Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #97 poslato: 19.01.2008. 18:54 » |
|
Jedared (rekoh vam već da volim ovu riječ jer mi deluje perverzno?) kad sam se našao u Behogradu, kad sam bijo kod one gospojice M, krenusmo u tu kinoteku da vidimo neki film. U to vrijeme bili smo pseudohelitisti i nijesmo znali što tamo da vidimo, ali smo znali da bi to što se tamo daje moralo da bude nešto pametno. Tak vele i ovi savremeni kvazibuntovnici, pseudorevolucionari. Na sreću, nije bilo ničeg. U stvari, davali su neki indijski film, i to bez prevoda, zamis'ite. Ondak smo otišli na palačinku.
A da vam kažem, štovani Presveti Starče, kako izgleda Babilon iz mojega ugla. To vam je jedan grad za koji se može i mora reći da izgleda kao grad, čak evropski grad, nate, jer ja sam za svojega života i uspio da vidim npr. Beč, pa tu i tamo Barselonu, iako nijesam išao na one jebačke studentske ekskurzije. Stvarno nisam. E, ondak sam video te gradove i čini mi se da tu i tamo može da se podvede pod jedno isto, gospodine Starče, da ti gradovi podosta liče jedni na druge, s tom razlikom što vam je u Bječu u stvari više onih starih zgrada, koje odražavaju sav onaj klasični stil i kičeraj. U Behogradu-Babilonu to nije baš tako. Niču neki neboderi na sve strane, stare zgrade se ruše, ceo grad je u svetlosti, ima dosta velikih parkova. Sjajno i na prvi, drugi i treći pogled izgleda prilično moćno. Kao da se dosta para tu vrti, nate. Za razliku od ovijeh ostalih gradova po Sarbiji, a i po Balkanu gledano generalno, opet se čini da je Behograd-Babilon taj koji raspolaže mnogo većim sredstvima i da uživa mnogo veći ugled. Tako.
No, vid'te, pretpostavljam da vas ne iritiraju te zgrade i parkovi, sve ono što ja ne mogu da vidim u svojoj palanci, nego gazim blato svakog dana i gledam sive kućice kad prolazim centrom, sive kućice od maksimalnog jednog sprata (sad biste vi dodali ono "ho", ali mene sad sramota da vas i u tom kopiram). Dakle, vaš je grad izgledom moćan, ali vi se možda vas iritira to što ste duboko nesrećni, što vas mori neki teži starački problem, ili što nemate drugove-starce-svece sa kojima biste igrali šaha i domina. Da vam kažem: to je sasvim legitimno. Ali Behograd-Babilon ostaje to što je, moćan, najmoćniji grad na Balkanu. On vam nudi ne jedno, ne dva, nego dvadeset i sedam pozorišta, s tim što verovatno više od polovine od tog broja radi kao što posluje ovo ovde u Nišu, mojoj palanci, što će reć da daju jednu predstavu nedeljnu, i to kad je sezona. Zatim imate bezbroj onih bijoskopa, mnogo, dabogme, mnogo ih imate, ali ne znam da li se isplati ići. Imate tamo one prodavce raznih filmova, dvd-jeve nude na ulici, a i dolaze vam na kućnu adresu; sjećam se da se tako ona gospojica M zamalo upoznala sa takvim uličarem. E, dakle, imate svakakve načine da se zabavite, samo... razumem, vi ne volite bilo kakvu zabavu. Tako i ja. He, he... uh. Ondak imate one koncerte, ali vam ovo sada nabrajam ne zbog vas nego da prikažem kako postoje sadržaji za razne sorte ljudi.
Ali ono što vas najviše muči sigurno jesu ljudi. Vi ste njih pomenuli kao značajan, najznačajniji faktor. Velite da se sakupio sav šljam u taj vaš Babilon. Pa, čujte, o presveti gospodine Starče, da je ovde meni u palanci ostalo sve ono što se zadovoljava onim što nudi ova palanka protiv koje i za koju se borim. Možete li onda da zamislite kakvi su tek ti ljudi? Ali se i sa njima može ponekad popričati. Ljudi, pak, koji dođu vama, iz unutrašnjosti, to su uglavnom oni koji su željni onih nama dragih intelektualnih masturbacija, tu i tamo ima i probisveta koje bi trebalo bičevati s vremena na vreme, ali znate kak narod kaže: u svakom 'lebu ima i kukolja. A znam prema ovim ljudima koji su otišli iz Valjeva i Niša u Babilon da su to izuzetno inteligentni ljudi, ljudi sa kojima se može danonoćno diskutovati. Jesu doduše promiskuitetni i misle spolovilima takođe, ali verujte, takvi se daju prevaspitati mnogo lakše nego li ovi koji ne koriste glavu ni za što! Zato velim, vi ste nezadovoljni jer niste zapravo ni upoznali te ljude koji su vam došli. A dobro je da ih upoznate na vreme, čim stignu, da ih ne bi iskvarili oni koji brzo stiču prijateljstva i kontakte, i koji ih znaju odvesti u mračne odaje da b' radili one stvari i izbili im pamet iz glave.
Dakle, mislim da ste vi u velikoj prednosti jer vam stižu oni koji nešto vrede, čak bik rekao da dolaze oni koji znaju dosta više neg ovi koji su vam tamo po poreklu Babilonci, iako ovi potonji imaju daleko bolje uslove za helitistički napredak.
Stoga, man'te se te priče da tam' nije tako dobro. Ako ništa drugo, gospodine Presveti, neuporedivo je bolje neg 'vamo gdje ja živim. I, znate, ja sam do sada u svojoj internet karijeri sretao i putem neta hupoznavao mnoge ljude (ne mislim na živ susret), od kojih je najveći broj bio iz Babilona. Da sam se tamo nalazio do sada bih stvorio vojsku helitista i sada bismo mogli da krenemo u veliku propagandu i borbu protiv bagre. No, vi ste neaktivni, možda nezainteresovani... a možda čak i ne želite sretati ljude poput vas samih, ako takvih ima.
|