Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: JAT protiv aerodroma Nis  (Pročitano 23416 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #90 poslato: 12.12.2007. 10:41 »

Ako Jat sedne i dogovori se sa MGX-om da ne dira Beograd a da radi sta hoce iz Nisa (jer Jat 1. ima samo 2 leta nedeljno sa niskog aerodroma i 2. ne interesuje ga isti), to moze da bude dobro i za Jat (posto mu se MGX ne mesa u posao u Beogradu; primera radi, dok je MGX leteo karte iz Ciriha za Bg i Nis su bile oko 300chf  van sezone do max 400 chf u sezoni i kod Jata i kod Swissa i kod MGX-a; kada su prestali, karte su naprasno skocile na preko 400chf van i preko 500chf, pa u nekim slucajevima i 600chf u sezoni) a i za niski aerodrom, jer ce najzad postojati jedna kompanija koja zele da razradi saobracaj sa istog.

Ali zar Crnogorci, Turci, pa i Lufthanza i jos neke manje kompanije nisu vec izrazavali zelju da lete iz Nisa? Ako se nebo otvori trebalo bi da imaju na to pravo bez da pitaju i bilo sta dogovaraju sa JATom?

Citat
Uh. Mislim da je nemoguce postavljati paralelu izmedju TV5 i niskog aerodroma. Razlog je vrlo jednostavan: udarom na TV5 zadire se u ponos i najsiromasnijih gradjana Nisa i juzne Srbije. Sa druge strane niski aerodrom koristi relativno mali broj ljudi koji zivi u Srbiji. Uglavnom ga upotrebaljavamo mi koji zivimo u dijaspori, i koji bi ga naravno jos vise upotrebljavali jer bi nam onda dom bio blizi. E problem je sto je malo tesko, da ne kazem nemoguce, naterati nas u dijaspori da dodjemo svi istovremeno i da organizujemo proteste u Nisu.

Niski aerodrom koristi i gradu Nisu i Nislijama jer on moze da utice na ozivljavanje domace privrede. Jedan aerodrom mnogo znaci za potencijalne investitore. Razradjen aerodrom, a ne ovo sto sada postoji u gradu. Ali razumem sta hoces da kazes. Prosecni gradjani Nisa koji ne koriste aerodrom ne mogu da se bave tim problemom i ne osecaju znacaj aerodroma na duge staze, pa bi se za njega zalozili samo dijasporasi koji se njim neposredno sluze.
Sačuvana
Zzzaphod
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #91 poslato: 12.12.2007. 11:34 »

Ali zar Crnogorci, Turci, pa i Lufthanza i jos neke manje kompanije nisu vec izrazavali zelju da lete iz Nisa? Ako se nebo otvori trebalo bi da imaju na to pravo bez da pitaju i bilo sta dogovaraju sa JATom?

Tacno tako. Ono sto je problem je sto se kod nas posluje "burazerski". Pa je bitno da se suzbije "nelojalna konkurencija" crnogoraca u Bg. Naravno da ce bilo ko od tih kompanija moci da leti do Nisa, ali onda je to (po obavljenom dogovoru) problem MGX-a, a ne Jata. Jat se plasi za Bg, jer mu ne treba neko ko ce da obara cenu prevoza i oduzima mu putnike na linijama ka Bg. Sa ostalim prevoznicima se vec dogovorio, a i po otvaranju neba ne postoji velika opasnost od Low Cost u Bg.

Naravno, to je za Jat/Bg aerodrom mac sa dve ostrice, jer ce MGX odvlaciti putnike ka Nisu, ali to mene apsolutno ne zanima (sto se moze reci i za njih kada je u pitanju niski aerodrom).

Niski aerodrom koristi i gradu Nisu i Nislijama jer on moze da utice na ozivljavanje domace privrede. Jedan aerodrom mnogo znaci za potencijalne investitore. Razradjen aerodrom, a ne ovo sto sada postoji u gradu.

Vrlo precizno receno. Naravno, da bi obican svet to uvideo moraju biti pravilno informisani. To je u principu posao direktora aerodroma. A moglo bi se reci da je u ovom slucaju, tj, animiranju populacije grada Nisa drasticno omanuo. Jednostavno trebao je da ide od televizije do televizije i da proba narodu da objasni sta bi u stvari niski aerodrom znacio za juznu srbiju i Nis uopste, kao i za privredu celog regiona. I da proba da natera narod, privrednike, pa cak i rukovodstva opstina u juznoj srbiji da ustanu i da se bore za aerodrom.

Pozdrav, Zzzaphod.

PS>   Inace, procitah negde da je Lufthansa najavila povecanje broja letova na liniji Bg-Frankfurt, bez ikakvog reciprociteta od strane Jata sto je do sada uvek bio slucaj. Mozda je to jedan mali znak da se stvari krecu u pravcu otvorenog neba sa novom godinom.
Sačuvana

Ne svadjaj se sa budalom. Ljudi nece primetiti razliku!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #92 poslato: 12.12.2007. 14:41 »

Ovde kao da je sve već rečeno, pa ne znam šta da dodam. Zzzaphod je odlično izveo sve što je moguće izvesti iz ove situacije sa aerodromom i čitavom zbrkom oko privatizacije JAT-a i "otvaranjem neba". Sasvim racionalan uvid u to šta se događa i šta bi moglo da bude od koristi gradu. Nama i medijima ostaje jedino da što više ovaj problem približimo građanima kako bi shvatili koliko je važan aerodrom jednom gradu, pogotovo Nišu koji bi trebalo da bude centar ovog dela Srbije, pa i Balkana (jednom, možda). Mislim da je aerodrom i danas jedino što uz Univerzitet Nišu daje prizvuk grada. Sve ostalo u njemu je provincijskog karaktera.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 13.12.2007. 13:09 »

A mozda ipak ima sta da se doda. Iz danasnjeg Press-a (13.12.2007) nisu bas neke novine, ali sta da se radi:

===============================================================

12.12.2007, BEOGRAD
Izvor: PRESS

AVIO-KARTE SKORO ZA "DŽ"!

Niskotarifne avio-kompanije, poput „Rajan era"i „Izi džeta", od polovine sledeće godine radiće i u Srbiji, karte će koštati od 0 do 50 eura.Najpoznatije evropske „jeftine" avio-kompanije, poput „Rajan era" i „Izi džeta", od polovine sledeće godine poletaće i sa aerodroma u Srbiji.

Naime, Sporazum o otvorenom nebu, koji je potpisan još u junu prošle godine, predviđa potpunu liberalizaciju avio-saobraćaja nad Evropom, tako da će strane avio-kompanije moći da otvore svoje filijale u Srbiji bez posebnih dozvola.

Savetnik za odnose s javnošću u Direktoratu za civilno letenje Katarina Andrić-Milosavljević kaže za Press da će Sporazum o slobodnom nebu početi da se primenjuje čim ga Skupština Srbije ratifikuje, najkasnije do polovine sledeće godine. Za prisustvo loukost avio-kompanija, čije cene karata iznose od 0 evra do 50 evra, biće sledeće godine potrebno samo da najave svoje letove sa srpskih aerodroma i prema njima.

- Ista pravila važe i za našu avio-kompaniju u evropskim destinacijama. Tačnije, svi u Evropi, uključujući i našu zemlju, imaće potpuno ravnopravan status. Avio-saobraćaj biće mnogo frekventniji, ali će biti i veća konkurencija.

Prema potpisanom Sporazumu, u Srbiju će bez problema moći da dođu i otvore svoje filijale takozvane loukost kompanije, poput „Rajan era" i „Izi džeta" - kaže Milosavljevićeva, i dodaje da će zbog velike konkurencije cene avio-karata znatno opasti i da će samo najbolje kompanije opstati.

Pomoćnik generalnog direktora „Jata" Nebojša Starčević tvrdi za Press da će loukost kompanije postati i velika opasnost za nacionalnu avio-kompaniju. Ukoliko Skupština Srbije ratifikuje Sporazum o slobodnom nebu pre njene privatizacije, „Jat" može i da se ugasi, upozorava on.

- Ukoliko inplementiramo Sporazum pre privatizacije „Jata", konkurencija će ga potpuno pojesti. „Jat" nema flotu koja bi mogla da parira velikim svetskim kompanijama. Ujedno, ukoliko počnemo da primenjujemo taj Sporazum pre privatizacije, vrednost „Jata" će drastično opasti. Stoga smo predložili da se što je više moguće prolongira ratifikacija Sporazuma o otvorenom nebu. To rade i druge zemlje koje imaju male avio-kompanije - kaže Starčević, i dodaje da će tender za prodaju „Jata" biti raspisan najverovatnije u februaru ili martu sledeće godine.
I. DugaliĆ

Naravno, Jat je odmah poceo da cmizdri. Nisu navikli ljudi na postenu trzisnu utakmicu, vec na monopol. Ono sto raduje sto ce kako stoji najkasnije od sredine naredne godine sporazum o otvorenom nebu poceti da se primenjuje. Nadam se da ce aerodrom uspeti da prezivi dotle.
I naravno uz komentar neizbeznog pomocnika (ako se ne varam, i bivseg) direktora Jata:

STARČEVIĆ: NISMO RAVNOPRAVNI
Pomoćnik generalnog direktora „Jata" Nebojša Starčević upozorava da, prema Sporazumu o slobodnom nebu, Srbija ipak neće imati ravnopravan položaj u odnosu na zemlje EU.
- Strane kompanije mogu da lete iz naše zemlje gde hoće i da imaju letova koliko hoće. One mogu da stacioniraju svoje avione na beogradskom aerodromu i da njima stalno lete, na primer za Podgoricu, kad i koliko puta hoće. To za nas, s druge strane, ne važi, jer naši piloti imaju problem da dobiju šengen vizu. To praktično znači da će „Jat" moći da stacionira svoj avion bilo gde u Evropi, ali njega neće imati ko da vozi. Naši piloti, kao i svi građani Srbije, imaju problem da dobiju vizu za boravak u inostranstvu - objašnjava Starčević.

Plus jos neki komentari:

FAKTI
- Sporazum o otvorenom nebu Srbija je potpisala prošle godine, a Skupština ima obavezu da ga ratifikuje do kraja 2008. godine
- Još pre tri godine, avio-kompanija „Rajan er" bez uspeha je pokušala da zainteresuje nadležne na aerodromima u Beogradu i Nišu
- Karte loukost kompanija koštaju od 0 do 50 evra, bez aerodromskih taksi. Ukoliko dođu u Srbiju, za letove u Evropu građanima će, naravno, biti potrebne i vize

I naravno uvek se spominju vize. To ce da traje jos neko vreme, ali ne moze celu vecnost. Uz malo srece mozemo da dodjemo ne belu sengen listu do kraja naredne godine, ili pocetkom 2009. Sa druge strane sve koji komentarisu zaboravljaju da postoji velika dijaspora koja je i do sada dolazila i koja nema problema sa vizama, i koja bi naravno u slucaju pojave povoljnijih (da ne kazem jeftinijih) avio prevoznika dolazila mnogo cesce nego sto to cini sada. Tu treba dodati i da je Srbija bogata banjama + Kopaonik + Zlatibor + istorijski spomenici (na zapadu obozavaju da obilaze istorijska mesta, narocito starija, tj, ne iz proslog veka), i da bi turisticka organizacija Srbije morala malo da zagreje stolicu i uradi domaci, tj, da krene da promovise zemlju u njenom najboljem svetlu (a ne kao sto je to amaterski uradjeno svojevremeno na CNN-u)

Pozdrav, Zzzphod.
Sačuvana

Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #94 poslato: 14.12.2007. 14:01 »

Kakva je korist građana Srbije od toga što ima uspešnu nacionalnu avio-kompaniju ako su cene karata visoke? To bi trebalo da se zapita svako ko je protiv privatizacije i OpenSky režima, uopšte i da ne govorimo o statusu aerodroma u Nišu.
Sačuvana
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 14.12.2007. 16:01 »

Kakva je korist građana Srbije od toga što ima uspešnu nacionalnu avio-kompaniju ako su cene karata visoke? To bi trebalo da se zapita svako ko je protiv privatizacije i OpenSky režima, uopšte i da ne govorimo o statusu aerodroma u Nišu.

Prvo odgovor: nikakve. Samo stetu posto se od poreza koji placaju deo para sliva u Jat (pored paprenih karata).
Drugo, ko kaze da je Jat uspesna avio-kompanija. Jat slepuje iz vremena sankcija nekih 200mil$ duga. Uz to treba dodati da cim dodje do smanjenja broja putnika vlada utrci i upumpa pare (bas ono sto je zabranjeno u EU; grcka vlada je zbog upumpavanja para Olimpic-u pre neku godinu popila nevidjenu kaznu od EU). I onda na kraju godine Jat poslovao pozitivno 2milEUR (na pr). Znaci oni ovako treba da posluju 100 godina samo da bi vratili dugove (o kamatama da ne pricamo).

Doci ce valjda i to otvoreno nebo uskoro. U privatizaciju Jata se ne vredi nadati.

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: 14.12.2007. 22:18 »

Vodio sam se platama zaposlenih u JATu a oni su sigurno jedni od najbolje plaćenih u Srbiji. Imam dva rođaka koji tamo rade i svako od njih zarađuje oko četiri puta više od prosečne plate u Srbiji. Prema tome sam zaključio da JAT mora da posluje dobro. Nisam znao da republika upumpava novac.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #97 poslato: 17.12.2007. 13:21 »

Doci ce valjda i to otvoreno nebo uskoro. U privatizaciju Jata se ne vredi nadati.

Ja sam skeptičan i po jednom i po drugom pitanju. Ne bih mogao da zamislim da se niški aerodrom razradi. Nekako sam navikao na to da se ništa ne događa i da taj aerodrom tek figurira kao aerodrom koji prima avione kad je na beogradskom magla (a i ta uloga mu bledi i uskoro prestaje).

Mislim da će do privatizacije doći ali ne verujem da će i tadašnji UO kompanije da promeni politiku prema Nišu, ako bi im se isplatilo da zadrže ovakvu poziciju koju danas imaju. Sa druge strane, taj tzv. režim "OpenSky-a" možda bi opet mogao da izmanipuliše JATov bord, pošto ako njihovi piloti ne mogu da odsednu nigde i tako nemaju sve povoljnosti tog režima, možda budu tražili nešto zauzvrat, a što bi moglo da ošteti Niš i niški aerodrom.

Znate li možda iz kojih partija ili iz koje partije su ljudi koji sede u JAT-u i delu ministarstva koje je zaduženo za avio-saobraćaj?
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
trade
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: 17.12.2007. 22:31 »

Pratim ovu diskusiju vec duze vreme i slazem se sa vecinom stvari koje su iznesene povodom ove teme.I ja mislim da je glavni krivac propadanja Niskog aerodroma, beogradski monopolista JAT.Ali isto tako mislim da i rukovodstvo aerodroma i u ovim uslovima moze da uradi mnogo vise za sam aerodrom.Neko je ovde postavio, a i ja sam procitao u Wikipediji na je Adria airways bila zainteresovana za uspostavljanje linija sa Niskog aerodroma.Sta je sa tim?Sada kada JAT leti za Ljubljanu, a Adria uopste ne leti za Srbiju, zasto aerodrom Nis nepokusa da zainteresuje Adriu da leti iz Nisa za Ljubljanu?Iz Skoplja, Pristine, Sarajeva, Adria svakodnevno leti (nekada i dva puta dnevno) i kupi putnike sa tih aerodroma za svoje linije prema Londonu, Parizu...Posto iz Skoplja nema direktna linija za London, iz Sarajeva je uvedena marta ove godine, a za Pristinu nisam siguran vecina putnika iz ovih mesta i regiona koji gravitiraju prema njima moze koristiti ove letove.Jer realno linija iz Nisa za London, Pariz, Moskvu nece biti jos dugo uvedene i zasto onde neuvesti jednu liniju preko recimo Ljubljane i da putnici sa konekcijom u Ljubljani stizu do svog odredista.I to im je blize, a mozda i jeftinije nego da idu do Beograda, pa na aerodromu treba da su dva sata pre leta.Znaci iz Nisa treba da krenete najmanje 5 sati pre leta da bi stigli u Bg na aerodrom i leteli do Londona, Pariza itd.Takodje za letove za Ameriku i putnici iz Beograda i iz Nisa moraju imati jednu konekciju.Zasto Aerodrom Nis nezainteresuje neku avio kompaniju (npr Austrian airlines) da otvori let recimo Nis-Bec, sa dobrom konekcijom za Njujork ili Cikago ili neku drugu destinaciju u Americi?Zna li neko zasto je obustavljena linija za Istanbul?Na sajtu aerodroma je pisalo da se linija privremeno obustavlja, a da ce biti nastavljeni letovi krajem novembra.Takodje pogledajte i sam sajt aerodroma.Kao da ga je radio neki amater.Pogledajte sajtove drugih aerodroma u okruzenju pa ce te videti da su svi oni puno bolje i koncipirani i dizajnirani od ovog niskog.I sama reklama niskog aerodroma je jako losa.Vecina ljudi i nije cula ili ne zna da postoji redovan vazdusni saobracaj iz Nisa.treba ici od jedne do druge lokalne TV stanice, pricati ljudima, obavestavati ih, davati reklame na radiju i TV, bilbordi i sl.
Pozdrav
Sačuvana
Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: 17.12.2007. 23:22 »

Sada kada JAT leti za Ljubljanu, a Adria uopste ne leti za Srbiju, zasto aerodrom Nis nepokusa da zainteresuje Adriu da leti iz Nisa za Ljubljanu?Iz Skoplja, Pristine, Sarajeva, Adria svakodnevno leti (nekada i dva puta dnevno) i kupi putnike sa tih aerodroma za svoje linije prema Londonu, Parizu...

Sam si dao odgovor. Adria leti iz Pristine. Jat je trazio reciprocitet i uspostavio liniju Bg-Ljubljana, kao odgovor na liniju Ljubljana-Pristina od strane Adire (Pristinu u svim ugovorima koje uspostavljaju Jat a pre svega CAD tretiraju kao aerodrom na nasoj teritoriji, pa samim tim, na osnovu reciprociteta traze linije za Jat od Bg).

Sto se tice Austrian-a, mislim da je clan Star Alliance (zajedno sa Lufthansa-om) i da Jat ima dogovore sa njim (a i sa Lufthansa-om) o nenapadanju. Svaki pokusaj da ove avio kompanije uspostave linije do Nisa bio bi u fazonu: "Pa nemojte prijatelji, nismo se tako dogovorili".

Jedino sto nije jasno je zbog cega je obustavljen let do Istanbula. Pretpostavljam da su u pitanju cene karata. Naime kako sam ja cuo karte iz Sarajeva, a mislim i iz Pristine sa istom kompanijom su bile oko 100EUR sa taksama. Sa niskog aerodroma su bile blizu 200 EUR. Mislim da je razlika u ceni bio harac koji se placao drzavi, tj, Jat-u, jer je jel'te ugrozen. Kako je ciljna grupa bilo stanovnistvo Sandzaka, mislim da im se vise isplatilo da lete preko Pristine, i da je samim tim ova linija bila nerentabilna (inace broj letova je u sred letnje sezone smanjen sa 3 na 2).

Sajt aerodroma je takav kakav je, ali po mom skromnom misljenju, ne moze se ni ocekivati da bude bolji za cirka 2 leta nedeljno (ako ih Jat ne preusmeri za Bg). Pa to se da i telefonom proveriti da li lete i kada. Nije da branim rukovodstvo aerodroma, ali mislim da su njima ruke vezane u Bg. Ne daju dusmani. Dok se jednom ne digne kuka i motika....

Pozdrav, Zzzaphod.
Sačuvana

Zzzaphod
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 19.12.2007. 11:18 »

Znate li možda iz kojih partija ili iz koje partije su ljudi koji sede u JAT-u i delu ministarstva koje je zaduženo za avio-saobraćaj?

Tek sad videh pitanje. Odgovore pronadjoh na netu:

CAD -       Milan Mokovic NS (17.12.2007)
                Dragoljub Trgovcevic vanstranacki

Jat -          Sasa Vlaisavljevic DS (24.11.2007)
                Nebojsa Starcevic SPO (jos uvek je u rukovodstvu Jata, iako je novi smenio 4 postojeca direktora)

Bg aero -   Bojan Kristo G17 (2.11.2007)
                Nebojsa Nedeljkovic G17

Minist -      Velja svi znamo koji NS

Inace, novi direktor CAD-a bio je Veljin pomocnik, kao i ostali njegovi pomocnici iz NS. Za kraj jedan interesantan clanak iz avgusta 2006 (jos i tada su predvidjali da Trgovcevic ne moze da ostane na mestu CAD-a kao nestranacka licnost):
http://www.ssvms.org.yu/dokumenta/Ptice%20umiru%20pevajuci.pdf

Pozdrav, Zzzaphod
Sačuvana

trade
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #101 poslato: 21.12.2007. 21:59 »

Sam si dao odgovor. Adria leti iz Pristine. Jat je trazio reciprocitet i uspostavio liniju Bg-Ljubljana, kao odgovor na liniju Ljubljana-Pristina od strane Adire (Pristinu u svim ugovorima koje uspostavljaju Jat a pre svega CAD tretiraju kao aerodrom na nasoj teritoriji, pa samim tim, na osnovu reciprociteta traze linije za Jat od Bg).

Sto se tice Austrian-a, mislim da je clan Star Alliance (zajedno sa Lufthansa-om) i da Jat ima dogovore sa njim (a i sa Lufthansa-om) o nenapadanju. Svaki pokusaj da ove avio kompanije uspostave linije do Nisa bio bi u fazonu: "Pa nemojte prijatelji, nismo se tako dogovorili".

Jedino sto nije jasno je zbog cega je obustavljen let do Istanbula. Pretpostavljam da su u pitanju cene karata. Naime kako sam ja cuo karte iz Sarajeva, a mislim i iz Pristine sa istom kompanijom su bile oko 100EUR sa taksama. Sa niskog aerodroma su bile blizu 200 EUR. Mislim da je razlika u ceni bio harac koji se placao drzavi, tj, Jat-u, jer je jel'te ugrozen. Kako je ciljna grupa bilo stanovnistvo Sandzaka, mislim da im se vise isplatilo da lete preko Pristine, i da je samim tim ova linija bila nerentabilna (inace broj letova je u sred letnje sezone smanjen sa 3 na 2).

Sajt aerodroma je takav kakav je, ali po mom skromnom misljenju, ne moze se ni ocekivati da bude bolji za cirka 2 leta nedeljno (ako ih Jat ne preusmeri za Bg). Pa to se da i telefonom proveriti da li lete i kada. Nije da branim rukovodstvo aerodroma, ali mislim da su njima ruke vezane u Bg. Ne daju dusmani. Dok se jednom ne digne kuka i motika....

Sorry, nisam znao to za liniju Pristina-Ljubljana.U Pristini su, naravno, rasirenih ruku docekali otvaranje te linije.Jos jednom zbog gluposti BG glavonja ispasta Nis.Ali njih briga za to, iz BG se sada leti za Ljubljanu i oni su dobili ono sto su zeleli.
Austrian sam naveo samo kao primer.I nisam bas siguran da bi JAT mogao da bilo koji nacin da uslovljava Austrian i Star Alliance jer su oni mnogo veci i jaci igraci od JAT-a.Ako bi Austrian imao interes da pokrene jednu takvu liniju (a zadatak rukovodstva aerodroma je da ih ubedi da ima ekonomskog interesa za jednu takvu liniju), mislim da JAT ne bih mogao to da spreci.Sigurno bi nesto pokusali, ali mislim da ne bi uspeli.Mozete zamisliti let iz Nisa za Bec u 8h ujutro, u Becu si u 9h, a u 11h iz Beca imas let za Cikago,Toronto i mislim Vasington.
A opet, ako postoji dogovor sa JAT i Star Alliance  (sto mi moram da priznam zvuci kao neka teorija zavere u koju ja neverujem), zasto aerodrom ne pokusa da zainteresuje neku drugu kompaniju?Npr. Brussels airlines.Za Brisel leti samo JAT i zasto Brussels Airlines ne bi mogao da trazi reciprocitet i otvori liniju za Nis?A iz Brisela se moze dalje za Ameriku i ostale destinacije.
Da se razumemo, nemam nista protiv rukovodstva aerodroma, cak mislim da su njima dobri delom ruke vezane u BG, ali oni moraju kako znaju i umeju da nadju 10-tak letova nedeljno iz Nisa, jer u suprotnom ovom aerodromu sledi gasenje,a to bi bila ogromna steta i za sam Nis i za Srbiju.Vreme je veliki neprijatelj aerodromu Nis, jer dok Niski aerodrom tapka u mestu, aerodromi u okruzenju se sire i bore za svakog putnika.I mislim da sporazum o otvorenom nebu (koji u Nisu jedva cekaju) nece nista epohalno promeniti u vezi aerodroma u Nisu.Varaju se oni koji misle da ce low cost kompanije pohrliti da lete iz Nisa.A to se najbolje moze videti na primeru aerodroma u Osijeku.Iako u Hrvatskoj posluju mnoge low-cost kompanije i puno je lakse dobiti dozvolu za otvaranje neke linije, aerodrom Osijek (koji je u slicnoj poziciji kao Niski aerodrom), tek od marta otvara prvu medjunarodnu liniju i to za Bon sa germanwings-om.Videcemo kakva ce biti buducnost te linije.Pored ove linije, iz Osijeka samo tokom leta leti Croatia airlines za Dubrovnik i Zadar.I to je sve.
Tako da mislim da rukovodstvo aerodroma, u okviru ovih uslova koji sada postoje na trzistu, MORA da pronadje avio kompanije zainteresovane da lete iz Nisa.I za njihovo i za nase dobro.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 23.12.2007. 03:43 »

ovo shto reche 'trade' otprilike je neverica koja i mene obuzima kad god pomislim da bi nash aerodrom konachno mogao da postane aktivan. prosto nekako se chovek navikne da to ne funkcionishe i ne ochekuje vishe da mozhe da proradi. i siguran sam da ima neke veze ne samo to shto beogradski jat diktira uslove nego i sama neaktivnost predstavnika nishkog aerodroma. secam se da je pochetkom proshle godine stiglo pismo nekog nasheg choveka ( chak je chini mi se bio iz nisha ) koji je bio zaposlen u nemachkoj i tamo radio za lufthansu ako se dobro secam. bio je zainteresovan za nishki aerodrom po nalogu te firme, ali kazhe da nikako nije uspevao da stupi u kontakt sa rukovodstvom. pa ko je onda kriv? ne znam vishe da li da verujem u to da beograd sve blokira ili je u stvari opet glavni krivac nash nesposobni ( ili nezainteresovani? ) kadar.
Sačuvana
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: 26.12.2007. 13:41 »

Ako JAT ima profit on tje da radi i u Nishu, sve se radi oko profita. ako njemu pet puta avion poleti prazan nema te politike koja tje da ga natera da leti iz Nisha. U biznisu ne postoji politika. U biznisu nema kompromisa sa ravnomernim regionalnim... kad je meni profit u glavi.
To jedino ako drzhava uleti da intervenishe , a to ne radi.
Sačuvana
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 28.12.2007. 12:34 »

Direktore najzad da napises nesto sa cime se slazem. Sve je trziste i sve je jurnjava za novcem. Nema mesta za lokalpatriotske lamente.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 13   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: