Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: JAT protiv aerodroma Nis  (Pročitano 20251 puta)
Zzzaphod
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #135 poslato: 05.05.2008. 10:47 »

U pitanju je jedan od 5 Jatova ATR-a (flota moze da se vidi ovde: http://www.jat.com/active/sr-latin/home/main_menu/about_us/fleet_v01.html). Poznati su po tome sto se jedan od njih kvario na letovima do Rima prosle ili preprosle godine (nisam siguran). Imali su ih 4, ali su valjda jesenas/zimus iznajmili jos jedan od FinAir-a.

Avion je propelerni sto znaci bucan i spor, ali zato ekonomican. To dalje znaci da ce putnici duze da se voze, a da ce Jat vise na njima da zaradjuje.

E sad, cena karte kod Jata nije duplo skuplja od MGX, iz prostog razloga sto je cena kod MGX od 49 € + aerodromske takse (sto izlazi negde oko 100 €, odnosno priblizno isto kao kod Jata). Inace cena do Tivta iz Beograda je otprilike isto 120-130 €.

Da li ce Jatu da propadne posao ili ne, o tome je tesko bilo sta reci. Razloga ima vise. Niskom aerodromu nedostaju letovi. Ako se uzme u obzir da iz Beograda nedeljno ima nekih 60 letova prema Crnoj Gori (bilo Tivat bilo Podgorica, i sa Jatom i sa MGX-om) napuniti 5 letova nedeljno (2 MGX + 3 Jat) do Tivta u sezoni iz Nisa nece biti nikakav problem. Prosle godine je leteo samo MGX, a Jat nije uveo let po reciprocitetu jer nije imao avione. Iznajmljivanjem dodatnog ATR-a nije mu problem da to i uradi.

Inace, sto se tice Dizeldorfa, izgleda mi da su propali pregovori Jata sa "tom-nekom-stranom-kompanijom" (ako su uopste i vodjeni), tako da se vise nigde ne spominje.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Ne svadjaj se sa budalom. Ljudi nece primetiti razliku!
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #136 poslato: 07.05.2008. 02:14 »

Hvala, Zzzaphod, na dodatnim informacijama. Dakle, ipak "Crnogorci" nisu jeftiniji od ovog JAT-ovog praistorijskog aviona? Opet, ne vidim nikakav interes putnika da se voze do Tivta skoro duplo duže JAT-ovim "propelerima" nego verovatno modernim crnogorskim avionom. JAT kao i obično želi što više da iscedi i potceni Niš i Nišlije.

PS: Sad videh da oni i inače za letove kraće destinacije (do gradova okolnih zemalja) obično koriste ovaj ATR 72. Možda JAT u stvari i nije tako moćna kompanija kad ne može sebi da pribavi veći broj kvalitetnih aviona.
« Poslednja izmena: 07.05.2008. 02:38 Domaci izdajnik » Sačuvana

Zzzaphod
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #137 poslato: 07.05.2008. 10:20 »

Možda JAT u stvari i nije tako moćna kompanija kad ne može sebi da pribavi veći broj kvalitetnih aviona.

Jat je daleko od mocne kompanije. Ako se ja ne varam, mislim da je dug Jat-a koji datira iz vremena sankcija oko 200 miliona $ (tome treba dodati da Jat ima cini mi se 23 miliona $ avansno uplacenih Airbus-u, koje ovaj nikako ne namerava da pusti, a jat nema para da nastavi sa uplacivanjem po tom ugovoru za - cini mi se - 8 ili 9 Airbus-ova). Jedini nacin da i dalje odrzavaju neke linije kako-tako je da iznajmljuju jeftine avione (kao sto je ATR). Boinzi koje Jat ima su (ako se ne varam) u proseku stari preko 25 godina, sto je mnogo, ali ne i previse. Problem je sto se nema novca za obnovu flote. Cini mi se da je Jat poslednje dve godine ostvarivao profit na kraju godine od 2 miliona $, sto znaci da bi dug mogli da otplate za jedno 100 godina. Jedina moc koju ima Jat je da preko direktorata za civilni saobracaj onemogucava druge da uspostave letove sa BEG/INI aerodromima.

Nego, potpuno si u pravu sto si primetio da Jat koristi ovaj avion za krace letove. Medjutim, ponekad ume da ga koristi i na duzim destinacijama. Narocito kada su u pitanju nerentabilne linije. Onda se ljudi umesto za 1.5 sa Boing-om klackaju 3 sata sa ATR-om, naravno ako nije popunjeno vise od 50% sedista Boinga.

MGX-ove letelice su stare 10-15 godina. U pitanju su Fokker-i (holandske proizvodnje; vise se ne proizvode), laksi su i samim tim ekonomicniji od Boinga, pa im nije problem da i na kracim linijama koriste iste.

I jos samo nesto. Putnici ce se mozda duplo duze voziti Jatovim propelerima, ali je to opet 15-tak puta krace nego da krenu kolima (o autobusima/vozovima ne smem ni da pomislim). A kao sto rekoh u prethodnom komentaru, niskom aerodromu trebaju letovi i ne sumnjam da ce u sezoni tih 5 letova nedeljno biti bez problema popunjeno. Sto iz Nisa sto iz okoline.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Duh bunta: +16/-27
Van mreže Van mreže

« Odgovor #138 poslato: 07.05.2008. 10:46 »

ATR72 je avion koji je veci od ATR42 (nekada "42" leteo INI-BEG i INI-TIV) skoro duplo.

ATR72 nije ni malo naivan avion, jedina mana mu je sto je bucan jer ima turbopropeler motore sa dogorevacima.
Olympic leti ATH-BEG sa identicnim avionom (ali manje sedista jer je veci razmak - duzi let). JAT (kao i svi u ceznjivoj EU) lete sa Fokker i ATR avionima na vecini regionalnih linija (npr MIL-BEG).
Da bi se isplatio Airbus 319/320/321 ili Boeing737 moralo bi da ima sigurnih 100tinak putnika. ATR72 je ekonomican sa znatno manje.

Taman da lete i AN26 (nekada ih bilo na pretek na aerodromu - vojni putnicki/kargo) bolje je nego da lete samo ptice.
Sačuvana

Zzzaphod
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #139 poslato: 03.06.2008. 07:51 »

Daklem, evo ponovo se oglasava direktor Jata oko letova sa Niskog aerodroma. Kao da je on direktor aerodroma. Ponovo se pominje linija do Dizeldorfa, ali se ne pominje ime kompanije. Ja sam naravno skeptican, ali sta da se radi. Ne verujem da Jat iskreno zeli da se leti sa Niskog aerodroma. Da to zeli, ne bi on pregovarao sa stranim kompanijama oko uspostavljanja letova, vec bi kao u svakoj normalnoj zemlji aerodrom sam sklapao poslove. Da ne duzim. Vest iz danasnjeg Blica:

Društvo
Letovi na liniji Niš-Tivat od 16. juna
Autor: Beta | Foto: FoNet | 02.06.2008 - 15:45
Letovi na liniji Niš-Tivat od 16. juna

Crnogorska aviokompanija Montenegro erlajns počeće od 16. juna da iz Niša leti za Tivat, dok će na toj liniji srpski Jat ervejz leteti od 20. juna, najavilo je poslovodsto niškog aerodroma.

Direktor Aerodroma "Konstantin Veliki" Radisav Radojković kazao je agenciji Beta da će na relaciji Niš-Tivat biti pet letova sedmično u četiri dana.
"Montenegro erlajns će leteti ponedeljkom i petkom, Jat ervejz petkom, subotom i nedeljom", precizirao je Radojković.
On je kazao da još nema informacije o najavljenoj liniji Jata od Niša do Diseldorfa. Direktor Jat ervejza Šaša Vlaisavljević je krajem aprila rekao da su u toku pregovori sa "jednom stranom kompanijom" za letove sa niškog aerodroma do Diseldorfa" i da će konačna odluka biti saopštena za najviše sedam dana.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #140 poslato: 03.06.2008. 23:01 »

U pravu si. Kad neko takav kao što je direktor JAT-a može da kaže da se pregovara sa "jednom stranom kompanijom", to znači da su pregovori ili (još uvek, pošto se o tome, koliko znam, govorilo još pre par meseci) još uvek na početku, ili da ih uopšte i nema. I opet si u pravu kada kažeš da je neverovatno jadno da neki tamo direktor zaštićene kompanije JAT govori o tome ko će da leti iz Niša i čijim avionima. No, ja sam zadovoljan što se ovakve stvari iznose u javnost, i time dokazuje da se u Srbiji o decentralizaciji još uvek ne razmišlja.

Trebalo bi jednom ozbiljnije porazgovarati sa ovim Radojkovićem... Mislim da bi valjalo da to neko od nas uradi putem e-maila, ako negde njegov e-mail može da se nađe. I onda taj intervju objaviti na sajtu, forumu i u sledećem broju Zapada. Siguran sam da bi mogao mnogo toga da kaže, samo li mu se budu postavila za nas zanimljiva pitanja.
Sačuvana

Zzzaphod
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #141 poslato: 04.06.2008. 07:32 »

Jedan moj prijatelj je pisao svojevremeno direktoru aerodroma. Razmenio je par mailova sa njim, ali nisam siguran da li je uvek on odgovarao ili njegov zamenik. Doduse to je bilo pre 2 godine (dok je bila nedoumica oko toga kada ce da ukinu letove MGX-u), tako da je ta diskusija malo zastarela, ali verovatno jos uvek aktuelna.

Sa druge strane, Email adresa direktora aerodroma stoji na sajtu istog: rradojkovic@nis-airport.com

Ne znam da li to moze da pomogne, ali nije sigurno. Mislim da on ima velikih poteskoca da organizuje letove. Medjutim od njega cete najbolje saznati ko, zasto i kako koci Niski aerodrom. Da li cete moci to da publikujete, makar i u Zapadu, koji ionako ne pokriva veliki broj citalaca, je veliki znak pitanja. Mislim da je njemu vise puta pripreceno da ne talasa da ne bi ostali i bez ovih letova. Doduse to je ipak samo moje skromno misljenje.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #142 poslato: 04.06.2008. 10:27 »

Kontaktiraću ga, a da li će odgovoriti zamenik ili on sam, to je njegov problem. Zamenik odgovara u njegovo ime, u ime direktora aerodroma, tako da ono što kaže pokriva odgovornost i mišljenje i samog Radojkovića. To odbijanje da se podnese odgovornost za stavove naprosto neće da pije vodu u ovom slučaju budu li mu se postavila pitanja.

Inače, evo ovde da vidimo šta bismo ga pitali. Na primer, da navedemo u startu pet pitanja koja bismo mu postavili. Izvolite.
Sačuvana

Zzzaphod
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #143 poslato: 04.06.2008. 15:06 »

Drago mi je da si pokrenuo inicijativu sa postavljanjem pitanja. Nadam se da cemo uspeti da dobijemo odgovore od rukovodstva aerodroma. Takodje ne bi bilo lose da se ukljuci sto je moguce veci broj diskutanata u postavljanju pitanja i da se od toga napravi jedna lista od koje bi mogla da se stvori sveobuhvatna slika problema sa kojima se srece niski aerodrom.

Pitanja koja mi trenutno padaju na pamet:

1. Ko je odgovoran za neiskoriscene kapacitete aerodroma?
          a) Jat
          b) Direktorat
          c) Resorno ministarstvo
          d) Rukovodstvo aerodroma
          e) nije navedeno

2. Koje korake treba da preuzme gradska/regionalna uprava da bi aerodrom poceo da obavlja svoju osnovnu funkciju?

3. Koje strane kompanije (ako izuzmemo MGX) su bile zainteresovane za uspostavljanje saobracaja sa niskim aerodromom, i ko je te pokusaje zaustavio (imenom i prezimenom)?

4. Da li rukovodstvo aerodroma ima informaciju za kada je predvidjena ratifikacija sporazuma o otvorenom nebu i koji su planirani koraci po stupanju na snagu istog?

5. Kolika je popunjenost letova sada sa Jat-om u proseku van sezone i u sezoni, a kolika je bila sa MGX-om (kada je bio mnogo veci broj letova do Ciriha)?

6. Zbog cega se AtlasJet povukao, tj, ukinuo liniju Nis-Istanbul: politicki pritisci, nedovoljan broj putnika, prevare od strane agencije koja ih je unajmila, ili nesto drugo?

7. Koliko bi letova nedeljno bilo dovoljno da aerodrom normalno funkcionise (ako se ne uzmu u obzir dodatne delatnosti: autobuski prevoz, restoran,...)?

8. Na osnovu prethodnog koliki bi bio maksimalni/zeljeni promet putnika godisnje: 100'000, 200'000,...?
    Da li bi taj broj putnika ozbiljno ugrozio BEG aerodrom (koji poslednjih par godina belezi promet od nesto preko 2 miliona godisnje)?

Valjda je za pocetak dosta. Ako smislim jos nesto, potrudicu se da dopunim listu.

Pozdrav, Zzzaphod.

PS>   Eventualni odgovori na ova pitanja bi u stvari rekli sta bi trebalo uraditi/promeniti da stvari krenu na bolje za aerodrom ali i za region u celini. Takodje, mislim da bi trebalo eventualne odgovere (intervju? autorski tekst? ...) dostaviti nekoj od visoko-tiraznih novina (Blic na pr) kao i sto je moguce vecem broju lokalnih TV i radio stanica u Srbiji. Ne bi bilo lose pokusati i kod B92, posto su oni jos uvek koliko-toliko nezavisni.
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #144 poslato: 05.06.2008. 15:36 »

Poslao sam ova pitanja i biće interesantno videti hoće li doći do odgovora, ko će odgovoriti, šta će reći, i kako. No, mislim da je on već odgovarao na mnoga od ovih pitanja, tako da će samo ponoviti svoje stavove. Ali hajde da vidimo... predstavio sam mu organizaciju kao decentralistički orijentisanu, tako da bi mogao da se malo otvori i kaže nešto jaču reč protiv Beograda.
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Van mreže Van mreže

« Odgovor #145 poslato: 05.06.2008. 15:58 »

Naivno je ocekivati da deklaracija podrazumeva afirmaciju pa tako i samoproklamovanih NVO.
Nije isto da mu vodje nekih ozbiljnijih NVO postave pitanja ili neko iz ozbiljnijih novina/magazina.
Pogotovo kada se trazi javno misljenje.

Privatno, ono sta se kaze u neformalnom razgovoru, em sto je kaznjivo objaviti (ako ima disklejmer) nego je i nezvanicno misljenje pojedinca kao licnosti a ne kao predstavnika firme.
« Poslednja izmena: 05.06.2008. 16:11 Meda Božanin » Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #146 poslato: 05.06.2008. 16:03 »

Naivno je ocekivati da deklaracija podrazumeva afirmaciju pa tako i samoproklamovanih NVO.

Samoproklamovanih NVO?
O čemu ti govoriš uopšte? kakva samoproklamovana NVO? I kakve ovo veze ima sa temom?

Citat
Nije isto da mu vodje nekih ozbiljnijih NVO postave pitanja ili neko iz ozbiljnijih novina/magazina.

A šta je ozbiljan NVO ili "ozbiljna novina"? Šta ti znaš o tome i, opet, kakve to veze ima sa ovim o čemu ovde razgovaramo?

Citat
Pogotovo kada se trazi javno misljenje.

A ja mu tražim privatno mišljenje, ili šta?

Citat
Privatno, ono sta se kaze u neformalnom razgovoru, em sto je kaznjivo objaviti (ako ima disklejmer) nego je i nezvanicno misljenje pojedinca kao licnosti a ne kao predstavnika firme.

Ni ovo nije tačno.

Ubuduće frustracije koje kod tebe izaziva organizacija na čijem forumu učestvuješ piši na svojoj temi (imaš je) ili u delu za generalnu kritiku Diferencije. O ostalom se izražavaj na drugim mestima i ne zagađuj kvalitetne diskusije.
Sačuvana

Meda Božanin
Na uslovnoj slobodi

Van mreže Van mreže

« Odgovor #147 poslato: 05.06.2008. 16:13 »

Evo, ponistio sam sopstveni tekst jer se uvek vatas za semantiku a propustas poentu...
Jel sad bolje i "Čednije"?

PS
Jel da da "Čednost" zvuci malo cudno, ovde? Namigivanje
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #148 poslato: 05.06.2008. 16:40 »

GDE GOD DA POGLEDAM, VAS DVOJICA SE GUSITE! aJDE SMUVAJTE SE VISE, VREME VAM JE :jezik:
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #149 poslato: 05.06.2008. 20:52 »

Dok nam ne bude Radojković dao odgovore na postavljena pitanja, Žile, možeš li ti nešto iz ugla Beograđanina da kažeš o tome što se aerodromu u Nišu zabranjuje da dovodi strane kompanije koje bi letele iz Niša?
Sačuvana

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: