DramatisPersonae
Gradjanin
Duh bunta: +51/-14
Na mreži
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« poslato: 06.07.2008. 02:58 » |
|
Shta je forma? Zbog chega stvari imaju ovakvu formu koju imaju? Shta pravi formu (generalno, svih) stvari? Postoji li neshto shto ne poseduje formu, i ako ne postoji nishta bez forme, odakle prvobitna forma?
(ne mislim ni na koju stvar odredjeno, vishe globalizovano, celokupni poredak postojanja, i prezentacija postojanja kroz formu)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Thank you for giving This bright new morning So steeped seemed the evening In darkness and blood There'll be no sadness There'll be no sorrow There'll be no road too narrow There'll be a new day And it's today For us
|
|
|
maelstrom
Gradjanin
Duh bunta: +27/-4
Van mreže
Pol: 
ocean pospremljen u kutije
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 06.07.2008. 03:26 » |
|
zajebano. još zajebanije i beznadnije od vremena. ali, da nekako počnemo...
forma je susret: ono u stvarima što omogućuje stvari, ono u stvarima što omogućuje viđenje, ono u viđenju što omogućuje stvari i ono u viđenju što omogućuje viđenje. forma kao susret nikada nije to što jest. jer se radi o (za nas) prvom i najčistijem odnosu ona ne može imati formu potrebnu da bude po sebi. ona je stoga najčistija apstrakcija i, kad bismo spekulirali, rekli bismo da je neodvojiva od onoga čega jest forma i kao takva jest ono čega je forma, a na ovom putu može se slijediti trag klasične skolastičke dileme: nominalizam ili realizam. nominalizam tvrdi da forma kao ono čega jest forma nema realno važenje, da je ona samo ime i da je tu zbog lakšeg snalaženje među onim što zaista jest, dok realizam, koji također prihvaća formu kao ono čega jest forma, uzima ono čega jest forma kao formu onoga što jest, odobravajući tako zasebni realitet ideje. u vezi s raspravom na drugoj temi, rekao bih da filozofija nije čisti realizam, već da oscilira između realizma i nominalizma u pokušaju nadilaska.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Lanci na rešetkama, zid te od sveta deli -: spasao si se, samo k o g a si spasao, je li?
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 06.07.2008. 10:16 » |
|
Da, ali da li forma moze da postoji bez odnosa (onog shto forma predstavlja) na ostale forme? Kao recimo jedno telo u beskraju nichega... Da li je forma samoreferentna?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Thank you for giving This bright new morning So steeped seemed the evening In darkness and blood There'll be no sadness There'll be no sorrow There'll be no road too narrow There'll be a new day And it's today For us
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 06.07.2008. 10:47 » |
|
Forma je samo nasa percepcija stvarnosti. Za insekt forma nekog predmeta moze biti drugacija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 06.07.2008. 11:15 » |
|
Forma je samo nasa percepcija stvarnosti.
Da, al' generalno, zashto se stvarnost iskazuje kroz formu? Zashto bilo shta da bi postojalo mora da postoji kroz neku formu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 06.07.2008. 11:17 » |
|
Da li se slazes da je forma fizicka manifestacija necega? Ako smo i mi fizicka bica onda se i to nesto mora manifestovati kroz formu da bismo ga videli ( osetili, omirisali...). Da nismo fizicka bica vec neka bez tela kako recimo opisuje i Kastaneda ne bi bilo potrebe za cvrstim materijalima ( primera radi ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 06.07.2008. 12:00 » |
|
hmmm... da, naravno da je forma fizichka manifestacija nechega. Ali, i ono na shta se mi odnosimo kao neshto shto nema direktnu fizichku manifestaciju, takodje ima formu, proizvedenu kroz okolinu, jer zapravo, ne postoji nishta shto nema formu (na bilo koji nachin), jer kad ne bi imalo formu, ne bi imalo ogranichenja, samim tim bi bilo beskonachno, shto je onda osnova da postane ravan, tj. ono u chemu se pronalazi forma. U stvari mene muchi pitanje, da li moze forma da postoji u ne-formi?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Duh bunta: +90/-13
Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 06.07.2008. 12:16 » |
|
Cak sam ovde nesto poslala i nije izaslo  ...bilo je otprilike ovako - stvarnost se oblikuje kroz formu iz razloga sto je mi osecamo culima i reagujemo emocijama. Vidljiva forma je materijalizovana, nevidljiva je misaona ali pojedinac je " opredmecuje" u sebi svojstvenom obliku, onakvom kakva njega prozima. Sta je po temi ne-forma? Ono neopipljivo, nevidljivo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 06.07.2008. 12:27 » |
|
ne-forma (kako sam ja to tako shuntavo srochio) se ne odnosi na emocije i u biti nishta chovekovom. Ne-forma je neshto slichno beskonachnosti, bezoblichnosti, bezvremenosti, bezsvegaisvachega-osti.  Teshko je o tom prichati, jer chovek ne ume da pojmi, pa ni da zamisli neshto shto ne postoji, ili shto nema formu, jer ako je forma preduslov postojanja, tj. Chovek ume da se odnosi ka nepostojanju, samo kao nedostatku, kao nechega chega nema u odredjenom sistemu. Odatle i proizilazi da se mi svemu odnosimo kroz formu, tj. kao da i onom shto nema formu, mi dajemo formu kroz ono u chemu ono postoji, egzistira.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 06.07.2008. 12:37 » |
|
Ne-forma bi onda mogla da se poistoveti sa smrcu, ustvari bolje je obrnuto receno ...Beskonacnost, bezoblicnost, bezvremenost, bez-ost...moze da bude i bilo sta drugo sto nam je daleko i nedokucivo, sto ne umemo da objasnimo i shvatimo...nevidljivost, neopipljivost nije dokaz o nepostojanju te ne-forme, samo je u biti coveka da veruje u ono sto mu je culima dostupno. Forma, oblikovana makar misaono (opet vezujem za coveka) daje mogucnost objasnjenja, dok sve ono izvan toga sto ni mislju ne moze da se dodirne a jos manje moguce objasni deluje kao nepostojece.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje. Sartr
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 06.07.2008. 12:42 » |
|
uf, malko sam alergichan na to poimanje smrti. Evo pitanja: da li ti mozesh da zamislish: nishta?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 06.07.2008. 12:57 » |
|
Mislim da mogu ali to ne mogu u svakom momentu, na svakom mestu...Zasto te to pitanje smrti alergira?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 06.07.2008. 13:04 » |
|
zato shto ne smatram da su ljudi u mogucnosti da zamisle da ne postoje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 06.07.2008. 13:14 » |
|
Tako verovatno misle jer se boje tog "nishtavila" zvanog smrt a samo poistovecivanje sa nishtavilom znacilo bi da je smisao svega (zivot i postojanje) unapred osudjeno na smrt (opet).
Zivot-konkretnost...smrt-apstrakcija.
Tako verovatno misle oni koji veruju da je smrt beskonacnost, bezoblicnost, bezvremenost...ali sta cemo sa onima koji bas ne-formu stavljaju iznad forme, odnosno smatraju da ja materijalizacija najnizi oblik egzistencije?
Da li ces uvek postojati?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Na mreži
Pol: 
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 06.07.2008. 13:21 » |
|
Naravno da cu uvek postojati. Postojanje ne zna za ne postojanje. Niti neshto shto postoji moze da nepostoji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|