Teb' su rekli? Ko?
Prica se okolo.
Znam ja da sam ja sveznajuca al eto ponekad i meni ljudi kazu nesto..mozes li zamisliti to?
Citajuci sada ovo sto si napisao, I ovo sto sam upravo otkucala sticem utisak da se vrtimo u krug..tacnije ti mene optuzujes da imam predrasude a ja za to optuzujem tebe…
Hajmo redom…
Pre svega, ne vidim cemu toliko frke oko tamo neke Seke Aleksic? Meni je svejedno hoce li neko slusati Cecu, Maidene ili Bob marlija.
Postavlja se pitanje zasto bi uopste neko imao nesto protiv turbo folka?
Ti meni sudis da sam puna predrasuda a sasvim se dobro zna da je ovde u pitanju sve samo ne stvar kvaliteta. Naime samo u tom pravcu moze I teci neka kvalitetna rasprava.
Zna se zasto je ova tema postavljena, kao bunt protiv “ vrednosti “ koje sa sobom nose odredjeni muzicki pravci ( neopravdano).
U jednom si bio u pravu. Ja nemam pravo da sudim o tome sta je bolje , Maideni ili Seka. I to je ustvari prvo pitanje koje treba postaviti, KO moze da sudi o tome sta je dobro za veliku vecinu?
Problem je sto vi jedini imate problem sa tim ljudima. Postavljate se kao da neko ko slusa Cecu ne moze biti moralno ispravna ili inteligentna osoba. E sad ste se vi, kao veliki intelektualci jelte, nasli bogom dani da sudite I postavljate kriterijume kvaliteta. Gledate na “ seljake” kao na nekoga koga treba prevaspitavati I ukazati im valjda na pravi put?
Eto ti predrasuda.
O ne, slusas narodnjake, mora da si seljacina I mentalno retardiran.
Gledas Velikog Brata, mora da si neki shaban koji nema zivot.
O ne, plesacica si, mora da pusis za 10 evra I imas sidu.
E a kad smo vec kod tih akcija, ne znam zasto si meni to pitanje postavio jer opet kazem ja nemam problem sa ovim? Upravo zato sam I pitala Betmena ( koji se vise nije javio)sta predlaze. Ja bih licno da imam moc I pare radila na tome da svi pravci budu zastupljeni jednako, trebalo bi vise para da se ulaze u Pozorista, u neke lepe kulturne dogadjaje ( ne zato sto ja volim da im prisustvujem) vec zato sto smatram da nisu dovoljno zastupljeni…niti su ljudi dobro obavesteni o nekim dogadjanjima. Pozorista su u losim stanjima, scene I sale treba bolje opremiti, finansirati vise horove .
Glupost je zabranjivati bilo sta…daj ljudima mogucnost da sami izaberu, izvuci najbolje sto mozes iz svega.
Cisto da kazem, ja sam se malo nadovezala ovde I na neke teme sa vec postojece teem o folku ( cisto da ne mislis da sad pravim bespotrebne digresije jer uvidjam da bi neke stvari mogle delovati nelogicno).
Mene zanima samo jedna stvar…
Ovo sam zelela da pitam Betmena ali vazi I za tebe.
Umesto tif folkera da ste dobili jedan lepi koncert klasicne muzike. To bi bilo fino ali me bas kopka da li bi ti otisao na to? Da li bi dao pare da odes, obucen u elegantno odelo ( kako je red I osnovna kultura ponasanja na takvim dogadjajima) I sednes I slusas dva sata Vivaldija ili Mocarta?
Nesto mislim da ne bi….ali da su organizovali jedan fin Beer Fest sa Go Go plesacicama I litrama piva….eeeee….eto ti kulture po meri…e koji merak kad padne jedna dobra sutka…
Dakle nemoj da se uvredis, ja sam se ovde sve vreme obracale Tebi, cisto radi neke preglednosti…ali ovo se moze primeniti I na vecinu…lepo je sa tvoje strane sto si dovoljno osvesten I zeljan nekog kulturnog preokreta ali kazem, ako vec uvodimo kulturu, po kom cemo je principu definisati I kako je “nametnuti”. Na ovaj nacin sigurno ne…..
Alergicna sam na propagiranje elitizma I finoce samo radi uzivanja ugleda intelektualca…..
E a sad o tim predrasudama o kojima trubis….
Da, nevaspitanih, neinteligentnih I zatucanih ima u svim slojevima. Istina.
Ali sada me vec zanima, zasto bi muzika bila vazna ukoliko je osoba moralna I valjana? Da li je zaista vazno kakvu muziku slusa ako smo vec istesali valjanog pojedinca sposobnog da dela I radi na obezbedjivanju kvalitetne egzistencije? Jer neces me ubediti da je neko intelektualno inferioran ili nemoralan po difoltu ako slusa folk.
Da li cemo muziku staviti ispred ljudskosti?
Da li ces muziku stavljati ispred mnogo vaznijeg faktora kao sto je osnovno vaspitanje koje pojedinac nosi iz kuce?
I da sta jos….ne vidim razloge za mrznju narodne muzike. Sada pricam o izvornoj, narodnoj muzici.
Znas u cemu je jedini greh..u tome sto Srbi ne umeju da pametno iskoriste ono sto imaju…Pogledaj samo sta su Irci uradili I koji su kult napravili od svog folka….Ja jednu Bilju Krstic ne bih zabranila .
Na kratko cu se osvrnuti I na naciste. Ne znam u kom si ti to tacnu delu mog posta od tri recenice video da sam ja povezala naciste I muziku? Okupljanje ne objedinjuje obavezno I muziku , mogao si to videti I u NS na nasrecu zabranjenom Nazi okupu pre par meseci. Uz veliko izvinjenje svim nacistima ja ne uvidjam nista inteligentno u rasnoj I nacionalnoj mrznji, ne vidim nista moralno u zelji da se istrebi velik broj ljudi zbog uverenja da su kao rasa inferiorni.
Pored toliko problema I pored tolikog zla u svetu ovo dodje kao melem …
I za kraj, nema potrebe da budes ironican, titule kao “Poznavaoche svega” kojima mi se obracas ne dolikuju u jednoj normalnoj debati I razgovoru, pogotovo kada me optuzujes za nesto sto nema veze sa realnoscu.
@ Modesty
Sve je to meni jasno..ni ja sama nisam pobornik takve muzike niti je smatram kvalitetnom. Ali mislim da je ta cela stvar vec malo prenaduvana. Mozda jednostavno muziku ne dozivljavam kao presudan faktor.
E sad..pazi, problem pojedinca je sto ako je on psihicki podlozan manipulaciji , da ne kazem podlozan zaglupljivanju , vec ce naci neki nacin da "skrene sa puta". To je kao ona prica , ko je kriv sto nam je omladina zatupljena..ma kriv je Sloba, krive su 90-e, krivi su mediji....svi su krivi samo ne osoba koja te uticaje prihvata.
Joj...hajd kucacemo jos ovih dana..otkucah sad ovo Daxi a nisam spavala 36 sati i gubim se....da ne kazem sad nesto zbog cega cu zaliti kad se naspavam