No, bilo da se termin helenizam odnosi na čitav period grčke kulture, bilo da se odnosi samo na razdoblje nakon osvajanja Aleksandra Makedonskog, naslov rada u prvom slučaju mora biti precizniji, a u drugom je potpuno netočan. Tako da se slažem sa profesorom.
mozda sam trebao objasniti prvo da je rad ustvari kritika misljenja da je helenska kultura (mozda je ovo najadekvatniji izraz) urheimat zapadne civilizacije, i istovremeno kritika misljenja da je helenska kultura optimisticna (vjerujem da vam je poznata niceova izreka - heleni su narod koji se ne smije).
uzeto u tom kontekstu helenizam, kao termin koji sam upotrijebio istovremeno ispunjava dvije funkcije:
1. odnosi se na helensku civilizaciju
2. odnosi se na helenisticku civilizaciju
sad da pokusam objasniti moje vidjenje jednog i drugog
prvo je izvorna helenska kultura, od pada mikene pa sve do rimskog osvajanja u 1 st. pne
drugi se pak termin odnosi na specificnu kulturnu tradiciju koja se siri u onome sto se u historiji naziva helenizmom
sto se tice nepreciznosti
to je tacno
ali ako cemo vec ici toliko u relativiziranje pojma, mozemo spomenuti da je helenizam i pravac u umjetnosti vezan za neoklasicizam.
svakome ko se imalo bavi filozofijom bit ce jasno o kojem je periodu rijec
no to svakako nije nikakvo opravdanje
jednostavno smatram da je termin ne samo adekvatan za period o kojemu govorim, nego i korisno dvosmislen.

vama mnogo hvala na ekspresnim odgovorima