Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Carlston za Ognjenku  (Pročitano 4567 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #15 poslato: 08.02.2008. 18:58 »

Vi, dakle, opet niste shvatili šta sam napisao.

Dobro, evo neću više o tome pisati, a vi mislite kako želite. Preći ću na ono što sam obećao, a to je nastavak diskusije na temu ovog filma.

Najpre, film ne zadovoljava osnovni kriterijum prema kojem bi bio kvalitetan (mada se ne bavim profesionalno filmom, mogu da naslutim nešto prema čemu bi on morao da zadovolji, da bi publici mogao da se dopadne), a to je da se u njemu događaji i scene osmisle tako da jedna drugu dopunjuju, da imaju neku povezanost. U ovom filmu je ta veza dosta slaba, što ostavlja utisak da se radi o prilično neosmišljenoj radnji filma. To je prvi razlog zašto bi ovaj film trebalo kritikovati.

Drugi razlog je taj što ne daje nikakvu pouku. Njegov kraj je posebno bedan kliše u kojem dvoje umiru a da nisu nikakvog razloga za to imali. A pri svemu tome se ne vidi nikakav razlog, pa niti prelaz, iz jedne scene u drugu, već je jedan alfa-mužjak bio najpre u krevetu sa nekom ribom, a potom se nalazi u miniranom polju, i stoji nad jednom minom koja ga tako osuđuje na smrt. Film se završava tako što njegova draga dolazi njemu u to minsko polje, guraju jedno drugome jezik u usta i odlaze na nebo kroz eksploziju.

Voleo bih da čujem sada šta ste vi videli u tom filmu i kako objašnjavate ovaj svršetak koji teško da prevazilazi kvalitetom tinejdžerski ili osrednji studentski film.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-21
Na mreži Na mreži

« Odgovor #16 poslato: 08.02.2008. 19:21 »

Citat
Znači gospodin je odbacio sve nauke, i umnost koje su one nudile, te silesiju tema i hideja koje bi filmovi mogli posuditi i istraživati. Ostaje pitanje da li gospodin misli da bi jedan film onda trebalo da se bavi temom ''Nije pravedno preći ulicu na crveno'' ili možda još jednom interpretacijom priče ''Lakomi mečići''.

Citat
gospodin je prvo odbacio psihologiju a onda i filosofiju. A morao je učiniti tako, jer sam ga vezao u čvor posle izjave ''Da je ono prevaziđena tema''. Onda je pokušao relativizovati sve nauke. Na kraju je ostalo sasvim nejasno šta on misli čime bi trebalo da se bavi jedan film (u poslednjem obraćanju  je izbegao da odgovori jer je predosjetio koliko je to neugodno pitanje, odnosno da je doveden pred svršen čin). Izgleda da je ozbiljan kad misli da bi jedan dobar film trebalo da razrađuje temu pravednosti prelaska ulice na crveno..
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #17 poslato: 08.02.2008. 19:24 »

Film o kojem je ovde reč zasigurno se bavi još stupidnijim stvarima (teme to još uvek nisu) nego li ono čime se bavi autor u priči za decu "Lakomi mečići". Mogu slobodno da kažem da su "Lakomi mečići" bar dva puta inteligentnija priča nego li film o kojem se ovdje govori, a da je nepravda prelaska ulice na crveno visoka matematika, kako bi kazali neznamatematičari, za glavicu autora ovog filma.

Evo sada vidim da ste dodali još jedan citat, da se ponavljate, kao da vam nisam odgovorio na to. Meni ostaje ili da vas sasvim ignorišem ili da vam prepišem ono što sam dva puta pisao na prethodnoj stranici diskusije.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #18 poslato: 08.02.2008. 19:25 »

Citat
Na kraju je ostalo sasvim nejasno šta on misli čime bi trebalo da se bavi jedan film
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: 08.02.2008. 19:34 »

U prevodu: kako raspravljati o tematici filma te motivima i simbolima koji apostrofiraju tu tematiku, ako gospodin diskvalifikuje moguću temu koju on obrađuje, i ako je potpuno nejasno da li on uopšte veruje da film može imati kakvu intelektualnu temu s obzirom na to da je odbacio kompetentnost psihologije i filosofije, a evidentno je na korak od relativizacije i svih ostalih nauka i mudrosti koje one nude a koje bi jedan film mogao posuditi i razrađivati ih (glorifikovati ih).

p.s.

Citat
Evo sada vidim da ste dodali još jedan citat, da se ponavljate, kao da vam nisam odgovorio na to.

Ponavljam svoje citate, odnosno pitanja, na koja izbegavate odgovoriti. Ne vidim zasto bih ih ponovo pisao, da ih uoblicim u drugo ruho - sto bi, kat vec imam napisano a moderne tehnologije dozvoljavaju presvetu kopi pejst funkciju.
Sačuvana
Dina
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 08.02.2008. 20:15 »

Meni se film dopada.
Ukusi su različiti. Ne znam šta očekujete od našeg filma.
Od svih argumenata protiv, jedini na kome se kritizeri zadržaše su grudi glumičine.
Impresivno  :sumnjalo:
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #21 poslato: 08.02.2008. 20:17 »

Od svih argumenata protiv, jedini na kome se kritizeri zadržaše su grudi glumičine.

Ko je pomenuo grudi kao argument protiv filma? Ja sam, čini mi se, pažljivo isčitao ovu raspravu i nigde nisam video da je neko naveo da su grudi glumice loše, pa da je zbog toga film loš...

A da je film srpski pa da je zbog toga katastrofa... ja mislim da to ne treba da bude argument u njegovu korist... nekakva olakšavajuća okolnost. Recimo, smatram da bih ja, uz nekih 0.1% budžeta koji je korišćen za taj film, napravio neuporedivo bolju stvar, bez ikakvog znanja o režiranju i istoriji filma.
Sačuvana

Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #22 poslato: 08.02.2008. 20:21 »

U pitanju je bio saljiv post, ali zaista svako ima pravo na svoje misljenje osmeh

Ali opet ne znam zasto taj stav " Sta ocekujete od naseg filma".
Jedino sto nas moze da pokopa jeste eventualno nedostatak materijalnih sredstava ali mislim da to uopste ne mora biti prepreka. Mnogo je dobrih filmova snimljeno sa malim budzetom .
Takodje smatram da imamo dosta kvalitetnih glumaca...

Mene nervira ( iako nisam nikakav veliki patriota) taj stav " Svi valjaju samo nase ne valja". Jednako kao sto je glupo reci i " Samo nase valja a sve tudje je glupo".
Kvalitet ne poznaje rasu, naciju ili sta vec....

Radije cu pogledati i najskrnaviji low budzet filmitj neholivdske produkcije nego plitki holivudski film sa preteranim efektima...
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #23 poslato: 08.02.2008. 20:48 »

No dobro, pošto je gospodin počeo ignorirati, u nedostaku argumenata a i našavši se u veoma neugodnoj situaciji, ja ću se samo obazreti na ovaj njegov post gde iznosi razloge zbog kojih film čarlston za orleanku ne zaslužuje da se nazove dobrim filmom, da bih te raloge diskreditovao, a i samog gospodina, da bi moja pobjeda na ovoj temi bila potpuna, te da pobjednički pehar stavim uz onaj na ateizaciji.

Najpre, film ne zadovoljava osnovni kriterijum prema kojem bi bio kvalitetan (mada se ne bavim profesionalno filmom, mogu da naslutim nešto prema čemu bi on morao da zadovolji, da bi publici mogao da se dopadne), a to je da se u njemu događaji i scene osmisle tako da jedna drugu dopunjuju, da imaju neku povezanost. U ovom filmu je ta veza dosta slaba, što ostavlja utisak da se radi o prilično neosmišljenoj radnji filma. To je prvi razlog zašto bi ovaj film trebalo kritikovati.

Ovo bi moglo da sugerira da je gospodin potpuno neupoznat sa vilmskom umetnošću. Poznato je da on glorifikuje ono što su izdrkani starci uzeli za umjetnost, te ću ja ovde pomenuti film Andaluzijski pas, koji važi za remek delo filmske umjetnosti. Radi se o filmu koji se savršeno uklapa u opis koje iznet u gornjem citatu: dakle scene se međusobno ne dopunjuju, povezanost nemaju, radnja filma je nejasna i reklo bi se neosmišljena. Ipak film važi za remek delo i glorifikuje se na svakom koraku (akcenat na 'a'). Otud ćemo argument koji nam plasira njegova svetost - gospodin Izdajnik, da je dobar film onaj čije scene i sekvence imaju kakvog smisla u redosledu te povezanosti pravedno diskvalifikovati. I to možemo učiniti s velikom sigurnošću jer gospodin veruje u objektivnu vrijednost umjetnosti odnosno filma, odnosno u ono što starci kažu da je dobro.
.
Citat
Drugi razlog je taj što ne daje nikakvu pouku. Njegov kraj je posebno bedan kliše u kojem dvoje umiru a da nisu nikakvog razloga za to imali. A pri svemu tome se ne vidi nikakav razlog, pa niti prelaz, iz jedne scene u drugu, već je jedan alfa-mužjak bio najpre u krevetu sa nekom ribom, a potom se nalazi u miniranom polju, i stoji nad jednom minom koja ga tako osuđuje na smrt. Film se završava tako što njegova draga dolazi njemu u to minsko polje, guraju jedno drugome jezik u usta i odlaze na nebo kroz eksploziju.

Kao što je od ranije poznato, umjetničko delo te vrijedno delo ne mora imati poruku da bi ga okarakterisali kao takvo. I ova relativizacija je po pedagoškom relativizmu sada apsolutno opravdana, jer gospodin Izdajnik nameće tu premisu, odnosno vrši agresiju na slobodnu volju građanina. Drugi argument u korist ove relativizacije je taj što što je danas umjetnost inače relativizovana i to najpre od strane onih koji tu umjetnost stvaraju. A to je počelo još u vrijeme kada je nastajao Andaluzijski pas, koji je i sam film bez neke jasne poruke (zbilja, može se do veka nagađati šta je poruka tog filma i da li je on uopšte ima) a opet se glorifikuje i uzima za umjetnost.

Tako je po ove dve tačke gospodin Izdajnik u potpunosti diskreditovan.

Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #24 poslato: 08.02.2008. 21:31 »

No dobro, pošto je gospodin počeo ignorirati, u nedostaku argumenata a i našavši se u veoma neugodnoj situaciji, ja ću se samo obazreti na ovaj njegov post gde iznosi razloge zbog kojih film čarlston za orleanku ne zaslužuje da se nazove dobrim filmom, da bih te raloge diskreditovao, a i samog gospodina, da bi moja pobjeda na ovoj temi bila potpuna, te da pobjednički pehar stavim uz onaj na ateizaciji.

Evo ovako, gospodine. Da krenemo opširnije i ozbiljnije, i ovako završimo ovu raspravu o filmu uopšte, pošto vidim da ne odustajete od toga da na ovoj temi, koja je predviđena za jedan film i njegovu analizu, analiziramo film uopšte.

Najpre, vi ste meni postavili pitanje: Šta su kriterijumi da bi se jedan film ocenio dobrim? Ja sam vam naveo dva kriterijuma, i oni su na mestu svejedno što vi navodite Andaluzijskog psa (čestitam vam, to je bio dobar pokušaj, i dobro ste uočili taj slučaj); zašto? Zato što su oni zaista validni u nekim slučajevima, odnosno u jednoj oblasti filmske umetnosti. Kao što vam je u romanima slučaj da kod jednih pleni forma, a kod drugih sadržaj koji je u stanju da vas rasplače, osokoli ili razljuti. Ono što bi vama u stvari sada trebalo prikazati, i čemu vas poučiti, jesu ostali kriterijumi za ocenu nekog filma ili umetnosti uopšte. O tim stvarima se, čini mi se, govorilo već na nekoj drugoj raspravi. Koliko se sećam - na raspravi O umetnosti uopšte. Sada bih mogao samo da primenim te principe na film. Šta bi to, dakle, pored poruke i radnje, koji su u stvari književni kriterijumi (mada ne iscrpljuju kvalitetno književno delo) film mogao da sadrži kao svoju dobru stranu (obratite pažnju na to da ne govorim o tome da bi morao da sadrži, već da bi mogao; i to iz razloga što film ne mora da zadovolji sve kriterijume koji film uopšte mogu da učine kvalitetnim)?

Poslužiću se jednostavnom logikom, budući da nisam studirao glumu ili režiju, kostimografiju ili slično. Dakle, razmišljaću kao neko ko poznaje umetničke vrednosti uopšte. Evo kako stižemo do rešenja. Film je kombinacija slike (likovne umetnosti), reči (književnosti, literature), zvuka (muzike) i pokreta (plesa, performansa). To znači da bi film mogao da bude zadovoljavajući ukoliko zadovoljava sa aspekta ovih umetnosti na samom platnu. Ako muzika koordinira sa slikom, a pokreti subjekta sa onim što oni govore, mi imamo jedno umetničko ostvarenje: nešto što nije moguće naći u prirodnom stanju takvo. Ono još ima u zadatku da na neki način uposli subjektivni duh, da kod njega nešto proizvede.

Time sam samo otvorio put ka daljoj analizi koja je odavno započeta na raspravi o umetnosti uopšte, a ja vas pozivam da se i vi uključite i kažete šta je to što ste vi naučili i znate kao umetnički vredno. Ono nije u vama rođeno tek tako, nije vam nosorogom-dato, nego ste to naučili kroz umetničku praksu i teoriju.

Citat
Ovo bi moglo da sugerira da je gospodin potpuno neupoznat sa vilmskom umetnošću. Poznato je da on glorifikuje ono što su izdrkani starci uzeli za umjetnost, te ću ja ovde pomenuti film Andaluzijski pas, koji važi za remek delo filmske umjetnosti.

Dakle, u prethodnom delu ove poruke objasnio sam vam zbog čega je Andaluzijski pas, njegov slučaj u stvari, sasvim irelevantan za ocenu filma i kriterijuma filma uopšte. To je iz onih naših razgovora na pričaonici moguće prepoznati u formuli A ili B ili C, pri čemu je C = A + B. Za one kojima nije jasno, A bi predstavljao jedan faktor pri kriterijumu za ocenu vrednosti filma, B bi bio drugi, a C bi bio skup ova dva. Na kraju jedan drugog ne isključuju, ali da bi film bio kvalitetan dovoljno je da važi A, ili pak da važi B. Nije nužno da i jedno i drugo budu zastupljeni (budu slučaj).

U delu Andaluzijski pas prevladava faktor (na primer) A, u delu kao što je Titanik - faktor B, a u recimo ostvarenju kao što je Eraserhead ima i malo A, i malo B. Pa to ipak ne diskvalifikuje nijedan od ovih filmova.

Citat
Radi se o filmu koji se savršeno uklapa u opis koje iznet u gornjem citatu: dakle scene se međusobno ne dopunjuju, povezanost nemaju, radnja filma je nejasna i reklo bi se neosmišljena. Ipak film važi za remek delo i glorifikuje se na svakom koraku (akcenat na 'a').

Ja bih baš voleo kad biste se i vi malko potrudili pa evo kazali npr. zašto ste oduševljeni ostvarenjem kao što je Andaluzijski pas. A ja ću vam onda kazati da li je i moja svetost oduševljena njim, te zašto bi bila, u slučaju da jeste.

Citat
Otud ćemo argument koji nam plasira njegova svetost - gospodin Izdajnik, da je dobar film onaj čije scene i sekvence imaju kakvog smisla u redosledu te povezanosti pravedno diskvalifikovati.

Evo, ponoviću vam još jednom onu formulu koja je prilično jednostavna: A ili B ili C, pri čemu je C = A + B.

Citat
Kao što je od ranije poznato, umjetničko delo te vrijedno delo ne mora imati poruku da bi ga okarakterisali kao takvo.

Eto, ovde ste se čak složili sa onim što sam vam i ja tvrdio, još, čini mi se, u onom razgovoru na pričaonici presvete Govnarice.

Citat
I ova relativizacija je po pedagoškom relativizmu sada apsolutno opravdana, jer gospodin Izdajnik nameće tu premisu, odnosno vrši agresiju na slobodnu volju građanina.

Opet vi grešite kad god se radi o tome šta ko sme, i kada bi to trebalo vrednovati. Vi zapravo velite: svako ima pravo da o nekom delu misli kako hoće. Ja se s tim slažem. Ali kad vi kažete da niko nema pravo da glorifikuje neko delo kao važnije i bolje od nekog drugog - jer možda za nekog drugog to nije slučaj, možda taj neko drugi misli da su Lakomi mečići bolje književno delo od Bretonove Nađe - vi tada uništavate i sam pojam umetničkog. Vi ne postavljate granicu između umetnosti i onoga što je svakodnevni život, što je ready-made, ne pravite razliku između kamena na ulici i kamena u izložbenom prostoru. Vi uzgred poništavate ambijentalnu umetnost, konceptualnu umetnost, poništavate i granicu koja stoji između kiča i umetnosti, ali i između nauke i umetnosti, pa na kraju i između nauke i beslovesnog trabunjanja.

Ne znam jeste li svesni kud vodi taj vaš relativizam i u slučaju diskusije na ateizmu, i u ovom ovde. Ali nadam se da će vam se kockice kroz nastavak ove diskusije složiti, i da ćete uvideti koliko grešite pri tom i takvom pogledu na stvari i svet.
Sačuvana

Otrovni Starac
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #25 poslato: 08.02.2008. 21:44 »

Pokušat ću odgovoriti gospodinu izdajniku iako sam se već i na ateizaciji i na ovoj raspravi uverio da se radi o osobi koja izbegava da odgovori na pitanja koja postavljam, da l iz razloga što uviđa sopstvenu katastrofu u suočenju s njima, ili se pak radi o sasvim neuračunljivoj osobi koja nije u stanju da odgovara za sebe samu, i da se razumom povodi.

Evo ovako, gospodine. Da krenemo opširnije i ozbiljnije, i ovako završimo ovu raspravu o filmu uopšte, pošto vidim da ne odustajete od toga da na ovoj temi, koja je predviđena za jedan film i njegovu analizu, analiziramo film uopšte.

Evo recimo, ovo je samo primer neuračunljive demagogije kojom se presveti gospodin služi. Naime, pokazano je prethodno da gospodin odbacuje mogućnost da film ima neku tematiku, i nije se uopšte udostojio i pored mog navaljivanja da predloži kakvu bi tematiku film možda ipak mogao imati. Zašto je ovo pitanje ključno? Zato što je nejasno kako o filmu raspravljati, tematici, motivima i simbolima koji se u tom filmu nalaze a koji podržavaju glavnu temu, ako se odustaje od mogućnosti da je određena tematika filma pristuna, odnosno da je on nema. Od mene je traženo da govorim o tome na koji način mislim da se u filmu ideja koju sam analizirao podržava, a s druge strane se ta ideja u startu diskvalifikuje. To je problem. To je mentalni problem.

Citat
Najpre, vi ste meni postavili pitanje: Šta su kriterijumi da bi se jedan film ocenio dobrim?

Lepo je rekao gospodin dušan na nekoj temi da se vi prečesto bavite umetanjem svojih reči u usta sagovornika. Ovo, dakle, ja nisam od vas tražio, i ne smatram svrsishodnim dalje o tome komentrirati.

Citat
Ja sam vam naveo dva kriterijuma, i oni su na mestu svejedno što vi navodite Andaluzijskog psa

Ti kriterijumi nisu na mestu, jer se nameću agresivno, a nigde ne stoji da jedan film mora poštivati te kriterijume, već su oni plod vaše mašte, odnosno vašeg uvjerenja da bi to trebalo da budu kriterijumi jednog umetnički vrednog dela.

Citat
Ja sam vam naveo dva kriterijuma, i oni su na mestu svejedno što vi navodite Andaluzijskog psa (čestitam vam, to je bio dobar pokušaj, i dobro ste uočili taj slučaj); zašto? Zato što su oni zaista validni u nekim slučajevima, odnosno u jednoj oblasti filmske umetnosti.

Oni mogu biti validni, ali ne moraju. Postoje različite filosofije filma te kriterija koje bi jedan film trebalo da poštiva.

Citat
Kao što vam je u romanima slučaj da kod jednih pleni forma, a kod drugih sadržaj koji je u stanju da vas rasplače, osokoli ili razljuti. Ono što bi vama u stvari sada trebalo prikazati, i čemu vas poučiti, jesu ostali kriterijumi za ocenu nekog filma ili umetnosti uopšte. O tim stvarima se, čini mi se, govorilo već na nekoj drugoj raspravi. Koliko se sećam - na raspravi O umetnosti uopšte. Sada bih mogao samo da primenim te principe na film. Šta bi to, dakle, pored poruke i radnje, koji su u stvari književni kriterijumi (mada ne iscrpljuju kvalitetno književno delo) film mogao da sadrži kao svoju dobru stranu

Odlično, izgleda smo malo napredovali. Sada se ovde govori o mogućnosti (obratimo pažnju na podvučen reč mogao u citiranom tekstu). Dakle izdajnik je sada na strani pedagoškog relativizma iako je trenutak ranije bio na strani reakcionarnog elitizma. To naprasno mijenjaje strana govori o teškom konfliktu koji postoji u argumentaciji presvetog gospodina Izdajnika.

Citat
to iz razloga što film ne mora da zadovolji sve kriterijume koji film uopšte mogu da učine kvalitetnim)

Dalje u zagradi piše ovo gore citirano. Tu se opet vraća u skute reakcionarnog elitizma. Dakle ipak po presvetom gospodinu mora postojati neki bazični kriterij kao što je poruka u filmu, da bi se taj film mogao nazvat umjetničkim delom. Nastavlja se na bezuslovnoj agresivnoj basnologiji, bez ikakve namere da prodre u srž problem i pojasni zašto umetnilčki vredan film mora ispunjavat i taj jedan jedini kriterijum.

Citat
Poslužiću se jednostavnom logikom, budući da nisam studirao glumu ili režiju, kostimografiju ili slično. Dakle, razmišljaću kao neko ko poznaje umetničke vrednosti uopšte. Evo kako stižemo do rešenja. Film je kombinacija slike (likovne umetnosti), reči (književnosti, literature), zvuka (muzike) i pokreta (plesa, performansa). To znači da bi film mogao da bude zadovoljavajući ukoliko zadovoljava sa aspekta ovih umetnosti na samom platnu. Ako muzika koordinira sa slikom, a pokreti subjekta sa onim što oni govore, mi imamo jedno umetničko ostvarenje: nešto što nije moguće naći u prirodnom stanju takvo. Ono još ima u zadatku da na neki način uposli subjektivni duh, da kod njega nešto proizvede.

Lepo je ovo pto ste smislili. Ja sam imao matematiku u gimnaziji i za sve vreme njinog trajanja sam se prilično zasitio ove nauke. Ovo sada što se ovd iznosi je irelevantno, zato što se ne nudi objašnjenje što bi tko morao to prihvatiti kao bezuslovnu formulu koja bi važila u procjenjivanju umjetnosti.

Citat
Dakle, u prethodnom delu ove poruke objasnio sam vam zbog čega je Andaluzijski pas, njegov slučaj u stvari, sasvim irelevantan za ocenu filma i kriterijuma filma uopšte.

Na žalost, to nije objašnjeno. Postojao je samo pokušaj da se jedna filosofija filma i gotovo smešni postulati te filosofije nametne građanima i da se prikažu kao jedina objektivna filosofija filma. To iz još jednog razloga pogubno i potpuno neprihvatljivo ako se uzme da je film još uvek na neki način umjetnost u razvoju, ako se uzme da film postoji jedva jedno stoljeće.
Dakle ovde se još jednom svedoči svojevrsnom elitističkom imaturitetu koji ima za cilj da proizvede i nametne jednoumlje, i to u vremenu kada se vrši pravedna relativizacija umjetnosti. 

Citat
U delu Andaluzijski pas prevladava faktor (na primer) A, u delu kao što je Titanik - faktor B, a u recimo ostvarenju kao što je Eraserhead ima i malo A, i malo B. Pa to ipak ne diskvalifikuje nijedan od ovih filmova.

Zanimljiva je demagogija kojom se služi gospodin Izdajnik. Ovde on napominje da u filmu andaluzijski pas preovladava faktor a, međutim u dotičnom ostvarenju kao što je već napomenuto ne preovladava nijedan faktor od navedenih nametnutih faktora. FIlm se ipak uzima za primjer umjetnički vrijednog dela, i to često i među reakcionarnim elitističkim grupacijama kojima pripada i gospodin Izdajnik.

Citat
Opet vi grešite kad god se radi o tome šta ko sme, i kada bi to trebalo vrednovati. Vi zapravo velite: svako ima pravo da o nekom delu misli kako hoće. Ja se s tim slažem. Ali kad vi kažete da niko nema pravo da glorifikuje neko delo kao važnije i bolje od nekog drugog - jer možda za nekog drugog to nije slučaj, možda taj neko drugi misli da su Lakomi mečići bolje književno delo od Bretonove Nađe - vi tada uništavate i sam pojam umetničkog. Vi ne postavljate granicu između umetnosti i onoga što je svakodnevni život, što je ready-made, ne pravite razliku između kamena na ulici i kamena u izložbenom prostoru. Vi uzgred poništavate ambijentalnu umetnost, konceptualnu umetnost, poništavate i granicu koja stoji između kiča i umetnosti, ali i između nauke i umetnosti, pa na kraju i između nauke i beslovesnog trabunjanja.

Stanje mentalne konfuzije ovde postaje potpuno evidentno. Gospodin sada govori o naukama, a u prethodnim porukama je odbacio nauke i popljuvao naročito psihologiju i filosofiju čije teme filmovi često pozajmljuju i obrađuju. On uzgred, upozoravajući na opasnost uništenja pojma umetničkog, i dalje govori o objektivnoj umjetničkoj vrijednosti, ali nigde i nikako ne pokušava objasniti zbog čega bi se jedna filosofija filmske umjetnosti morala prihvatiti za takvu. Dakle ovde se samo prezentuje beslovesno trabunjanje da upotrebim sintagmu gospodinovu. Ne postoji namera da se zadre dublje u problem i pojasni se zašto je nešto umetničko i kao takvo vrednije od nečeg što nije umjetničko; da, problem elitističke agresije koju širi presveti gospodin Izdajnik postaje jasan kada se ovaj atribut umetničko prevede u vredno, tek onda postaje jasno o kakvoj se fašističkoj ideji tu radi. Jer on nam prezentira da je pravedan jedan sistem vrednosti nasuprot drugog bez obrazloženja, i time vrši intelekutalno nasilje nad građanima.

Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dark Knight

« Odgovor #26 poslato: 08.02.2008. 23:48 »

Kada su glumice u pitanju ne znam zasto bi mi njen izgled i bio vazan. Nikada mi nije bio kriterijum to da doticna izgleda kao foto model.
Katarina mi se ne svidja niti kao vrsna glumica a njena bahatost koja dolazi do izrazaja u obracanju medijima i u izjavama me posebno odbija jer ne volim tip ljudi koji smatra sebe bogom danim a nema nesto mnogo pokrica za to.

Kad smo kod Katarine Radivojevic ona se meni fizicki jako dopada ( jedna od retkih srpskih glumica koje su lepe ), ali mislim da je zene ne vole jer je percipiraju kao nekakvu kucku. Sad, je l te, ja nisam zensko ali je to moje vidjenje. Inace, kad spominjes bahatost...secam se slike sa nekog prijema, premijere ili cega vec gde je ona ucestvovala, a Dimitrije Vojnov takodje i forme radi su se slikali za medije. On joj se onako fizicki neugledan priblizio, mozda je cak i obuhvatio oko struka ( ne secam se tacno ), a ona je napravila neku grimasu tipa - jao sto moram da se slikam sa ovim bezveznjakom. Mislim da taj izraz koji sam primetio na fotki, ako sam to pravilno protumacio, dosta govori o njenom karakteru neke kao mnogo dobre ribe i zvezde koja ima nivo i nece cak ni da se slika sa svakim. Da dobro izgleda, pa izgleda dobro, ali cini mi se da ovako bas nije cvecka...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Morella
Gradjanin
*

Duh bunta: +101/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #27 poslato: 09.02.2008. 18:28 »

Slazem se sa tobom da je izuzetno atrraktivna..mozda cak i najlepsa domaca glumica. Ima ono nesto...
Ali bas to sto si spomenuo, ta bahatost, ta arogancija ..a zbog cega? Zbog lepog lica i dugih nogu?
Alergicna sam na ljude koji su umisljeni zbog necega sto im je dala majka priroda. Koji misle da su bolji zbog necega na cemu uopste nisu morali da rade.....
Ok ,pametan si, dobio si Nobelovu nagradu, izmislio lek protiv Side..imas neko pokrice za tu aroganciju(mada nije opravdana ni tada) ali misliti da si bolji zbog lepe fasade.....povrsno i jadno.
Sačuvana

"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 09.02.2008. 23:13 »

U gradu Nishu se davao ovaj film i chujem mnogi moji poznanici su ishli da ga vide , uglavnom sa devojkama. Mishljenja su podeljena , neki kazhu da je dobar , chak jedan od najboljih filmova koje je srpska kinematografija izrodila , dok drugi kazhu da su razocharani . A Luk Beson je valjda pisao scenario , Urosh Stojanovitj je samo rezhija . Inache taj Luk Beson je koliko sam chuo pisao scenario i za Chudesnu sudbinu Amelije Pulen , pa kome se svidja taj film trebalo bi da im se svidja i Charlston za Ognjenku .
Sačuvana
Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Duh bunta: +82/-1014
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 09.02.2008. 23:43 »

vat-d-fak
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: