Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pisimo latinicom - molba  (Pročitano 1567 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« poslato: 27.01.2007. 07:50 »

Napomena: Ovo nema veze sa stavovima clanova nevladine organizacije Differentia prema pismima.

Ispred administracije foruma Differentia molim sve one koji koriste cirilicu na forumu da - ako im to nije toliko neophodno i vazno - ipak koriste latinicu. Postoje dva razloga za to.

1. Najvazniji razlog je taj sto zelimo da ovo bude forum za sve sa ex-YU prostora (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija). Mnogi od njih nece razumeti ako budete pisali cirilicnim pismom, i osetice se nepozvanim da ucestvuju u diskusijama.

2. Google lakse i bolje indeksira (registruje) stranice i tekst pisan latinicom..

Niko neće moći da vam oduzme pravo i neće niko biti sankcionisan ako bude pisao ćiriličnim pismom, ali ćete time samo pokazati odnos prema ljudima koji nisu iz Srbije i ne poznaju to pismo. Mislimo da nema razloga za takvim ograđivanjem.
Sačuvana
maelstrom
Gradjanin
*

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #1 poslato: 28.01.2007. 21:31 »

pošto sam iz Hrvatske, a k tomu mlađa generacija i ne poznam pismo, priključujem se molbi. . .
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 30.01.2007. 00:32 »

I ja ću još jednom da zamolim korisnike foruma iz Srbije da, sem ako baš moraju, ne pišu ćirilicom, odnosno da koriste latinicu. Oni koji pišu ćirilicom pokazuju nezainteresovanost za diskusiju sa onima koji ne poznaju to pismo, što u osnovi nije lep primer i ne bi moglo da se zove lepim ponašanjem. Kao da gonite one koji se razlikuju.

Kako bih se pridružio gospodi koja ne poznaje ćirilicu, odsad ću i sam ignorisati zapise na ćirilici ili tražiti da tekst ponove u latiničnom pismu. Pozivam i druge koji su za ovu ideju da isto čine.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #3 poslato: 30.01.2007. 11:23 »

Znas onaj period kad si na forumu zabranjivao cirilicu. To je, kao sto sam tada rekao, bilo iskljucivo kontraproduktivno. Da si tada naveo ove dobre argumente, neki ljudi ti sigurno ne bi napustili forum.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 30.01.2007. 17:05 »

U ono vreme postojao je još jedan razlog, pored ovog koji je najveći: pišući ćirilicom šalju jednostavnu poruku svim "nesrbima" - gonite se odavde. To je nešto što nikako ne bih mogao da gledam mirne duše, i da je ono vreme verovatno bih pripretio banovanjem onome ko piše ćirilicom.

U ono vreme postojao je još jedan veliki razlog. A to je odnos prema predloženom ustavu u kome se latinica ukida kao jedno od dva zvanična pisma. Bojkot i zabrana na forumu je tada bio ideološki više nego "pogodak". S tom razlikom što su neki bili previše kontra-revolucionarni, kontra-produktivni, kontra-Diferencije, da bi shvatili tu prilično prozirnu ideju.

A i danas, osim one palanačke zatvorenosti i straha od onih koji ne poznaju ćirilicu, ne shvatam u čemu je fora pisati ćirilicom. Pogotovo oni koji znaju da je ustavom latinica nepravedno otišla u historiju (na čemu nam sigurno ljudi van Srbije ne bi zavideli, jer to je tako idiotska odluka da je vredno jedino pogleda koji ukazuju na sramotu).
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #5 poslato: 31.01.2007. 10:05 »

Meni cisto estetski na ekranu mnogo bolje izgleda cirilica, ali me mrzi da nabadam slova na tastaturu tako da je nigde i ne koristim.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 01.02.2007. 09:19 »

A moze i konsenzus! Da administrator prekuca poruku sa cirilice na latinicu, i tako udovolji i ovima sto pisu cirilicu (i time bojkotuju ove koji je ne poznaju), i onima koji ovu ne razumeju a zele da uzmu ucesce u diskusiji.
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +20/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 09.02.2007. 18:13 »

Citat
..... Postoje dva razloga za to.
1. Najvazniji razlog je taj sto zelimo da ovo bude forum za sve sa ex-YU prostora (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija). Mnogi od njih nece razumeti ako budete pisali cirilicnim pismom, i osetice se nepozvanim da ucestvuju u diskusijama

...... isto kao da ja optužim slovenačke, makedonske, engleske forume zašto se na njima ne piše na srpskom i ćirilicom... u suštini jedno poltronsko ponižavajuće objašnjenje..

Citat
2. Google lakse i bolje indeksira (registruje) stranice i tekst pisan latinicom

..ovaj razlog, već pije vodu...

Citat
Niko neće moći da vam oduzme pravo i neće niko biti sankcionisan ako bude pisao ćiriličnim pismom

.... u svakom slučaju napredak u odnosu na pojedine forume u Srbiji, kojima je to dovoljan razlog za ban, a za sebe tvrde da poštuju tuđe pravo na izbor.

Citat
ali ćete time samo pokazati odnos prema ljudima koji nisu iz Srbije i ne poznaju to pismo. Mislimo da nema razloga za takvim ograđivanjem

... često na forumima (sa ovog govornog područja) pročitam replike na engleskom ili albanskom i ako su mi autori zanimljivi potrudim se da prevedem to što su napisali...... nijednog trenutka se ne opterećujem kakvu su mi poruku slali i da li su imali "ogradu".

Citat
A i danas, osim one palanačke zatvorenosti i straha od onih koji ne poznaju ćirilicu, ne shvatam u čemu je fora pisati ćirilicom

........ pitaj Engleza zašto ne koristi neki drugi jezik u svojim postovima, pitaj Francuza zašto ne piše na engleskom na forumima u Francuskoj....... zaista je teško shvatiti da neko ima pravo na izbor.......
Kada bih ja ovde izjavio da su mi homoseksualci odvratni i da ih ne razumem, ti bi me (opravdano) napao ili zalepio ban, braneći tim istim homoseksualcima pravo na seksualno opredeljenje, ili ti pravo na izbor imaju samo oni koji se slažu sa mnom ioni drugi su zli, zatvoreni, ograničeni, ksenofobični i uglavnom ružni.........
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
becar1
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 11.02.2007. 16:53 »

Citat
Bećar, ovo ipak nije samo srpski forum. Imam odgovornost prema ljudima koji ovde aktivno učestvuju a nisu iz Srbije i ne poznaju ćirilicu. Uzgred, ne shvatam taj poriv za zatvaranjem pred svetom koji ne poznaje ćirilicu. Deluje malo ksenofobično. Što se tiče prevođenja na ćirilicu, slobodno vam je da pišete i tako. Meni nije neko opterećenje prekucavati poruke na latinicu.

Nije mi jasna logika. Trebalo bi prevesti onda svaki post na Engleski, Bugarski, Rumunski, Madjarski? Nije to nikakvo zatvaranje pred svetom ako пишеш својим писмом. Da li su Japanci zatvoreni ako pisu na japanskom a ne prevode ga paralelno na engleski?? Mislim da je 99% ljudi koji dolaze na ovaj forum dobro upoznato sa znacenjem simbola srpskog cirilicnog pisma.
Sačuvana
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 11.02.2007. 17:08 »

Dalju diskusiju o ovome nastavljamo na topicu za to predvidjenom. Ovo ovde je samo obavestenje/molba.

Link ka diskusiji: Pazi da je ćirilica.

Sve što bude bilo napisano u ovde u nastavku biće prebačeno tamo.
Sačuvana
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 16.06.2008. 19:36 »

pošto sam iz Hrvatske, a k tomu mlađa generacija i ne poznam pismo, priključujem se molbi. . .

A sta ces da radis kad odes na sajt iz Makedonije? Oni nemaju dvoazbucna pisma... znas?
Ja naucio Patua da bih mogao da pricam sa ruralnim Jamajcanima... razmenjivao misljenja... druzio se...
Mislis da je tesko nauciti 15 slova koja su razlicita?

Napomena: Ovo nema veze sa stavovima clanova nevladine organizacije Differentia prema pismima.

Ispred administracije foruma Differentia molim sve one koji koriste cirilicu na forumu da - ako im to nije toliko neophodno i vazno - ipak koriste latinicu. Postoje dva razloga za to.

1. Najvazniji razlog je taj sto zelimo da ovo bude forum za sve sa ex-YU prostora (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija). Mnogi od njih nece razumeti ako budete pisali cirilicnim pismom, i osetice se nepozvanim da ucestvuju u diskusijama.

2. Google lakse i bolje indeksira (registruje) stranice i tekst pisan latinicom..
Niko neće moći da vam oduzme pravo i neće niko biti sankcionisan ako bude pisao ćiriličnim pismom, ali ćete time samo pokazati odnos prema ljudima koji nisu iz Srbije i ne poznaju to pismo. Mislimo da nema razloga za takvim ograđivanjem.

Ovo boldovano se pokazalo istorijski netacnim.
Podvuceno je, cenim, ipak pravi razlog za latinizaciju foruma tj za sankcionisanje multikulturalnosti ovog foruma.
Sto onda ne bi poceli da koriostimo engleski, francuski ili spanski jezik da se pokaze svetska naklonost?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 16.06.2008. 20:32 »

A sta ces da radis kad odes na sajt iz Makedonije? Oni nemaju dvoazbucna pisma... znas?
Ja naucio Patua da bih mogao da pricam sa ruralnim Jamajcanima... razmenjivao misljenja... druzio se...
Mislis da je tesko nauciti 15 slova koja su razlicita?

Za razliku od tebe koji bi tražio da stranci uče srpski jezik kad žele da se druže sa Srbima, ili sa građanima Srbije, ja se - kao i svi normalni i umni građani bilo koje zemlje ili internet zajednice - zalažem za jezik koji je poznat i drugome i nama (meni i meni sličnima, jer tebi latinica i ne mora uvek da bude poznata, ukoliko je to način da isključiš iz komunikacije pripadnika hrvatske nacionalnosti). To je prijateljstvo, solidarnost i izlazak u susret drugome. Pružanje ruke. Ono što nedostaje ljudima (ili "ljudima") kao što si ti, i tebi sličnima.

Maelstrom je, uzgred, jedan od najgenijalnijih ljudi koje sam u životu sreo, a tako i na internet prostoru.
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 17.06.2008. 00:40 »

Kakav karakter iz stripova si postao. :jezik:

Opet tumacis iskrivljeno pa razradjujes iskrivljenost tumacenja.

Ja sam ga samo pitao sta ce da uradi da bi mogao da prica sa Makedoncima (jer oni nemaju drugo pismo sem MK Cirilice) i to sto je covek genijalan moze da bude potstrek nama drugima da predjemo na latinicu kada nam on da odgovor na problem koji zuci tesko resiv...
ali ti samo znas da iskrivljujes tudje reci i da, kako neko vec rece, da etiketiras pa onda razglabas na 350 reci kucanog teksta o etiketi koju si dodelio.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: