prvoskociparecihop
Nazionalist
Duh bunta: +20/-64
Van mreže
|
 |
« Odgovor #765 poslato: 01.07.2008. 16:20 » |
|
@ Lanavi Pokusao sam da ti otvorim oci, da pocnes da mislis svojom glavom, nije uspelo, boze moj...
I dalje stojim na stanovistu, da treba porazmisliti, pre ulaska u tako krupne investicije, jer cemo ocas posla biti duzni 200 milijardi dolara kao sto su poljaci danas. Zarada od putarina ide bankama u vidu kamate, a nama ne ostaje nista sem zagadjenog vazduha i praznih dzepova. Treba ulagati u privatne preduzetnike koji ce obnoviti privredu i spasti sela i gradove kao sto je Nis.
Da dodam uz prethodni post U americi se uglavnom zivi u jeftinim drvenim, takoreci kartonskim kucama, koje se kasnije dogradjuju, prosiruju ili ruse pa grade visespratnice. Kod nas se oduvek gradilo od skupog i cvrstog materijala, a zatim posle najvise 50 god rusi i gradi kuca za 2-3 sprata visa. Vecina Svajcaraca zivi u kucama takozvanim bondrucarama koje su stare 100-200 god, samo dobro negovanim i ocuvanim i veoma udobnim za zivot. Hocu da kazem, da od Evrope i Amerike, ne treba pozajmljivati novac, vec pamet.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Latini su stare varalice, u njih covek nema uzdanice."
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Duh bunta: +90/-13
Van mreže
|
 |
« Odgovor #766 poslato: 01.07.2008. 18:35 » |
|
Ne znam cijom to glavom mislim ako ne svojom i bude mi ipak na momente drago sto je tako (laksa mi savest) no da sam sa tudjom istinom u sopstvenoj glavi kao sto se vecini desava...ali posto ni meni ne moze da uspe kada su drugi u pitanju onda cemo se cerati iako idem protiv svojih ubedjenja da je ovde nemoguce ikoga prevaspitati.
Logika a pre svega praksa kaze da je dobit od saobracajne infrastrukture visestruka i u korist svih privrednih grana jednog podrucja - vec sam pomenula nesto a dodacu i : turizam (ono cime se dicimo a sto prakticno ne postoji niti ce postojati kada do destinacije treba stici kozjim stazama), industrija svake vrste (to nemamo niti cemo je imati jer je neophodno obezbediti siguran protok informacija, ljudi, tehnike, tehnologije), obrazovanje (lakse kretanje radi intelektualne razmene tako da se ne podrazumeva studiranje u mestu rodjenja ili najblizem mestu), gradjevinarstvo (ne ogranicavati se samo na centre i mesta gde postoji mreza asfalta i uopste puteva), poljoprivreda (jedan od najvaznijih sektora koji je zakrzljao upravo zbog zapostavljanja sela u svakom pogledu , izmedju ostalog i zbog ovakvog ignorisanja potreba ljudi sa tog podrucja), trgovina (za koju je prvi preduslov razvijena komunikaciona i saobracajna mreza). Hajde da vidimo zasto su se Hrvati upustili u gradnju onolikih saobracajnica i auto-puteva ako je to toliko negativno i lose? Mozda njih i ne treba pitati, to su nasi krvnici, jel tako....nemaju oni pojma? Takvo naivno razmisljanje o stetnosti rada koji bi bio na dobrobit svima, naspram ideje o zaduzivanju koja bi nam okacila kamen o vrat ne drzi vodu. Iako sam protiv krupnog kapitala i takvog kreditnog ucenjivanja i izivljavanja neke stvari su neminovne i treba iz toga izvuci najbolje. Ne vidim poentu pominjanja vrste nekretnina u inostranstvu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
prvoskociparecihop
Nazionalist
Van mreže
|
 |
« Odgovor #767 poslato: 01.07.2008. 19:49 » |
|
Ne vidim poentu pominjanja vrste nekretnina u inostranstvu. Poenta je u tome, sto se tamo radi luksuza ne rasipaju novci, pogotovo ne tudji. Ta navika rasipanja novca nam je ostala od Titovog vremena, kad je inflacija jela i glavnicu i kamatu. Ne znam cijom to glavom mislim ako ne svojom i bude mi ipak na momente drago sto je tako (laksa mi savest) no da sam sa tudjom istinom u sopstvenoj glavi kao sto se vecini desava...ali posto ni meni ne moze da uspe kada su drugi u pitanju onda cemo se cerati iako idem protiv svojih ubedjenja da je ovde nemoguce ikoga prevaspitati. Misli ti svojom glavom, ako mozes iz nje da izbijes sve ono sto su ti o gradnji puteva usadili Dinkic, Djelic, Ceda, Velja ili onaj cuveni graditelj mostova. Naime citajuci tvoje komentare stekao sam utisak da si pod prevelikim uticajem TV propagande. Moja teza da ne treba graditi auto-strade po ugledu na Italijane, nije daleko od pameti, pogotovo ako se uzme u obzir, da ce nas ta investicija odvesti u propast. Pre svega uzmi u obzir, na sta se svode strane investicije poslednjih 8 godina. To su bankarstvo, trgovina i uskoro saobracaj. Drze nas na uzici, preuzevsi sve tokove robe i novca. Gde su fabrike, gde su nova radna mesta, long poslovi ili makar srafciger fabrike, gde je zdrava hrana i regionalni razvoj. Gde je bilo kakav posao za kvalifikovane radnike i inzenjere. Nema nista. Pominjes turizam. Ma hajde kome jos treba SrBski seoski turizam, kad se svi boje sajkace i opanaka, kao simbola cetnistva. Da zavrsim. Naravno da nisam protivan gradnji puteva, ali mislim da su nam neke stvari daleko prece, jer ako krenemo sada u nerealne investicije, zasto bi se zadrzali samo na drumovima. Gde su brze pruge, prokop u beogradu, pa metro u svakom gradu koji ima vise od 50 hiljada stanovnika, ma pustimo masti na volju al nemojmo preko 200 miljardi $
Dodao bih jos da se prisecam iz komunistickog doba, da su se tadasnji politicari hvatali, ko davljenik za slamku, te teme oko razvoja saobracaja i infrastrukture, kad god bi ostali bez teksta i hteli tek nesto "vazno" da kazu, nesto sto je uopsteno i argumentovano samo za sebe i uvek na liniji tekuce i svakodnevne politike. Izgleda da se i ovi danasnji politicari, po ugledu na svoje roditelje uhvatili za istu slamku, a mi ko i onda za dupe.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #768 poslato: 01.07.2008. 22:26 » |
|
Poenta je u tome, sto se tamo radi luksuza ne rasipaju novci, pogotovo ne tudji. Nisam pominjala nikakav luksuz, procitaj jos jednom sto sam napisala ukoliko si uopste zainteresovan a verovatno nisi i ne treba da se dodatno zbunjujes jer ces ostati na svom stanovistu kao i ja na svom. Misli ti svojom glavom, ako mozes iz nje da izbijes sve ono sto su ti o gradnji puteva usadili Dinkic, Djelic, Ceda, Velja ili onaj cuveni graditelj mostova. Naime citajuci tvoje komentare stekao sam utisak da si pod prevelikim uticajem TV propagande. Moja teza da ne treba graditi auto-strade po ugledu na Italijane, nije daleko od pameti, pogotovo ako se uzme u obzir, da ce nas ta investicija odvesti u propast. Moje misljenje je oblikovano posmatranjem i promisljanjem...mozda je ono u potpunosti pogresno ali takvo kakvo jeste moje je i stojim iza njega makar se to nekom ne dopalo. Mene propaganda ne tangira uopste (u smislu uticaja), naprotiv izaziva najdublje moguce gadjenje i uglavnom suprotna osecanja od onih koja ona zeli da nametne gledaocu. Mozda me neko od navedenih imena fascinira u izvesnom smislu (ipak prejaka rec) ali ne moze i da zavede...ne volim politicare. Pre svega uzmi u obzir, na sta se svode strane investicije poslednjih 8 godina. To su bankarstvo, trgovina i uskoro saobracaj. Drze nas na uzici, preuzevsi sve tokove robe i novca. Gde su fabrike, gde su nova radna mesta, long poslovi ili makar srafciger fabrike, gde je zdrava hrana i regionalni razvoj. Gde je bilo kakav posao za kvalifikovane radnike i inzenjere. Nema nista. Da bi iko pozeleo da negde nesto ozbiljnije investira on mora da ima neku sigurnost (politicku i ekonomsku) a ovde vrvi od korupcije, nepostojanja zakonske regulative, stabilne politicke garniture...cemu toliki rizik? Necu dalje jer nema svrhe raspravljati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #769 poslato: 01.07.2008. 22:40 » |
|
Zato sto su sitni(individualni) interesi ispred krupnih(opstih), novca malo a ocekivanja velika, nishki politicari nesposobni a donosioci odluka jednostrani Ali ostaje pitanje zašto nisu tražili novac. To i mene čudi. Mogli su, na primer, ovi niški frajeri iz Nove Srbije (pominjem Veljinu stranku jer je on bio ministar za infrastrukturu) da urgiraju kod Selje Velje, da ga prisete da nije izgrađena najvažnija saobraćajnica u Evropi koja prolazi - gle čuda - i kroz Srbiju, i da bi to pod hitno trebalo da se završi. Međutim, mrzelo ih, šta li... Put kojim strani turista ili namernik sa zapada krece u pravcu Turske ovim delom Balkana, kraci je za sat-dva voznje kroz Srbiju ali je i najmanje 100 eura skuplji sto se ispostavilo kao dovoljno jak razlog za preusmeravanje kroz Rumuniju i Bugarsku. Visoke cene putarina, ucestalost provere od strane policije, poprilicno los auto-put od Bg-a prema Nisu, neresena deonica prema Sofiji te delimicno resena prema Skoplju namece i promenu destinacije. To ocigledno nije dovoljno da se neko zabrine... Ja sam čuo da je put kroz Srbiju dobar, čak bolji od one rumunsko-bugarske "zaobilaznice", ako se ne računa od Niša nadalje (nego samo od Beograda do Niša). Međutim, pravi problemi su, osim nezavršenog auto-puta (što je prilično smešno za XXI vek... i jednu državu koja ceni da joj je mesto u EU), i ti što nemamo efikasan način obezbeđenja granice, pa se tako vozila zadržavaju daleko duže nego na granicama zemalja koje su članice EU. To je jedan od važnijih razloga, posle ovog o auto-putu, zašto stranci zaobilaze Srbiju. Naravno, odmah tu su i troškovi vožnje kroz auto-put, koji su u Srbiji najskuplji u Evropi. (Mora Veljo Seljo da uzme odnekud za privatnu bolnicu, Čačak, bazen i sve ostalo što zatreba. Ali sve je to samo kraduckanje...) Odlicno, samo neka nas obilaze, imacemo cistiji vazduh, manju guzvu u saobracaju, manje para cemo trositi za gradnju puteva i putne infrastrukture. Isto tako i manje para. Deluje sasavo, ali stvarno kakve vajde mi imamo sto ce neki turcin dva sata brze stici iz nemacke kuci, pogotovo sto cemo da se zaduzimo ko Grcka za gradnju tih puteva koje mi ionako slabo koristimo. Hahaha... jao, koja si ti legenda... ako se ne šališ. A mislim da se ne šališ. Prvo, kakve vajde imamo od toga što će Turčin da prođe kroz Srbiju. Ove: Ostaviće ogroman novac što će voziti kroz nju desetak sati. Lakši novac od toga ne postoji. Drugo, strahuješ da bi se Srbija zadužila? U obilaznicu oko Beograda uloženo je deset puta više novca nego što će biti uloženo u završetak auto-puta ka Bugarskoj (Dimitrovgrad-Niš). Zatim, postoje načini da se to završi bez ikakvog ulaganja od strane Srbije, ali o tome nema potrebe trošiti reči ovde. I treće, kažeš da mi ne koristimo te puteve, pa nam zato ne trebaju. Jbt... ovo je vrhunac... Znači... ne znam šta da ti kažem koliko je urnebesno glupo to što si napisao. Ajde, recimo ovako: šta misliš kako novac donosi sektor koji se zove "Usluge"? Propaganda oko gradnje puteva Horgos-Pozega i ostalih sluzi samo da se svi mi mobilisemo u korist kojekakvih tajkuna koji ce jos da se bogate od putarine, prodaje goriva i zarade od kafana duz puta. Ti baš ništa ne znaš o ekonomiji. O politici i filozofiji, pravima i sličnom, već sam se uverio. Ali ovde sam očekivao da briljiraš, da bar u nečemu budeš sjajan. Ono, ispalo još gore. Investitor bi mogao da dogovori, s obzirom na to koliko bi uložio u auto-put, procenat od putarine. Ako bi uložio 100% u neku deonicu, tada bi on ubirao 100% te deonice na određeni broj godina (ono što stoji pored puta bi zavisilo od toga želi li i to da kupi ili će auto-put iskoristiti neko drugi, pa sagraditi odmaralište). Dakle, te stvari si iznova pogrešno razumeo. Srbiji ostaje auto-put, bolji protok kroz Srbiju (više para), a investitoru se vraća uloženo (i verovatno uzima nešto i sam, pošto povrati uloženo). Obe strane na dobitku (Rumuni i Bugari, sa druge strane, na gubitku). Bolje da se uloze pare u infrastrukturu sela i gradova, otvaranja radnih mesta i t d. Fantastičan si! Hahaha. Čoveče... Neko meni reče da ne poznajem ekonomiju, a čuj ovoga. Aj'mo ovako: Šta misliš, šta znači pojam "infrastruktura" i šta sve obuhvata? Da li obuhvata puteve? Pristupnost nekoj lokaciji? Bolji položaj na tržištu? Šta misliš, zbog čega je Kragujevac zaobilazio svaki investitor, i zašto je bio "dolina gladi", iako su takav naziv mogli i drugi gradovi da dobiju? Zašto je Niš bio uvek ipak ispred Kragujevca prema prosečnoj plati, iako se nigde nije radilo? I na kraju, zašto je Novi Beograd tako povoljna lokacija za investitore, otvaranje novih radnih mesta i dobre plate? Zašto je Beograd, uopšte, tako povoljna lokacija za strane investitore? Ovo postavljanje pitanja kako bi ti došao sam do odgovora zove se babički metod, pošto pokušavam da te nateram da sam porodiš istinu o stvari u kojoj silno grešiš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
prvoskociparecihop
Nazionalist
Van mreže
|
 |
« Odgovor #770 poslato: 01.07.2008. 23:09 » |
|
Sad cu vas opet razocarati. Ne shvatam cemu tolika halabuka zbog jednog Turcina sa ciglom na papuci za gas.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #771 poslato: 02.07.2008. 09:24 » |
|
U obilaznicu oko Beograda uloženo je deset puta više novca nego što će biti uloženo u završetak auto-puta ka Bugarskoj (Dimitrovgrad-Niš). nije bash tako. u beogradsku obilaznicu ulozheno je malo vishe od 550 miliona evra, a u autoput... Branislav Kostić, zamenik predsednika opštine Pirot o izgradnji autoputa Niš - DimitrovgradNe smemo ostati bez međunarodnog saobraćajaZamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže za "Danas" da se nedavno u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu razgovaralo o izgradnji autoputa Niš - Dimitrovgrad. Prema njegovim rečima, trasa ovog autoputa podeljena je na četiri etape. Prva etapa je od Niša preko Ploča do Crvene Reke, druga od Crvene Reke do Bele Palanke, treća od Bele Palanke preko Ponora, seče magistralni put Pirot - Babušnica i spušta se u pirotsku kotlinu kod Velikog Jovanovca, a četvrta trasa je od Jovanovca do Dimitrovgrada, zaobilazi Dimitrovgrad sa severoistočne strane i tu će se graditi dva tunela u dužini od dva kilometra i završava se na granici sa Bugarskom. - Cena izgradnje autoputa po kilometru varira u zavisnosti od konfiguracije terena i najniža je 4,6 miliona evra po kilometru u pirotskoj kotlini do Dimitrovgrada, a najviša je na delu puta kod Ploča - 8,2 miliona evra po kilometru. Prosečna cena je 6,2 miliona evra po kilometru. Ukupna cena za 83,6 kilometara autoputa je 565 miliona evra. Krak Dimitrovgrad - Niš praktično je završetak Koridora 10. Mislim da su naši stručnjaci najzad shvatili svu ozbiljnost izgradnje ovog Koridora jer se na granici između Bugarske i Rumunije gradi veliki most. To znači da će oni premostiti Dunav i krenuti u izgradnju Koridora 4 koji bi praktično zaobilazio našu zemlju. Zato je vrlo bitno da se što pre krene u izgradnju završnog kraka Koridora 10 kako ne bismo ostali bez međunarodnog saobraćaja na našim autoputevima - kaže Branislav Kostić. Još se, međutim, ne zna kada će početi izgradnja ove važne međunarodne saobračajnice od Niša do Dimitrovgrada, koja je od strateškog značaja za ceo ovaj region.
Z. Panićznachi autoput je skuplji od obilaznice za nekoliko promila 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #772 poslato: 12.07.2008. 09:55 » |
|
Pare i pločice usporile gradnjuZbog italijanskih pločica koje čekaju na carini i drugog dela od ukupno 60 miliona dinara iz NIP namenjenih gradnji dva nova otvorena bazena na Čairu, u ovom trenutku je jasno da ti objekti neće biti završeni pre septembra. To je potvrdio i direktor JP Sportski centar „Čair“ Dragan Paunković. - Gradnja ovih bazena, jednog dugog 50 i širokog 25 metara i dečjeg sa toboganima, biće završena tek sledećeg leta, za kada se planira i izgradnja trećeg otvorenog rekreativnog bazena - kaže Paunković. http://www.kurir-info.rs pravo je chudo da su odgovorili na pozive bananamena iz g17. ministarstvo ulozilo pare iz nipa u nish.... to je kao da sneg padne usred leta. pa josh ne jedan nego dva otvorena bazena...?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Gradjanin
Duh bunta: +14/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #773 poslato: 12.07.2008. 15:57 » |
|
nije bash tako. u beogradsku obilaznicu ulozheno je malo vishe od 550 miliona evra, a u autoput... znachi autoput je skuplji od obilaznice za nekoliko promila  Razumem potrebu glavnog grada da relaksira saobraćaj kroz svoj centar ali neka razume i Beograd potrebu ostatka Srbije za uspostavljanje saobraćajnih linija. Njih muči problem viška vozila, nas muči što niko ne prolazi kroz pustinju Centralne i Južne Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #774 poslato: 06.08.2008. 04:26 » |
|
Intervju: Miloš Simonović, gradonačelnik Niša Trebaće mnogo vremena da se Niš oporavi Autor: Marko Smiljković | 05.08.2008.
Bojim se prevelikih očekivanja građana jer će mnogi pomisliti da možemo mnogo toga brzo da otkočimo, a četiri godine je grad stagnirao, tako da je potrebno duplo više vremena da se neke stvari isprave. Bojim se ponašanja nekih političara koji se ophode kao da su vlasnici javnih preduzeća, a ne servis građana. Svako je od njih za ove četiri godine bio mali gazda u Nišu. Bojim se da ćemo naići na sukob ako tako nastave - kaže u razgovoru za „Blic“ novoizabrani gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS).
Miloš Simonović (35), asistent robotike na Mašinskom fakultetu u Nišu, za sada je najmlađi gradonačelnik u istoriji grada. Predsednik je Gradskog odbora Demokratske stranke, kojoj je veran već 12 godina. Za njegovo ime nije vezana nijedna afera za vreme dok je ova stranka imala vlast u Nišu. Za sebe kaže da je dete s niškog asfalta i želi da Niš postane moderan centar regiona.
Najveći problem u Nišu je velika nezaposlenost? Šta će nova vlast učiniti na otvaranju radnih mesta? - Cela investicija gasifikacije Niša košta oko 200 miliona evra, a taj posao može da obezbedi radna mesta za oko 2.000 nezaposlenih u raznim delatnostima. Sa „Jugorosgasom“ sam još prvog dana na poslu potpisao ugovor o namerama da zajedno obezbedimo oko 55.000 priključaka u domaćinstvima, privredi i radnoj zoni „Sever“ gde ćemo prvo otkloniti prave probleme. Naš posao je privlačenje stranih i domaćih investicija. Imamo još nekoliko najava. U sredu vodimo razgovore sa rukovodstvom „Elektronske industrije“ gde firma „Delfi“ želi da kupi „Jugorendgen“ i hoće da zaposli 2.000 ljudi, a za sve to postoji i nacrt predugovora.
Nišlije se sve više žale na korupciju u službama gradske uprave? Može li gradonačelnik da obeća sugrađanima da ubuduće neće morati da plaćaju reket gradskim činovnicima? - Gradonačelnik i veće polagaće mnogo veću pažnju na rad uprave, što se do sada nije činilo. U Upravi za planiranje, prema tvrdnjama građana, ima najviše korupcije i to u delu davanja odobrenja za gradnju. Proverićemo te tvrdnje i treća stvar je da će građani moći u direktnom kontaktu sa članovima gradskog veća i gradonačelnikom da predoče problem korupcije ukoliko postoji.
Kako ste sebi opravdali koaliciju sa Miletom Ilićem, znajući da ste bili organizator protesta pre dvanaest godina zbog izbornih krađa u režiji SPS-a? - Generalno je u zemlji došlo do koalicije SPS-DS. Jeste opterećenje to što smo u protestima bili na suprotnim stranama, međutim, nemam lični animozitet prema Iliću i smatram da zajedno moramo da pokrenemo stvari napred.
Kabinet prethodnog gradonačelnika je brojao oko 60 ljudi. Da li će i vama biti potrebno toliko saradnika? - Zatekao sam ovde 47 zaposlenih, a neki su prebačeni u gradsku upravu. Imaću u vrh glave dvadesetak ljudi koji i sada završavaju pravne i druge poslove. Kabinet će imati pet novih pomoćnika. To je sasvim dovoljno da vodim grad.
Na koja ste tri iznenađenja naišli u kabinetu kada ste preuzeli funkciju? - Prvo u sali za sastanke postoji nekakva kamera, a niko ne zna tačno da mi odgovori ko gleda šta se dešava u sali, ko ju je tu postavio i slično. U prijemnom kabinetu na primer ne radi klima „zato što se daljinski negde izgubio“, i sve kancelarije su neokrečene, a u nekima je i počela memla da se razvija.
Šta će biti sa vrednim zemljištem na koridoru 10? - Finalizujemo izradu generalnog plana oko 100 hektara prema koridoru 10 koji će biti ponuđen investitorima. Radimo na reorganizaciji uprava i zato ćemo oformiti novu jedinicu gde će izdavanje gradskog građevinskog zemljišta biti ubrzanije.
Šta vas najviše nervira u Nišu? - Prvo me nervira nečistoća i raskopane ulice, odnosno loše asfaltirane i neobeležene ulice. Za to samo malo više pažnje treba pa da sve bude u redu. Glavna tema u medijima je nekoliko dana bio mrak u ulicama. Znači, takve stvari ne smeju da se dogode.
Za šta će biti upotrebljen novac iz Garancijskog fonda, odnosno novac koji je Niš dobio od privatizacije preduzeća? - Aktiviraćemo Garancijski fond koji sada iznosi 1,1 milion evra. Napravićemo program za podsticaj malih i srednjih preduzeća kojima ćemo obezbediti beskamatne kredite jer će se od tog fonda plaćati kamata za kredite koji oni podignu. Oko 1.000 građana moći će da uzme beskamatne kredite za pokretanje biznisa.
Da li će i kada Direkciji za izgradnju grada biti deblokiran račun? - Dao sam naloge da mi pripreme zatečeno stanje i predloge mera da bi se krenulo u deblokadu. Građevinska sezona odmiče i zbog toga ne sme niko da trpi, a pogotovu ne građani zbog neizgrađenih trotoara, kolovoza ili mostova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #775 poslato: 11.08.2008. 18:47 » |
|
Na danasnjem susretu novog gradonacelnika Simonovica sa niskim vladikom Irinejom zakljuceno je da ce se iz gradskog budzeta u naredne 4 godine izdvojiti znacajna sredstva u cilju privodjenja kraju radova na crkvama u parku Svetog Save i Saborne crkve, kao i nalazenju lokacija za nove verske objekte u gradu. Jako velikodusno i korisno!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #776 poslato: 11.08.2008. 21:23 » |
|
Hahaha... ma fantastično! Crkve fale Nišu!! Dabome, crkve! Imamo sve drugo, ali crkve nemamo! Evo, u Brzom Brodu se gradi jedna za pop-Milana iz Banje, pošto je u Banji postalo tesno, dolaze novi popovi, a valjalo bi to uposliti. Dabome, crkve nam fale. To je, u stvari, objektivno stanje stvari u Nišu: tamo gde je palanačka svest niču crkve, tarotolozi, ekstrasenzorici, babe vračare i slično.
No, Simonović je pokupio nešto crkvenastih glasova za narednu rundu izbora. Samo neka tako nastavi, u duhu populističkog DS-a.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Morella
Gradjanin
Duh bunta: +101/-12
Van mreže
Pol: 
Hipik
|
 |
« Odgovor #777 poslato: 11.08.2008. 21:26 » |
|
da vam ja kazem...crkvi i pekara nikad dosta 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #778 poslato: 11.08.2008. 23:22 » |
|
A i vracara, astrologa i tarot citaca! Zato cu se zdusno boriti onako kako umem i znam za svoj grad kad vec ne mogu da budem pop.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #779 poslato: 14.08.2008. 01:30 » |
|
komichni su ali i bezobrazni. podelili fotelje a prichaju da nece po partijskoj liniji... Do fotelja konkursom ili partijskom knjižicomDS, G17 i SPS podelile javne ustanove i preduzeća u Nišu, ali insistira se da se na rukovodeće funkcije biraju samo stručni i sposobni, a ne direktori isključivo po političkoj pripadnosti Niš – Tri meseca nakon majskih izbora, u Nišu je formirana Skupština grada, izabrani su gradonačelnik i Gradsko veće, a okončano je i konstituisanje rukovodstava u gradskim opštinama. Sada predstoji izbor načelnika gradskih uprava i, posebno, za šta je i najveće interesovanje građana, izbor direktora u javnim preduzećima i ustanovama... Sadašnji četvorogodišnji mandat funkcionera u javnim gradskim ustanovama i preduzećima u Nišu ističe tek u maju naredne godine. Bez obzira na to, već je izvesno da će po nepisanom, ali već ustaljenom pravilu poslednjih petnaestak godina, iako zakonom nije nigde predviđeno da se njihov mandat prekida, u najskorije vreme biti velikih potresa usled promena u niškim javnim firmama. U bliskoj prošlosti, od sredine devedesetih do danas, obavezno odmah posle promena vlasti, u Nišu su razrešavani dosadašnji i birani novi direktori. A u Nišu je došlo baš do velikih promena što se nosilaca vlasti tiče... Tri stranke – DS, G17 plus i SPS – dogovorile su se da DS dobije gradonačelnika (Miloša Simonovića), SPS predsednika gradskog parlamenta (Mile Ilić), a G17 plus zamenika gradonačelnika i potpredsednika Skupštine grada. DS, kao stranka sa najviše odbornika u skupštinskoj većini (18), dobiće na rukovođenje polovinu, a SPS i G17 plus po četvrtinu gradskih uprava. Gradonačelnik Simonović već je najavio da će radi boljeg funkcionisanja grada i upravnih organa broj gradskih uprava biti smanjen sa 13 na devet. To bi trebalo da znači da će pet načelničkih mesta u gradskim upravama dobiti DS, a po dve SPS i G17 plus. Unutarpartijske polemikePo istom „paritetu“ biće podeljena rukovodeća mesta u 33 sadašnja preduzeća i ustanove. Međutim, iako se već zna, na osnovu potpisanog trojnog koalicionog sporazuma ovih stranaka, kome su javne firme pripale, još uvek se o izboru novih direktora u njima vode velike polemike. Čelnik SPS-a u Nišu i novi predsednik Skupštine grada Mile Ilić još u predizbornoj kampanji za naš list je rekao da je Niš mnogo zaostao u svom razvoju i nagovestio angažovanje isključivo stručnih, sposobnih i kvalitetnih rukovodilaca za odgovorne funkcije direktora u javnim preduzećima i ustanovama. – Nišu su neophodni provereni i sposobni kadrovi, jer je pred nama izuzetno važan period u kojem se mora zaustaviti stagnacija i pronaći put za izlazak iz krize. U isto vreme, biće potrebno da se grad obnavlja, razvija i gradi, i da tako hvata korak sa razvijenijima u ovom trenutku. Posle Beograda, Niš mora biti, sa Novim Sadom, ne samo jedna od najvećih već i jedna od vodećih sredina u Srbiji – rekao je Mile Ilić. Upravo su niški socijalisti inicirali izbor novih rukovodilaca u gradu javnim konkursom. I gradonačelnik Niša Miloš Simonović, u svom govoru nakon inauguracije, izjasnio se za sličan model: – Dosadašnja imenovanja rukovodilaca u javnim ustanovama i preduzećima po političkoj pripadnosti imala su i dobre, ali i loše strane. U situaciji u kojoj se Niš sada nalazi mišljenja sam da bi direktorska mesta morala da budu pre svega i samo za inventivne, stručne i kreativne ljude, koji su se do sada dokazali u svom radu. To što su, uslovno rečeno, gradska preduzeća i ustanove podeljeni između tri stranke u našem gradu verujem da neće ništa smetati. Naprotiv, u svakoj od stranaka na vlasti u Nišu ima proverenih kadrova i uveren sam da će i javnim pozivom, ili konkursom, biti obavljen dobar izbor. Preduzeće napolaBranislav Jovanović, predsednik niške G17 plus i direktor Direkcije za izgradnju grada, kaže za „Politiku“ da je izbor novih rukovodilaca konkursom pravi način da pravi ljudi dođu na prava mesta: – I prethodni izbor, što se pokazalo dobrim, obavljen je javnim konkursom. Možda jedino treba razmišljati da se sada konkursi ne raspisuju za rukovodioce u onim preduzećima, izabrani maja 2005, u kojima mandati zakonski još traju, ako su njihove stranke i u novoj raspodeli dobile ista preduzeća. Da li će se zaista ostvariti inicijativa da u Nišu, pre političke podobnosti i pripadnosti strankama, „kvalifikacija“ kadrova za buduće rukovođenje gradskim firmama ipak bude sposobnost, poštenje i svakako znanje i umeće. Jedan primer – JKP „Medijana“ podeljeno je na dva dela prilikom dogovaranja koje će preduzeće kome pripasti – donosi ipak veliku dilemu i oko mogućeg izbora preko konkursa! Ne zna se da li je podela učinjena iz razloga da bi ukupan broj preduzeća i ustanova bio paran, a podela lakša, ili zbog toga da se zadovolje apetiti svih stranaka i, još više, pretendenata iz samih stranaka i partija na direktorske funkcije i fotelje? Toma Todorović izvor politika.co.yu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|