Razvoj Aerodroma „Konstantin Veliki“ daleko od očekivanja
Nije baš jasno šta se ovakvim stanjem želi da postigne, bilo da pitamo ove u Nišu, koje uglavnom zabole ona stvar za to da li Aerodrom radi ili ne (naravno, delovali bi zabrinuto kad bi ih ko pitao na ulici ili u skupštini grada ukoliko se uključe kamere i bude prenosa), ili da se o tome pitaju oni u Beogradu, odnosno državne glavešine. S jedne strane južna i istočna Srbija nastavljaju da propadaju, a sa druge svi uslovi postoje da država konačno dozvoli ovom delu da se razvija, ali to ne čini. Kad bi ovaj deo Srbije još i bio ozbiljno shvaćen, recimo kao jedan organ velikog državnog organa, tada bi potezi državnog vrha izgledali kao pucanj uperen ka sebi (u taj bolestan organ jugoistočno od raja). Na svu sreću po Beograd i Srbiju pa ništa ne zavisi od Niša i njegovog okruženja. Taj deo Srbije je nekako unapred i prežaljen i otpisan.
Delatnosti niškog aerodroma i pozicija ove vazdušne luke bila je tema na sednici Skupštine grada Niša.
Baš me zanima ko li je tu temu predložio. Šta to znači govoriti na lokalnoj sednici o razvoju aerodroma kad sve zavisi od Beograda? Da li je trebalo da se sačini neki konsenzus pa da se piše zahtev vladi Srbije? Ako već do toga, niti do bilo čega ozbiljnog nije došlo, onda ta sednica dođe kao privatno ćaskanje odbornika.
- Zbog činjenice da srpski parlament još nije verifikovao sporazum o slobodnom nebu, što zaustavlja mogućnost sletanja jeftinih „lou-kost“ kompanija u Niš, a i monopolskog forsiranja nacionalnog avio-prevoznika od strane države, jedino što se dobro razvija u okviru delatnosti niškog aerodroma je obavljanje gradskog prevoza na kružnoj liniji 34.
Jeste, ovo mu dođe kao najsmešnija vest koju sam pročitao u skorije vreme u nekom dnevnom listu. Ali, što je najgore, nije kurirovska senzacija i izmišljotina, već gola istina. Preduzeće "Aerodrom Niš" najveći promet beleži na polju drumskog saobraćaja. Eto, to je Niš.
Za tu svrhu planira se i kupovina 10 novih autobusa.
Ovo dođe kao šlag na tortu. U stvari, kao jagoda na šlagu torte.
Na drugoj strani, niški aerodrom nije dobio očekivanih 10 miliona evra iz NIP-a koje je planirao za dodatno opremanje.
Dobro sad... mogli su ovo sve da podele u dve različite vesti, da ostave malo da se smeju i ovi koji će sutra kupiti novine. Ja mislim da su sve to biseri. Pazi to, nisu dobili odobrena sredstva iz NIP-a. Svi dobijaju, samo Niški aerodrom - ne. A sa druge strane zabranjeno mu da radi, i sa treće živi od autobuskog prevoza (par autobusa koji kruže gradom).
Uz Radovića i još nekoliko odbornika koji su oštrije govorili o poziciji vazdušne luke u ovom gradu, ostali su dosta mlako učestvovali u raspravi o programu njenog razvoja u tekućoj godini, što znači da će više Beograd nego Niš i dalje odlučivati koliko će se, kada i pod kojim uslovima leteti iz Niša.
U Beogradu se odlučuje i ko će dobiti posao u niškom gradskom autobuskom saobraćaju. Uostalom, kad se i o čemu ikada u Nišu o nečemu odlučivalo? Na kraju, ima li Niš čoveka koji je sposoban da o bilo čemu kvalitetno odluči (doduše, gore od ovih odluka iz Beograda ne mogu da budu po sam naš grad).
U mnogim anketama koje organizuju mediji, građani Niša i ovog dela Srbije gnevni su što se aerodrom u ovom gradu ne razvija u skladu sa realnim mogućnostima.
Ma jok. Zamisli da reporter izađe na ulicu i pita prosečnog građanina Niša: "Je li, šta misliš o tome što Beograd ne daje da se leti iz Niša i u Niš?" - a ovaj treba da mu odgovori: "Ma ne smeta mi, to je tuđa briga." Ne verujem da ima i takvih ljudi.
Smatraju i da gradski čelnici i poslanici ne čine mnogo u republičkim organima kako bi se demonopolizovao vazdušni saobraćaj u Srbiji i kako Beograd ne bi bio jedini sa čijih pista se može poleteti u svet i jedini koji ubira takse i druge prihode koji idu uz avionski saobraćaj i uz svaki aerodrom.
Kad bi ti građani Niša imali makar jedan gospodski medij koji bi želeo da izveštava o centralizmu u Srbiji, trebalo bi im najviše godinu dana da prokljuve koga imaju da krive, i za šta da se bore. Ali nažalost njima se i dalje emituju idiotije sa Belle Amie kanala, a najdubljom emisijom smatra se Peta noć, nekakvog Ćosića sa TV5 koji deluje kao da u životu nije pročitao dve knjige, iako mu je, rekao bih, blizu 60 godina.