Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: The 40 Year Old Virgin (2005)  (Pročitano 282 puta)
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Na mreži Na mreži

tikva bez korena

« poslato: 26.04.2008. 02:12 »

Jučer sam odgledao jedan od onih filmova za opuštanje koji se gledaju u šarolikom društvu. To svakako ne može biti nešto zahtevno ni u kom smislu, pa, dakle, jest komercijalno. Ali i to ima smisla gledati ako priča ispadne zanimljiva i posao glumci odrade kako valja.

Tako i ovaj među brojnim filmovima koji ne nose nikakvu ili minimalnu umetničku vrednost (ako zanemarimo onu samu glumu, koja opet i nije tako zahtevna u ovakvim filmovima), The 40 Year Old Virgin može da bude prihvatljiv posle večere, a pre spavanja. Sigurno nikoga ne bi uspeo oterati u bedak.

A radi se o sledećem (citirano sa drugog sajta):

Andy Stitzer, godina 40, posao u dućanu AV tehnike, svoj stan, bicikl. Masa igračaka i pizdarija za muške koji nisu/ne žele odrasti. I da, još uvijek sexualno nezreo. Kada to kolege na poslu saznaju, odluče mu bratski pomoći, kako tko zna i umije!
Iako po glumcima te režiji (filmski debi inače scenarista i TV redatelja Judda Apatowa) film izgleda kao da se radi o TV produkciji ili B filmskoj, The 40 Year Old Virgin nudi skrivene bisere, ponajviše u predjelu humora. Naime, ono što film izvlači iz sivila spomenute produkcije su prije svega scenarij koji sadrži par dobrih fora (iako, da odmah postavim film na pravo mjesto, imamo tu i nekoliko tipičnih "izlučevinskih fora", da tako nazovem toilet humor često prisutan u zadnje vrijeme u US filmskoj produkciji - nisu zabadava prozvali film "Američkom pitom" za odrasl(ij)e) od kojih me nekoliko baš iskreno nasmijalo, te fakat izvrsno pogođeni Steve Carell u glavnoj ulozi. Spomenut ću i da je tu Catherine Keener koja doduše i nije imala što spektakularno u filmu za odraditi, ali kako mislim da je ovo bilo prvi puta da ju vidim od sjajnog "The Real Blonde", baš mi ju je bilo drago vidjeti.
Sve u svemu, da je scenarij išao još dublje u psihu što glavnog junaka (za kojeg ponekad ne znamo jel bedast ili samo nezreo u nekim pitanjima), što posebice njegovih prijatelja, ne ostajajući samo na malo dubljoj površini, bilo bi to sjajno. Ipak, i ovaj materijal je dostatan za čist solidnu zabavu!

Citirani komentator je film ocenio 7/10, a ja bih pre nego što dam konačni sud rekao još par stvari. Naime, film je daleko od komedije, jer tu zaista nema mnogo komičnih momenata ukoliko se izuzme komična situacija da je neko nevin u četrdesetoj i da se ponaša tako nezrelo (u ovom kontekstu kad kažem nezreo ne bi trebalo da nužno zvuči i - loše). Sve to i dalje ne bi bilo komično da glavna uloga nije odigrana gotovo perfektno.

U filmu se, takođe, afirmiše nevinost ne kao nepoželjna, već kao nešto sasvim prirodno i - ništa loše, mada bi mogle da stoje i drugačije interpretacije pošto postoje i suprotni momenti (kraj filma čini se da pokušava ipak otkloniti tu oznaku kao nešto sramno). Zbog te poruke koju smatram retkom u savremenim filmovima (kada se uglavnom promoviše slut ponašanje), kao i zbog solidne glume, ja bih ovom filmu dao ocenu 7.5/10.
Sačuvana

Monarch
Urednik

Duh bunta: +24/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 26.04.2008. 21:47 »

Haha, gledao sam ovaj film. Tako ces i ti Kekenju.  :jezik:
Sačuvana
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 26.04.2008. 23:57 »

film onako. ni dobar ni losh.. smeshan u nekom nestadardnom smislu. komedija je netipichna. od njega se ne umire od smeha ali nije ni tragichno losh da se chovek kaje poshto ga odgleda. sve u svemu izdajnik je dao bash odgovarajucu ocenu..
i da potvrdim da je Stiv Kerol odlichno odigrao ulogu poshto chovek koji nije imao seks a ima chetiri banke stvarno izgleda bash tako.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +47/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #3 poslato: 27.04.2008. 11:58 »

Odgledah ga. Nije los, samo mi je zamerka kraj, tj. ona muzika koja mi deluja kao motiv kome nema mesta u tom filmu...Verovatno nisu znali kako da ga zavrse.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: