Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pitanja iz filozofije?  (Pročitano 668 puta)
alfa
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« poslato: 02.02.2008. 00:14 »

Prvo da vas pozdravim i da kazem da sam odusevljena sto sam naletila na forum ovog tipa.
Iskreno registrovala sam se jer mi treba mala pomoc i nadam se da cete mi izaci u susret. Student sam prve godine Filozofskog fakulteta, odsjek Pedagogija i jedan od predmeta je Uvod u filozofiju. Tu i tamo sam se ranije susretala sa filozofijom i njenim razvojem, nekim filozofskim tekstovima. Evo sad se blize ispiti i dobili smo ispitna pitanja koja treba pripremiti. Dio je iz knjige, dio tekstovi, tio filozofski pojmovi ali jedan dio je i samostalan rad. O nekim pitanjima sam uspjela naci i formulisati odgovor ali par mi zadaju problem te vas molim za pomoc.
1. Mitsko zaledje filozofije?
2. Odnos filozofije i pjesnistva?
3. Sta znaci teorija?
4. Objasniti stav: "Evropa je rodjena iz duha filozofije." !
5. Nastanak pojma filozofije (razracun sa Sofistima i sa pjesnicima)
Molim vas da odgovori budu "jasniji" jer mozemo me nazvati pocetnikom osmeh Hvala unaprijed!
Sačuvana
Morella
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +40/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

emotivni pervert

« Odgovor #1 poslato: 02.02.2008. 03:46 »

Koje si knjige do sada koristila?
Mislim da bi bilo koja dobra Istorija filozofije mogla biti od velike pomoci:)
Kod nas studente sa drugih odseka uglavnom ne "smaraju" mnogo na ispitima iz oblasti filozofije ,ne traze izvornu literaturu vec ono opste iz udzbenika.:)

Zavisi naravno od toga koliko opsirno znanje ti treba i koliko vremena imas:D
Sačuvana

Sve zivotinje su jednake. Ali neke zivotinje su jednakije od drugih!
alfa
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 02.02.2008. 10:42 »

Za sada to je bila knjiga za srednje skole i gimnazije,ne mogu se sjetiti autora a nemam knjigu pri ruci. Sada pripremamo ispit iz Filozofija, uvod u filozofsko misljenje i rjecnik, Branko Bosnjak, Zagreb, Naprijed, 1989. Meni licno malo konfuzna knjiga, ali vjerovatno jer se ne bavim filozofijom. Ispit imam 11.2. a pitanja ne trebaju biti opsirna, cisto neke smjernice kojima da se vodim, po par recenica na osnovu kojih cu ja moci i sama pronaci vise. To su pitanja na koja odgovaramo kako je profesor rekao "iz glave".
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #3 poslato: 02.02.2008. 17:37 »

Da pokusam na neka pitanja ukratko da odgovorim...

1. Mitsko zaledje filozofije?

Mit je jedan od prvih oblika selektivnog misljenja, prvi proizvod upitanosti o tome kud vodi ovaj zivot, sta je istina, i slicno. Mit je kao preteca religije isto tako i preteca filozofije, mada se cesto sa njom i mesala, odnosno bila aktuelna cak i u vreme pojave principijelnog misljenja kakvom se filozofija, i uopste naucna praksa smatra. Mitsko zaledje filozofije je podrucje postavljanja pitanja i davanje mogucih odgovora na njih, na pitanja koja su verovatno sustinska za ljudsku egzistenciju, a koja kasnije preuzima filozofija, i na njih pokusava ali ne uspeva da da konacne odgovore (konacne ce dati mit i religija, kao dogmatski nacini misljenja). Filozofija unapredjuje (ako cemo govoriti u nivou progresa i progresivnog aspekta, sto nije bas precizno) to misljenje i iz dogmatike prelazi u kriticko misljenje, cime ukida mitsko misljenje (u svom kasnije periodu).

Na primer, evo kako se opisuje mitsko i misterijsko misljenje u knjizi Milosa Djurica - Istorija helenske etike, citirajuci Lieseganga... Kaze da misljenje kojim mi poimamo svet i zivot i sebe jeste racionalno-naucno misljenje, a ono kojim je to poimano u misterijama zove se mitsko-mistickim nacinom dozivljavanja sebe i sveta. U tom dozivljavanju [kaze Liesegang]:

".. covek se ne stavlja prema svetu kao prema sasvim od njega odvojenoj stvari po sebi, kojoj se on moze pribliziti samo zaobilaznim putevima misljenja i doskakivanjem s vesto izmisljenim aparatima, mikroskopom, durbinom, metarskom merom i terazijama, nego se stavlja u srz njegovu. On posmatra svet kao velik ziv organizam, kome on pripada kao sa celinom organski srastao clan, koji zato sto velikom organizmu duguje svoj sopstveni zivot, mora u sebi u manjoj razmeri sadrzavati iste elemente i zivotne snage. Za njega ne postoji nikakav neprekoraciv zid izmedju coveka i sveta, subjekta i objekta, coveka i coveka, coveka i boga. Njegov sopstveni organizam zivi sa svetom u organskoj svezi, i svet se ogleda u njemu... Jednakoza njega saznaje se samo kao jednako. Stoga on ne treba da najpre gleda samo u sopstveno Ja, da tu nadje na poslu iste snage koje prozimaju i svet: "On gleda i gleda, i duboko roneci u sebe drzi ceo svemir u dusi". "Ako u tom pravcu posmatramo vesti sto ih imamo o antickim misterijama, onda se moze reci da su misterijski kultovi i sve sto je s njima bilo u vezi isli bas na to da proizvedu takvo gledanje."

Citat
2. Odnos filozofije i pjesnistva?

O tome se govorilo na diskusiji Pjesnistvo spram filozofije.

Citat
3. Sta znaci teorija?

Prema prevodu sa starogrckog, to znaci "umno gledanje". Mislim da se javlja s pocetkom srednjovekovnog nacina misljenja, meditacijama i slicnim. Cita se "theoria".

Citat
4. Objasniti stav: "Evropa je rodjena iz duha filozofije." !

Ovo nagadjam... mislim da moze i drugacije da se formulise, ali evo najkrace. Evropa je zamena za naucno misljenje, tehnicko doba i savremeni tehnicko-tehnoloski svet. A naucno misljenje, kao po staroj izreci da je filozofija majka svih nauka, izrodilo se iz filozofije, koja je kao principijelno [nereligiozno i nemitsko] misljenje pocelo da se razvija u Grckoj. Zato se kaze da je Grcka kolevka Evrope, ili evropske civilizacije.

Citat
5. Nastanak pojma filozofije (razracun sa Sofistima i sa pjesnicima)

Ovo mozes ili procitati na nekoj drugoj temi, verovatno na pesnistvu i filozofiji, ili kombinacijom tog i odgovora na pitanje o mitu i misterijskom misljenju kao preteci filozofskog misljenja. Uglavnom, filozofija se radja i opstaje zahvaljujuci upitnosti, kritickom stavu, sumnji u nesto sto je dato, tu pred tobom. Pesnici se ne pitaju o tom, oni pevaju i opisuju dato stanje. Filozof je tu da kao neki hirurg raspori stvarnost i stavi je pod lupu. Sofist je tu kao neko ko se ne trudi da da istinit odgovor, trudeci se na prvi pogled da radi na otkrivanju istine.

To neka ti bude samo uvod za dalje citanje. Postoji bezbroj knjizica koje se bave pitanjem nastanka anticke filozofije, gde se javljaju sva ova pitanja o pesnistvu, mitskom misljenju i slicnom.
Sačuvana
heroj ulice
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 04.02.2008. 23:44 »

Ljudi ja pod hitno trebam od nekoga pomoc. Moram za sutra sastavit jedan esej od stranice i pol, ali ne znam kako da napisem to kad nisam uspio doci do Aristotelove "Kategorije". Pa ako netko misli da mi moze pomoci molim vas da se javite. hvala.
Sačuvana
Domaci izdajnik
Urednik

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 05.02.2008. 02:02 »

Možda ti ovi linkovi mogu biti od koristi:

- Izvod iz Aristotelovog dela Kategorije
- Izvod iz Koplstonovog dela Istorija filozofije, tom I, podnaslov: Aristotelova logika
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
heroj ulice
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 05.02.2008. 10:07 »

Puno hvala, jako korisni linkovi.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: