nisam mislila "dar od boga" ali jednostavno neki ljudi mnogo brze i bolje mogu da razmisljaju "filozovski"..neznam da li moze da se misli "brze" ali neko vise razumevanje...
Pa ne znam, to smatram zavisi od necije inteligencije ali i "vrste" intelekta da tako kazem. Recimo imas ljude koji su izuzetno brzi na misli i jeziku i imas one koji mnogo sporije misle ( bolje reci vole da misle duze i da sve izanaliziraju tri puta)ali ono sto osmisle nije ni malo gluplje od onoga sto je smislila prva grupa. Ja sam smatrala da postoje dve vrste pametnih ljudi
1. Oni koji brzo misle, odlicno se snalaze , tip koji bi iz nicega napravio nesto. To su prakticni ljudi koji svojim mislima i delima menjaju svakodnevnicu, okolinu ali ne na duge staze. Tj njihove odluke nemaju toliki uticaj
2. Oni koji misle sporije, sa vise "logike" ali cije misli i odluke menjaju tradicije i norme i za buduce generacije...
imam osecaj da bas apsolutno sve ideje koje imam su postale od neke druge ideje..i nisu bas orginalne..naravno da treba dugo vremena da radis na tome da bi bio u stanju da stvoris nesto.........
Naravno, pa to je i normalno : )
Danas je i tesko biti originalan ako cemo iskreno...ali mnogo takvih ideja upravo je poteklo iz pera drugih velikana, zavisi sve samo kako iskoristis to..
ali nemozes da biras gde se rodis?
Tako je. Nazalost ne mozes. I bas zato, recimo uzmi nekog siromashka rodjenog negde na brdovitom balkanu koji je zbog nemanja para, preuzimanja odgovornosti , teskog rada zauvek vezan za to svoje parce zemlje. Ja sam uvek tvrdila da dokolica radja intelektualca. Ne u losem smislu ali dokon covek moze se posvetiti sebi, analizi drustva i samoanalizi i samim tim njegova misao imace vise prostora za razvoj.
Tesko ce neki seljo koji ustaju u 4 ujutro i radi ko konj da prehrani sebe i porodicu do ponoci imati vremena ( cak i da ima zelju i intelektualni potencijal) i volje da na kraju dana razmislja o Nicheu, Platonu ili da misli o smislu zivota.
I dzaba potencijal kad okolina ne dozvoljava .....
koja je najveca razlika izmedju filozofa i nekog drugog coveka?mislim dobrog filozofa..kao nietzsche...
E vidis ,ovo si jako lepo postavila. To je i mene uvek zanimalo.
Mnogo je inteligentnih ljudi na ovom svetu, mnogo je potencijala, sta je to sto pojedinca izbacuje u prvi plan.
Ja bih rekla
1. Sama harizma pojedinca, nacin na koji reprezentuje sebe
2. Vremenski period i mesto u kom je rodjen
3. Starosna skupina na koju cilja
4. Stil zivota
Realno, u odredjenim periodima i zemljama tj stanju u kom se nalaze lakse je ili teze probiti se. To ti je ona famozna " Svet jos nije bio spreman na njegove ideje" ili " njegova misao je stigla prekasno". Naprimer u vreme diktatorstva uvek ce veci odziv imati bundzije, revolucionari, ljudi koji rushe ljudi koji drmaju temelje...takve ce narod voleti, takve ce narod dizati u nebesa. Bolece ih bas za nekog tamo ucitelja u lokalnoj skoli sto mozda i duplo pametnije govori ali ostaje u senci dogadjaja.
O harizmi ne moram mnogo govoriti, to je ocigledno : )
Stil zivota pojedinca utice takodje na sliku koju o njemu stvaraju - u ljudskom drustvu uglavnom vazi ona - Sto kontraverznije to bolje. Psihicki slucaj, samoubica, ozenio sestru..divno divno...slika genijalca uglavnom se povezuje sa slikom chudaka.
Naravno ovo nije uvek obavezno tako...pogledajmo jednog Nikolu Teslu..al Tesla sad nema veze sa filozofima..
Ajd da stanem ovde iako bih mogla jos..sta ti mislis ? Pa da razmenimo misljenja;D