo za kompanije), a uz to otvaranjem neba politicka volja nece vise biti osnovni preduslov za poslovanje.

Mene vise plazi status quo kada su jat i bg aerodrom u pitanju. Sve dok je trenutna situacija aktuelna (nema OpenSky; jat i bg aerodrom drzavne - citaj bg - firme) postoji opasnost da se niski aerodrom bez letova ugasi sam od sebe. Bilo sta da se desi sa jatom i bg aerodromom, morace da dovede do otvaranja neba. Sto pre to bolje.

Bojim se da ce iovako zanemareni Niski aerodrom biti kompletno ugasen, jer oni ne zele konkurenciju iz Nisa.Oni ce uloziti novac i trazice da im se taj novac upetorostruci.

Mislim da je ovo malo pogresno. Niski aerodrom nikada nece moci da bude konkurencija beogradskom (veci broj ljudi gravitira beogradu, kao i firmi, o tome da je mnogo duze u upotrebi od niskog i da su kompanije bile uslovljavane da lete na isti kao reciprocitet za jat, ne treba trositi reci). Niski aerodrom je isuvise mali, i on bi mogao da povuce 10-15 letova nedeljno. Pa neka bude i 30 letova nedeljno. To je broj letova koji Beogradski ima dnevno. Problem je u tome sto su beogradjani isuvise drcni, pa ne daju ni to malo. Dok se sve ne srusi, pa onda opet iz pocetka. A ovaj broj putnickih letova koje bi niski aerodrom dobio otvaranjem neba ne mora da znaci da ce imati uticaja na beogradski. Licni primer. Ako dodje do pojave niskotarifnih kompanija ja bih verovatno iz Ciriha umesto 2x godisnje do Nisa (znaci ne do Beograda), leteo 5-6x pa makar i za vikend. Zasto da ne? Ja sam jedan, ali ne i jedini (znam nekoliko njih koji be se ponasali slicno kao i ja), od onih koji ne leti do Beograda, i koji bi imao nameru da leti malo vise do Nisa ako mu to bilo omoguceno.

Promasih malo temu, al' nema veze.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

beyondmediominds
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 05.12.2007. 13:57 »

Ja se ipak bojim da ce se i ta privatizacija zavrsiti na mutan nacin.Nijedna privatizacija bilo kog javnog preduzeca Nisu nije donela nista, pa nece ni ova.Sta reci, kad je  privatizacija Duvanske industrije donela gradu samo 5% od prodaje?!!!!
Ja volim ovaj grad i meni jeste u interesu da nas aerodrom funkcionise normalno, jer bi onda, sto zaphood rece mogla da dolazim kuci vikendom,a ne jednom ili dva puta godisnje.Ali, sa razlogom strepim da nece biti tako jos dugo dugo..........
"Potpisan je takozvani dogovor o ”slobodnom nebu” dogovor (slobodno tržište za aviousluge koje omogućava ogromne pogodnosti za putnike, otpremnike, i narod kao i za ekonomiju svake države) i od 1. januara 2008. godine, sve kompanije, koje žele da slete u Srbiju, moći će to da urade. Do sada je Jat ervejz imao pravo da odbije bilo koju kompaniju koja je želela da sleti u Srbiju, kako bi uživali tržište bez poslovnih suparnika. Neke od odbijenih kompanija su bile Adrija ervejz. Ovaj dogovor otvara put za jeftine avio-kompanije u Evropi, kao što su Rajan Er i Izidžet, da slete u Srbiji, pa i na aerodromu Niš - Konstantin Veliki, ako to žele."
izvor: Wikipedia
Sačuvana

Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 11.12.2007. 08:52 »

E sad mi tek nista nije jasno. Vest iz Danasa (11.12.2007):

=======================================================
Jat ervejz i Montenegro erlajnz pregovaraju o zajedničkom nastupu
Beograd - Generalni direktori nacionalnih aviokompanija Srbije i Crne Gore sastaće se danas na drugoj rundi razgovora o poslovnoj saradnji i zajedničkom nastupu u Evropi, najavljeno je iz Jat ervejza. Kako se navodi u saopštenju, generalni direktori Montenegro erlajnsa i Jat ervejza Zoran Đurišić i Saša Vlaisavljević su 6. decembra u Podgorici postigli načelni dogovor o zajedničkom nastupu kompanija u okvirima Sporazuma o otvorenom nebu. Otvoreno nebo omogućava svim aviokompanijama Evropske unije da bez ograničenja, samo uz pravovremenu najavu leta, saobraćaju do bilo kog aerodroma na njenoj teritoriji. Zemljama jugoistočne Evrope u procesu pridruživanja EU, među kojima su Srbija i Crna Gora, omogućeno je uključenje u sporazum. Prema ranijim najavama iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, Srbija bi trebalo da u prvoj polovini 2008. godine ratifikuje Sporazum o otvorenom nebu kojim se liberalizuje vazdušni saobraćaj. Beta
=======================================================

Nije mi jasno zbog ovog da je sada iz direktorata najavljeno da ce sporazum o otvorenom nebu biti ratifikovan u provoj polovini naredne godine.

Sto se tice pregovaranja Jata i MGX to moze biti i dobro za niski aerodrom. Vise je nego poznato da MGX posluje negativno od raspada drzavne zajednice. Ipak je Crna Gora isuvise malo trziste (oko 600k stanovnika; dok Nis pokriva 2-2.5mil). Sa druge strane MGX bi imao pravo da leti iz Srbije po otvaranju neba. Ako se dogovori sa Jatom da ne dira Jatu Bg to znaci da postoji velika verovatnoca da preuzme saobracaj iz Nisa. E to bi bilo super, jer je MGX i ranije pokazao kako se linije razradjuju i odrzavaju, za razliku od Jata koji za to nikada nije imao ni interesovanja, ni zelje, ni raspolozivih letelica.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 11.12.2007. 12:12 »

Ratifikaciju ima da odlazu ovi iz JATa i ministarstva koliko god mogu. Sve dok to koristi JAT-u.
A simbioza JATa i Montenegro Erlajnza ne bih rekao da bi Nisu koristila. Stavise mislim da bi tom saradnjom Nis propao. Dobro rece Izdajnik gore, JAT mora da se povuce iz Nisa i da se ne pita o Nisu ako hocemo da niski aerodrom pocne da zivi.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 11.12.2007. 14:27 »

situacija sa jatom i nashim aerodromom bi mogla da bude iskorishcena na mnogo dobar nachin samo kad bi nashi sugradjani znali da reaguju. a i kad bi aerodromske badzhe imale ono shto imaju mushkarci izmedju nogu. shta u stvari mislim? to da je ova situacija sa aerodromom slichna onoj sa tv5 kada se ceo nish podigao da brani televiziju zbog jedne beogradske odluke.
Sačuvana
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 12.12.2007. 07:44 »

Ratifikaciju ima da odlazu ovi iz JATa i ministarstva koliko god mogu. Sve dok to koristi JAT-u.

Stoji. Samo ne znamo koliko dugo, posto mislim da EU vrsi pritisak na nase vlasti da se to sto pre ratifikuje.

A simbioza JATa i Montenegro Erlajnza ne bih rekao da bi Nisu koristila. Stavise mislim da bi tom saradnjom Nis propao. Dobro rece Izdajnik gore, JAT mora da se povuce iz Nisa i da se ne pita o Nisu ako hocemo da niski aerodrom pocne da zivi.

Mislim da ovde nije rec o simbiozi. Jat je uradio jedan pametan potez za sebe. Seo je da razgovara sa MGX. Zasto je to bitno za Jat. Pa kada dodje do otvaranja neba, MGX moze da leti odakle hoce. E sad, ako krene da leti iz Bg ima da ubije cene i Jatu i ostalim kompanijama (pre svega mislim na Lufthansa-u, Swiss, Austrian, koje imaju precutne dogovore sa Jatom da drze cene visoko). MGX zahvaljujuci letelicama moze da ponudi nize cene karata (Fokker 100 trosi mnogo manje od Boeing-a, a samim tim je i karta jeftinija). Inace, niskotarifne kompanije nemaju interesa da lete iz Bg zbog cena odrzavanja na Bg aerodromu. One su uvek zainteresovanije za manje aerodrome.

Ako Jat sedne i dogovori se sa MGX-om da ne dira Beograd a da radi sta hoce iz Nisa (jer Jat 1. ima samo 2 leta nedeljno sa niskog aerodroma i 2. ne interesuje ga isti), to moze da bude dobro i za Jat (posto mu se MGX ne mesa u posao u Beogradu; primera radi, dok je MGX leteo karte iz Ciriha za Bg i Nis su bile oko 300chf  van sezone do max 400 chf u sezoni i kod Jata i kod Swissa i kod MGX-a; kada su prestali, karte su naprasno skocile na preko 400chf van i preko 500chf, pa u nekim slucajevima i 600chf u sezoni) a i za niski aerodrom, jer ce najzad postojati jedna kompanija koja zele da razradi saobracaj sa istog.

Inace konstatacija da (citiram): "...JAT mora da se povuce iz Nisa i da se ne pita o Nisu ako hocemo da niski aerodrom pocne da zivi" je preduslov svih uslova da niski aerodrom pocne normalno da posluje.

situacija sa jatom i nashim aerodromom bi mogla da bude iskorishcena na mnogo dobar nachin samo kad bi nashi sugradjani znali da reaguju. a i kad bi aerodromske badzhe imale ono shto imaju mushkarci izmedju nogu. shta u stvari mislim? to da je ova situacija sa aerodromom slichna onoj sa tv5 kada se ceo nish podigao da brani televiziju zbog jedne beogradske odluke.

Uh. Mislim da je nemoguce postavljati paralelu izmedju TV5 i niskog aerodroma. Razlog je vrlo jednostavan: udarom na TV5 zadire se u ponos i najsiromasnijih gradjana Nisa i juzne Srbije. Sa druge strane niski aerodrom koristi relativno mali broj ljudi koji zivi u Srbiji. Uglavnom ga upotrebaljavamo mi koji zivimo u dijaspori, i koji bi ga naravno jos vise upotrebljavali jer bi nam onda dom bio blizi. E problem je sto je malo tesko, da ne kazem nemoguce, naterati nas u dijaspori da dodjemo svi istovremeno i da organizujemo proteste u Nisu.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: