Jako slatko poredjenje sa Budistima. Mada razocaracu te, smatram da su sve organizovane religije glupe a ni budizam nije nista drugaciji usprkos prihvacenosti Sopenhauerove teze o budizmu kao ateistickoj religiji .
They would rather hum it out and meditate rather than discuss any of the issues.Simply because words don't mean much.
Dakle, da istina, rechima se izrazavamo. Rechi su simboli koje je covek smislio radi lakseg prepoznavanja I sporazumevanja. Reci ne predstavljaju sustinu pojma vec ono opazajno, metaforu necega sto opazamo culima ( a ono sto ja opazam ne mora biti ni blizu tvojih opazanja). Rechi su uopstene metafore prilagodjene proseku kako bi svi pojedinci, bez obzira na svoju ogranicenost imali kakvu takvu sansu da komuniciraju .
Ali kao sto rekoh rech – simbol necega ne opisuje sustinu istog.
Samim tim mi se mozemo nabacivati rechima do sutra u svrhu da jedna drugu pobedimo u verbalnom ratu ali ne mozes doci do “dubokih istina” necim sto je I samo neistinito. Ne mozes doci do sustine nepoznatog pomocu nepoznatog. Iz tog razloga reci ne vrednujem mnogo. Daleko od toga da su beskorisne ali isto tako im ne treba pridavati veci znacaj no sto ga zasluzuju.
Your reply was..everything is contextual and depends on the individual. Yes, I completely agree with this..you cannot judge a single person that you meet and conclude that nation is a certain way or etc.... But there needs to be a line distinguished between an individual and society altogether.Because nationalities do exist..there is a Greek, Italian...they have certain characteristics that are similar. I never used the words ONLY, OR ALL! So no, not identical. That's a whole other problem.
Usprkos neslaganju, za mene ce pojedinac uvek imati prednost u odnosu na drustvo I ne sme biti zrtvovan za dobrobit zajednice. Nijedan kolektiv nije toga vredan.
Slazem se da postoje karakteristike ili bolje reci mentalitet jednog naroda, no postavlja se pitanje, koliko je taj mentalitet zaista primenljiv na sve u odnosu na to koliko mi sami zelimo da zaista budemo takvi.
Naprimer : Srbi su ponosan narod.
Ok, ponosan u kom smislu? 80% ljudi koje znam zaista jesu vrlo ponosni ali to ne zavisi od nacije vec od vaspitanja. Ne radjamo se sa mentalitetom, radjamo se u okruzenju koje ima tendenciju da nas vaspitava u tom maniru.Ne radjas se sa ljubavlju prema naciji, toleranciji prema odredjenim stvarima vec ih usvajas tokom zivota I postajes savrsena kopija tipicnog Srbina/Engleza/ Nemca or whatever.
Sledeci problem se javlja kod definisanja nacije kao “dosadne”, “lepe”... Vise puta si spomenula “cela nacija” da bi u sledecoj recenici demantovala sebe sto je bilo konfuzno ali pustimo to. Ocigledno je doslo do trenutne zabune tj tvog losijeg izrazavanja na srpskom I moje netrpeljivosti prema generalizacijama :)
Recimo da pokusam ovako “ Italijani su lepi ljudi”. Mislim da je ovo jedna cesta generalizacija medju ljudima.
Zasto su Italijani lepi ljudi? Ne zato sto ima najveci broj lepih pojedinaca vec zato sto se najveci deo nacije stereotipno, opstim fizickim karakteristikama uklapa u neciju sliku lepog. Recimo ovako : ja volim tamnokose ,tamnoputije tipove, moderno obucene , volim da su navalentni . Tako ,znaci odredili smo moju ciljnu grupu. E sad, potrazimo na karti naciju koja je na glasu kao takva. Evo Italija. Vecina muskaraca u Italiji je takva dakle Italijani su najlepsa nacija?
E trt.
1. Ne mora da znaci da Italija ima najveci postotak lepih ljudi samo zbog toga sto su neke njihove osnovne crtve ocenjene kao olicenje lepog
2. Moj shablon lepote se mozda ne poklapa sa tvojim sto dovodi do toga da komotno za svaku naciju mozemo reci da je najlepsa ( koliko ljudi toliko cudi)
Isto to mozes primeniti I za problem dosadnosti, glupoce, osecajnosti itd…….
Also what is your argument against the Asian cultures concerning individuality?
Sto se tice Azije I individualnosti, nisam preterano upucena u tematiku Istocne kulture I individualnosti, slobodno me uputi ako mislis da je vazno.
Smatram da ne mozemo svi biti jednaki ili da svi treba I mozemo da budemo takvi. Covek je bice od krvi I mesa I sam po sebi, po svojoj prirodi predstavlja individuu ne nesto serijske prozivodnje. Isti mogu biti jastuci ili masine za pranje vesha ali ne I samostalna misaona bica sa svojim potencijalima I sklonostima. Ne zelim da kazem da treba da budemo podeljeni na siromasne I bogate ili potlacene I aristokrate vec da kao licnosti nismo jednaki cak ni kad to bas zelimo…samim tim I ne mozemo svi raditi iste uloge..
Buda negira sopstvo samim tim I individualnost ali ostavlja otvoreno pitanje “Sta je zaista sopstvo” lagano nas navodeci na to da se sopstvo nalazi u nirvani.. Ja necu ulaziti u to sta je sopstvo, sta je Ja jer ne umem da ti definisem te pojmove a samim tim necu poricati njegove rechi. Pojedinac ne mora imati pojam o svom sopstvu da bi smo uvideli da prakticke razlike postoje.
O budizmu kazem ne znam previse I samim tim mi je glupo da sad argumentujem protiv. Ne volim da se petljam u stvari o kojima nisam dovoljno promislila.
I ovaj sledeci deo me malo zbunio
.At school it has been known that a whole class will turn in a single same copy of a paper...and there is no problem with that. (Again..trying to prove a point..sorry if it seems off topic)
Nisam razumela( nije mi engleski izgleda toliko dobar :wink:. Kakve papire su predali I ako su ih I predali sta to dokazuje? Nema frke za offtopik nego sta pokusavas da mi dokazes?
I think in general, 'humankind' would rather die than think..and in many cases they do.
Naravno, lakse je umreti nego ziveti I preuzeti odgovornost. Ne cudi …
Lastly, I don't understand how this discussion leads off topic when individuals make up society.You have more rights and a better life within a society.
I don't seem to understand the problems that are based in a society that constantly try to impair your natural abilities and lead you into everything but your full potential as a human being.
Naravno da covek ne moze odvojen od drustva jer je drustveno bice I cak I da se izoluje od drustva on ne moze pobeci od njega jer ne moze pobeci od samog sebe.
Gde sam ja to navela kao offtopik?
(or maybe we can just hum it out..everything will be ok)
Usprkos ironiji u tvom postu mozda bismo I mogle. Stavise ja bih volela da vecina to radi, bilo bi manje gluposti na ovom svetu.( nista na licno tvoj racun)
I would love to hear what you have to say about everything that I raised (including the 'off-topic' since there is no replying to the topic)
Ne znam na ciji je racun ovo islo I treba li da se osecam prozvano, u krajnjem slucaju nije ni vazno. Postavila si jako mnogo pitanja, previse razlicitih pitanja . Ja nemam nista protiv offtopika ako je u svrhu objasnjenja glavne teme. Ali ti postavis pitanje pa kad ti se odgovori ti ne odgovoris vec se prebacis na nova pitanja I cudis se kad te neko zamoli da ne offtopikujes vec da svojim odgovorom shiris temu.Tj postavljas pitanja I ne pokusavas da odgovoris. Da bi se problem resio ( uslovno receno) treba naravno sagledati sve mogucnosti ali isto tako ne sme se udaljavati od problema previse I treba biti organizovan I sistematican pri svakom koraku.
Izvini sto je text na srpskom ( mislim da razumljivije pisem na njemu) a nemam ni vremena zbog ispitnog roka da prevodim. Ako sam nesto krivo shvatila slobodno mi ukazi na to jer ja imam tu ruznu naviku da citam brzo a odgovaram jos brze pa nekad promasim poentu. Ako sam uradila to sada ukazi pa cu da se ispravim : )