The Notebook (2004)Upravo sam odgledao film The Notebook, snimljen 2004. godine. Na sajtu imdb-a nosi prosečnu ocenu 8.2/10, što ga svrstava među jedne od najbolje ocenjenih. Moja ocena bi takođe bila tu negde... Između 8 i
8.5/10.

Početak filma ne obećava. Čini se kao klasična ljubavna priča smeštena u polovini XX veka. Mladić i devojka se zaljubljuju i provode lepe dane ljubavi za vreme dok ona sa roditeljima odmara na selu. Međutim, dan kada će leto proći i roditelji je povesti u grad se bliži, i tako raste napetost, sve dok u jednom trenutku sami roditelji ne budu presekli i odveli Ali (tako se devojka zove) iz sela, zabrinuti zbog toga što se naročito vezala za siromašnog mladića. Mladić joj piše, ali Alina majka ne dozvoljava da pisma stignu do devojke. Konačno, ona se polako zaljubljuje u drugog, mladića koji dolazi sa ratišta, koji je bogat i pametan, i u prilazu njoj podseća na dečaka iz mladosti.
Ta priča traje do trećine ili polovine filma, a onda kreću malo suptilniji momenti koji će sigurno učiniti da se neki ljudi duboko zamisle i počnu da poštuju svaki momenat života, svaki momenat proveden sa voljenom osobom, naučiće da makar na trenutak poštuju i dive se ljubavi, sentimentu, pa i mladosti. Siguran sam da film, koliko god bio na prvi pogled tek ljubavna priča, može da probudi nešto dobro u svakome od onih koji ga budu videli.
YouTube isečak (insert) iz filma, sa nekom melodijom/muzikom u pozadini (bez glasova glumaca):
http://www.youtube.com/v/o0uRa6YSeJo&rel=1Neki od komentara sa drugih foruma i web lokacija povodom ovog filma:
- The Notebook je jedan od rijetkih romanticnih filmova koji mi se svidio. Stvarno je dobar: ni previse ni premalo patetike - taman...- The Notebook. Svjesno preporučujem film, znajući da ću biti optužen za mekuštvo i nedostatak macho gena, ali džaba, dobar ljubavni film...