|
Domaci I.
|
 |
« poslato: 19.05.2007. 17:58 » |
|
Tek onako, dok sam čitao Humboltovo delo Uvod u delo o kavi jeziku (pritom molim one koji znaju što je "kavi" u ovoj frazi da kažu, jer ja ne znam), sinulo mi je da su ovaj i još neki Nemci pre i posle Humbolta proizveli nacionalno raspoloženje kroz jezik, te da je ovo bitno opasna stvar, a da na optužbu ovakve vrste sam Humbolt nije našao rešenje (ili barem ja još nisam o tom pročitao). Evo nekih citata (prva dva su iz uvoda Milorada Pupovca, koji uglavnom prepričava ono što piše u samom delu):
Humbolt, Uvod u delo o kavi jeziku, Knjiž. zajednica Novog Sada, 1988.
str. 18. Svaki jezik... "tvori cjelinu pogleda na svijet, u kojem je sadržan izraz za sve predstave koje nacija ima o svijetu i za sva osjećanja koja svijet u njoj izaziva."
str. 18. ... sadrži mnoge zamke za interpretatore [misli se na ovaj "pogled na svijet" - prim. Dom. Izd.], kao što su: - jezički nacionalizam, - determinisanost duha posredstvom nacionalnih jezičkiih posebnosti, i - totalni relativizam mišljenja.
str. 87. U prirodi same ove stvari leži to da nacije s većom darovitošću i pod povoljnijim okolnostima poseduju izvrsnije jezike od drugih.
Ako zatreba napravio bih malo ozbiljniji uvod kasnije.
|