Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Zdravko Sotra: Ivkova slava  (Pročitano 837 puta)
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 31.08.2007. 01:08 »

na jednom blogu sam sreo gotovo milion komentara i analiza filmova, sto domacih sto stranih, pa cu ovde preneti jednu od tih analiza

Ivkova slava (2005)

Poslije silnih bombardovanja sa svih mogucih kanala, razmisljao sam da uopste ne pogledam ovaj film. Ipak, veceras sam imao priliku i moram reci da mi se film svidio. Po mom misljenju, bolji je od Zone Zamfirove jer je dosta razumljiviji (za Zonu nam je trebao prevodilac), a i prica je jednostavnija i zabavnija. Film je radjen po djelu Stevana Sremca (autor Zone Zamfirove i "Pop Cira i pop Spira"), i Branimir Brstina u ovom filmu glumi upravo njega, te nas kao narator vodi kroz film. Uglavnom, gazda Ivko (Zoran Cvijanovic) je pravi domacin i slavi slavu tri dana i noci, kako obicaji nalazu, a jos jedan obicaj je da se na slavu ne zove, i da se sa slave niko ne tjera. Problemi nastaju kada njegovi pobratimi (Dragan Bjelogrlic, Milorad Mandic i Srdjan Todorovic) odluce da ostanu kod njega citavu noc, a sutradan se sele u njegovu bastu da tamo slave. Sa njima je i nepoznati lik (Nikola Djuricko), koji je slucajno upao na slavu i nisu ga htjeli otjerati, te su ga ova trojica uzeli za pobratima. Elem, oni slave tri dana i tri noci, Ivko je otjerao zenu kod roditelja zbog njih, muzika stalno svira, ima tu i djevojaka... Ako zelite znati kako ce se sve zavrsiti, preporucujem vam da pogledate film, sigurno se necete pokajati. Reziser filma je Zdravko Sotra (inace rodjen u BiH), koji se rekao bih specijalizirao za ove "kostimirane" filmove (od posljednjih pet, tri su u tom fazonu: Zona Zamfirova, Pljacka Treceg rajha te Ivkova slava). U filmu se pojavljuje i nas Enis Beslagic. (Jux)

sta mislite o ovom filmu? jeste gledali?
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #1 poslato: 31.08.2007. 14:01 »

Mora da se salis. Jedan od najdebilnijih srpskih filmova, film bez radnje, bez bilo cega vrednog, duhovitog i/ili inteligentnog. Cak je i Zona Zamfirova dobra za ovaj film. Naravno, mozete da se ne slozite. Ma, ko da ga je Sotra pravio  osmeh
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 31.08.2007. 16:15 »

pa upravo 'kao da ga je sotra pravio' sam i ja hteo da izjavim, nego sam mislio da ljudi prokomentarisu ovaj tip filma, posto se publika itekako lozi na takve stvari. ako je zona zamfirova oborila neke rekorde gledanosti, i od ovoga se nesto slicno ocekivalo. ne znam, voleo bih da vidim komentar ljudi koji vole takve filmove.
Sačuvana
GagaMil
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:D

« Odgovor #3 poslato: 31.08.2007. 19:45 »

"Zona Zamfirova" mi se bas svidela... "Ivkova slava" mi je beskrajno dosadna i bez poente... Zona je bar zabavna... i muzika je dobra  osmeh
Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #4 poslato: 01.09.2007. 02:32 »

Da, to su definitivno najdebilastiji filmovi nashe kineematografije posle onih partizanskih. Moram priznati da mi se neki deo nashe filmske scene i dopada, stavishe smatram ga kvalitetnijim od onog Holivudskog. Izdojio bih film Klopka. Odlichan sklop drame sa primesom akcije, psihologije.Film me odushevio jel ima nekog ko je gledao?
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 01.09.2007. 04:06 »

Uglavnom, gazda Ivko (Zoran Cvijanovic) je pravi domacin i slavi slavu tri dana i noci, kako obicaji nalazu, a jos jedan obicaj je da se na slavu ne zove, i da se sa slave niko ne tjera. Problemi nastaju kada njegovi pobratimi (Dragan Bjelogrlic, Milorad Mandic i Srdjan Todorovic) odluce da ostanu kod njega citavu noc, a sutradan se sele u njegovu bastu da tamo slave. Sa njima je i nepoznati lik (Nikola Djuricko), koji je slucajno upao na slavu i nisu ga htjeli otjerati, te su ga ova trojica uzeli za pobratima.

Sremac je imao nameru da time ismeje neke srpske obicaje, pogotovo ove sa juga medju primitivnim i divljackim stanovnistvom niskog kraja. Zato je i radnja takva. Ali se u filmu ne naglasava ta situacija potpunog nazadnjastva i primitivizma, nego se vecini gledalaca scene cine kao sasvim prirodne, kao da gledaju kasetu sa sopstvene svadbe ili neke priredbe svoga komsije. Simptomaticno je za vecinu srpskih reditelja da se sluze takvim temama u kojima se ljudi svode na taj divljacki nivo i prikazuje primitivizam do izbezumljujucih razmera. U tom domenu Emir Nemanja Kusturica je neprevazidjeni genije. Sotra ga bledo imitira, ali ne uspeva da dosegne onaj nivo da bi se njegovom gledaocu smucilo dok gleda neku scenu iz filma.
Sačuvana
Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 01.09.2007. 20:06 »

Dragi PB,

Evo još jednom tog dirljivog, a za tebe tako tipičnog rasističkog momenta. Većina Kusturičinih filmova koje ti nazivaš "primitivizmom do izbezumljujućih razmera" prikazuju život Roma, a ne Srba. Srpski nacionalisti (Pajkić-Bjelica) se inače često obrušavaju na Kusturičine "primitivne" filmove zbog kojih nas ceo svet smatra "Ciganima". Dakle, u dobrom si društvu.

Po pitanju Sremčevog odnosa prema sprskim običajima - u potpunosti promašuješ. Sremac ne samo da nije hteo da, kako ti to tvrdiš: "ismeje neke srpske običaje, pogotovo ove sa juga medju primitivnim i divljačkim stanovničtvom niškog kraja", nego je, upravo suprotno, bio trajno oduševljen patrijarhalnim svetom srpske palanke koji je u to vreme već bio u procesu izumiranja (na Sremčevu neizmernu žalost). Jug ga je u tom smislu posebno impresionirao kao poslednje utočište tradicionalnog načina života. Ne moraš se ti sa Sremcem u ovome složiti, ali nemoj falsifikovati njegove stavove.

Pozdrav,
DD

Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 01.09.2007. 21:41 »

Evo još jednom tog dirljivog, a za tebe tako tipičnog rasističkog momenta. Većina Kusturičinih filmova koje ti nazivaš "primitivizmom do izbezumljujućih razmera" prikazuju život Roma, a ne Srba. Srpski nacionalisti (Pajkić-Bjelica) se inače često obrušavaju na Kusturičine "primitivne" filmove zbog kojih nas ceo svet smatra "Ciganima". Dakle, u dobrom si društvu.

A zasto ti imas manicnu potrebu da izvrces znacenje necijeg stava? To sto ti zoves primitivizmom i ne vidis dalje od toga sto je covek (nije) hteo bukvalistima da predstavi, ima metaznacenje o kojem moj tekst govori. Bukvalisto i povrsnjaku.

Sremac ne samo da nije hteo da, kako ti to tvrdiš: "ismeje neke srpske običaje, pogotovo ove sa juga medju primitivnim i divljačkim stanovničtvom niškog kraja", nego je, upravo suprotno, bio trajno oduševljen patrijarhalnim svetom srpske palanke koji je u to vreme već bio u procesu izumiranja (na Sremčevu neizmernu žalost). Jug ga je u tom smislu posebno impresionirao kao poslednje utočište tradicionalnog načina života. Ne moraš se ti sa Sremcem u ovome složiti, ali nemoj falsifikovati njegove stavove.

Kako ti se svidja burek, Dilane? Jel ti se svidja atmosfera buregdzijade?

Postoji jedan komsija koji je blago retardiran i koji se divi onoj srpskoj nosnji. Kontam da bi bilo jako interesantno kad bi on na pisao knjigu, a Sotra napravio film po tome kako ljudi negde u nekom zatucanom kraju Srbije jos uvek to ponosno nose. I mimo rasprave, reci mi kako tebi opanci stoje?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 01.09.2007. 23:50 »

Dilan je rasista. Mrzi Crnogorce i Mađare. Htedoh još nešto da kažem, nešto povodom Sremca, pošto sam pre PB-a ja zastupao onu tezu da je u stvari Sremac avangardan, inteligentan pisac, i možda samo lukaviji od Nišlija. Naime, taman pošto sam odslušao priču nekog profesora književnosti vezanu za Sremca i njegov opus, napisao sam baš kontraran tekst vezan za to kako bi moglo da bude da je Sremac video Niš i Nišlije, i taj stav se slaže sa ovde opisanim stavom PB-a. Implikacije su još interesantnije, pogotovo kad se baci pogled na Nišlije, ondašnje, ali i sadašnje, u reprizi zvanoj "Slučaj Zdravko Šotra".
« Poslednja izmena: 01.09.2007. 23:55 Domaći izdajnik » Sačuvana

GagaMil
Teatralni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

:D

« Odgovor #9 poslato: 01.09.2007. 23:57 »

Po pitanju Sremčevog odnosa prema sprskim običajima - u potpunosti promašuješ. Sremac ne samo da nije hteo da, kako ti to tvrdiš: "ismeje neke srpske običaje, pogotovo ove sa juga medju primitivnim i divljačkim stanovničtvom niškog kraja", nego je, upravo suprotno, bio trajno oduševljen patrijarhalnim svetom srpske palanke koji je u to vreme već bio u procesu izumiranja (na Sremčevu neizmernu žalost). Jug ga je u tom smislu posebno impresionirao kao poslednje utočište tradicionalnog načina života. Ne moraš se ti sa Sremcem u ovome složiti, ali nemoj falsifikovati njegove stavove.

potpuno se slazem. Posebno u poslednjoj recenici iz krajnje logicnog razloga - niko sem Sotre ne moze 100% da zna zasto mu je tematika takva i da li je on odusevljen srpskim obicajima ili nije. Isto vazi za sve druge ljude, posebno umetnike koji svojim delom zele da prenesu poruku - niko ne moze da zna zasigurno sta su hteli da kazu.
« Poslednja izmena: 06.02.2008. 03:41 Domaci izdajnik » Sačuvana

What's amazing is when you can feel your life going somewhere. Like, your life just figured out how to get good. Like, that second.
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 02.09.2007. 00:12 »

Šotra je film pokazao upravo ovako kako bismo alternativno mogli da protumačimo Sremca. A ono što sam ja rekao značilo je da Sremac i kad bi hteo da kritički opisuje zaostalu, zatucanu srpsku sredinu tek oslobođenu od Turaka ne bi valjda to smeo otvoreno da govori, nego bi to lepo zavio onako dobro kako čak ni današnji stanovnici Niša, pa i akademski građani, ne bi ništa loše u tom ponašanju mogli da pronađu. Čak i gledajući Šotrine filmove (ova dva pomenuta) ne vide ništa neobično, kao da jednostavno i neposredno posmatraju neke običaje iz prošlosti, kao da Sremac nije bio književnik nego istoričar u Nišu.

Uzgred, ne znam kako to misliš da niko sem Šotre ne može da zna šta je Sremac mislio. Ostaje nam da nagađamo kako je to Sremac posmatrao, a pošto je književna atmosfera tog doba bila takva da se uglavnom opisivalo ono što je, dakle, bez ikakvog posredovanja, onda se obično smatra da je Sremac mislio da sačuva od zaborava ono što bi Nišava mogla da odnese... kako se to i kaže u Zoni Zamfirovoj. No, opet kažem, ne verujem da bi Sremac u tom slučaju bio nešto više od prosečnog istoričara.
Sačuvana

Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 02.09.2007. 02:49 »

A zasto ti imas manicnu potrebu da izvrces znacenje necijeg stava? To sto ti zoves primitivizmom i ne vidis dalje od toga sto je covek (nije) hteo bukvalistima da predstavi, ima metaznacenje o kojem moj tekst govori. Bukvalisto i povrsnjaku.

Kako ti se svidja burek, Dilane? Jel ti se svidja atmosfera buregdzijade?

Postoji jedan komsija koji je blago retardiran i koji se divi onoj srpskoj nosnji. Kontam da bi bilo jako interesantno kad bi on na pisao knjigu, a Sotra napravio film po tome kako ljudi negde u nekom zatucanom kraju Srbije jos uvek to ponosno nose. I mimo rasprave, reci mi kako tebi opanci stoje?

Čijeg stava i kako ga izvrćem? Koje je metaznačenje o kome tekst govori i na osnovu čega tvrdiš da ga tekst poseduje (koji tekst?). Ako je ukazivati na rasističke ispade - bukvalizam, onda rado prihvatam da budem bukvalista.

Burek mi se svidja lepo, pogotovu onaj sa sirom, u buregdžinici kod Antona, preko puta niške televizije. Serviraju ga sa osmehom i komšijskom ljubaznošću koja mi uvek ulepša dan. Na buregdžijadu, avaj, nisam stig'o da odem.

Opanke, nažalost, nikada nisam imao prilike da nosim, ali cenim ga da bi mi stajali baš lepo. Ki upisani. Što reko jedan moj drugar iz srednje: na lepo meso, sve lepo stoji. A to što ti pojedine krajeve Srbije smatraš "zatucanim", kao i to što prozivaš mentalno zaostale ljude u negativnom kontekstu, to ću ti opet otpisati na, sada već sasvim očigledno hronični, rasizam. Svako ima prava da nosi svoju narodnu nošnju i da se njome ponosi. A to što ljude procenjuješ po odeći koju nose, samo pokazuje koliko si ti dubok, nasuprot meni površnjaku.

@Domaći Izdajnik

Dilan je rasista. Mrzi Crnogorce i Mađare. Htedoh još nešto da kažem, nešto povodom Sremca, pošto sam pre PB-a ja zastupao onu tezu da je u stvari Sremac avangardan, inteligentan pisac, i možda samo lukaviji od Nišlija. Naime, taman pošto sam odslušao priču nekog profesora književnosti vezanu za Sremca i njegov opus, napisao sam baš kontraran tekst vezan za to kako bi moglo da bude da je Sremac video Niš i Nišlije, i taj stav se slaže sa ovde opisanim stavom PB-a. Implikacije su još interesantnije, pogotovo kad se baci pogled na Nišlije, ondašnje, ali i sadašnje, u reprizi zvanoj "Slučaj Zdravko Šotra".

Ako je ovo za moj navodni rasizam i mržnju prema Hrvatima i Madjarima optužba, očekujem da je pod hitno potkrepiš argumentima. Ako je uvreda, očekujem da samog sebe pod hitno banuješ, u skladu sa pravilima foruma. Mene stvarno ne pogadjaju prozivke za površnost, bukvalizam i sl., ali me jako, JAKO iritira kada me nazivaju rasistom.

Baš je lepo što si napisao "kontraran tekst". Ako si otkrio neko novo i revolucionarno čitanje Sremca, ja bih voleo da nam ga ovde predstaviš, dakako, uz odgovarajuće argumente. Koliko je meni poznato, postoji konsenzus u tumačenju Sremca, po pitanju njegovog odnosa prema palanačkom životu koji opisuje. Ako imaš neka alternativna tumačenja, moraćeš prvo da se odrediš i prema postojećim tumačenjima i da pokažeš zašto smatraš da nisu tačna. Ako veruješ da si u stanju da to učiniš, samo izvoli.
« Poslednja izmena: 06.02.2008. 03:43 Domaci izdajnik » Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: