Zzzaphod
Narodni mudrac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #120 poslato: 04.03.2008. 15:06 » |
|
vechernje novosti, pre dva dana, ako se ne varam.
Hvala na informaciji. Promaklo mi je mada obicno prelistam ujutru dnevnu stampu. Verovatno zato sto su V. Novosti u pitanju.  ne raduju se u vladi srbije otvaranju neba. tome mogu da se raduju mozhda obichni gradjani jer ce to da im omoguci jeftiniji avioprevoz. ne vidim shta tu drzhava mozhe da dobije, a verovatno zbog toga i odlazhu.
Ne raduju se u vladi iz prostog razloga. Svi oni su zaposeli mesta u raznoraznim upravnim odborima Jatova, Beogradskih aerodroma, i ko zna cega jos. Sto se njihove licne koristi tice naravno da se ne raduju. E sad, otvaranjem neba radovace se TOS (Turisticka Organizacija Srbije) i TOB iako je iz Beograda, ali njima odgovara veci broj gostiju, i Niska aerodrom kao i turisticka organizacija Nisa, da ne spominjem razno razne rent-a-car agencije, hotele i ko zna sta jos. Radovacemo se mi obicni smrtnici, a i nase familije koje su tamo. Bez obzira na to sto nam jos uvek trebaju vize. Ali to sve opet ide u domen dok jednom ne smrkne drugom ne moze da svane. I naravno u ovom slucaju ce biti veci broj onih kojima ce svanuti, a samim tim i drzavi Srbiji (jer ipak drzava nije vlada i mali broj ljudi oko nje), iako nece bas to biti po volji vladi (ili nekim njenim clanovima). Pozdrav, Zzzaphod.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Ne svadjaj se sa budalom. Ljudi nece primetiti razliku!
|
|
|
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #121 poslato: 04.03.2008. 21:34 » |
|
Pre nego bilo šta budem rekao na ovu temu želeo bih da istaknem svoje mišljenje da je korisnik Zzzaphod ovde jedan možda jedini iz Niša forumaš koga uvek vredi pročitati. Da ne zvučim opet kao da popujem, mislim da je bila dobra ideja da se neki komentari izdvoje za časopis. Zatim, niški odbornici nisu samo nepismeni nego su zaboravili za šta treba da se zalažu kad pređu u Beograd. Nisam do sada čuo da se neki narodni poslanik iz Niša založio za naš aerodrom. Što se Novog Sada tiče, on nema nikakvu potrebu za aerodromom pošto je aerodrom "Nikola Tesla" taman gde treba. Vojvodina može možda da računa u budućnosti na aerodrom u Vršcu koji je zasada samo avio-škola.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
avant-garde
Teatralni mislilac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #122 poslato: 06.03.2008. 00:29 » |
|
lapčević reče pre neki dan da je niš konkurisao sa tri projekta kod nip-a za velike investicije i da su odobrena dva, a da je projekat finansiranja aerodroma propao. kaže da je prejak lobi u beogradu i da zasada njima ne odgovara da se razvije aerodrom kod nas. kaže da su ipak obećali da će u dogledno vreme i to da dođe na red. odobreni su projekti izmeštanja železničke pruge iz centra grada i projekat uređenja dve slobodne zone (EIN i komren valjda).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #123 poslato: 02.04.2008. 10:37 » |
|
Monopol i na nebu Autor: M. Doderović | Glas javnosti 2. april 08 Red letenja „Jata“ i strategija razvoja aerosaobraćaja naljutili Nišlije
Da li su kreatori strategije razvoja vazdušnog saobraćaja pametniji od norveških koji su, inače, zaključili da značajne donacije njihove vlade za razvoj aerodroma u Nišu neće biti „bacanje para“? Ako beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ konačno instalira i opremu za sletanja pri smanjenoj vidljivosti, onda će niški izgubiti i ulogu alternativnog
NIŠ - Pošto niški Aerodrom „Konstantin Veliki“ nije dobio 10 miliona evra za dalje opremanje koje je očekivao iz Nacionalnog investicionog plana i činjenice da Sporazum o slobodnom nebu još nije ratifikovan u srpskom parlamentu što sprečava mogućnost dogovaranja sa inostranim kompanijama za letove sa ovog aerodroma, upravo objavljeni letnji red letenja „Jata“ naljutio je ne samo čelnike niške vazdušne luke nego i mnoge građane ovog dela Srbije koji ne odustaju od ocene da se vazdušni saobraćaj u Srbiji još uvek nepravedno monopolizuje. Prema najavljenom letnjem redu letenja „Jat“ će iz Niša leteti samo za Cirih dva puta sedmično. Za Crnu Goru, tačnije za Podgoricu i Tivat, u jeku turističke sezone „Jat“ će, ali samo iz Beograda, leteti 44 puta sedmično, dok će brojni građani Niša i ovog dela Srbije koji bi rado leteli do crnogorskog primorja biti uskraćeni za takvu mogućnost. Osim što priznaje da je ponovo „ljut“ na letnji red letenja koji je objavila nacionalna avio-kompanija, direktor niškog aerodroma Radisav Radojković kaže da nema šta novo da kaže i komentariše „jer se praktično ništa novo nije ni desilo“. On samo podseća i na činjenicu da se u strategiji razvoja vazdušnog saobraćaja u Srbiji, koju je krajem prošle godine usvojila vlada, vazdušna luka u Nišu pominje samo kao alternativna za situacije kada se „nad glavni grad navuče jaka magla“. Međutim, ako beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ konačno instalira i opremu za sletanje pri smanjenoj vidljivosti, onda će niški aerodrom izgubiti i ulogu alternativnog. Niški aerodrom rekonstruisan je i opreman nakon NATO bombardovanja značajnim sredstvima koja su bila donacija Vlade Norveške, čiji su stručnjaci prethodno jasno odmerili da postoji ekonomska opravdanost da se u ovom gradu gradu i oprema civilna vazdušna luka, kako za putnički tako i intezivan kargo saobraćaj koji je u 2007. godini dostigao oko pola miliona tona robe. Međutim, očigledno je da su okovi centralizacije i metropolizacije u kojima Srbija još uvek živi, jači od svake logike. - Niš nije imao svog čoveka u vladi, a ko zna da li će ga imati i u novoj. Što se poslanika u parlamentu tiče, ne pamti se da je neko od njih do sada ozbiljnije i žešće otvorio pitanje pozicije ovog aerodroma i mnoge druge pozicije ovog grada za skupštinskom govornicom. O tome smo uglavnom pričali i žestili se na sednicama gradske skupštine, to je objavljivano uglavnom u lokalnim medijima ili na regionalnim stranicama centralne štampe i tako ispada da smo sami sebi i među sobom gunđali na temu centralizacije, kaže direktor Radojković.
IPAK SE LETI
Usluge aerodroma u Nišu je u prošloj godini koristilo 30 hiljada putnika, što je 65 odsto od godišnjeg plana, dok je na njegovu pistu sletelo ukupno 456 aviona. Alternativnih sletanja bilo je 19, tehničkih 108, kargo sa oko pola miliona tona tereta 20 (što je gotovo pet puta više nego prethodne godine) i u putničkom saobraćaju 218. „Jat“ je u prošloj godini tokom 99 letova za Cirih prevezao oko 14 hiljada putnika. Preko ovog aerodroma do Kopaonika je stiglo oko dve hiljade turista iz Velike Britanije, a sa njegove piste poletali su ruski avioni koji su gasili požare u ovom delu Srbije, što je još jedan dokaz čemu može služiti ovaj aerodrom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zzzaphod
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #124 poslato: 23.04.2008. 09:56 » |
|
Dugo se nisam javljao, pa rekoh da napisem koji red. Verovatno zbog toga sto se nista novo oko niskog aerodroma ne desava, osim... Slucajno sam prethodnih dana nabasao na promene vezane za letove na Wiki stranici niskog aerodroma ( http://en.wikipedia.org/wiki/Ni%C5%A1_Constantine_the_Great_Airport). Iznenadilo me je to sto su se pored Jata pojavila imena prvo Dizeldorfa (od 30. Aprila) a onda i Tivta (od sredine maja). Kada sam malo prelistao redosled i ko je pisao video sam da su te informacije ubacile osobe (pre svih mislim na osobu sa korisnickim imenom LukaP) koje su vrlo bliske BG aerodromu i Jat-u (i sa kojima sam na Serbian Cafe forumu o avijaciji vodio zestoke polemike par godina unazad). Imajuci to u vidu i cinjenicu da je Jat jos uvek drzavna kompanija i da kao takva moze da trazi subvencije od drzave (mada svi znamo da je to zabranjeno), postavlja se pitanje zbog cega bi Jat uvodio ove linije ako je svih ovih godina rukovodstvo Jata tvrdilo kako su linije nerentabilne. Sve mi se nekako cini da se datum ratifikacije sporzuma o otovrenom nebu opasno priblizio i da se Jat plasi za svoje pozicije iznad Srbije, odnosno da pokusava da razradi linije sa niskog aerodroma dok nisu stigli drugi i da se nada da ce ljudi onda po navici leteti sa njima ka Nisu. Sve u svemu - vreme ce pokazati. Pozdrav svima. Zzzaphod. PS. Ono sto upada u oci je da nema nikakve kampanje od strane Jata da pocinju letove. Nigde nema informacija osim na Wiki stranici. Cak se ni sa aerodroma ne cuje nista. Do skoro je Jat "pokusavao" da otvara linije pod pritiskom rukovodstva aerodroma i onda su na sve strane galamili kako eto oni sve cine da polete, ali eto nema putnika. Ovo sto se sada desava mnogo je drugacije nego ono sto je bilo pre par godina. PS2. A mozda sam ja samo nepopravljivi optimista. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #125 poslato: 23.04.2008. 12:03 » |
|
Koliko znam, a možda grešim, sa Dizeldorfom nije bilo nikakvih kontakata od strane Aerodroma Niš. Tako da taj podatak, ako zaista dolazi od strane nekoga ko je upućen u rad aerodroma u Beogradu, dokazuje u stvari koliko su Nišu vezane ruke i kada je u pitanju njegov vitalni interes (da leti). To bi bilo isto kao kada bi neki čovek bio zarobljen u svojoj kući i čekao da mu dođe nadređeni i donese parče hleba, ne bi li ovaj mogao da preživi do narednog dolaska.
A u vezi sa ovim slučajem... Moguće da JAT radi to da bi razradio tu liniju i da bi nakon otvaranja neba imao svoju liniju iz Niša, to je najlogičnije rešenje. No, moguće da će JAT za tu "akciju" opet reći da je "dobrotvorna", pošto Nišu fale letovi, a oni će, eto, pomoći kako znaju i umeju, pa će za tu pomoć da se obrate državi i tako dobiju dodatna sredstva da bi tu liniju mogli da održe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zzzaphod
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #126 poslato: 23.04.2008. 12:59 » |
|
Pretpostavljam da hoce da pokusaju da razrade (o trosku drzave) linije sa aerodroma Nis dok nije stiglo otvoreno nebo.
Ne verujem da ce Jat za ovu akciju reci da je dobrotvorna, jer da su to hteli do sada bi je svim silama najavljivali preko RTS-a i novina, a kada bi neko pokusao preko predstavnistva da rezervise kartu dobio bi onaj odgovor: "Jao, pa nemojte DUS-INI, pa to nije sigurno, pa nemamo dovoljno putnika, pa verovatno cete biti prebaceni na let za BEG,..."
Nekako ako nije zbog razradivanja linije, vise mi se cini da to rade imajuci u vidu najavljeni tender za Jat (kao lete sa niskog aerodroma tu, tu i tu, a 2/3 toga fiktivno, tj mrtvo slovo na papiru) a sve da bi bolje udali Jat. Ma ko bi mu ga znao. Sve su to mutne rabote ja bih rekao. Videcemo. I taj tender raspisuju godinama i o otvorenom nebu se prica vec min 2 godine, pa nista.
Pozdrav, Zzzaphod.
PS. Inace sa otvorenim nebom aerodrom bi kao ponudjac usluga sklapao ugovore sa zainteresovanim stranama i tada se ne bi mnogo pitali ni Jat, ni BEG aerodrom, ni direktorat, ali da li cemo i kada da to dozivimo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #127 poslato: 23.04.2008. 16:21 » |
|
eno ds u glavnoj reklami za predstojece izbore kazhee '...da ulazhemo u aerodrom'..... valjda je trebalo da kazhe 'u aerodrome' da je mislio i na nishki aerodrom... a nedavno se dovezao kad je u beogradu bila magla, bash na nishki aerodrom... a i radojkovic je iz njegovog tabora koliko mi je poznato
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +43/-8
Van mreže
Arcitenens
|
 |
« Odgovor #128 poslato: 24.04.2008. 09:08 » |
|
Grad ka kome gravitira vise od 2 mil stanovnika nalazi se u klopci. Zbog cega, koga? Hrvatska poseduje 7 aerodroma, ovde je mozda to neko i pomenuo a ovde se dopusta ovakvo nipodstavanje jednog dela ljudi koji su prinudjeni da se preusmeravaju na Pristinu (sto je jako zanimljivo i bice tek interesantno jer ce odavde odvuci potencijalne putnike), Sofiju, Skoplje ili Bg koji je najdalji. Koliko mi je poznato, skoro svaki dan iz Nisa krece barem po jedan autobus u pravcu Austrije i Nemacke sto govori o visokom procentu ljudi koji su nekim poslom vezani za doticne zemlje. Takodje je zanimljivo da bi avionska karta u normalnim okolnostima, a to podrazumeva uvodjenje lowcost companija koje su bile zaintresovane za angazman, bila mozda i jeftinija od autobuske. O ustedi vremena da ne govorim. Oni koji mute vodu ocigledno zele zlatnu ribicu samo za sebe ,samo i zelje nisu bezbrojne i vecne.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
" Covek samo srcem dobro vidi. Sustina se ocima ne da sagledati" Egziperi
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #129 poslato: 24.04.2008. 21:17 » |
|
Ne verujem da će DS doneti neki boljitak u gradu, ako bude zavladao, ali šta li će biti sa aerodromom ako pobede retrogradne snage (DSS, SRS, SPS) u gradu i republici na izborima? Ja mislim da bi se moglo desiti da ga zatvore, jer je neisplativ (bez pitanja o tome - zašto je neisplativ, jer oni su centralisti, i ne razmišljaju o mogućnosti da se razbije beogradski monopol kad je u pitanju vazdušni prostor Srbije).
Grad neće da zaživi još dosta dugo, sve dok se ne bude sprovela decentralizacija na svim nivoima, a vidimo da još uvek nije ni započet taj proces, i da ne postoji volja za tim.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zzzaphod
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #130 poslato: 25.04.2008. 10:49 » |
|
Daklem, u potpunosti se slazem sa Domacim izdajnikom.
Sve dok se u Bg odlucuje da li ce da se zasade ljubicice ili petunije u dvoristu mesne zajednice Zabitog-sela-u-Zaplanju ne mozemo da pricamo da ce nekome u Srbiji van Beograda da svane.
A sa decentralizacijom ne da se nije ni pocelo, nego o njoj niko i ne razmislja. Sinoc sam u jednom trenutku, listajuci kanale, presao slucajno preko razgovora sa Djilasom (nemam pojma na kom kanalu: B92Info, Fox,...). Cuo sam samo komentar: "Pa znate, kako mislite da neko prezivi u beogradu sa 7300 din..." Odma' sam promenio. Znam da je kandidat za gradonaclnika BG-a, ali zbog cega je jedan beogradjanin bolji kada je zivot u pitanju od jednog Svrljizanina, na pr.
Inace DS ce na lokalu mozda malo doprineti odrzavanju bar postojecih linija u Nisu, jer je aerodrom ipak profunkcionisao dok je Goran Ciric bio gradonacelnik. A sta ce da se desi ako koalicja necu-da-im-pomenem-ime dodje na vlast, ne smem ni da pomislim. Ni sa aerodrom, a Boga mi, ni sa Srbijom.
A i one price o sok terapiji da "ako oni dodju na vlast narod ce brzo da se osvesti kada pocnu da prave sranja" su price za malu decu. Pa pogledajmo samo koliko je vremena narodu bilo potrebno da skine Cobeta. Jos jedna takva vezba Srbiji ne da nije potrebna, nego je po mom skromnom misljenju i nepozeljna.
Skrenusmo malo temu, ali kako stvari stoje decentralizacija je uslov svih uslova da bi u celoj Srbiji pocelo normalno da se posluje, pa samim tim i na Niskom aerodromu.
Pozdrav, Zzzaphod.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
trade
Sumnjiv tip
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #131 poslato: 26.04.2008. 20:45 » |
|
Sto se tice linije za Diseldorf i ja sam procitao ali na sajtu B92 da su prilikom posete niskom aerodromu,Djilas i direktor JAT-a rekli da se pregovara sa jednom stranom kompanijom o uvodjenu linije za Diseldorf i da ce se sve znati za najdalje 7 dana.E sad videcemo dali je to predizborni marketing ili....A i dani brzo prolaze. Pozdrav svima
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
trade
Sumnjiv tip
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #132 poslato: 28.04.2008. 22:20 » |
|
Evo ga i link na sajt za prethodnu vest:http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=140&start=0&nav_id=295202 Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #133 poslato: 04.05.2008. 20:12 » |
|
Niš-Tivat Jatom i Montenegroerlajnzom Nedelja, 4. maj 2008. 15:04 (Beta)
Srpska aviokompanija Jat ervejz najavila je da će od 30. maja uspostaviti let na liniji Niš-Tivat, dok crnogorski Montenegroelajnz planira da na toj liniji počne da leti od 16. juna.
Prema planu, avion Jata će sa sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" za Crnogorsko primorje leteti tri puta sedmično - petkom i nedeljom u 17.25, dok je subotnji let planiran za 14.15.
Na liniji Niš-Tivat leteće ATR-72 sa 66 mesta, a cena povratne karte će biti između 96 i 145 evra, uključujući sve prateće takse.
Crnogorska aviokompanija Montenegroerlajnz će između Niša i Tivta leteti dva puta sedmično. Ponedeljkom i petkom polascima "fokera 100" iz Niša su u 11.20, a iz Tivta polasci u 12.45.
Cena najjeftinije povratne karte, bez taksi, iznosi 49 evra, na liniji će leteti avioni "foker 100" sa 102 sedišta, a let u jednom pravcu traje 35 minuta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #134 poslato: 05.05.2008. 00:01 » |
|
Ja se ne razumem u avione, ali na osnovu ovoga što ovde čitam čini mi se da je JAT angažovao neki mini-avion. Kakav to avion ima 66 sedišta? To je neki privatni džet ili kako se to već zove... Mislim, koliko je neozbiljno... I ne samo što su liniju rešili da uvedu tek kad kreće sezona, pa kada će sigurno da im se isplati, i bez perioda razrade te linije, nego su stavili i cenu koja je duplo veća od cene crnogorskog avioprevoznika. I ko je lud da ide JAT-om ako može da ide crnogorskim avionom za duplo manje para? Baš bih voleo da JAT-u ponovo propadne posao, mada će to biti baš teško.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|