Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: helenizam?  (Pročitano 1374 puta)
drug_komesar
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.

« poslato: 17.04.2007. 18:37 »

pozdrav
nedavno sam napisao jedan rad o niceovom videnju grcke civilizacije i filozofije u periodu od homera do sokrata. rad sam naslovio "niceovo opravdanje helenizma" i od profesora dobio instrukciju da promjenim ime rada jer se termin "helenizam" ne odnosi na period o kojem pisem.
koliko je po vasem misljenju ova instrukcija opravdana, i koji bi to termin bio adekvatan za navedeni period, ili jos konkretnije za navedeno razdoblje u historiji filozofije.
upoznat sam sa misljenjem da je rijec o periodu nakon smrti aleksandra velikog (323 pne) pa sve do rimskog osvajanja grcke, no da li je opravdano misliti da je helenizam isto sto i helenisticka civilizacija, ili da je opet to isto sto i helenska civilizacija?
hvala
 osmeh
Sačuvana

Odijelo cini covjeka - goli ljudi imaju malo ili nimalo utjecaja u drustvu.
asophos
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #1 poslato: 17.04.2007. 19:14 »

dragi druže...
ako je reč o periodu od homera do sokrata, onda nije reč o periodu nakon smrti aleksandra velikog, jer svi znamo sled sokrat-platon-aristotel-aleksandar veliki....

istina je da se taj period od smrti aleksandra naziva helenizam, no o nietzscheovom pisanju o grcima ja lično ne znam da je on pisao o stoicima, epikurovcima il bilo kojoj drugoj školi u tom periodu...poznat mi je samo nietzsche-ov spis o  filozofiji u tragičkom dobu grka, koji se odnosi na period od homera do sokrata, ali dotiče i platona, te nisam siguran dokle u stvari ide...

ja bih ti pomogao (istina da bi me trebalo biti sramota što sam zaboravio), te bi ovde bilo dobro da se jave i druge kolege, koje imaju više znanja o tome; jedino znam da se u koplstona pojavljuje naziv za filozofske škole pre sokrata kao one koje spadaju u kosmološki ili kosmogonijski period (nisam siguran)...možda da konsultuješ neku od istorija filozofije...možda baš koplstona...
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #2 poslato: 17.04.2007. 19:17 »

Čak i ako se termin helenizam odnosi na cjelokupnu grčku civilizaciju (što je ponekad slučaj), a ne samo na razdoblje dodira kultura nakon procvata i pada peleponeskih polisa, čak je i tada naslov rada neodređen. Nietzche opravdava samo ono razdoblje predsokratike, u umjetnosti, čini mi se, poznato pod nazivom "arhajsko". A od Sokrata i Platona već lagano uzima maha dekadencija zapadne civilizacije. No, bilo da se termin helenizam odnosi na čitav period grčke kulture, bilo da se odnosi samo na razdoblje nakon osvajanja Aleksandra Makedonskog, naslov rada u prvom slučaju mora biti precizniji, a u drugom je potpuno netočan. Tako da se slažem sa profesorom.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
drug_komesar
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 17.04.2007. 19:54 »

No, bilo da se termin helenizam odnosi na čitav period grčke kulture, bilo da se odnosi samo na razdoblje nakon osvajanja Aleksandra Makedonskog, naslov rada u prvom slučaju mora biti precizniji, a u drugom je potpuno netočan. Tako da se slažem sa profesorom.

mozda sam trebao objasniti prvo da je rad ustvari kritika misljenja da je helenska kultura (mozda je ovo najadekvatniji izraz) urheimat zapadne civilizacije, i istovremeno kritika misljenja da je helenska kultura optimisticna (vjerujem da vam je poznata niceova izreka - heleni su narod koji se ne smije).
uzeto u tom kontekstu helenizam, kao termin koji sam upotrijebio istovremeno ispunjava dvije funkcije:
1. odnosi se na helensku civilizaciju
2. odnosi se na helenisticku civilizaciju
sad da pokusam objasniti moje vidjenje jednog i drugog
prvo je izvorna helenska kultura, od pada mikene pa sve do rimskog osvajanja u 1 st. pne
drugi se pak termin odnosi na specificnu kulturnu tradiciju koja se siri u onome sto se u historiji naziva helenizmom

sto se tice nepreciznosti
to je tacno
ali ako cemo vec ici toliko u relativiziranje pojma, mozemo spomenuti da je helenizam i pravac u umjetnosti vezan za neoklasicizam.
svakome ko se imalo bavi filozofijom bit ce jasno o kojem je periodu rijec
no to svakako nije nikakvo opravdanje
jednostavno smatram da je termin ne samo adekvatan za period o kojemu govorim, nego i korisno dvosmislen.
 osmeh

vama mnogo hvala na ekspresnim odgovorima  Cheesy
Sačuvana

maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #4 poslato: 17.04.2007. 20:25 »

No, dobro, sve grčko ujedno znači i helensko, helenska je sva grčka civilizacija, ali pridjev helenistički odnosi se na kulturne tekovine perioda helenizma, od osvajanja Aleksandra Makedonskog do potpadanja pod vlast Rima. Helenski je civilizacijski pojam, a helenistički uži, kulturni. U filozofski helenizam spadaju velike škole stoika, epikurejaca i skeptika. A filozofi od Talesa do sofista i Sokrata pripadaju kozmološkom razdoblju i samo njih Nietzche opravdava. Nisam u njega naišao na nijednu riječ hvale o grčkim filozofima nakon Sokrata (osim, čini mi se, nekoliko neskrivenih simpatija prema Epikuru).
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
drug_komesar
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 17.04.2007. 20:46 »

No, dobro, sve grčko ujedno znači i helensko, helenska je sva grčka civilizacija, ali pridjev helenistički odnosi se na kulturne tekovine perioda helenizma, od osvajanja Aleksandra Makedonskog do potpadanja pod vlast Rima. Helenski je civilizacijski pojam, a helenistički uži, kulturni. U filozofski helenizam spadaju velike škole stoika, epikurejaca i skeptika. A filozofi od Talesa do sofista i Sokrata pripadaju kozmološkom razdoblju i samo njih Nietzche opravdava. Nisam u njega naišao na nijednu riječ hvale o grčkim filozofima nakon Sokrata (osim, čini mi se, nekoliko neskrivenih simpatija prema Epikuru).

upravo to
sa aspekta niceovog misljenja
helenizam zavrsava sa sokratom
osmeh

no fali mi autoritet da tu tvrdnju opravdam i na faxu
ali bit ce Cheesy

sto se tice termina koji bi to zamjenio - any suggestions?
Sačuvana

Logos
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 17.04.2007. 21:42 »

pozdrav
nedavno sam napisao jedan rad o niceovom videnju grcke civilizacije i filozofije u periodu od homera do sokrata. rad sam naslovio "niceovo opravdanje helenizma" i od profesora dobio instrukciju da promjenim ime rada jer se termin "helenizam" ne odnosi na period o kojem pisem.
koliko je po vasem misljenju ova instrukcija opravdana, i koji bi to termin bio adekvatan za navedeni period, ili jos konkretnije za navedeno razdoblje u historiji filozofije.
upoznat sam sa misljenjem da je rijec o periodu nakon smrti aleksandra velikog (323 pne) pa sve do rimskog osvajanja grcke, no da li je opravdano misliti da je helenizam isto sto i helenisticka civilizacija, ili da je opet to isto sto i helenska civilizacija?
hvala
 osmeh
sine, profesor ti je potpunosti u pravu. ja bih to nazvao "nietzscheovo opravdanje hilozoizma"  :jezik:
Sačuvana
drug_komesar
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 17.04.2007. 23:08 »

sine, profesor ti je potpunosti u pravu. ja bih to nazvao "nietzscheovo opravdanje hilozoizma"  :jezik:

ma ne sporim ja da on jeste upravu - to bi bilo poprilicno... shopenhauerovski  lud ( ko je citao predgovor za "dva osnovna problema etike" zna na sta mislim - ja sam se valjao od smijeha)
nego samo da utvrdim koliko razlicitih znacenja ima jedan pojam
izmedju ostalih i ono koje je prikladno za to o cemu sam pisao
bice ustvari da je povrjedena moja sujeta pa sada trazim izlaz  zlobni
inace sam naslov je asocijacija na niceov esej "grcko opravdanje filozofije"
sad moram skontati novi
a onda cu mozda i poslati rad pa da vidite o cemu ustvari trabunjam
eto
hvala jos jednom
 osmeh
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: