Stranice: 1 [2] 3 4 ... 27   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kratki komentari o filmovima  (Pročitano 34425 puta)
Res, rei, f.
Teatralni mislilac

Duh bunta: +15/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #15 poslato: 20.06.2006. 12:45 »

Da li je neko gledao "(The) waking life"?
« Poslednja izmena: 06.11.2007. 02:48 Domaci izdajnik » Sačuvana

Ja sam udarac koji boli onog koji udara.
strangelove
Gost
« Odgovor #16 poslato: 20.06.2006. 13:13 »

Da, interesantan mi je bio taj (The) waking life. Mislim, ali nisam siguran, da ima dva filma koji se tako zovu, ali ja govorim o onom animiranom u kreaciji Richarada Linklatera. Za sve koji ga nisu gledali , preporucujem ga. U samoj srzi price te animacije je pogled iz drugacije perspektive na javu i san. U sustini ceo film se bavi time kroz opis putovanja mladog coveka kroz uzase i lepote onoga sto zovemo "zemlja cuda" koja za njega pocinje da bude jedno great X. Iako se u filmu postavljaju mnoga naizgled nevezana pitanja za samu radnju od kojih su mnoga i filozofska , kao sto rekoh sustina je prikaz relacija izmedju jave i sna (ako uopste ima nekih relacija). U svakom slucaju necu vishe da pricam o njemu , najbolje da koga interesuju ta pitanja pogleda film.
« Poslednja izmena: 06.11.2007. 02:49 Domaci izdajnik » Sačuvana
Res, rei, f.
Teatralni mislilac

Duh bunta: +15/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #17 poslato: 20.06.2006. 14:27 »

Da, na taj sam mislila. Fin, zanimljiv pokusaj, van koloseka.
Sačuvana

Ja sam udarac koji boli onog koji udara.
sAngiE
Gost
« Odgovor #18 poslato: 21.06.2006. 00:50 »

Trilogija "The Silence of Lambs" (Kad Jaganjci Utihnu):

1. deo - FANTASTICAN - prosto te natera da razmisljas o najbolesnijim porivima necijeg uma...
2. deo - dobro klanje... Mr. Lekter (ako mi je speling ok...) je jedan od najneverovatnijih likova i meni nepresusna inspiracija za istrazivanje psihe
3. deo - SHIT, ali... Enthony fenomenalan...

Ono sto mi se dopalo u sva tri filma je definitivno ta slojevitost Lektera - on je ravnodusan, radoznao i oba u isto vreme, bolesno stalozen i kada bi gricnuo nekog, on je manipulator, a u isto vreme se na neki nacin zaljubljuje u Det. Sterling... u stanju je sebi da odsece ruku - dzentlmen i pozrtvovan, a tako hladnokrvan i osvetnicki nastrojen... uh, uz sve to bolesno genijalan i pronicljiv - cak mudar... prefinjen...
Mislim da je to jedan od najboljih likova ikada stvorenih.
« Poslednja izmena: 06.11.2007. 02:50 Domaci izdajnik » Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 21.06.2006. 00:59 »

Citat: "sAngiE"
Ono sto mi se dopalo u sva tri filma je definitivno ta slojevitost Lektera - on je ravnodusan, radoznao i oba u isto vreme, bolesno stalozen i kada bi gricnuo nekog, on je manipulator...

Zašto me ovo podseća na nekog koga sam danas sreo?  Cheesy Jasno, i meni se to čini jako interesantnim.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
sAngiE
Gost
« Odgovor #20 poslato: 21.06.2006. 01:10 »

Zato sto najvise volim one psiholoske trilere koji me kasnije teraju da kad pogledam na ulici tipa kome bi trebalo dati pamflet, ja se zamislim cek' cek' da li je on eligable... ili zasto bi on to bio...
Znas facijalna psihologija... boje koje imaju na sebi... pogled... prsti na rukama... gestovi... hod...
Rekose mi da je to malo bolesno... heh, ali ja volim Lektera...

BTW, jel' neko gledao Diabolique?
« Poslednja izmena: 06.11.2007. 02:50 Domaci izdajnik » Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 21.06.2006. 13:57 »

Evo upravo gledam na nekoj lokalnoj TV film o Džimu Morisonu... Ne shvatam... kao ovo bi trebalo da je neki film? Thanatose, pošto imaš Doors-avatar, šta misliš o tom filmu (sigurno si gledao)?
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

sAngiE
Gost
« Odgovor #22 poslato: 21.06.2006. 14:20 »

Gledala sam taj filmic - pazi, verovatno nije los... za tinejdzere kojima um moze da bude dovoljno usporen tom opsesivnom i idealizovanom idejom jednog tipa koji je stvarao sasvim slucajno i pod raznim uticajima dobru (ili manje dobru) muziku, a u isto vreme bio bolesno nezadovoljan sobom...

Mada, ona fora sa ispijanjem krvi - loved it, tried it... sick but sexy.
Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 21.06.2006. 14:53 »

Iako bi film trebalo možda drugačije posmatrati, a ne s obzirom na sam život tog čoveka, pošto nemamo posebnu temu o njemu odgovoriću ovde. Ne mislim da je tinejdžerski to što je taj čovek radio, i ovo što pokazuju u filmu. I ja sam nezadovoljan i sobom i ljudima i neljudima i stvarima oko sebe, i životom i onim što je njemu suprotno... I razumem i sam poželim nekad da budem toliko slobodan kao što je on bio gotovo čitavog života... Ali kao što si kazala, usputnim sredstvima - nije to to. Zašto mu je potrebno opijati se i drogirati da bi rešio problem, ili postao slobodan da iskaže to što ima? Da je sve činio bez pomoćnih sredstava možda bi mi bio idol, ovako je sve to, kao što si (čini mi se) kazala, veštački.

A krv... pa da, deluje interesantno. Nisam probao. Bih kad bih imao prilike.
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #24 poslato: 21.06.2006. 15:07 »

Nisam okarakterisala film kao tinejdzerski, ali mi je prica njegovog zivota (tako prikazana) prilicno nezrela i moram priznati pomalo jadna. Ali to je samo moje misljenje - ja ne mislim da se on trudio da nesto promeni. On je imao neku ideju, skoro pa je mogao da je opipa, ali se nazalost sve to zavrsavalo novom pijankom.

Sloboda? Kako definises slobodu - kao samostalnost, stajanje na svojim nogama, potpuno odsustvo obaveza... ili je sloboda sama po sebi jos jedan od onih termina koji su lose definisani?
Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 21.06.2006. 23:59 »

Nisam mislio da komplikujem definisanjem pojma slobode. Ima raznih aspekata. Omiljen mi je onaj Žan-Pol Sartra. No to nije važno. Ja sam mislio da je Džim imao slobode da - opet posredstvom opijumata - izrazi svoje nezadovoljstvo. Dakle, sloboda u nekom najtrivijalnijem smislu. Ali ja je nemam uvek... Sem onda kad se osećam naročito, ali baš, baš loše... Tada mogu svašta... Mogu da se jako nisko spustim... Kao čovek koji je sasvim poludeo. Nekoliko puta sam tako pred nekim ljudima ispao takav kreten... jadnik...

Nego... gledam sada neki film na kanalu "Film+" (sa kablovske)... Kažu da je ovo nedelja provokativnih filmova... Pokazivali su neku scenu eksplicitnog sexa, nešto kao amaterski snimak... Ne shvatam šta je poenta ovakvih scena, sem možda da dotaknu nekog bolesnika kao što sam ja. Naime, ovo me je tako uništilo, da bih večeras isto onako pao nisko kao što sam spomenuo u prvom pasusu poruke. Sve otud što se bolesno sećam nekih scena, i što mogu da mislim o osobi koja me je oterala do đavola (iako sam za nju učinio sve najbolje, i kao što niko nikad neće)... ne shvatam... Je li ta scena samo meni ovako odvratna, baš otud što zamišljam da je ta devojka u stvari moja bivša devojka? Ja sam bolestan... i večeras preterano slab... na ivici...
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #26 poslato: 22.06.2006. 00:47 »

Pazi i to sto osecas odvratnost na takav film, scenu, glumicu... i u isto vreme to te dotakne... to je sve ok. Kada budes poceo da ridas na Cecine pesme javi mi se... treba mi neko da mi isece vene stereo! Cheesy - salila sam se za ovo (sve)
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #27 poslato: 22.06.2006. 11:33 »

Citat: "Mizant"
Evo upravo gledam na nekoj lokalnoj TV film o Džimu Morisonu... Ne shvatam... kao ovo bi trebalo da je neki film? Thanatose, pošto imaš Doors-avatar, šta misliš o tom filmu (sigurno si gledao)?

Gledao nekih dvadesetak puta... Taj čovek mi je dugo bio idol, a Doorsi najdraža grupa. Tu negde između drugog i trećeg razreda srednje škole ta vrsta idolopoklonstva se prerasta (kod nekih i malo kasnije, je li  Cheesy  ), ali  muzika se sluša čitavog života i ne sumnjam u to da će mi Doorsi ostati omiljeni.

Film je dobar. Manje ili više verno predstavlja čitav Morrisonov život i događaje sa ostalim članovima grupe, ali i način života u Americi 60-ih godina prošlog veka, psihodeličnu revoluciju, hipi-pokret, itd. Ono što preživeli članovi grupe zameraju filmu (i zbog čega su odbili da učestvuju u njegovom stvaranju) jeste naglašavanje te mačne strane Morrisona, pijančenja, droge, sadizma... a zapostavljanje nekih kvaliteta, kao što su duhovitost, dosetljivost, velikodušnost... Ja bih, recimo, voleo da su više stavili akcenat na muzičku stranu filma, nego na ekscesivnu. Ali to nije dokumentarac, već režija Olivera Stouna koji je,  verovatno, i pristao da pravi film o rock grupi, zbog toga što je Morrison bio i ostao jedna od najkontroverznijih ličnosti tog pravca.

Sve u svemu, ko voli Doorse, ko voli Jima i njegovu poeziju, ko voli rock muziku uopšte, njemu će se i film dopasti, jer, sa manjim odstupanjima, ipak predstavlja ono što su Doorsi bili.
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #28 poslato: 22.06.2006. 11:38 »

Gledala sam taj filmic - pazi, verovatno nije los... za tinejdzere kojima um moze da bude dovoljno usporen tom opsesivnom i idealizovanom idejom jednog tipa koji je stvarao sasvim slucajno i pod raznim uticajima...
... Mada, ona fora sa ispijanjem krvi - loved it, tried it... sick but sexy.

Nema šta, ovako može da razmišlja jedino ZREO um...  Cheesy  Cheesy  Cheesy
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #29 poslato: 22.06.2006. 11:56 »

Citat
Manje ili više verno predstavlja čitav Morrisonov život i događaje sa ostalim članovima grupe, ali i način života u Americi 60-ih godina prošlog veka, psihodeličnu revoluciju, hipi-pokret, itd. Ono što preživeli članovi grupe zameraju filmu (i zbog čega su odbili da učestvuju u njegovom stvaranju) jeste naglašavanje te mačne strane Morrisona, pijančenja, droge, sadizma... a zapostavljanje nekih kvaliteta, kao što su duhovitost, dosetljivost, velikodušnost...

Citat: sAngiE
Nisam okarakterisala film kao tinejdzerski, ali mi je prica njegovog zivota (tako prikazana) prilicno nezrela i moram priznati pomalo jadna. Ali to je samo moje misljenje - ja ne mislim da se on trudio da nesto promeni. On je imao neku ideju, skoro pa je mogao da je opipa, ali se nazalost sve to zavrsavalo novom pijankom.

Mada, on je bio divna shock terapija jer je vrlo brzo shvatio da ce samo tako moci da utice na umove - ne mislim ja da on nije bio sasvim ok lik koji zasluzuje film, ali mislim da je film shit i da je to trebalo da bude prica, a ne neki psihodelicni koncert - da sam to htela naduvala bi se i onda bi imala svoj...
Razumes?
« Poslednja izmena: 06.11.2007. 02:52 Domaci izdajnik » Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 27   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: