Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nihilizam  (Pročitano 4643 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Odradek
Građanin
**

Duh bunta: +39/-8
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #30 poslato: 16.12.2007. 14:30 »

Ne verujes u natprirodne sposobnosti ?  Zvrko

P.S. Sta mozes da uradis povodom toga ?
Sačuvana

Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
Plodni bizon
Građanin
**

Duh bunta: +53/-53
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 17.12.2007. 02:17 »

Evo jos jednom da pokusam da pomognem, mada sam vec pisao dovoljno o nihilizmu na ovoj diskusiji [koga zanima neka pogleda prvu stranicu ovog topika]. Ovo sad iz skripte koju sam pravio dok sam isao u srednju skolu.

- Sta znaci nihilizam? - Da najvise vrednosti gube svoju vrednost.
Radikalni nihilizam jeste uverenje o potpunoj neodrzivosti zivota u odnosu na najvise do sada priznate vrednosti, on isto tako obuhvata i glediste da nemamo nikakvo pravo pretpostaviti postojanje apsolutne prirode stvari.

- Ovo je antinomija:
Ukoliko verujemo u moral - mi osudjujemo zivot.

Posledica nihilizma - neverovanje u vrednosti, jer opazamo da ne dostizemo do oblasti u koju smo stavili svoje vrednosti, a sfera u kojoj zivimo time nije nimalo dobila u vrednosti, i mi smo premoreni jer smo izgubili glavni nagon za zivotom.

- Pesimizam kao pripremno stanje za nihilizam. Logika pesimizma vodi u nihilizam. Sta je na to tera? Pojam bezvrednosti i besmislenosti. Rezultat: moralne ocene vrednosti su osude, odricanja, moral je okretanje od volje za zivotom. Nihilizam ce se manifestovati kao psiholosko stanje, kada budemo trazili u svemu sto se zbiva smisao koga u njemu nema; tako da ce onaj koji trazi na kraju izgubiti hrabrost. Zato je on osvescenje o uzaludnom tracenju snage, neizvesnost, stid pred samim sobom kao da je covek dugo varao samog sebe.

Svaka vera je smatranje necega istinitim. A krajnji oblik nihilizma, po Niceu, bilo bi misljenje da je svaka vera i svako drzanje necega za istinito po nuznosti lazno jer ne postoji istinski svet. Utoliko bi nihilizam kao odricanje istinskog sveta mogao biti bozanski pogled na svet.

Nihilizam ima dva znacenja:
- Nihilizam kao znak povecane duhovne snage - Aktivni nihilizam
- Nihilizam kao znak propadanja i opadanja duhovne snage - Pasivni nihilizam

Nihilizam nije samo razmisljanje o uzaludnosti i nije samo vera da sve zasluzuje da propadne, nego tu covek uzima sam stvar u svoje ruke i sam razara, sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala koji se crpe iz laznih predstava o istinitosti boga ili metafizike.
Sačuvana
Odradek
Građanin
**

Duh bunta: +39/-8
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #32 poslato: 17.12.2007. 17:10 »

'nate kako, izvin'te sto kometnarisem, ali ovo mi je dosta nejasno...

Posledica nihilizma - neverovanje u vrednosti, jer opazamo da ne dostizemo do oblasti u koju smo stavili svoje vrednosti, a sfera u kojoj zivimo time nije nimalo dobila u vrednosti, i mi smo premoreni jer smo izgubili glavni nagon za zivotom.

Nihilizam nije samo razmisljanje o uzaludnosti i nije samo vera da sve zasluzuje da propadne, nego tu covek uzima sam stvar u svoje ruke i sam razara, sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala koji se crpe iz laznih predstava o istinitosti boga ili metafizike.

Ako covek uzima stvari u svoje ruke sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala, zar on vec nema neki unapred odredjeni plan, ideju, za koju drzi da je istinita i kojom se vodi. U tom slucaju ispada da je nihilista mahniti ubica koji go trci ulicama i pajserom razbija glave ljudima. Svaka misija, poduhvat, revolucija, ili kako vec zelite da to nazovete, je u stvari svesno delovanje u svrhu dostizanja nekog cilja. A ako je nihilizam odbacivanje svih vrednosti, onda je logicno da nihilista cak ni svoju misiju ne uzima za istinitu. Ispada da se nihilizam javlja iz dosade.
Sačuvana

Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
Popper
Građanin
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 19.12.2007. 19:29 »

Nihilizam je odricanje svake vrijednosti. Mislim da se on rađa iz treska one dvije dijalektičke faze ( teza -antiteza ) i predstavlja međufazu u njihovom međusobnom ispreplitanju u sintezu -  novu vrijednost. Meuprostor, koji je potreban duhu da konsoliduje svoje raspršene entitete. 
Sačuvana
Plodni bizon
Građanin
**

Duh bunta: +53/-53
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 20.12.2007. 17:22 »

Ako covek uzima stvari u svoje ruke sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala, zar on vec nema neki unapred odredjeni plan, ideju, za koju drzi da je istinita i kojom se vodi. U tom slucaju ispada da je nihilista mahniti ubica koji go trci ulicama i pajserom razbija glave ljudima. Svaka misija, poduhvat, revolucija, ili kako vec zelite da to nazovete, je u stvari svesno delovanje u svrhu dostizanja nekog cilja. A ako je nihilizam odbacivanje svih vrednosti, onda je logicno da nihilista cak ni svoju misiju ne uzima za istinitu. Ispada da se nihilizam javlja iz dosade.

Stvar je u tome da se razluci kada se pojam Nihilizam koristi i u kojoj svrsi. Nietzsche govori cesto samo "nihilizam" kada misli na "pasivni nihilizam", ali isto tako govori i "nihilizam" misleci na "aktivni nihilizam", a to su dve skoro sasvim odvojene stvari. Naravno, moze biti da podrazumeva i oba u jednom pojmu nihilizma. Zato je potrebno pazljivo ga citati.

Primer sa covekom koji prestaje da veruje u vrednosti kao posledice nihilizma govori o tome kako deluje pasivni nihilizam. On je prosto receno rusilacki jer gleda istini u oci pa ako se ta istina ne poklapa sa onim sto on zivi ili sto je u njegovom zivotu i okolnostima predstavljeno kao vrednost/istina, on divlja, rusi, ne zeli da prihvati to sto mu je pred ocima i sto mu je dato. To je pasivni nihilizam. On je podloga za rusenje i pocinjanje nove izgradnje.

Aktivni nihilizam je preduzimljiv, i umesto same kontemplacije o bedi trenutnog stanja on prihvata macolu i ide da rusi ono sto je lose da bi na novim/zdravim temeljima izgradio nesto drugo.

Nihilizam je odricanje svake vrijednosti.

Tako i Nietzsche kaze, ali on tada misli na pasivni nihilizam, kao uslov radjanja aktivnog nihilizma.

Citat
Mislim da se on rađa iz treska one dvije dijalektičke faze ( teza -antiteza ) i predstavlja međufazu u njihovom međusobnom ispreplitanju u sintezu -  novu vrijednost.

Slazem se da moze tako da se kaze, ali misleci i dalje na pasivni nihilizam kao uslov javljanja onog rusilackog, koji dodje kao "antiteza" ali i "sinteza" u ovom postulatu. Antiteza kao javljanje svesti o potrebi za rusenjem i samo rusenje, dok je sinteza u ovom slucaju dizanje novih vrednosnih lestvica.
Sačuvana
Popper
Građanin
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 27.12.2007. 03:17 »

Nihilizam je samoobnavljajućeg karaktera. Kao što zmija svlači zmijsku košuljicu tako i čovijek odbacuje stare vrijednosti. Ostaje čovek, sam po sebi, ali sa novim ruhom spremnim da se suoči i adaptira novim "klimatskim" uslovima. Nihilizam je evolucija ne baš bezbolnog karaktera. Ja ga ne shvatam drugačije.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: