Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Filmovi Dejvida Linca  (Pročitano 494 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Truman
Nazionalist

Duh bunta: +60/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Tko je Dzeremi Bentam?

« poslato: 20.06.2006. 12:45 »

Bulevar zvezda/Mullholand Drive je jedan od najgenijalnijih filmova koje sam ikada gledao. Svaka cast ljudima koji taj film skapiraju iz prve. Lynch se zaista genijalno poigrava sa onim sto je stvarno i sto nije, sta je san a sta java. Film ima bezbroj detalja koji su nekako povezani. Gledao sam i Blue Velvet, ali "problem" sa njegovim filmovima je sto imaju tako finu, tj. slozenu strukturu da mnogo detalja zaboravis posle nedelju dana. Mislim da sam negde video da je izasla knjiga o njemu, ako neko ozbiljnije namerava njim da se pozabavi neophodna je makar nekakva pomoc.

ERASER HEAD - za sve zaljubljenike u Linca i bolesnicke filmove  osmeh  osmeh
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 24.12.2007. 02:29 »

Gledao sam i Blue Velvet, ali "problem" sa njegovim filmovima je sto imaju tako finu, tj. slozenu strukturu da mnogo detalja zaboravis posle nedelju dana.

Upravo sam odgledao Blue Velvet i nemam nikakav poseban utisak o tome kakav je film. Deluje kao komercijalni pokušaj. Doduše, ima tu nekih finesa koje ovi komercijalni direktori (reditelji) ne mogu da izvedu, ali je suštinski fabula takva da ne liči na Linča. Nisam zadovoljan; više sam očekivao.

Gledao sam jutros i njegove kratke filmove. Između ostalih Amputato (ili Amputacija, ili Amputirana, ili tako nešto), koji mi se dopao. Grandmother je poznatiji, i to je film za koji Linč kaže da mu je promenio život i dao mu šansu da napravi karijeru. Naime, kaže kako se u stvari prijavio na neki konkurs sa tim uratkom ali se nije nadao da će proći. Pošto su ga pozvali i kazali mu da je dobio sredstva da napravi film, on je napravio jedno dosta čudno delo (pomenuto Grandmother) ali prema mnogim karakteristikama reklo bi se ne uz neki naročit trud. Fabula je sasvim neznatna, ali ni scene mi nisu sasvim jasne. Da li je film trebalo samo da deluje novotarski? Nisam siguran. Voleo bih da neko ko bolje poznaje film objasni o čemu se radi. Grandmother je inače njegov najduži od ovih kratkometražnih filmova sabranih u jedan naslov (Short Films).

Amputato je sjajan uradak koji po jednom detalju neodoljivo podseća na ono čudovište iz Eraserheada. Isto tako i u Grandmother kratkometražnom filmu postoji jedan takav momenat, čak više njih, pošto se pojavljuje dečkić koji odgaja jedan kamen tako što ga sadi u sopstveni krevet, stavlja zemlju i poliva ga. Iz zemlje izrasta neka čudna masa koja liči na drvo, ali pulsira (kao ona "beba-čudovište" iz Eraserheada), potom iz njega izlazi tečnost... Kod Amputata sve što se događa je da žena sedi u fotelji, tako da su joj obe noge amputirane i umotane u neko prnje. Dok tako sedi ona u stvari na jednom naslonu za ruku ima papir po kojem piše, dok narator javlja o čemu to piše ili razmišlja. Sve vreme jedan čovek u toj sobi, po svemu sudeći neki doktor, odmotava prnje sa jedne njene noge i pokušava da to dezinfikuje ili reguliše, kako to već doktori rade. Međutim, kako je odmotao i prineo makaze da odseče neku naslagu gnojila ili čega već, iz noge počinje da šiklja neka tečnost. Film se završava a da žena uopšte ne odvraća pogled sa svog rada, a doktor se udaljava pošto ne uspeva da reši problem sa nogom žene-invalida.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
DramatisPersonae
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +38/-11
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #2 poslato: 06.02.2008. 09:23 »

meni su npr. dosta zanimljiviji njegovi kratki filmovi...

Inache obavezno pogledajte Dinu (onu verziju koju je on rezirao)
Sačuvana

The howling shriek of death in your eyes
The whole court and the beast enter your room
The gold will turn to rust
Your empire follows you into your tomb

The wraiths of night caress
And whisper softly now, "We are the dead"
They bear your life away
They tear your heart in two
They've taken the queen

To some better place, so they think
Stranice: [1]   Idi gore