|
Thanatos
Gost
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 22.06.2006. 12:18 » |
|
Mogla bi, al' nećeš? Razumem... A ja upravo mislim da je to jedna od najvećih zabluda o Morrisonu - da je stvarao dobru muziku i tekstove zahvaljujući psihoaktivnim supstancama. Naprotiv, mislim da je bio toliko talentovan da ih je stvarao UPRKOS njima. Možeš li da nabrojiš 5 rock zvezda koje se ne alkoholišu redovno? Teško. Ali, dela su izdržala test vremena i popularnost Doorsa može samo da raste.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 22.06.2006. 13:28 » |
|
Stoji cinjenica da je muzika Doorsa nesto sto je toliko bezvremeno da ce se slusati i kada nas i nekih tamo novih generacija ne bude bilo, ali ovde se ne radi toliko o Morisonu koliko se radi o filmu, koji je po mom misljenju stvarno lose odradjen. Kada sam rekla "nezreli umovi" mislila sam na decu koja to tek pocinju da slusaju, koja su mahom pogubljena u svojim hormonskim turbulencijama da idealizuju sve sto vide, sve sto ima drugaciji uticaj na njihove roditelje, na starije... sve sto je tabu (iako, slozicemo se, muzika ne bi trebalo da bude).
Radi se o tome da kada neko slusa Nirvanu i stvori neki svoj kult idolopoklonstva sa bogom Kobejnom, meni je to jadno. U istoj meri mi je jadno kada neko idealizuje Morisona ili Seku Aleksic (NAPOMINJEM da ih ni na jedan nacin ne poredim niti stavljam u isti kos). Cinjenica je da slusajuci jednu vrstu muzike, jednu grupu... ta deca mogu stvoriti pogresnu sliku i ono sto oni vide, mozda i nije ono sto je "pisac hteo da kaze".
Sve u svemu, film koji sam ja gledala pre par godina, cak iako sam i sama (i dan danas) slusala Doorse, ne moze mi se dopasti u toj meri da kazem da je fenomenalan i da me tera na neko drugo razmisljanje sem onog u kome se pitam: what the fuck was that director trying to do?!
Mislim da je najveca greska, a ti (Thanatos) se ne moras sloziti u tome sto je reziser pokusao da prenese svoj osecaj njihove muzike... ja nisam imala toliko mracnu sliku o njoj (mada mi to mracnjastvo ne smeta ni malo...), vec sam imala sliku promene. Spomenula sam shock terapiju - Morison je hteo da razbije tabue, ne da bude jedinstven u tome... s druge strane, ova deca koja danas to slusaju itekako imaju tabu stav prema svemu pa su sasvim pogresnom sok terapijom krenula da ih razbijaju.
BTW, kada nekom dopustis da pije tvoju krv to je prilicno intimno, ne nastrano niti nezrelo, mada malo perverzno. Za one koji pojmove "nastrano" i "perverzno" smatraju sinonimima - pogledajte u recniku i videcete drasticne razlike... :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Thanatos
Gost
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 23.06.2006. 15:39 » |
|
Izvinjavam se što sam poistovetio pojmove "nastrano" i "perverzno", koji su inače dijametralno različiti, i pri tom ih doveo u vezu sa emocionalnom nezrelošću, kao da sve to ima nešto zajedničko. Moja greška.
BTT!
Večeras: 20.15, HRT 1 - Žestoki Udar (Deep Impact)
Ako je to onaj film koji mislim da jeste, sećam se da je radnja prilično "lame", kao što je to i običaj sa ovakvim apokaliptičnim SF filmovima, ali su scene katastrofe pri kraju toliko dobro određene da se 2 sata sedenja i gledanja, ipak, isplate. It's a "must see" za sve ljubitelje Armagedona i Asteroida.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 23.06.2006. 16:44 » |
|
Film taj, o Morisonu ni najmanje nije merodavan za razumevanje kako njega samog tako i citavih procesa koji su se odvijali u Americi 60-tih , 70-tih i konacno se savim ugasili 80-tih (mada ima nekih pokushaja od strane knjizevno-teoreticarskih i nekih drugih umetnickih pravaca da ponovo na neki nacin ozive , bar delimicno duh koji je tada bio prisutan medju americkom omladinom, ali nazalost oni to rade na pogreshan nacin). Interesantno je kolko profila ima koji o Morisonu znaju samo na osnovu onog sto su culi iz tog filma , a nikad se nisu zapitali kako je Oliver Stoun uopste i sakupio materijal za taj film koji je dobar samo u nekim hronoloskim segmentima , a ne nikako kao celoviti prikaz licnosti i dela Jima Morrisona o kojem ponovljam ovi zutokljunci i zaludjenici ne znaju nishta. Postoji jedna knjiga koja nikada nije prevedena u Srbiji mislim da jos uvek nije (ali ne drzite me za rec) , a koji je napisala Morisonova , dugogodisnja devojka i na kraju zena Pamela o njemu ( preminula dve god nakon Morisona). Oliver Stoun je samo pokupio , one najvaznije detalje u hronoloskom smislu iz te knjige i preslikao ih na film. Takodje pokupio je price iz rok casopisa , tadasnjih i drugih magazina i na taj nacin stvorio jedan propao pokushaj da se opishe taj lik. Cak se nije potrudio ni da poprica s nekim drugim muzicarima koji su poznavali Morisona. No, svako ko je citao poeziju ovog coveka , zna o cemu se ovde radi. Naime , Morison koga su dugo smatrali sex -simbolom, a on nikako nije hteo da bude samo to i jeste bio razocaran konotacijom koja su njegova dela imala u javnosti,. Jedan je od osnivaca takozvanog bit-pokreta koji je izuzetno vazan kada se govori o americkoj knjizevnosti. On to nije imao nameru da postane, ali kasnijim pozivanjem na njega od strane drugih americkih pisaca on to jeste postao. Frensis ford Kopola, s kojim je Morison jedno vreme studirao filmsku umetnost , kasnije ce napraviti film o Vijetnamu, gde ce se provlaciti Morisonova izuzetna pesma "The end" koja predstvlja svojevrsni manifest njegove poezije. njegovi stihovi iz raznih pesama tipa "cudoviste eneregije", "mama zelim da te jebem", "odvedi me spanski karavanu", "cudnii dani su nas snasli" utisnuli su se u kasnijoj americkoj knjizevnosti , a i u muzici na zacudjujuc nacin. Pa sta je na kraju krajeva knjizevnost Irvina Velsha koji cak i nije amerikanac vec Britanac , do li banalizovani Morison. Ali, Morisona ne treba olako shvatati kao sto to cini onaj apsurdni film. Kao sto i on sam za sebe kaze "ja sam klovn" , on to u jeste bio u svim svojim izdanjima u mnjenju to jest publici, medjutim kao pesnik on nikako nije bio trivijalan i njegovu poeziju ne bi mogao svako citati , a kamoli razumeti. Taj pojam "kontoroverznog" me uzasno sablaznjava i kao sto ne bih ni o sebi voleo da cujem kako sam , jel te, kontoverzna osoba tako ne volim ni da cujem o drugima , jer je to jedna isprazna mistifikacija. Razlog iz koga je Morison tako specifican i zacudjujuc , pa se i ovi zutokljunci tripuju njime, jeste to sto je istovremno bio i ono sto jeste( pesnik) i ono sto nije zeleo da bude ( isprazno obozavan simbol ). Recimo, u filmu koji je namerno -hetorosex- predstavljen uopste se i ne pominje cinjenica da je Jim godinu dana ziveo sa jednim svojim ljubavnikom o kojem necu govoriti da ne uplashim publiku haha. Inace bio je veliki postovalac Remboove poezije, Bodlerove , Blejkove i jedan od sledbenika Nice-a, o cijem delu "Volja za moc" je u svojim studentskim danima snimio i film (izuzetno loshe prihvacen medju akademskim kadrom). Ako nekog , ovo interesuje mogu mu mnogo shire ispricati pricu ne samo o Morisonu, vec o vecini predstavnika americkih kulturnih pravaca iz tog vremena. Ovo sam samo naveo kao neke opste crte.
Ah, da zaboravio sam . Mislim da je neko gore pomenu to sto je Morisan stvaro experimentishuci s drogama. On nije nikakv izdvoje i poseban slucaj sto se toga tice. Drogama su experimentisali i mnogi drugi pesnici i knjizevnici. Dva sigurno najistaknutija primera su : Artur Rembo i Aldos Haksli koji je pisao i citave eseje o uticaju halucogena na ljudsku svest. Inace Haksli je izuzetno interesantan po tom pitanju posto je on samo korestio neke izuzetno retke i skupe halucogene , a njegovo delo koje je u potpunosti nastalo pod uticajem tih droga zove se "Vrata percepcije " i "Vrata pakla i raja" . Inace ovaj prvi naslov je inspirisan jednom Blejkovom pesmom, a takodje je i Morison bio inspirisan istom pa se ono "doors" odnosi na percepciju. Inace ove dve knjige Hakslija preporucujem za citanje , interesantni poduhvati su u pitanju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Thanatos
Gost
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 23.06.2006. 22:28 » |
|
Gotovo sve informacije koje si izneo su tačne i ja ti na njima zahvaljujem i mislim da nema potrebe da ih komentarišem. Samo mi je prvi deo tvog posta problematičan i na njemu bih želeo da se detaljnije zadržim, ako nemaš ništa protiv. Iznosiš tvrdnju da film "ni najmanje nije merodavan za razumevanje kako njega samog tako i citavih procesa koji su se odvijali u Americi 60-tih , 70-tih i konacno se savim ugasili 80-tih...", ali ja u daljem toku posta ne videh potporu za tako nešto, tačnije, nije mi još uvek jasno zašto tako misliš. Ja, koji o Morrisonu ne znam samo iz filma, nisam primetio neke veće nedostatke u "materijalu koji je Oliver Stoun sakupio za taj film", osim vremenskog faktora koji ne dozvoljava da se u dva i po sata instaliraju svi događaji iz života ovog pesnika, rok pevača i kontroverzne "Teen magazine" zvezde. Da li bi bio ljubazan da mi detaljnije ukažeš na to što zameraš filmu? Veoma me interesuje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 23.06.2006. 23:23 » |
|
Film je nedovoljno veran samo zbog toga sto mi se cini da je prepun necijih vizija, ne vizija Morisona - mozda je to i samo moja reakcija na film generalno, ali definitivno sam ubedjena da se Morison mora ili slusati ili citati, ne gledati kroz prizmu nekoga ko je samo nasao zanimljivu temu, a pritom nemam nista protiv Stouna... mnogo mi je vise prijalo slusanje Doorsa nego gledanje filma koji je, opet moram da kazem, samo ciljao na kvazi pobunjenistvo i apsolutno pogresnu sliku o tome ko je Morison u stvari.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 24.06.2006. 04:07 » |
|
Dragi Thanatose, pokushacu ukratko da ti objasnim sta zameram tom filmu. Ne sporim ja da film verno prikazuje vecinu , bitnijih momenta iz Morisonovog zivota (sem onog, sto je ziveo godinu dana sa svojim ljubavnikom i prijateljem, a to je veoma bitna stvar , namerno prekocena u filmu). Medjutim, iako je film u tom hronoloskom smislu manje vishe dobar, on ne ostavlja bilo koju mogucnost da o Morisonu saznamo nesto vishe , a da izadjemo iz same price (To se dogodilu Val-u Kilmeru koji se godinu dana "oporavljao" od uloge jer nije mogao da se oslobodi svoje predstve o Morisonu, prica se da je bio i na nekoj klinici zbog toga). Kilmer je isto kao i ovi zutokljunci imao neku svoju viziju Morisona i u tom pogledu slazem se sa Sangie ( i meni je daleko prijatnije slushasnje doors-a nego li glednje ovakvih filmova o njima) Kada zelis da napravish izuzetan film o nekoj poznatoj licnosti ti u izvesnom smislu morash dati svoje misljenje o toj licnosti, kao sto je to uradjeno u fantasticnom filmu "Sati" gde je , jednim delom, licnost Virdzinije Vulf vishe nego dobro prikazana. U ovom filmu Stoun to nije ucinio, vec kao da se samo bavio pukim nabrjanjem dogadjaja. Recimo , da li bi ti voleo da neko napravi jednoga dana film o tebi i da ne kaze nista o onome sto je "u tebi" vec da samo napravi redosled i niz deshvanja iz tvog zivota? I sam Morison bi se iskidao od smeha na ovaj film , tako da imam jos mnogo sta da istom zamerim , ali nekom drugom prilikom , nemam vremena sada.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 24.06.2006. 08:23 » |
|
Samo se nadovezujem na Stranglove-ov komentar o filmu "Sati" koji mi je zaista jedan od omiljenih filmova (bez ikakve povezanosti sa filmom o Morisonu), mislim da je Stoun, sto se tice zivota Virginije Vulf, uspeo da izabere prave trenutke i preko njih je prikaze onakvom kakvu je mali broj ljudi zamisljao - naime dopale su mi se scene u kojima ona "stvara", njeni pokreti, pogled (mozda najvise od svega) dok se sprema da nesto stavi na papir... ne tako puno dijaloga, ali scena u kojima njeno cutanje pokazuje mnogo vise...
Mislim da je to jedan od zaista boljih filmova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 24.06.2006. 09:02 » |
|
Samo jedna ispravka Sangie( ja sam iz drugih razloga uporedio ta dva filma), Oliver Stoun nije rezirao film sati, vec Stephen Daldry
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Monarch
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 24.06.2006. 13:12 » |
|
Za mene su Kjubrikovi filmovi zakon! Isijavanje, Odiseja u svemiru, ma genijalno! I Hickok je takodje genije. Konopac, Vrtoglavica.... uh!
A takodje volim i filmove Jim Carey-a!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Slatka mala izvrnuta signaturica.
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 24.06.2006. 15:38 » |
|
Samo jedna ispravka Sangie( ja sam iz drugih razloga uporedio ta dva filma), Oliver Stoun nije rezirao film sati, vec Stephen Daldry Could be, could be... ne bih da izgledam neinformisano, ali me detalji nisu toliko zanimali, nazalost verovatno. U svakom slucaju, Daldry je "Sate" uradio prilicno dobro  - hvala na "otreznjavanju" - ne valja ziveti u zabludi ma koliko mala ona bila. Za mene su Kjubrikovi filmovi zakon! Isijavanje, Odiseja u svemiru, ma genijalno! I Hickok je takodje genije. Konopac, Vrtoglavica.... uh! Vrtoglavica je jedan od mojih omiljenih filmova i mislim da sam ga gledala po prvi put sa devet-deset godina. Tada sam rekla ocu da zelim da pravim "bas takve filmove" - mislim da je ta pomalo morbidna crta presla sa Hickoka na mene, sto je apsolutno fantasticno... I da, mnogi ne vole Tarantina. Zanima me, da li u njemu vidite nekog ko pravi lose filmove nenamerno ili je sav taj nered koji mnoge zbunjuje upravo ono sto bi trebalo da nas zabavi i natera na neko razmisljanje? Kada sam odgledala Kill Bill I i mnogo pre toga Petparacke Price, meni se Tarantino nije ucinio nimalo ludim ili ekscentricnim, pre idiosinkraticnim. Sta mislite o sceni iz Kill Billa u kome se Uma T. bori sa onim japanskim sta-god i u kojoj krv siklja na sve strane? Koje je uopste vase shvatanje njegovog "preuvelicavanja" i pretvaranja igranih filmova u, mozda, stripove na traci?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 24.06.2006. 19:52 » |
|
Tarantino je odlican reditelj, ali kao sto je rekao za njega jedan evropski reditelj, filmovi su mu glupi. Dakle, verovatno je problem u izboru tema. Npr. tip je fasciniran borilackim vestinama i pravi filmove o tome, a to sto mnoge ljude to ne interesuje nema veze. Dakle, on spada u one reditelje koji nemaju bas neke visoke umetnicke pretenzije, komercijalan je i zabavan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
schism
Gost
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 26.06.2006. 03:00 » |
|
Svima bih preporucio npr:
The Mission 1984 The Shining Dead Man Idiots
Iskreno, ne volim bas holivudske filmove, radije pogledam neki Norveski, Danski, Svedski - mozda se cine malo dosadnim ali kada ih odgledate uvek izvucete neku poruku...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 26.06.2006. 09:34 » |
|
kako to nema visoke umetnicke pretenzije? mozda u vasem sistemu vrednosti. drugo, jako je zalosno reci da su neciji filmovi glupi zbog izbora teme. kao sto je ucinio taj neki reditelj. evo, na fdu recimo odbijaju studente koji prikazu horor film, ili film u kome ima mnogo likvidacija. sad se treba upitati da li je pravedno da vrhovni poglavari (kriminalci) fdu-a odbijaju studente samo zato sto smatraju da je horror neprihvatljiv zanr? pa molim vas, tu onda postoji potpuno odsustvo objektivnosti. po mom dubokoumnom misljenju, trebalo bi pre svega da se gleda koliko je film efektivan u svom zanru, tj. koliko je recimo jedan horror uspesan kao horror, ili jedna drama kao drama. pristrasnost u ocenjivanju filma je grozna stvar. ja sam tako ranije radio, unizio bih neki film samo zato sto se radi o sumanutoj horror tematici. takvo ponasanje nije prikladno - odsustvo tolerancije u nesposobnosti ili radije nevoljnosti da se jedno delo posmatra u odredjenom sistemu i da se iz tog sistema i procenjuje. poredjenje sa drugim sasvim razlicitim zanrovima je glupost, i glorifikovanje jednog zanra u odnosu na drugi takodje. Ok slazem se sa ovim sto si napisao, zaista svaki zanr ( osim xxx :) ) treba postovati, ali ja sebi opet dozvoljavam da budem subjektivan pa da kazem da licno mnogo vise vrednujem film kao sto je Borilacki klub i recimo Let iznak kukavicjeg gnezda ili neki Kjubrikov film o cijoj poruci mozes da razmisljas nego neki horor u kome je poenta sto vise ljudi poklati u sto manjem roku. Ovo je naravno banalizacija, ali zasto ne bismo pogledali stvari i van tog sistema ( tj. zanra ) i videli koliko se on uskladjuje pa cak i sa drugim umetnostima pa i vrednostima. Zbog cega se horor romani obicno smatraju za tresh literaturu, a to nije toliko cest slucaj sa filmovima? Da li zato sto knjizevnost ima vise umetnicke pretenzije od filma? Ne znam... Dakle, naravno da je u mom sistemu vrednosti ( "umetnosti je mesto u srcu" :) ), tako da imam pravo da kazem to sto mislim o Tarantinu. I dalje mislim da je Tarantino odlican zanatlija, jedan od najvecih u Holivudu, ali sadrzinski njegove filmove ne cenim mnogo ( Osim mozda Petparackih prica ). A taj profa na FDU ocigledno ne razmislja mnogo o tome da srpski film u nekoj buducnosti mogu da izvuku samo talentovani pojedinci koji mogu snimati i otkacene stvari ( npr. Sejtanov ratnik ) i da to ne mora obavezno neka ozbiljna drama ( a kad na ovim prostorima kazes drama obicno se misli na ratnu ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #44 poslato: 30.06.2006. 21:53 » |
|
Odgledao sam danas Paklenu pomorandžu. Primetio sam da bih i ja pravio slične filmove kad bih se time bavio. U nekim momentima kao Harms u slikama. Mislio sam, pak, da će biti još nekih tematika, te da ova poruka neće biti toliko forsirana, nauštrb onog momenta sa početka filma kad slika sama za sebe dovoljno govori i ni na šta ne referira (kad se slika fokusira na lice onoga Alexa, koji onako zamrznuto blene...).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|