Differentia diskusije
17.05.2008. 06:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Elektronska verzija trećeg broja časopisa Zapad [download]

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Fridrih Nice (Fridrich Nietzsche)  (Pročitano 2881 puta)
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +51/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #30 poslato: 20.01.2008. 01:48 »

Hvala lepa na odgovorima. Nego hajde malo dalje da zadjemo i pitamo o toj ciklicnoj koncepciji vremena koje dozvoljava tezu o vecitom vracanju istog. Da vidimo kako Nice to uglavljuje u svoj siri koncept i tezama o volji, odnosno volji za moc.
Sačuvana
Bueno
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 21.01.2008. 16:31 »

“Stalno se neki list odvaja iz svitka vremena, ispada, odleće – i iznenada ponovo doleće, čoveku u krilo. Tada čovek kaže ’sećam se’ ''

Vera u život kao neiscrpnu snagu koja neprekidno uništava i obnavlja sebe,  večito vraćanje je kod Ničea i kosmološka hipoteza, egzistencijalno načelo, a i prikriven etički imperativ!
Sačuvana
Random
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +7/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #32 poslato: 22.01.2008. 20:49 »

Ajde da to uradimo. Izvinjavam se na odsunosti, ali ajde ti Bizone zapocni, ja bih mozda mogao i uklopiti to u cjelokupnoj koncepciji njegove filozofije, ali misilm da ne bih mogoa naci kljucne spojeve s njegovim pojmovima volje i ovom drugom sto si spomenuo.
Poz!
Sačuvana

Pridjoste opet lelujna stvorenja,
ko pred mutni davni pogled moj;
da vam sad cvrsta dam uoblicenja,
zar sam jos srca sklon zabludi toj?
Domaci izdajnik
Urednik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +102/-91
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #33 poslato: 05.03.2008. 14:40 »

...dozvoljava tezu o vecitom vracanju istog. Da vidimo kako Nice to uglavljuje u svoj siri koncept i tezama o volji, odnosno volji za moc.

Ne bih ja to vezao tako široko za pojam volje (za moć), već pre za njegov sub-koncept, odnosno nihilizam. I upravo u Volji za moć, u delu kada govori o krizi Evrope, odnosno o krizi evropskih vrednosti, on navodi podnaslov koji glasi tako, o večitom vraćanju istoga. Ono što hoće time da naglasi najbolje opisuju sledeće - izvučene - rečenice koje stoje u pomenutoj knjizi:

... mislimo ovu misao u njenoj najstrašnijoj formi: život ovakav kakav je, bez smera i bez cilja, ali da se neizbežno vraća, bez kraja u ničemu: "večito vraćanje".

Potom:

To je najkrajniji oblik nihilizma: večito ("besmisleno") ništa!

I finiš:

Mi odričemo krajnje ciljeve: kad bi život imao krajnji cilj, on bi ga dostigao.

Stoga mi se čini da je njegov koncept večitog vraćanja istog u službi odbacivanja svih mogućih smislova. Potpuni ekstrem odsustva svakog cilja i mogućeg smisla, budući da čak ni postojanje, ni život, ni ništa što se može zamisliti nema svoj kraj. Čoveku, na ovaj način, kao da se ne dozvoljava čak ni da smrt uzme kao svrhu ili smisao životnog puta.
Sačuvana

"U svakoj zemlji ima korova, ali samo u Srbiji se on zaliva."
Dr Zoran Đinđić
korax
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 15.03.2008. 15:33 »

posto Random navodi: ''Taj apolonizam i dionisizam jesu dva pravca jednog zivota, dvije putanje koji individualac moze da odabere.''

jel mora da se opredjeli samo za jednu ili je moguce da se opredjeli i za jedno i za drugo istovremeno.
Sačuvana
schimo
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 12.04.2008. 23:55 »

Po Nietzscheu je važna harmonija dionizijskog i apsolutnog elementa, jer je to u principu onaj prvotni ključ po kojem je moguć napredak kulture. Inače se događa deladencija, koja je po njegovom mišljenju započela sa Sokratom. (S čim se ne slažem ljut2)
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks | Srpski prevod: Jovan Turanjanin
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!