|
provincijalac
|
 |
« poslato: 11.04.2008. 13:29 » |
|
Nišlijama opao životni standard Hranu kupuju na grame i komad Autor: O. Milijić | 11.04.2008 - 06:05
Uobičajena slika u niškim prodavnicama je da mušterija zatraži 100 grama sira ili mesa i jedan paradajz! Kupovina namirnica na kilogram za mnoge Nišlije je davno prošlo vreme, a život na grame svakodnevica zaposlenih, koji zarađuju u proseku 25.882 dinara i penzionera sa prosečnim primanjima od 16.160 dinara.
U gradu sa oko 260.000 stanovnika živi još jedan grad nezaposlenih sa 37.000 evidentiranih na birou za zapošljavanje, što je više, primera radi, od broja stanovnika Aleksinca! Na kazanu narodne kuhinje hrani se 2.500 građana, a oko 4.500 penzionera živi sa minimalnom penzijom, tek nešto većom od 100 evra, odnosno sa 9.082 dinara mesečno. Tročlane porodice jedva sastavljaju kraj sa krajem i kada oboje odraslih rade. - Zajedno primamo 22.000 dinara mesečno, jer otplaćujemo kredit. Kreditne kartice su nam pune minusa. Za dete i za račune za komunalije prvo se odvaja. A za drugo, ako ostane - kaže Dragana Vidojković, zaposlena kod privatnika. Trgovac Dmitar Vrga veli da za hranu mora da se nađe para, ali da zbog različitih troškova njemu i supruzi svakog meseca ne gine stezanje kaiša. - Ako želimo da posetimo ćerku i njenu porodicu u drugom gradu, moramo za put da odvojimo od usta. Nemamo ni za ručak u restoranu, a kamoli za letovanje - kaže Vrga. Penzioneri ocenjuju životni standard kao golo preživljavanje. - Kupim 200 grama mesa, i to ne svakog dana, da bih stavila u ručak za sina, a ja jedem obrok bez mesa. Nezaposleni sin i ja kada platimo komunalne račune, stiskamo se za hleb i mleko - kaže Milica Stanisavljević, penzionerka. Trgovce zato više ne čude mušterije koje pazare jedan paradajz. - Mnoge mušterije kupuju povrće i voće na komad. Stave u kesu jedan krastavac i jedan limun i zatraže da im izmerimo na vagi - kaže Jelena Dinić, radnica u piljari. Ista je priča i u prodavnici mlečnih proizvoda. - Ma, ljudi kupuju po 100 grama sira. Kažu: „Izmerite sir za 20 dinara“ ili „Primio sam penziju, častiću se danas sa 300 grama kačkavalja“. A sledećeg meseca dođe, pa se časti kanticom sira sa paprikom od 700 grama - kaže prodavačica Ljiljana.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci I.
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 12.04.2008. 12:33 » |
|
I ja kupujem na grame (do 300 grama)... barem kad je meso u pitanju. Inače ne znam šta bih dodao na taj tekst... a što već svaki drugi građanin Niša ne bi znao. Niš je (a čitava južna Srbija je u još gorem stanju) u katastrofalnoj situaciji zahvaljujući dugogodišnjem centralističkom upravljanju, tako da su najpre intelektualci a i ljudi koji su želeli da privređuju otišli odavde, pa sada i nema niti ko da intelektualno povede grad (u smislu političkog angažmana), niti da ko uloži kako bi se standard i kupovna moć stanovništva povećali. Ukratko, Niš tek ima da propada.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 12.04.2008. 19:24 Domaci izdajnik »
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +49/-8
Van mreže
Enforcer
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12.04.2008. 19:21 » |
|
Vidljivo i nepromenljivo. Ima veze sa siromastvom dzepa ali prvenstveno duha. Ova druga nepremostiva ni decentralizacijom, ni angazmanom, ni molitvom!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj". Kami
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 13.04.2008. 12:28 » |
|
kad vec prichate o centralizmu koji niko ne zheli da suspenduje, evo josh malo soli na ranu. nip predvideo deset puta manje para nego shto je dovoljno da bi nish na leto mogao da se snadbe vodom, a nadlezhno ministarstvo u potpunosti ignorishe zahteve nishkog naisusa. znachi da nije samo nish kriv za bedu koja mu se dogadja....
Nišu prete nestašice vode 13. april 2008. | 08:10 | Izvor: B92
Nišu na leto prete nestašice vode zato što još nisu obezbeđena sredstva za saniranje oštećenog cevovoda od izvorišta Ljuberađe od Babušnice do Niša.
Cevovod je oštećen u velikim poplavama u novembru prošle godine. Iako su svi nadležni ministri obećavali da će obezbediti novac za popravku vodovodnog sistema, to još nije učinjeno. Zbog toga, Nišlije ovoga leta neće imati dovoljno vode. Kada je oštećena fabrika vode u Ljuberađi i regionalni vodovodni sistem, pojedini delovi Niša ostali su bez ispravne vode za piće. Ovoga leta, kada potrošnja vode bude povećana, još gora sudbina može zadesiti sve stanovnike Niša. Ukoliko sanacija cevovoda ne počne uskoro, javno preduzece "Naisus" ne može garantovati da će Nišlije uredno snabdevati vodom. "Veći problem bi mogle da prouzrokuju, eventualno, neke nove velike padavine, koje bi u još većoj meri oštetile cevovod, pošto je on sada nezaštićen, ogoljen, u pojedinim delovima čak i visi u dužini od stotinak metara. Tako da moramo pod hitno krenuti sa tim poslovima", kaže Dragoslav Marković direktor JKP "Naisus". Republička Vlada i Grad Niš obezbedili su novac za hitne popravke, ali za potpunu sanaciju cevovoda potrebno je oko 400 miliona dinara. Kada je rukovodstvo Niša zatražilo obećani novac od nadležnih ministarstava za infrastrukturu i šumarstvo i vodoprivredu, kao i ministra zaduženog za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana, bilo je neprijatno iznenađeno odgovorom da novca nema. Kako trenutno stvari stoje, u fontanama u Nišu ovoga leta neće biti vode. Posle više neuspešnih pokušaja da se dobije odgovor u Ministarstvu za infrastrukturu zbog čega nema novca za popravku cevovoda, rečeno je da u kabinetu tog Ministarstva nema nikoga, jer svi učestvuju u predizbornoj kampanji. S druge strane, u kabinetu ministra Dragana Đilasa kažu da je predviđeno da se 40 miliona dinara izdvoji iz NIP-a ove godine, što ni približno nije dovoljno za popravku cevovoda.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Vidovita Rino
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 13.04.2008. 12:37 » |
|
zna se kako se sad reshavaju golemi proglemi, tako kad nema voda da se okupate na letnjim vrucinama, ili radite u nekoj fabrici a niste primili platu dugo vremena, pa nemate da kupite ni lebac da napravite poparu sa vodom  , onda, kao oni radnici iz Krushevca pravac Beograd, okup ispred Vlade, blokoranje ulica, i onda posle desetak sati, izadje Velja Ilic i kazhe, dobicete novce!!!!, i plus imate priliku da se pojavite na televiziji
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže
Pol: 
Ja nisam luzer naprotiv...
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 13.04.2008. 13:15 » |
|
zna se kako se sad reshavaju golemi proglemi, tako kad nema voda da se okupate na letnjim vrucinama, ili radite u nekoj fabrici a niste primili platu dugo vremena, pa nemate da kupite ni lebac da napravite poparu sa vodom  , onda, kao oni radnici iz Krushevca pravac Beograd, okup ispred Vlade, blokoranje ulica, i onda posle desetak sati, izadje Velja Ilic i kazhe, dobicete novce!!!!, i plus imate priliku da se pojavite na televiziji Ovo ti je najbolje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 24.05.2008. 13:11 » |
|
prenosim sa naslova.net vest kada u jednom gradu siromashni pochnu da pljachkaju siromashne...
Opljačkana kuća Šabana Bajramovića Glas Javnosti - petak, 23. maj 2008.
NIŠ - Za sada nepoznati lopovi preksinoć su iz kuće Šabana Bajramovića u Jahorinskoj ulici ukrali tašnu Bajramovićeve supruge Milice, u kojoj je bilo oko 650 evra i mobilni telefon. Bajramović se inače nalazi u bolnici, i novac koji je bio u tašni njegove supruge bio je namenjen za lečenje. - U sredu predveče sam otišla do grada, a kad sam se vratila, tašnu sam ostavila na stolici u kuhinji. Jedan momak se oko 21.30 pojavio na kapiji i rekao...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|