Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Dilan Dog  (Pročitano 833 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« poslato: 14.08.2007. 16:00 »

Izvinjavam se ostalim forumašima, ali ova tema je morala negde da se pojavi. Podforum će biti reizabran, kao i topik, ako se usput ovde bude formirala diskusija koja bi imala nekog smisla, pored onog da me optužuje ništa manje nego za rasizam i palanačko mišljenje. Prihvatam ovo gubljenje vremena iz razloga da bi sve poruke takvog tipa nadalje prebacile ovde, kako ne bi kvarile započetu diskusiju na drugom mestu.

Palanački enfant terrible je, iako prividno u svemu suprotstavljen palanci, zapravo najautentičnjije ispoljenje uskogrudosti i isključivosti palanačkog duha. Trudeći se da se u svakom mišljenju suprotsaviš palanci, ti si još uvek u potpunosti njome odredjen (kudikamo više nego njen prosečni stanovnik), jer se pozicioniraš u odnosu na nju (uvek i po svaku cenu protiv nje, što je opet u odnosu na nju). Što se više boriš protiv nje, sve si joj bliže. (Dilan Dog)

Ne možemo svi, o najdraži Dilane, da dobijemo stipendije i to za političke studije, pa da pobegnemo iz palanke, i da joj dobacujemo sa strane, onako sigurni, bilo zato što nas više palanka ne zanima, bilo iz razloga što smo i u njoj zaštićeni kao beli medvedi i tek povremeni njeni stanovnici. Divno je zauzeti jedan novinarski stav prema onome što se događa "dole", u zombi-gradu, tamo gde nema života ni pameti. Mogu ja da se pravim lud, da živim u prihvatljivom okruženju, da duvam, studiram da bih dobio stipendiju i pobegao, da se onako iz dubine duše smejem svemu ovome što vidim, ali to neće pomoći toj palanci da prestane da bude to što jeste.

To što ti zoveš enfant terrible, a pri tome ne mislim na sebe nego uopštavam, jeste revolucionar koji se uključuje u medijski rat protiv primitivizma, zainteresovan za to da situaciju izmeni. Pravi palanački duh je onda kad neko kao ti, reakcionar na takvu revolucionarnu ideju, ustaneš i kažeš: Stani, ne možeš ti da menjaš stvari, može neko drugi, kompetnentniji (koji će doći sa nebesa ili odakle bi to mogao da očekuješ), onaj ko se ne postavlja spram palanke, i sam(o) bog zna odakle deluje na nju. Zainteresovan si za kritiku onoga što jedino u toj palanci još može nešto da kaže i njoj se suprotstavlja. Sram da te bude.

A sad da se dam na komentarisanje onoga što zoveš argumentom i čime pobijaš moj "proamerikanizam", tvrdeći da ga zasnivam na rasizmu.  aplauz  (Mada je jasno da si samo želeo da me za nešto optužiš, pa kao: daj da iznesem ovo, vidim da bi tu mogao da ga optužim za ono što on druge optužuje, to će ga naročito iziritirati.) E, pa, da ti kažem, R, pošto ću tvoje baljezgarije preneti na posebnut temu, moći ćeš bez ikakvih mojih replika da me vređaš i pljuješ, pa ko hoće da se zadovoljava sa tobom u tim stvarima, slobodno može da pogleda šta ti imaš o meni i mojim tekstovima da kažeš.

Reci da su "Amerikanci mnogo sofisticiranija nacija od Rusa ili bilo koje druge nacije na svetu" je rasizam u svojoj NAJCISTIJOJ formi.

Ako se zanemari ono što sam već napomenuo da sam neprecizno poistovetio, odnosno razliku između nacije i države (ako pretpostavimo da su sve države poput Srbije - nacionalne, da je država isto što i nacija), premda ima nekih izjava koje kažu i da nacija odgovara suverenoj državi koja se naziva nacionalna država, onda ova izjava može da se preformuliše (a to opet nije nešto što si prevideo i što ne naslućuješ iz konteksta, nego se praviš naivan) u: Američka država je mnogo sofisticiranija od ruske ili bilo koje druge države na svetu. Reći takvu stvar daleko je od rasizma, pogotovo onda kad se doda da sofisticiranost ima veze sa standardom, pa je izjava i kvalitativno opravdana, s obzirom na to da je Amerika najrazvijenija (ili jedna od, sasvim nebitno) zemlja sveta.

Dakle, ti tu izjavu, čak i ako se praviš lud, naivan, i šta sve još kako bi me optužio za nešto za šta ja druge optužujem (pa ti valjda smeta), ne možeš nazvati rasističkom, jer i uzeta van konteksta ne tvrdi da su ljudi koji se izjašnjavaju kao Amerikanci suštinski bolji od drugih, već da je trenutno stanje u svetu takvo da, usled boljeg standarda, ljudi u Americi, Amerikanci, imaju bolje uslove za život, pa su, shodno tome, najverovatnije i sofisticiraniji od ljudi koji žive u drugim državama (recimo u zemljama Srednje Afrike, ako već ne priznaješ Ruse kao slabije razvijenu državu).

I opet, jedina greška u toj izjavi je što stoji da se radi o naciji, a ne o državi, o kojoj se, kao i o standardu i kvalitetu obrazovanja i kulture, može izreći nivo sofisticiranosti, mada on nikada nije relevantan kad se porede dva čoveka koja potiču iz tih poređenih država.

I onda kad ti kažeš Srbi su takvi i takvi, da li se nazivaš rasistom? Istina, ja izbegavam čak i takve slučajeve, te se ne izražavam tako, ali na medijima toga ima svakodnevno, a naročito u srpskoj književnosti. Pa onda kad ti kažeš da su Srbi takvi i takvi, a u istoj oblasti za Čeha kažeš da je drugačiji (bolji ili gori), jesi li rasista?

Dalje, nazvati Kinu i Indiju, zemlje cija je civilizacija kudikamo starija od Evropske, a kamoli od Americke, necivilizovanim, ocigledna je besmislica i to opet rasisticka.

Jedna od najbesmislenijih izjava koji si nalupao u ovih nekoliko poruka. Dakle, sada ti služi kao argument to što je neka civilizacija stara. Mislim da tu ne vredi komentarisati, da navodim sve ono što se danas događa u tim civilizacijama, i poredim sa razvijenim ljudskim pravima u Evropi i Americi.

Zapadna civilizacija nije i jedina civilizacija, a tipicna je rasisticka i sovinisticke osobina smatrati pripadnike drugih civilizacija varvarima/primitivcima/nesofisticiranima, i upravo je takvo razmisljanje dovelo do unistavanja drevnih civilizacija juzno i severnoamerickih indijanaca od strane zapadnoevropskih kolonista, genocida nad Jevrejima i Romima u II sv ratu i, konacno - srpskih zlocina nad Albancima na Kosovu (jer, pobogu, oni jos zive u plemenskom drustvu, oni su divljaci, oni nisu sofisticirani, oni su orijentalci itd.)

Ono o čemu sam ja govorio nije značilo da treba istrebiti Ruse, Indijce i Kineze (nadao sam se da si to mogao da shvatiš), nego da bi velika moć u njihovim rukama proizvela u svetu katastrofalne posledice. To je isto kao kad bi kakav smrtonosan virus dao u ruke Bin Ladenovim teroristima i rekao: pa šta, i oni znaju pažljivo sa njim. Ili kao kad bi atomsku bombu dao nekome ko ne shvata šta se time može uraditi. Pri tom nisam rekao da je razlika između američke i ruske ili indijske svesti tolika da bi ovi kao kakva deca nasrnula na svet, ali je jasno da bez razvijene svesti o ljudskim pravima ne može govoriti o lepom ponašanju moćne države prema drugima. I to ti je bilo jasno, ali "hajde da se malo igramo rečima", je li tako?

Takodje, neverovatno je da se kao kljucni dokaz protiv Rusa koristi cinjenica da se ruski vojnici "kunu u zastavu, grb i oružje, skoro spremni za rat, a naročito ponosni Rusijom". A koji se to vojnici ne kunu u zastavu, grb i oruzje? Americki, mozda?

Jedno je kunuti se u oružje u kasarni i na ratnom polju, a drugo izaći u medije i po ceo dan prikazivati vojni marš, prezentovati oružje i generale koji sa ponosom izjavljuju da je ruska vojska spremna za svaku akciju koju vrh zatraži.

Ono to se tice Amerike kao svetskog policajca - to je, nadam se, sala. U suprotnom je vrlo, vrlo uznemirujuce.

To sam ti već objasnio na drugom topiku, mada si isti argument potegao iznova. Nemam želju da ponavljam rečeno.

Tvoj poslednji post me podsetio na onaj čuveni niški grafit «Mrzim rasizam, crnce i Kineze».

Mene neki tvoji postovi podsećaju na teletabise kad se naljute, osrednji na Dragana Todorovića, a oni bolji na Đorđa Vukadinovića. Izvinjavam se ako te to vređa.

E, a sad da reknem koju o tvom stilu rasprave: ja se u svom postu obracam tebi i nepisano je pravilo pristojnog razgovora da i ti u svom odgovoru treba da se obraćaš meni. Ti se, medjutim, obraćaš galeriji, t.j. publici.

Tebi ću se obratiti ovde, gde je mesto za slobodnu raspravu bez ikakvog medijskog značaja. Tamo se obraćam ljudima, a da hoću da se raspravljam s tobom možda bih napisao mejl ili ti se obratio na faksu. Ovde sam radi ljudi, a molio bih i druge, kao i tebe, da budu svesni toga da nije ovo mesto za verbalno raskusurivanje već je reč o projektu koji bi trebalo da pokrene ljude. To što ti radiš tamo, obraćajući se meni, odvraća ljude u startu od toga da čitaju uopšte tvoju poruku, sem one koji bi hteli da saznaju nešto više o tebi ili meni.

Na forumu svako ima pravo da zadrzi svoj identitet u tajnosti. Kao prvo, otkud ti znaš ko sam ja? Kao drugo, čak i ako znaš, ko ti je dao pravo da to otkriješ drugima na forumu? Sram te bilo.

Otkrio sam tvoj identitet da bi ti poveo računa o tome kako se izražavaš, kako tvoje poruke ne bi bile samo čista provokacija, da bi se potrudio da to što pišeš ili ćeš pisati zazvuči stvarno kritički i konstruktivno.

Konačno, kada izneseš jedan stav, moraš da budeš spreman da ga braniš takvog kakav je, a ne da se migoljiš i tvrdiš da si u stvari mislio nešto drugo, te da spekulišeš o sagovornikovim motivima.

Kad ja iznesem jedan stav, među milion ovde koliko sam izneo, poželjno je da se sagovornik ili posmatrač uključi u tu stvar i protumači u skladu sa gomilom drugih stavova, kontekstom u kojem je stav izrečen, i onda tek ukoliko se ispostavi da je stav pogrešan, prigovori. Tvoji prigovori nemaju nikakve veze sa onim što ja govorim, tako da je ovo čist luksuz što ti se i obraćam.

Takodje, ne možeš stalno da se vadiš na svoje dobre namere i da tražiš da ti se zbog njih praštaju nedoslednost i nepoštenje u mišljenju.

Nisam govorio o svojim dobrim namerama, već o tvojim katastrofalnim i kolateralnoj šteti koju pri tom proizvodiš. Jer vođen da mi prigovoriš i argumentima poniziš, činiš da ljudi koji dolaze ovde smatraju da je antiamerikanizam opravdan.

Dolazio je ovde jedan Dexa Pantelejski. On je malo manje problema pravio, pošto se u svakoj poruci u kojoj me je vređao (a sve su mu bile takve) bio direktan, a ne takav kao ti. Onda sam otvorio posebnu temu i sve što nije imalo veze sa temom o kojoj se raspravlja prebačeno je tamo, na šta mu ja nisam odgovorao. Slobodno je mene vređati i kritikovati, možeš me nazvati rasistom i vređati koliko hoćeš među prijateljima ili ovako u mejlovima i privatnim porukama, pa i u medijima. Ali ako se to odnosi na neki stav za koji sam dao dobre argumente, i koji nema veze sa rasizmom, onda je to šteta koju ne nasosiš meni, i tako nešto barem na forumu ne smem da dozvolim.

Dakle, imaćeš otvorenu pljuvaonicu i slobodno masturbiraj kako sam rasista i slično, a ja ću videti, ukoliko budem dokon, kada ću i da li odgovoriti na takve stvari.
« Poslednja izmena: 08.06.2008. 14:07 Domaci izdajnik » Sačuvana

Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 15.08.2007. 20:55 »

Dragi D.I.,

U pravu si, ne mogu svi da dobiju stipendije, ali mnogi mogu. Konkretno, siguran sam da bi TI mogao da dobiješ sasvim dobru stranu stipendiju, samo kad bi to pokušao. Stipendija nije nikakva nasledna privilegija, već se stiče znanjem, voljom i trudom. Nije meni stipendiju ostavio moj pokojni deda, nego sam se prijavio na konkurs, ispunio uslove i dobio. Konkursi za stipendije su otvoreni za sve, a pošto tvoje obrazovanje (a sasvim sam siguran, i tvoja inteligencija) nije ništa gore od mog, zaista ne vidim zašto bi tvoje šanse bile išta manje od mojih. Ja bih baš voleo da ti dobiješ stipendiju za studije u inostranstvu i time stekneš obrazovanje koje ti je ovde nedostupno, a koje bi ti itekako pomoglo u onome čime želiš da se baviš, pa bila to filozofija, politika ili nešto treće.

To što bi dobio šansu da stekneš kvalitetno obrazovanje u inostranstvu, nikako ne bi značilo da moraš da odustaneš od borbe za ono što ti smatraš bitnim – recimo za pobedu evropskih vrednosti u Srbiji, za decentralizaciju, itd. Naprotiv, to bi ti u ovoj borbi itekako pomoglo. Kao što se telesne boljke ne mogu lečiti bez neophodnog medicinskog obrazovanja, tako se ni društvene boljke ne mogu lečiti bez odgovarajućeg obrazovanja iz polja društvenih nauka, i to kako teorijskih, tako i praktičnih. Tebi ovo obrazovanje nedostaje, ne tvojom krivicom,već krivicom sistema u kome si školovan (baš kao što sam školovan i ja), i zato ćeš morati da ga stekneš tamo gde ga ima. Da promenim metaforu, za svaku borbu potrebna je, pored srčanosti, i vojna veština. Sa tom veštinom se ne radjamo nego moramo da je učimo. I kao što postoje mesta gde se uči vojna veština, tako postoje i mesta gde se uči veština baratanja rečima, argumentima, medijiskim nastupima. Ako ćeš se baviti bilo kakvim javnim ili političkim radom, ako stvarno jesi, kako to pomalo pretenciozno kažeš, “revolucionar koji vodi medijski rat protiv primitivizma”, to ti je obrazovanje neophodno, baš kao što je pravom revolucionaru neophodno da zna kako se vodi gerilski borba. Medijski ratovi se ne dobijaju samo pisanjem na forumu i vikanjem kako je primitivizam loš.

Tim pre mi stvarno nije jasno zašto potežeš moju stipendiju kao neki ključni argument protiv mene? Ja nisam emigrirao, samo sam otišao na studije, Niš je još uvek moja jedina kuća. I upravo zato što mi je stalo do te kuće i do toga kako se u njoj živi, jer ću sutra i sam u njoj ponovo živeti, baš kao i moja deca, rodjaci i prijatelji, upravo zato ja želim da budem u stanju da joj pomognem. Ali za to nije dovoljna dobra volja, već je potrebno imati i ono što Ameri zovu nou-hau. To je nešto što želim da steknem tamo gde studiram. I šta je tu problematično?

Kažeš da treba da me bude sramota što te kritikujem. Pa zar ti, koji smatraš da sve treba da bude podložno kritici, smatraš da si ti sam izuzet od kritike? Zašto? Zato što se boriš protiv palanke? Da ne ponavljam onu puno puta pominjanu o dobrim namerama i putu u pakao, valjda ti jasno zašto to objašnjenje ne drži vodu. Cilj, dragi moj Izdajniče, ne opravdava sredstvo. A ti opet tražiš da ti se na račun dobrih namera praštaju greške ili bezobrazluci. Baš kao što to očekuješ i kad mi objašnjavaš da si moj identitet otkrio kako bi moje pisanje zvučalo „stvarno kritički i konstruktivno“. Jao, baš ti hvala na tome, ali „dobre“ namere ni u ovom slučaju ne mogu opravdati tvoj prestup – otkrivanje korisnikovog identiteta bez njegove eksplicitne dozvole.

Dalje, ja ti nisam rekao da ne treba da se boriš protiv palanke (mada ne znam ni šta bi to  tačno trebalo da znači), niti da to treba da radi neko izvan palanke (a posebno ne fizički izvan nje). Što se tiče onoga da ti nedostaje kompetentnosti, ni to ti nisam rekao, ali evo kažem ti sada. Zaista, nedostaje ti kompetentnost i to elementarna. Ti se baviš politikom, a stalno se ljutiš na narod. Izvini, ali to je, da iskoristim ponovo onu zgodnu doktorsku metaforu, kao kad bi se doktor ljutio na telo što se samo ne leči. Naravno, bilo bi divno kada bismo živeli u svetu u kome bi se telo samo lečilo od svih bolesti, a ljudi automatski prihvatali ispravne ideje. Ali, avaj, nije tako. Bolesti se leče složenim i često dugotrajnim terapijama, baš kao što se i ubedjivanje i pridobijanje ljudi za svoja uverenja vrši složenim i često dugotrajnim kampanjama. Kako se primenjuje ove terapije, odnosno kako se izvode kampanje, nije znanje sa kojim se radjamo, već nešto što moramo da steknemo učeći od onih koji su u toj za te oblasti autoriteti. Dakle, tebi nedostaje kompetencije, ali to nije ništa tragično, ima vremena, steći ćeš je. Ali poradi malo na tome da je stekneš, a nemoj stalno da kukaš kako su Srbi primitivni i kako je narod glup! Narod je takav kakav je, uvek pomalo inertan, skeptičan prema novim idejama, samoljubiv itd. a ti ili imaš veštinu i znanje da ga, takvog kakav je, povedeš u smeru u kom smatraš da treba da ide, ili tu veštinu nemaš. U prvom slučaju, nema šta da kukaš – radi! U drugom slučaju, opet nema šta da kukaš, nego ili stekni znanje, ili traži novi pos’o.

Očigledno nisam dovoljno jasan oko onog prevazilaženja palanke. Da bi prevazišao palanku, ne moraš fizički da je napuštaš. Ono o čemu sam ja govorio jeste da pozicionirati se uvek protiv palanke, znači još uvek biti suštinski odredjenom tom istom palankom. Ako prosečan Nišlija prihvata stav A samo zato što palanka prihvata stav A, a ti prihvataš stav ne-A samo zato što palanka prihvata stav A, onda izmedju vas dvojce nema nikakve suštinske razlike. Obojca ste odredjeni stavom palanke, na različite načine doduše, ali u potpuno istoj meri. Ti si već na više mesta u svojim postovima tvrdio da mišljenja koja zastupa većina sigurno nisu tačna, to jest da je manjina uvek bliže istini nego većina. To naravno nije tačno. Većina ponekad nije u pravu, a ponekad jeste. Kad jeste, ne treba se joj se suprotsavljati samo suprotstavljanja radi. Predrasudama se treba suprotstavljati racionalnošću (mada i racionalnost sama zahteva prihvatanje izvesnih predrasuda, ali to je već druga priča), a ne suprotnim predrasudama – tako se samo vrtiš u krug. To ne znači da ne treba da se boriš protiv palanačkih zabluda, nego samo da ne treba baš sva palanačka mišljenja da proglašavaš zabludama samo zato što su palanačka. Drugim rečima, mišljenje palanke ne sme biti tvoj kriterijum istinitosti, ni pozitivan ni negativan. Tek kada poseduješ bar delimično nezavisan kriterijum istinitosti, možeš smatrati da smatraš da si palanku prevazišao. A ovaj nezavisni kriterijum stiče se – obrazovanjem.

Primi jedan teletabiski pozdrav, ali ne ljut, nego drugarski,
DD

Sačuvana
Mike Oldfield
Teatralni mislilac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Došao ovde da podjebava

« Odgovor #2 poslato: 23.04.2008. 18:06 »

Odvojih vreme, da u pauzi u radu procitam ove "masturbacije" coveka ciji je nik ime mog omiljenog strip junaka.
Odlicno. Vrlo realno i stavise, dobronamerno. Zasto su ovo za precasnog komesara DI "masturbacije" nije mi jasno, al nije mi jasno ni otkud Kostunije na celu srpske vlade, pa nikom nista...  :oprost:
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #3 poslato: 23.04.2008. 19:32 »

nije mi jasno, al nije mi jasno ni otkud Kostunije na celu srpske vlade, pa nikom nista...  :oprost:

SHIT HAPPENS EVERY DAY
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: