Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 16.12.2007. 23:05 » |
|
Hvala ti na ovoj pomoći, koristiće mi. Ali ipak ne shvatam kakvu to ulogu imaju dionisko i apolonsko načelo umetnosti kod tragedije? Zašto baš tragedija? A sama tragedija kao sredisnji pojam Niceove knjige o kojoj govoris je u stvari nekakav zivot tragicnog heroja, odnosno coveka. Eto to mi nije jasno. Zašto je to život tragičnog čoveka? I kako to povezuješ sa ovim prethodno rečenim?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 16.12.2007. 23:16 » |
|
Mozda ti ovaj citat iz predgovora bude od koristi na pitanje zasto bas tragedija i kakve veze ima sa dioniskim i apolonskim:
Pise Milos N. Djuric: "Helensku tragediju tako shvatamo kao dioniski hor koji sebi opet uvek iznova nalazi oduske u jednom apolonskom svetu slika."
Tu ti je sve sadrzano. Dakle - slika = apolonski momenat u tragediji, a sa druge strane - hor, odnosno muzika = dioniski momenat. Unutar predstave - covek, a oko njega, u teatru svi gledaju i dozivljavaju kroz coveka i sebe u toj njegovoj situaciji. Cela predstava nema nikakve veze sa katarzom o kojoj prica Aristotel. Sustina naslova knjige "Rodjenje tragedije iz duha muzike" nalazi se u tom momentu sto Nice kaze da citava ta predstava zavisi od hora, a i da je tragedija u stvari pre scene bila samo hor. I posto hor diktira scenu, on ce da kaze da je u tragediji prvenstveni bog Dionis, pa tek onda scena i bog Apolon.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16.12.2007. 23:23 Plodni bizon »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Popper
Narodni mudrac

Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 27.12.2007. 04:29 » |
|
moje pitanje je kako je najbolje da se cita Nietzsche i razumiti sta on misli? Probam da citam na nasem i na Engleskom da bi shvatila...ali toliko pogresnih razumevanja ima o Nietzscheu, da ne znam kako da pocnem...
Da bi čitala Ničea dovoljno je da budeš pismena, a da bi ga razumjela moraš biti genijalna. Pošto nisi ni pismena ni genijalna prihvati se prvo lokalnog pravopisa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
aleks18
Narodni mudrac

Duh bunta: +2/-1
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 04.01.2008. 08:57 » |
|
um go to hell
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Road I walk is paved in gold to glorify my platinum soul I'll buy my way to talk to God.so he can live with what im not selfish blood runs through my veins I gave up everything for fame I am THELIFE that you adore I feed the rich and fuck the poor
|
|
|
Random
Narodni mudrac

Duh bunta: +7/-1
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 12.01.2008. 22:22 » |
|
Ne. Taj apolonizam i dionisizam jesu dva pravca jednog zivota, dvije putanje koji individualac moze da odabere.
Apolonizam predstavlja slicnost sa samim bogom i onom simbolicnoscu koju on predstavlja. To je jedan zivot topline, umjenotnosti i ljepoti. Lagodnosti komformnosti i uzivanja, mekoce i savrsene ljepote. Apolonizam indicira tu umjetnicku kreativnost, osjecaj za estetske emocije i zivot u skladu sa tim - divljenjem. Dionis i dionisizam predstavljaju samog boga, onaj fundament zivota i bica. Razvrat i pjanstvo, ono sto je ISTINSKO i instiktno, onaj stepen zivotinje u covjeku. Ali ne zivotinje u slobodnoj asocijaciji, vec zivotinje vodjene instiktom, vitalizmom i stihijom. Istinskim djelima i cinjenjima koja su motivisana bazicnim instiktima jednog covjeka, nagonima, plahovitim nagonima beskompromisnog Dionisa.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pridjoste opet lelujna stvorenja, ko pred mutni davni pogled moj; da vam sad cvrsta dam uoblicenja, zar sam jos srca sklon zabludi toj?
|
|
|
Popper
Narodni mudrac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 13.01.2008. 01:19 » |
|
um go to hell
Šalim se. Bio sam malo nesmotren. Ničea dobro razumijem. Da bi ga shvatila, moraš biti kongenijalna s njim ili barem u približno istom stanju ili stadiju duha. Tako je najlakše. Za one koji pak lome zube na Ničeu uvek postoji publikacija: Niče za početnike. Kreni s njom. Kada je apsolviraš, nastavi ga dalje studirati. Siguran sam da ćeš barem proniknuti u djelić ničeovog univerzuma. A i to je, vjeruj mi, prekrasno i obogaćujuće iskustvo. Pozdrav 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
aleks18
Narodni mudrac

Duh bunta: +2/-1
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 16.01.2008. 06:36 » |
|
"Pošto nisi ni pismena ni genijalna prihvati se prvo lokalnog pravopisa."
To nije bilo potrebno! Srpski mi nije prvi jezik i mozda nisam 'pismena' ali pokusavam i sigurno razumijes sta sam htela da kazem.ali izgleda nikako nemoze bez tog podjebavanja
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Road I walk is paved in gold to glorify my platinum soul I'll buy my way to talk to God.so he can live with what im not selfish blood runs through my veins I gave up everything for fame I am THELIFE that you adore I feed the rich and fuck the poor
|
|
|
Popper
Narodni mudrac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 17.01.2008. 01:42 » |
|
Drago mi je da si odobrovoljena. Međutim moja reakcija na tvoj post nije bila "podjebavajuća" već kritička, odnosno otrježnjujuća. Nekada sam suviše direktan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 17.01.2008. 03:19 » |
|
Sve ove poruke koje nemaju veze sa temom (Niceom) bice izbrisane kad se stisaju "strasti". Molim vas da se vratimo na temu. Imamo li neko pitanje u vezi sa Niceom?
Ja sam hteo da dodam da je poruka Randoma u redu, da se slazem sa svim sto je rekao, samo mi nije jasno zasto na pocetku njegovog javljanja stoji "Ne", pa onda nastavlja kao da je rekao "Da". Eto, to me najpre zanima. A onda da pitam da li neko od vas zna sta kod Nicea znaci ono "vecito vracanje istoga".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Random
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 19.01.2008. 21:23 » |
|
Znam ja.
p.s. To Ne je opsti stav prema svim postovima summa summarun :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Pridjoste opet lelujna stvorenja, ko pred mutni davni pogled moj; da vam sad cvrsta dam uoblicenja, zar sam jos srca sklon zabludi toj?
|
|
|
|
Domaci izdajnik
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 19.01.2008. 22:18 » |
|
Što se tiče Randomova stava da se ne slaže sa dosadašnjim pisanijama o Ničeu, evo ja bih voleo da vidim u čemu se to ne slaže sa dosadašnjim komentarima (onima koji imaju smisla i tiču se Ničea), budući da je njegova poruka stvarno glasila nadalje kao da ponavlja sve ono što je već rečeno. A onda da pitam da li neko od vas zna sta kod Nicea znaci ono "vecito vracanje istoga". Eto, zna Random, ali ga mrzi da kaže. Znam i ja, pa i mene mrzi, ali ja sam drugo, ja prezirem filozofiju. Međutim, moram da priznam da je u udžbenicima ta sintagma ili krilatica "objašnjena" tako da deca to ne mogu ni primirisati, a kamo li razumeti. Kad budem to pokušavao da im objasnim i ne budem našao drugi način od onoga što stoji u tim udžbenicima, biću pre za to da im pojam uopšte i ne pominjem. Možda kasnije ipak dopunim poruku objašnjenjem onog pojma, ali trenutno mi nije do suvoparne eksplikacije pojma iz istorije filozofije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Random
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 20.01.2008. 00:51 » |
|
Mislio sam prije svega (moram se precizirati posto me ovdje sve vise i vise cerate na to) na odredbe i smjernice kako razumijeti Niceovu filozofiju. Svako je ponesto rekao o tome. Sto mislite da bi Nice rekao? Ja mislim da bi rekao: "Morate je preboljeti u glavi!"
Sto se tice vjecitog vracanja istog...Jel me zezas? Mislim da me ne zezas. Cijeli konglomerat koji se krije iza ove tri rijeci, moze se reci, da je poprilicno banalan i da se odnosi, najprostijim rijecima, bas na sve ono sto se moze vratiti nazad, unazad. Da sve ide do jedne tacke, pa onda kao reset na kompjuteru, Jovo Na Novo. Kazu da je Nice to izvukao iz dvije metafizicke premise: 1.Vrijeme je beskonacno, prostor je beskonacno konacan. 2.Stanje stvari koje sila moze izvesti za beskonacno vrijeme u konacno prostoru je ogranicen.
Shodno s tim sve ide do jedne tacke, a poslije nje se nuzno mora vratiti i poecti ponovo. referenca: Objasnjenje Niceove filozofije u "Historiji Filosofije" za srednjoskolce, zagreb (mislim 74ta) zaboravi autora al cu se sjetit
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 20.01.2008. 01:48 » |
|
Hvala lepa na odgovorima. Nego hajde malo dalje da zadjemo i pitamo o toj ciklicnoj koncepciji vremena koje dozvoljava tezu o vecitom vracanju istog. Da vidimo kako Nice to uglavljuje u svoj siri koncept i tezama o volji, odnosno volji za moc.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bueno
Sumnjiv tip
Van mreže
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 21.01.2008. 16:31 » |
|
“Stalno se neki list odvaja iz svitka vremena, ispada, odleće – i iznenada ponovo doleće, čoveku u krilo. Tada čovek kaže ’sećam se’ ''
Vera u život kao neiscrpnu snagu koja neprekidno uništava i obnavlja sebe, večito vraćanje je kod Ničea i kosmološka hipoteza, egzistencijalno načelo, a i prikriven etički imperativ!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Random
Narodni mudrac

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 22.01.2008. 20:49 » |
|
Ajde da to uradimo. Izvinjavam se na odsunosti, ali ajde ti Bizone zapocni, ja bih mozda mogao i uklopiti to u cjelokupnoj koncepciji njegove filozofije, ali misilm da ne bih mogoa naci kljucne spojeve s njegovim pojmovima volje i ovom drugom sto si spomenuo. Poz!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|