Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nihilizam  (Pročitano 3570 puta)
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +20/-5
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #30 poslato: 16.12.2007. 14:30 »

Ne verujes u natprirodne sposobnosti ?  Zvrko

P.S. Sta mozes da uradis povodom toga ?
Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 17.12.2007. 02:17 »

Evo jos jednom da pokusam da pomognem, mada sam vec pisao dovoljno o nihilizmu na ovoj diskusiji [koga zanima neka pogleda prvu stranicu ovog topika]. Ovo sad iz skripte koju sam pravio dok sam isao u srednju skolu.

- Sta znaci nihilizam? - Da najvise vrednosti gube svoju vrednost.
Radikalni nihilizam jeste uverenje o potpunoj neodrzivosti zivota u odnosu na najvise do sada priznate vrednosti, on isto tako obuhvata i glediste da nemamo nikakvo pravo pretpostaviti postojanje apsolutne prirode stvari.

- Ovo je antinomija:
Ukoliko verujemo u moral - mi osudjujemo zivot.

Posledica nihilizma - neverovanje u vrednosti, jer opazamo da ne dostizemo do oblasti u koju smo stavili svoje vrednosti, a sfera u kojoj zivimo time nije nimalo dobila u vrednosti, i mi smo premoreni jer smo izgubili glavni nagon za zivotom.

- Pesimizam kao pripremno stanje za nihilizam. Logika pesimizma vodi u nihilizam. Sta je na to tera? Pojam bezvrednosti i besmislenosti. Rezultat: moralne ocene vrednosti su osude, odricanja, moral je okretanje od volje za zivotom. Nihilizam ce se manifestovati kao psiholosko stanje, kada budemo trazili u svemu sto se zbiva smisao koga u njemu nema; tako da ce onaj koji trazi na kraju izgubiti hrabrost. Zato je on osvescenje o uzaludnom tracenju snage, neizvesnost, stid pred samim sobom kao da je covek dugo varao samog sebe.

Svaka vera je smatranje necega istinitim. A krajnji oblik nihilizma, po Niceu, bilo bi misljenje da je svaka vera i svako drzanje necega za istinito po nuznosti lazno jer ne postoji istinski svet. Utoliko bi nihilizam kao odricanje istinskog sveta mogao biti bozanski pogled na svet.

Nihilizam ima dva znacenja:
- Nihilizam kao znak povecane duhovne snage - Aktivni nihilizam
- Nihilizam kao znak propadanja i opadanja duhovne snage - Pasivni nihilizam

Nihilizam nije samo razmisljanje o uzaludnosti i nije samo vera da sve zasluzuje da propadne, nego tu covek uzima sam stvar u svoje ruke i sam razara, sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala koji se crpe iz laznih predstava o istinitosti boga ili metafizike.
Sačuvana
Odradek
Slobodni mislilac

Duh bunta: +20/-5
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #32 poslato: 17.12.2007. 17:10 »

'nate kako, izvin'te sto kometnarisem, ali ovo mi je dosta nejasno...

Posledica nihilizma - neverovanje u vrednosti, jer opazamo da ne dostizemo do oblasti u koju smo stavili svoje vrednosti, a sfera u kojoj zivimo time nije nimalo dobila u vrednosti, i mi smo premoreni jer smo izgubili glavni nagon za zivotom.

Nihilizam nije samo razmisljanje o uzaludnosti i nije samo vera da sve zasluzuje da propadne, nego tu covek uzima sam stvar u svoje ruke i sam razara, sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala koji se crpe iz laznih predstava o istinitosti boga ili metafizike.

Ako covek uzima stvari u svoje ruke sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala, zar on vec nema neki unapred odredjeni plan, ideju, za koju drzi da je istinita i kojom se vodi. U tom slucaju ispada da je nihilista mahniti ubica koji go trci ulicama i pajserom razbija glave ljudima. Svaka misija, poduhvat, revolucija, ili kako vec zelite da to nazovete, je u stvari svesno delovanje u svrhu dostizanja nekog cilja. A ako je nihilizam odbacivanje svih vrednosti, onda je logicno da nihilista cak ni svoju misiju ne uzima za istinitu. Ispada da se nihilizam javlja iz dosade.
Sačuvana

Treat a lady like a whore and treat a whore like a lady.
Popper
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 19.12.2007. 19:29 »

Nihilizam je odricanje svake vrijednosti. Mislim da se on rađa iz treska one dvije dijalektičke faze ( teza -antiteza ) i predstavlja međufazu u njihovom međusobnom ispreplitanju u sintezu -  novu vrijednost. Meuprostor, koji je potreban duhu da konsoliduje svoje raspršene entitete. 
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 20.12.2007. 17:22 »

Ako covek uzima stvari u svoje ruke sa ciljem da oslobodi covecanstvo morala, zar on vec nema neki unapred odredjeni plan, ideju, za koju drzi da je istinita i kojom se vodi. U tom slucaju ispada da je nihilista mahniti ubica koji go trci ulicama i pajserom razbija glave ljudima. Svaka misija, poduhvat, revolucija, ili kako vec zelite da to nazovete, je u stvari svesno delovanje u svrhu dostizanja nekog cilja. A ako je nihilizam odbacivanje svih vrednosti, onda je logicno da nihilista cak ni svoju misiju ne uzima za istinitu. Ispada da se nihilizam javlja iz dosade.

Stvar je u tome da se razluci kada se pojam Nihilizam koristi i u kojoj svrsi. Nietzsche govori cesto samo "nihilizam" kada misli na "pasivni nihilizam", ali isto tako govori i "nihilizam" misleci na "aktivni nihilizam", a to su dve skoro sasvim odvojene stvari. Naravno, moze biti da podrazumeva i oba u jednom pojmu nihilizma. Zato je potrebno pazljivo ga citati.

Primer sa covekom koji prestaje da veruje u vrednosti kao posledice nihilizma govori o tome kako deluje pasivni nihilizam. On je prosto receno rusilacki jer gleda istini u oci pa ako se ta istina ne poklapa sa onim sto on zivi ili sto je u njegovom zivotu i okolnostima predstavljeno kao vrednost/istina, on divlja, rusi, ne zeli da prihvati to sto mu je pred ocima i sto mu je dato. To je pasivni nihilizam. On je podloga za rusenje i pocinjanje nove izgradnje.

Aktivni nihilizam je preduzimljiv, i umesto same kontemplacije o bedi trenutnog stanja on prihvata macolu i ide da rusi ono sto je lose da bi na novim/zdravim temeljima izgradio nesto drugo.

Nihilizam je odricanje svake vrijednosti.

Tako i Nietzsche kaze, ali on tada misli na pasivni nihilizam, kao uslov radjanja aktivnog nihilizma.

Citat
Mislim da se on rađa iz treska one dvije dijalektičke faze ( teza -antiteza ) i predstavlja međufazu u njihovom međusobnom ispreplitanju u sintezu -  novu vrijednost.

Slazem se da moze tako da se kaze, ali misleci i dalje na pasivni nihilizam kao uslov javljanja onog rusilackog, koji dodje kao "antiteza" ali i "sinteza" u ovom postulatu. Antiteza kao javljanje svesti o potrebi za rusenjem i samo rusenje, dok je sinteza u ovom slucaju dizanje novih vrednosnih lestvica.
Sačuvana
Popper
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 27.12.2007. 03:17 »

Nihilizam je samoobnavljajućeg karaktera. Kao što zmija svlači zmijsku košuljicu tako i čovijek odbacuje stare vrijednosti. Ostaje čovek, sam po sebi, ali sa novim ruhom spremnim da se suoči i adaptira novim "klimatskim" uslovima. Nihilizam je evolucija ne baš bezbolnog karaktera. Ja ga ne shvatam drugačije.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: