Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Humboltov jezicki nacionalizam  (Pročitano 819 puta)
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +124/-94
Na mreži Na mreži

« poslato: 19.05.2007. 17:58 »

Tek onako, dok sam čitao Humboltovo delo Uvod u delo o kavi jeziku (pritom molim one koji znaju što je "kavi" u ovoj frazi da kažu, jer ja ne znam), sinulo mi je da su ovaj i još neki Nemci pre i posle Humbolta proizveli nacionalno raspoloženje kroz jezik, te da je ovo bitno opasna stvar, a da na optužbu ovakve vrste sam Humbolt nije našao rešenje (ili barem ja još nisam o tom pročitao). Evo nekih citata (prva dva su iz uvoda Milorada Pupovca, koji uglavnom prepričava ono što piše u samom delu):

Humbolt, Uvod u delo o kavi jeziku, Knjiž. zajednica Novog Sada, 1988.

str. 18. Svaki jezik... "tvori cjelinu pogleda na svijet, u kojem je sadržan izraz za sve predstave koje nacija ima o svijetu i za sva osjećanja koja svijet u njoj izaziva."

str. 18. ... sadrži mnoge zamke za interpretatore [misli se na ovaj "pogled na svijet" - prim. Dom. Izd.], kao što su:
- jezički nacionalizam,
- determinisanost duha posredstvom nacionalnih jezičkiih posebnosti, i
- totalni relativizam mišljenja.

str. 87. U prirodi same ove stvari leži to da nacije s većom darovitošću i pod povoljnijim okolnostima poseduju izvrsnije jezike od drugih.

Ako zatreba napravio bih malo ozbiljniji uvod kasnije.
« Poslednja izmena: 19.05.2007. 18:52 Domaći izdajnik » Sačuvana

branko krsmanovic
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 21.05.2007. 10:07 »

Ako jezički nacionalizam razumemo kao korišćenje jezika u cilju podizanja nacionalne svesti onda ovaj nacionalizam (nemački model) primenjen je i kod drugih: Srba, vrlo često.
Ako postoji tradicija upotrebe jezika u nacionalističke ciljeve, ona je na tragu istorijskog konteksta iz 19. veka u kojem je nemačka nacija podeljena na mnogo državica, a vodeću ulogu su imale Pruska i Austrija. Tako, da Virtemberžanin, ne bi ostao samo Virtemberžanin, već i Nemac, nacionalni identitet se tražio u kulturnom nasleđu i jeziku kao njegovom delu. Nacionalizam, shodno svojoj političkoj prirodi, u vezi je sa državom. Nemački nacionalizam onog doba upravo je insistirao na neidentitetu nacije i države jer bi to one koji se smatraju Nemcima po jeziku i kulturi zapravo podelilo na nekoliko malih nacija koje govore nemački jezik.
Sačuvana
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +124/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 21.05.2007. 16:12 »

Ne, ti govoriš o nekom sociološkom aspektu upotrebe jezika (uzgred, ne bi bilo loše da napišeš ili urediš onaj tekst o nacionalizmu na nekoj drugoj temi, pa da objavimo u časopisu). Ovde Humbolt govori o jeziku koji se isprečava između nacija trajno, i što ih čini različitim u tolikoj meri da postavlja vrednosne sudove.

Našao sam još jedan stravičan citat u pomenutoj knjizi:

str. 103. Pošto su jezici nerazdvojno srasli s najdubljom unutrašnjom prirodom čoveka i mnogo više kao samodelatnost izlaze iz nje, dakle, ona ih svojevoljno proizvodi, to bi se intelektualna svojstvenost naroda isto tako mogla nazvati njenim dejstvom.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #3 poslato: 24.05.2007. 16:18 »

Dobro on to utemeljuje, samo procitaj knjigu do kraja pa onda da se diskutuje.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: