Možda JAT u stvari i nije tako moćna kompanija kad ne može sebi da pribavi veći broj kvalitetnih aviona.
Jat je daleko od mocne kompanije. Ako se ja ne varam, mislim da je dug Jat-a koji datira iz vremena sankcija oko 200 miliona $ (tome treba dodati da Jat ima cini mi se 23 miliona $ avansno uplacenih Airbus-u, koje ovaj nikako ne namerava da pusti, a jat nema para da nastavi sa uplacivanjem po tom ugovoru za - cini mi se - 8 ili 9 Airbus-ova). Jedini nacin da i dalje odrzavaju neke linije kako-tako je da iznajmljuju jeftine avione (kao sto je ATR). Boinzi koje Jat ima su (ako se ne varam) u proseku stari preko 25 godina, sto je mnogo, ali ne i previse. Problem je sto se nema novca za obnovu flote. Cini mi se da je Jat poslednje dve godine ostvarivao profit na kraju godine od 2 miliona $, sto znaci da bi dug mogli da otplate za jedno 100 godina. Jedina moc koju ima Jat je da preko direktorata za civilni saobracaj onemogucava druge da uspostave letove sa BEG/INI aerodromima.
Nego, potpuno si u pravu sto si primetio da Jat koristi ovaj avion za krace letove. Medjutim, ponekad ume da ga koristi i na duzim destinacijama. Narocito kada su u pitanju nerentabilne linije. Onda se ljudi umesto za 1.5 sa Boing-om klackaju 3 sata sa ATR-om, naravno ako nije popunjeno vise od 50% sedista Boinga.
MGX-ove letelice su stare 10-15 godina. U pitanju su Fokker-i (holandske proizvodnje; vise se ne proizvode), laksi su i samim tim ekonomicniji od Boinga, pa im nije problem da i na kracim linijama koriste iste.
I jos samo nesto. Putnici ce se mozda duplo duze voziti Jatovim propelerima, ali je to opet 15-tak puta krace nego da krenu kolima (o autobusima/vozovima ne smem ni da pomislim). A kao sto rekoh u prethodnom komentaru, niskom aerodromu trebaju letovi i ne sumnjam da ce u sezoni tih 5 letova nedeljno biti bez problema popunjeno. Sto iz Nisa sto iz okoline.
Pozdrav, Zzzaphod.