Nekoliko dana nakon gledanja pišem kraći osvrt na temu ovog filma koji sam očigledno primetio sa velikim zakašnjenjem, s obzirom na to da je snimljen još 1999. godine i da spada gotovo u kultne. American Beauty je inače pobrao mnoge nagrade za režiju (Sam Mendes), scenario (Alan Ball) i glavne uloge (Kevin Spacey i Annette Bening).
Film počinje pomalo čudno, jer je narator mrtav u vreme kada nam saopštava šta mu se dogodilo (kaže da će umreti za tačno godinu dana, a da toga tada nije bio svestan). Govori kako se (godinu dana pre smrti) oseća izgubljeno, pa otud pomalo ravnodušno. Radi se četrdesetdvogodišnjem ocu devojčice u pubertetu i mužu žene koja ni za šta ne mari sem za poslovnu karijeru. Karakter u filmu zove se Lester Burnham, a igra ga Kevin Spacey.
Moje ime je Lester Burnham.
Ovo je moja četvrt.
Ovo je moja ulica.
Ovo je moj život.
Imam 42 godine. Za manje od godinu dana ću umreti.
Naravno, ja to još ne znam.
Na neki način, već sam mrtav.
Pogledajte me, masturbiram pod tušem.
Ovo će biti vrhunac mog dana. Sve ostalo će krenuti nizbrdo.U početnim scenama on se nalazi u kupatilu i masturbira, dok naracijom naglašava kako je to čin koji dokazuje njegovu bedu. Zatim se slikom vodimo do njegove žene koja se pokazuje kao perfekcionista, i osoba koja ne vodi računa o trenutnom osećanju koliko o onom da što više ima, prikupi, bolje izgleda. Njeno ime je Carolyn Burnham, a igra je glumica Annette Bening.

Dobru razradu Lesterovog karaktera upotpunjuje i to što se radi o čoveku koji zna da vozi (kasnije u filmu trampi stari karavan za automobil iz mladalačkih snova), ali koji kada krene nekud sa ćerkom i ženom, redovno žena (Carolyn) sedi za volanom.
Ćerku - Jane Burnham - igra Thora Birch. Radi se o tinejdžerki, nesigurnoj, nervoznoj, mrzovoljnoj prema roditeljima, kojoj sa jedne strane smeta roditeljska udaljenost od njenih problema, dok sa druge ni sama ne pokušava da se u takvu komunikaciju upusti.
Kao i većina devojaka u tim godinama koje nemaju dobru komunikaciju sa svojim okruženjem, i Jane traži način da bude deo neke grupe ili makar prihvaćena od strane nekoga. Njena najbolja i verovatno jedina prijateljica je Angela Hayes (igra je Mena Suvari), što isprva deluje čudno budući da se na prvi pogled značajno razlikuje po pitanju samopouzdanja od Jane. Deluje srećno, u trendu, govori kako želi da postane model i kako se oseća dobro jer mladići "drkaju" kad je vide.

No, već u prvim scenama vidi se da nisu najbolji spoj: Jane se pretvara da joj je slična (pušeći cigaretu koja joj se više nego očigledno ne stavlja u usta), dok je Angeli ova potrebna kako bi imala pred kim da govori kako je obožavana i tražena među muškarcima.
Od vodećih likova još se ističe Ricky Fitts (koga igra Wes Bentley), mladić koji se sa svojim roditeljima (otac marinac, strogo disciplinovan, homofob, ultrakonzervativan, više nego rigidan; i majka koja je duševno bolesna osoba) doseljava u komšiluk porodice Burnham. Zanimanje mu je snimati kamerom čudne scene, predmete i ljude u neobičnim situacijama, ili u situacijama koje su na prvi pogled obične. Uz to će pušiti travu i zarađivati dilovanjem, što će predstavljati nimalo lak problem u njegovom odnosu sa ocem.
Film pokušava da prikaže život u raznim njegovim manifestacijama kod ljudi, ali tako da se sve na kraju svodi na to da je potrebno uživati u trenutku, da život nije niti karijera (Carolyn Burnham), niti slava i ugled (Angela Hayes), niti bespomoćno čekanje i prepuštanje da se sve odvija kako drugi žele (Lester Burhnam), niti precrtavanje sopstvenih frustracija i očekivanja na druge (otac Ricky Fitts-a). Tako će jedini pozitivni karakteri u ovom biti Jane i Ricky, iako ni njihov slučaj neće biti prikazan kao srećan. Čini se da film u stvari i teži tome da prikaže stanje stvari takvim da životne situacije i život uopšte ne mogu da budu harmonija lepih situacija koje se protežu i nastavljaju same od sebe, već večito osvajanje trenutaka, borba i preuzimanje odgovornosti za ono što nam se događa (Lester Burhnam tako postaje glavna ličnost filma, čovek preobražaja, iako i dalje ne mora to da bude u vrednosnom smislu sasvim opravdano: pušenje trave, interes da zavede maloletnu drugaricu svoje ćerke i pijančenje sigurno ne mogu da budu sjajni momenti). Inicijativa (Lester, Jane, Ricky), želja da se stvari i život promene (Lester), biti umesto imati (Lester, Ricky, Jane) i ljubav (Lester, Ricky, Jane), tako čine krilatice ovog filma.
S obzirom na glumu, svi pomenuti glumci su fantastično odradili svoje karaktere. Mađutim, među ovima, najteže zadatke imali su Kevin Spacey (Lester) i Wes Bentley (Ricky), dok se sjajnom glumom u finišu (duboko disanje i facijalni izraz uoči izjave da bi joj odnos sa Lesterom bio prvi takve vrste) možda može pohvaliti i Mena Suvari (Angela). Dobro smišljena priča, uz odličnu glumu i sjajne scenske momente ovaj film opravdano smešta među bolje. Ocena:
9/10.