Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Filozofemi i dela koja koriste uvodu u filozofsko mišljenje  (Pročitano 1377 puta)
Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« poslato: 21.12.2006. 08:58 »

Ovde će biti pisani filozofemi za koje mislimo da mogu koristiti polaznicima u iskustvu filozofskog mišljenja.

- Svaki navod može i ne mora da ima objašnjenje, u zavisnosti od volje postavljača.
- Svaki navod može biti obima do nekoliko rečenica (ne navoditi čitave odeljke knjiga).
- Navod mora biti boldovan.
- Navesti kratak naslov ili oblast navoda (ne mora bit naročito eksplikativan).

Sledi jedan takav primer.

Oblast: Metodika nastave filozofije
Delo: Jaspers, Uvod u filozofiju

- Jedno je ustvrditi i opisati mišljenje filozofa, a sasvim je drugo pretresati s njima ono što oni govore, a to znači ono o čem govore.

Isto tako možemo navoditi i primere dela koja su pogodna za uvod u filozofsko mišljenje, uz neki komentar.
« Poslednja izmena: 22.04.2007. 15:13 Domaći izdajnik » Sačuvana
VladimirGero-Nikovski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 22.01.2007. 05:11 »

Svako ko zeli da se na ispravan nachin uhvati u koshtac sa filozofskim problemima za pochetak preporuchujem chika Shluka: Uvod u filozofsko mishljenje, korisno shtivo koje objashnjava sam tok razvitka filozofske misli od starih helena do savremenog choveka.
Jedna korisna knjizica koja u sebi krije povesno-spoznajni tok same filozofske misli...
> napomena ( malo mrsi ko Hegel ali je u sushtini chitljiv )
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 22.01.2007. 17:51 »

Ali nijedno objašnjenje ne može da se zadovolji time što će suštinu stvari izvući iz teksta – ono, nimalo se time ne hvaleći, mora tu da priloži i nešto svoje. Taj dodatak neupućeni čovek, smatrajući sadržajem teksta to i to, uvek oseća kao nešto učitano u tekst od strane tumača, i – pritežavajući pravo da sudi – podvrgava ga kritici. Ipak, pravo objašnjenje nikad ne razume tekst bolje nego autor – ali ga razume drugačije. Međutim, to-drugo mora da bude takvo da pogađa ono-isto o čemu razmišlja tumačeni tekst.

[M. Hajdeger Šumski putevi ( str. 166 )]
Sačuvana
VladimirGero-Nikovski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +4/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 25.01.2007. 00:37 »

hahahahahahaha
mogao sam i da predpostavim......
HAJDEGER..........
znachi tako  Davore hahahahahahahahahahahaha
Sačuvana
drug_komesar
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά.

« Odgovor #4 poslato: 17.04.2007. 20:12 »

hmmm
studiram na fakultetu u sarajevu i izbor udbenika iz ovog predmeta je ostavljen na ucenicima
ja koristim
william james earle - uvod u filozofiju; dereta, beograd, 2005 - ubjedljivo najbolje stivo - topla preporuka
ernest bloch - tubingenski uvod u filozofiju, nolit, beograd, 1966 - ubjedljivo najteze, ko voli komunjare...  osmeh
vladimir filipovic - novija filozofija zapada, nakladni zavod matice hrvatske, zagreb, 1983 - dio cuvene hrestomatije, 8 knjiga
hilmo neimarlija - uvod u filozofiju, fakultet islamskih nauka, sarajevo, 2005 - jedna jako interesantna hrestomatija, 11 knjiga
voltare - filozofski recnik, matica srpska, beograd, 1973 - vise uvod ili hrestomatija nego rjecnik
Sačuvana

Odijelo cini covjeka - goli ljudi imaju malo ili nimalo utjecaja u drustvu.
asophos
Slobodni mislilac

Duh bunta: +14/-1
Van mreže Van mreže

Antropomorfni Zombi!!!

« Odgovor #5 poslato: 18.04.2007. 18:49 »

osim klasičnih pristupa filozofiji, koje ste baš lepo naveli, preporučujem vam knjigu Simona Blackburna - Poziv na misao (hrv. izdanje AGM-a); naime, ovo je uvod u filozofiju prikazan s gledišta jednog pripadnika analitičke struje filozofije...
iako lično nisam baš ljubitelj iste, ako nekoga zanima, knjiga je odlična za to polje filozofije
Sačuvana

Erarre malo cum Platone quam istis vera sentire!
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 22.04.2007. 15:21 »

Ne pominje niko, pa da pitam... Šta je sa delom Teodora Adorna, Filozofska terminologija? Možda se ovo podrazumeva pa se zato ne navodi. Zatim: Mihajlo Đurić, O potrebi filozofije danas. Ne mogu da ne pomenem ono iz uvodnog teksta: Josip Marinković, Metodika nastave filozofije (filozofija kao nastava je filozofija kao mišljenje, nema tu nikakve razlike, tj. ne bi je trebalo praviti).

Planiram ovih dana, kad uhvatim malo vremena i oslobodim se kandži depresije, da pročitam ne tako obimnu zbirku tekstova Vilhelma Vindelbanda pod naslovom Šta je filozofija i drugi spisi. Započeo sam i mogu reći da je pisano neverovatno jednostavnim (jasnim) jezikom. No, više reči o tome nekom drugom prilikom.
Sačuvana

drug_komesar
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 22.04.2007. 21:02 »

ima li neki uvod da je kljuc na estetici?
 cudjenje
Sačuvana

Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 22.04.2007. 21:13 »

Uh... ne znam šta ti je konkretno potrebno... Postoji filozofija fundirana iz estetike kod Alexandra Baumgartena... ali nisam još sretao ovo što ti tražiš. Možda početak knjige vašeg profesora Ivana Fochta, Uvod u estetiku - sadrži neke delove koji mogu da koriste i uopšte uvodu u filozofiju.

Takođe, jedan sarajevski filozof, a danas valjda u Americi, Predrag Finci, napisao je sjajno delo koje može da uvede u filozofsko mišljenje čak i totalnog laika (ali izuzetno korisno). Delo se zove Ishodište pitanja.
Sačuvana

drug_komesar
Narodni mudrac
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 22.04.2007. 21:20 »

Uh... ne znam šta ti je konkretno potrebno...

neki uvod u kojem se pravi usporedba ostalih disciplina sa estetikom, i uopste tumacenje filozofije sa estetskog aspekta
ne znam da li takvo nesto uopste postoji ali bi mi mnogo znacilo
hvala
 osmeh

meni najblize tomu dodje rodjenje tragedije...
princip apolonskog i dionizijskog mozes prenijeti na bukvalno sve
Sačuvana

Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 28.04.2007. 20:49 »

neki uvod u kojem se pravi usporedba ostalih disciplina sa estetikom, i uopste tumacenje filozofije sa estetskog aspekta
M. Hajdeger - Izvor umetničkog dela
Ne znam da li je ovo ono što želiš, ali tekts je izuzetan, mada je ovo filozofija umetnosti.
Ne bih ga preporučio za uvod i uvođenje u filozofiju, jer je tekst prilično zahtevan, barem u mom slučaju, ali kada je glede ovog odnosa koji si naveo, toplo preporučujem isti tekst. Može se naći separatno, starije izdanje, a nalazi se i u "Šumskim putevima", izdanje Plato.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: