Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Lepa sela lepo gore  (Pročitano 1749 puta)
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 09.04.2008. 15:48 »

dakle stvarno ovi nesrbi nisu ljudi, njih kad ubijesh, proterash, izvadish dzigericu, to se ne rachuna.  nene
kazhi ti meni, kome je u srbiji u dvorishte padala hrvatska raketa, podji od ovog rata o kojem film govori.
Sačuvana
Vogue
Banovani korisnik

Duh bunta: +4/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #16 poslato: 09.04.2008. 15:57 »

dakle stvarno ovi nesrbi nisu ljudi, njih kad ubijesh, proterash, izvadish dzigericu, to se ne rachuna.  nene
sta li pricas?

hoces da kazes da su samo srbi zlocinci?

biti zlocinac nije stvar nacionalne pripadnosti...ubica imas u svakom narodu, na svim lestvicama drustva...e sad, neko to radi u rukavicama, a neko primitivno...ishod je isti.
Sačuvana

svetac38
Nazionalist

Duh bunta: +14/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 09.04.2008. 17:12 »

kazhi ti meni, kome je u srbiji u dvorishte padala hrvatska raketa, podji od ovog rata o kojem film govori.

...........bezobrazno potenciraš nešto što nije srž postavljene teme. Uostalom ovim komentarom pokazuješ da nisi ne gledao film. Hrvati nemaju veze sa pomenutim filmom. Isprati Dramatisov komentar, koji dovoljno govori. Film jednostavno pokazuje svu besmisao rata. Žrtve ispaštaju, i uopšte nije bitno koje su nacionalnosti, akteri rata stradaju ovako ili onako, rat od njih pravi ono što u normalnoj situaciji nikada ne bi postali.........., ili misliš da se ljudi rađaju kao heroji, kukavice ili zločinci.......
« Poslednja izmena: 09.04.2008. 17:14 Domaci izdajnik » Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Vogue
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 09.04.2008. 23:44 »

...........bezobrazno potenciraš nešto što nije srž postavljene teme. Uostalom ovim komentarom pokazuješ da nisi ne gledao film. Hrvati nemaju veze sa pomenutim filmom. Isprati Dramatisov komentar, koji dovoljno govori. Film jednostavno pokazuje svu besmisao rata. Žrtve ispaštaju, i uopšte nije bitno koje su nacionalnosti, akteri rata stradaju ovako ili onako, rat od njih pravi ono što u normalnoj situaciji nikada ne bi postali.........., ili misliš da se ljudi rađaju kao heroji, kukavice ili zločinci.......
Tako je. I ono sto je najvaznije, akteri rata su uvek iskorisceni i izmanipulisani.
Sačuvana

DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +29/-9
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #19 poslato: 10.04.2008. 08:38 »

Opet rasprava mutira.
Poenta je bila da film jeste gorak, ali gorka je i realnost.
Moja reakcija je bila na to da je taj film tebi ostao u loshem pamcenju, a pak nisu li te stvari koje on ekranizuje? U toj svetlosti, taj film je samo sporedan, koji ne bi trebao da ti ostane u loshem secanju, samo zato shto pokazuje na loshe stvari. On je tu da te osvesti, kako prichi o ljudima, tako i svoj njihovoj bezumnosti. A moja analogija je bila ovakva:
Ti si ogorcheno reagovala na film, ne zeleci da ga gledash do kraja, shto samo pokazuje da ti u stvari birash u svom zivotu radije shecer nego li biber. Mazuci sebi ochi, ti birash shta cesh gledati. To sam (mozda i pogreshno) zakljuchio iz tvoje reakcije.
Izvini ako sam izneo pogreshan zakljuchak, ali tako mi je izgledalo, shto sa moje strane opet ne moze ostati sakriveno jer si ocrnjivala film, koji je apsolutno neduzan u celoj prichi.

Sačuvana

Auxilium meum a Domino

The Lord is my shepherd; I shall not want
He maketh me to lie down in green pastures
He leadeth me beside the still waters
He restoreth my soul
Vogue
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 10.04.2008. 13:01 »

Opet rasprava mutira.
Moja reakcija je bila na to da je taj film tebi ostao u loshem pamcenju, a pak nisu li te stvari koje on ekranizuje? U toj svetlosti, taj film je samo sporedan, koji ne bi trebao da ti ostane u loshem secanju, samo zato shto pokazuje na loshe stvari. On je tu da te osvesti, kako prichi o ljudima, tako i svoj njihovoj bezumnosti. A moja analogija je bila ovakva:
Ti si ogorcheno reagovala na film, ne zeleci da ga gledash do kraja, shto samo pokazuje da ti u stvari birash u svom zivotu radije shecer nego li biber. Mazuci sebi ochi, ti birash shta cesh gledati. To sam (mozda i pogreshno) zakljuchio iz tvoje reakcije.
Izvini ako sam izneo pogreshan zakljuchak, ali tako mi je izgledalo, shto sa moje strane opet ne moze ostati sakriveno jer si ocrnjivala film, koji je apsolutno neduzan u celoj prichi.
O neeee....peti put ti kazem...odgledala sam ga do kraja.... osmeh
Sačuvana

DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 10.04.2008. 13:58 »

Aha! Ali nisam rekao da ga nisi odgledala, nego samo da nisi zelela da ga odgledash, verovatno implicirajuci da si ga na silu gledala?
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

He restoreth my soul
Vogue
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 10.04.2008. 14:00 »

Pa nisam na silu..na silu nema nista.  osmeh
Sačuvana

DramatisPersonae
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 10.04.2008. 14:05 »

Oki, izvini, nisi ga na silu odgledala.
Sačuvana

Auxilium meum a Domino

He restoreth my soul
Vogue
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 10.04.2008. 14:16 »

Sumnjam da je u onom filmu iko uzivao...
ma..nije ni vazno...davno je bilo
najbolje bi bilo da sve potone u zaborav, ako je moguce...
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Van mreže Van mreže

Enforcer

« Odgovor #25 poslato: 10.04.2008. 17:58 »

Malo vise natezanja oko toga sta je ili nije odgledano ali poenta celog posta nije u tome, vec koliko i da li je je film dobar. Film je tezak, poprilicno mucan, kako zbog samih scena jako realisticno prikazanih tako i zbog tematike koju obradjuje a najvise zbog poruke koju nam upucuje. Pokazuje svu besmislenost rata, surovost i slepilo, prevrtljivost ljudskog bica, "usijanost" ratobornih i nepromisljenih, solidarnost i ljudsko trpljenje u ime viseg. Ne vidim da je to malo a jos vise da bi trebalo da izazove otpor i bezanje. Dnevnici iz devedesetih su bili nasa visegodisnja, svakodnevna "sela koja gore". Ovo bi kao partizanske filmove koji sada deluju kao crtaci trebalo pustati za primer non-stop, ako uopste ikome ko je sklon zaboravu moze da pomogne!   
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 10.04.2008. 18:53 »

Mislim da Aristotel ima teoriju katarze u umetnosti, tj. da pri estetskom aktu u delu treba da ima nečeg što će toliko poraziti (i to ne treba da bude samo tek odraz realnosti, nego čak predmet koji će intenzivirati osećanje gadosti, straha, bede), uplašiti ili razočarati da se recipijent takvog utiska iznutra menja, odnosno čisti u moralnom i psihičkom smislu, da postaje bolji, i upravo poziva da čini sve suprotno od onoga što je na filmu ili bilo kom umetničkom predmetu očitovao. Ovde bi tu teoriju mogli da pozovemo u pomoć ako hoćemo da branimo film koji umesto da služi za uživanje, služi kao pouka.

Sumnjam da je u onom filmu iko uzivao...

Mislim da film i ne traži da se u njemu uživa, baš kao što se ne uživa u literaturi koja navodi na plač i saosećanje, već, kako rekoh gore, radi se o pouci i poruci, snažnoj poruci koju film šalje.

Kad smo kod poruke i pouke... Ima li ikoga ko se neće setiti onog Viljuške i njegovog kuma koji odlaze u rat zahvaljujući jakoj medijskoj propagandi? Dok sede u porodičnoj kući na selu, daleko, daleko od ratnih dešavanja, na TV-u se emituje dnevnik u kojem spiker govori o tome kako je sveta srpska zemlja Hrvatska oteta i kako tamo ubijaju "braću Srbe"... Zatim kum, u onom seljačkom razmišljanju, bez kritičkog poimanja informacije koju je čuo, odmah ustaje i ide na auto-put, pravac Beograd, a odatle na ratište. Kao da se na ratištu igraju deca, a ne gine i to iz ko zna kojih razloga (koje Srbija i građani Srbije mogu da shvate danas kada imamo dovoljnu vremensku distancu i možemo da pogledamo rezultate rata, pa i da pretpostavimo ishod svakog budućeg, mogućeg ili nemogućeg), i ko zna čijih.

Ima još mnogo takvih slika i scena iz filma, da ovde ne nabrajam. No, izgleda da je reditelj i scenarista loše odradio posao ako oni koji su film gledali nisu uspeli da shvate neke osnovne poruke koje film šalje.

A možda im samo ne odgovara da čuju i vide?

Ovo bi kao partizanske filmove koji sada deluju kao crtaci trebalo pustati za primer non-stop, ako uopste ikome ko je sklon zaboravu moze da pomogne!

Ja nisam do kraja siguran šta bi trebalo raditi kad je sam rat u pitanju. Da li bi ga trebalo zaboraviti, ili insistirati na poznavanju njega i njegovih okolnosti. Naime, jasno mi je da je potrebno izvući pouke iz njega, da stoga moramo da pamtimo i sam rat, i mi koji bismo ga tako pamtili ne bismo bili opasni po okolinu (u smislu da nećemo svakog Hrvata tužiti što je neki Ustaša ubijao Srbe, isto kao što neće neki Hrvat koji je pouke iz rata shvatio i razumeo neće ići i svakog Srbina nazivati Četnikom koji je klao Hrvate); ali mnogi će, upravo pamteći taj rat, a ne shvatajući pouke koje iz njega moraju da budu izvučene, praviti stereotipe o narodima, mrzeti nedužne ljude... kao što, uostalom, možemo da vidimo ovde na forumu da je u poslednje vreme prisutan stav.

Dakle, ja mislim - pamtiti ono poučno, a zaboraviti sve one strahote koje su se događale, a koje su nam i te kako potrebne u shvatanju sve pogubnosti, zla i poraze vođenja rata (odnosno ubijanja).
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +50/-8
Van mreže Van mreže

Enforcer

« Odgovor #27 poslato: 12.04.2008. 18:39 »

Ono sto smatram dobrim kada je ovaj film u pitanju jeste to sto nije pristrasan kada je o ijednoj strani u ratu rec. To mu daje formu dokumentarca ali sa likovima sa kojima mozemo da se identifikujemo. Film nije huskacki, nije nacionalisticki iako se naravno iz ugla Srba druga strana tretira kao neprijatelj.
Ne smatram dobrim da se bilo sta tek tako gura u zaborav iako je donelo patnju, razaranje, unistenje i duhovnog i materijalnog. Stereotipe o ljudima prave upravo povrsni, nesvesni svog primitivizma i zaludjenosti. Zato se i postavlja pitanje sta ovakva umetnost moze da prenese takvom jednom pojedincu ili grupi. Lud ce to gledati na jedan a pametan na drugi nacin, no to opet ne znaci da ce zaobilazenje ili zaborav istine o proslosti uciniti i da se stvari tek tako prevazidju. Mnogo mucnije u tome jeste kako svaka strana vidi svoju istinu. Tu je srz pravog problema.
Sačuvana

"Ne idi ispred mene, mogu da te sledim. Ne idi iza mene, mogu da te ne vodim. Prosto, idi pored mene i budi moj prijatelj".   Kami
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #28 poslato: 12.04.2008. 22:32 »

Bez obzira sto, kako vidim ovde, niste odusevljeni filmom, ja se u njega kunem. Svi su predstavljeni kao jadne budale, nepristrasno je sagledan ceo problem BiH rata, onoliko koliko je bilo moguce u dva sata. To je, inace, prvi film koji sam ja poslao braci Hrvatima(rodjacima), dok je rat jos trajao...Bio je izvanredno prihvacen.
Ja sam, s obzirom da sam ja taj film gledao neposredno po povratku sa ratista, izvukao bezbroj paralela sa licnim iskustvima...
Ona scena kada se cuje "Bacila je sve niz rijeku" i "uz marsala Tita...", mi je totalni mrak, uvek mi je jeza klizila niz kicmu kada to cujem...
Moguce, zato jer ja pripadam tim generacijama koje su devedesete otkinule od zivota... :ljutnja:
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Vogue
Banovani korisnik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 13.04.2008. 02:10 »

Ja sam, s obzirom da sam ja taj film gledao neposredno po povratku sa ratista, izvukao bezbroj paralela sa licnim iskustvima...
Ona scena kada se cuje "Bacila je sve niz rijeku" i "uz marsala Tita...", mi je totalni mrak, uvek mi je jeza klizila niz kicmu kada to cujem...
Moguce, zato jer ja pripadam tim generacijama koje su devedesete otkinule od zivota... :ljutnja:
Sad te potpuno kapiram...
ja sam ipak film gledala iz nekog svog...zenskog ugla...
zato je i moja reakcija bila takva
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: