Truman
Građanin

Duh bunta: +75/-30
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« poslato: 15.05.2008. 11:20 » |
|
Odgledah prvi deo filma Andrej Rubljov od Tarkovoskog. Je l gledao ko? To je onaj film ( govorim o prvom delu ) poznat po poslednjoj sceni gde neka jurodiva izmetom ( ako sam dobro shvatio ) maze zid crkve, tamo gde treba da se naslika freska. A taj Andrej Rubljov, ikonopisac, shvata kako je besmisleno postovati sve te crkvene norme ako se zaboravi sustina. Ovih dana cu gledati i drugi deo, neobicno je za promenu gledati jedan ruski film.
Je l gledao neko jos neki film od Tarkovskog?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
U slabom telu slab duh!
|
|
|
|
Crven Ban
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 15.05.2008. 12:45 » |
|
Imam taj film, ali ga jos uvek nisam odgledao. Gledao sam druge filmove od Tarkovskog i apsolutno su genijalni. Nostalgija i Solaris na primer. Ovaj Solaris me u nekim momentima podseca na Odiseju u svemiru. Jesi li gledao to?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Oj ti brate s jabane, Bi li malo tarane?" "Cuti, vraze, ko ti kaze!" "Meni kaze crven ban, Koji jebe svaki dan!"
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +135/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 15.05.2008. 13:04 » |
|
Rubljov je fenomenalan film. Podseća me na Skenderbega. Mislim na albansko-ruski film o Skenderbegu iz ranih šezdesetih godina, totalno underground. Dobro je prikazan hrišćanski lov na domaće pagane u trenutku strane inoverne okupacije. To me je fasciniralo....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Truman
Građanin

Duh bunta: +75/-30
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 16.05.2008. 14:21 » |
|
Odgledah i drugi deo. Pocinje tako sto divlji tatari ubijaju stanovnistvo i unistavaju crkve. To tako potrese Rubljova da izgubi veru i prestane da slika. Nakon dve decenije gradi se zvono i desi se cudo. Vera je vracena.
Monarch, ovo je jedini film od Tarkovskog koji sam odgledao. Planiram odgledati i druge, ali treba ih naci. Na imdb-u najbolje ocenjen je neki Stalker.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
U slabom telu slab duh!
|
|
|
Lehman
Građanin

Duh bunta: +3/-0
Van mreže
Pol: 
foliranti,napolje!
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 29.05.2008. 00:09 » |
|
Jedno iskustvo Tarkovskog koje je on zapisao u svom dnevniku je to da mu se prilikom seanse prizivanja duhova,kojoj je prisustvovao iz radoznalosti,javio duh koji mu je rekao da ce za zivota snimiti 7 filmova.Na pitanje Tarkovskog,kako samo 7,dobio je odgovor SEDAM DOBRIH!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Todor_albino_decak
Građanin

Duh bunta: +2/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 08.06.2008. 03:03 » |
|
Gledao sam Solaris i Zerkalo (ako se tako zvase), a i Rubljova cu cim ga nabavim. Obozavam Tarkovskog, mada je ponekad zaista naporan za gledanje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
The bottle is empty The sleigh has a flat The stripper in my bed is ugly and fat
|
|
|
Eon_Blanc
Građanin

Duh bunta: +31/-2
Van mreže
Pol: 
Dance puppets, dance!>:)
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 04.10.2008. 18:12 » |
|
Ja sam gledala Stalker i Solaris . Jel neko gledao remake Solarisa? Svakako - odlicni filmovi, taman cu da pokusam da nadjem kei od ovih sto ste pomenuli, a nisam gledala.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ko nista ne zna, nista ne voli. Ko ne umije, nista ne razumije. Ko nista ne razumije, bezvrijedan je. Onaj koji poima, taj i voli. Vise se voli ono o cemu se vise i zna."
|
|
|
mladić
Građanin

Van mreže
~
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 02.11.2008. 23:18 » |
|
Režiser koji me je uveo u svijet filma sa svojom "Nostalgijom". Apsolutno svaki aspekt njegovog djela je za pamćenje. Suptilnost omažiranja poeziji njegovog oca i koncept života-sna su prosto očaravajući, a dijalozi - međ najljepšim sonatama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"If I accept you as you are, I will make you worse. However, if I treat you as though you are what you are capable of becoming, I help you become that." Goethe
|
|
|
Otrovni Starac
Podli kukavac

Duh bunta: +108/-46
Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 03.11.2008. 10:12 » |
|
Ne glorifikujem stil tog Endija. Nije dobar, možda previše autističan za moja shvatanja. Drugo, crno belji film, ako se ne varam rubljov je u tim bojama, je potpuno neprihvatljivo,kvari doživljaj. Računam, koliko bi prva verzija ''gospodara muva'' bila boljija da je u boji.
Jest, svi kriterijumi po kojima određujemo valja li nešto, neko dijelo, je li nešto umjetnost ili ne, su nepopravljivo iracionalni. Tu nema pomoći, i svako napregnuto objašnjenje će nam samo odmoći.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mladić
Građanin

Van mreže
~
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 04.11.2008. 19:28 » |
|
Izvinjavam se, kakav bi plus imala onakva naracija uvođenjem kolora? U nekoliko zadnjih kadrova filma, djela Rubljova su zaista prikazana u boji.
Na nivou filma, boje, čini mi se, taman onoliko koliko je bilo potrebno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"If I accept you as you are, I will make you worse. However, if I treat you as though you are what you are capable of becoming, I help you become that." Goethe
|
|
|
marijadina
Početnik
Duh bunta: +1/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 05.11.2008. 11:41 » |
|
Film je fantastican. Na najljpsi nacin prikazan sukob, uplitanje, preplitanje, crkvene dogme i paganstva.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Heretic
Građanin

Duh bunta: +15/-0
Van mreže
Rotten Member
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 06.11.2008. 20:31 » |
|
Stalker je meni definitivno najbolji film A.T.-a. Mogao bi se protumaciti kao potraga za bogom gde joj ljudska priroda, porocnost i poeticnost ne dozoljavaju da bude ostvarena. Podseca me na Godoa - mozda mi je zbog toga i najomiljeniji. Elem, kada se radi o kompletnom opusu, slozio bih se sa Starcem jer: Krenuti stopama Tarkovskog, ipak znaci: pratiti forumulu 1+1=1, gde kap pridodata drugoj kapi vode daje jednu vecu. U najboljem slucaju, ta jedinica koja se nalazi u zbiru nije ni nalik jedinicama sabiraka. Njen trup je duzi, glava krupnija, a postolje masivnije. Ako bi se ta jednica dovoljno napregla da na svojim plecima iznese celokupnu tezinu novostvorenog sadrzaja, telo bi joj se zaokruglilo do te mere da bi konacno pocela liciti na dvojku. Tarkovski je potcenio tezinu tereta, a tu mu ni upaljena sveca ne moze pomoci.
^ Ko je gledao Nostalgiju znac o cemu pricam; makar se i ne slozio sa mnom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ja sam bolestan čovek... Zao čovek. Neprivlačan čovek. Mislim da me boli jetra."
|
|
|
Aeschylus
Zagrej
Politički nepismen

Duh bunta: +31/-32
Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 11.11.2008. 23:31 » |
|
Andrej Tarkovski je najbolji reditelj ikada. Stalker najbolji film ikada.
Andrej Rubljov je malo težak za ateistički Balkan, ali to je radio pod uticajem Sergeja Paradjanova, čovjeka koji je istraživao slovenske korijene i otišao dalje od Tarkovskog, koji se okrenuo naučnoj fantastici i kontemplaciji.
Solaris je odgovor na Kjubrikovu Odiseju, odatle sličnost.
Andrej Rubljov je prosto istinita priča. Razumjeće se bolje nakon što se pogleda Sacrifice, njegov posljednji film, koji inače objašnjava i neke druge filmove....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
And now, what's going to happen to us without barbarians? They were, those people, a kind of solution. Constantine Cavafy
|
|
|
atrocity_exhibition
Građanin

Duh bunta: +1/-2
Van mreže
CTA/\ΚΕP
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 30.11.2008. 16:49 » |
|
Andrej Tarkovski je najbolji reditelj ikada. Stalker najbolji film ikada.
my sentiments are the same :) trojica najboljih, imho: tarkovsky i bergman se kolju za prvo i drugo mesto, zatim wim wenders. tu još spadaju, ovako na prvu loptu [neke ću sigurno zaboraviti]: kubrick, pasolini, buñuel, scorsese, gus van sant, lynch, goddard... [ne nužno tim redom]
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
this is the strangest life i've ever known
|
|
|
Otrovni Starac
Podli kukavac

Duh bunta: +108/-46
Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 30.11.2008. 18:08 » |
|
Ho... Mislim da je pomalo neozbiljno, šta više zabrinjavajuče infantilno izjaviti ovako nešto: ''smrd prd'' je najbolji reditelj ikada. ''prd trt'' najbolji film ikada.
To nije lijepo. Jer šta znači iz silesije redatelja uzeti jednoga i proglasiti ga za najboljijeg imago-zabeleživača na celulodnoj traci, i isto tako - uzeti jedno filmsko ostvarenje i vinuti ga u nebesa kao čovjek koji roketira sopstveni feces iznad glave, jer eto, po prvi puta posle nedelju dana ima tvrdu stolicu, a proliv ga proš'o? Molim vas... Ta ima svakak'ih redatelja, i svakakih filmova. Ima onih ovakvoga i onih onakvoga stila, i ima onih filmova koji su u žanru jednome i u žanru drugome. Što znači viknuti: Bergman je najboljiji! Ne znači ništa. To je samo usklik primitivnoga uma. Primitivnoga, dabogme, jer neču prihvatiti opravdanje one psiho-bagre, geštalt kenjatora i njima sličnih, da čovjek tiježi stvarnost pojednostaviti, sve na crno i bijelo izdjeliti. Uopšte, neču prihvatiti da na svaki način težimo uprostiti našu zbilju i sve u nj, pa shodno tomu, realno je da jednoga iz mora filmskijeh stvaralaca kao najboljijeg izdvojimo, da bi sebi olakšali i antagonizmu (koji na sve one druge redatelje koji nam nisu toliko dragi cilja) udovoljimo. To ne može tako. Tako radi polu-čovjek, tako radi krastava žaba i polovica bambi keksa u blagorodnome mlijeku.
Redatelja je raznih, svaki stilom svojim pleni. Dobro de, ne dezavuišem da plagijatora, interpolatora i sličnih njima, pa i onih posve od stila operisanih ima. I filmova je mnogih - od akcije do komendije, od korora do trilera. Nepravedno je kazati: Bergman je najbolji - jer tajne, perverzije i fantazije, ono okultno i bolesno što u ljudskim srcima ili bespućima sive kore zaključano je razotkriva, viješto i pronicljivo, u šutnji kamere, očima i napetim konverzacijama svoje celuloidne djece. Dobro - taj Ingmar možda uistinu ostavlja visok dojam, ali da li je zaista pravedno kazati da je on najbolji ako prijethodno potisnemo i diskvalifikujemo nekog drugog redatelja, koji se stilom drugojačijim ističe, a isto nam u žanru drame neki osobit kvalitet nudi? Što je Ingmar bolji od nekoga koji življe karaktere i dinamičniju kameru voli, što namesto časovnika ljudski feces prikazuje? Što je on bolji od Sam Mendesa, ili Skota Hiksa, Paskaljevića Gorana, ili Šijana Slobodana? Ho, svak od ovih redatelja ima nešto svoje osobeno, nešto lijepo, čudnovato i pronicljivo, kao što i sam Ingmar svoga šarma i drugih znamenja ima. Sa samim filmom, kao produktom kreativnog pregnuča redatelja stvar je još jasnija - ''Kum'' ne može biti najbolji film na svetu zato što je u žanru jednome; ta što bi jedan mafijaški ''Kum'' bio bolji od neke ništa manje ingeniozne komendije kao što su ''Posetioci, prvi deo''? Kakvo je to poređenje uopšte, pa to je posve neukusno i neprihvatljivo! I ako je Ingmarova drama uistinu toliko potentna što bi onda ona bila ''bolja'' od ''najbolje'' akcije, od ''Francuske veze'' ili od ''najboljega'' horor-sf-a ''The Thing-a''? To su usporedbe koje su neodržive - različiti su to žanrovi, različiti su stilovi, a samim tim je neodrživa bilo kakva ekskluzivna glorifikacija jednoga od ovih filmova u odnosu na one druge, manje za tu stvar podobne. Jedan redateljski izraz, jedan stil, i jedan filmski žanr - to su sve elementi jednoga modaliteta umjetnosti - odnosno mu-a. Nezrelo je i apsurdno jedan mu glorifikovati, drugi blatiti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|