Los standard zivota je fundament za svaki oblik ekstremiteta pa tako i nacizma, uzmite za primjer Njemacku, priko 80% tkz. neo-nacista danas cete nac u istocnome dijelu dok razvijeniji zapad biljezi neke druge, manje opasne "trendove".
Slažem se glede standarda, ali ne i što se tiče Nemaca. Nisam siguran da u Nemačkoj toliko kulja nacionalizam, pa još i neonacizam, pogotovo iz razloga što su kod njih pojačane zakonske mere protiv isticanja neonacističkih i fašističkih simbola i propagiranja njihovih vrednosti. Nemačka, koliko znam, važi za jednu od najdisciplinovanijih zemalja što se tiče temeljitosti borbe protiv neonacističkih pokreta, na tlu Evrope.
A da su nerazvijenost i kulturna zaostalost uslov da se nečija svest (a još lakše ona kolektivna) razvije (ili tačnije - degradira) u nacionalističku i potom neonacističku - to mislim da nijedan sociolog ili politički psiholog ne bi sporio.
Sta se tice thompsona, sta da vam kazem, kod nas u Hrvatskoj je situacija dosta slozena sta se njega tice; nema ni upola medijsku paznju kakvu je ima do prije par godina ali svejedno ce bez problema napunit Poljud (Split) i bez pretjerane promocije.
Ne znam kako je to kod vas, ali je li Split bogat i velik grad? Ima li 300 hiljada duša? Deluje mi odavde kao nešto poput Niša ili Novog Sada u Srbiji (pre bih rekao kao Novi Sad nego li Niš, pošto bih rekao da je Split dosta bogatiji i u kulturnom smislu razvijeniji od Niša u Srbiji). Ako je nešto poput Niša, i okružen manjim mestima odakle mladi dolaze na kulturne ili kvazikulturne događaje, moguće je da je upravo ta najčešće palanačka svest provincijalaca ta koja puni dvorane na koncertima takvih umetnika kakav je Thompson ili kakav bi u Srbiji bio neki neonazzi bend. Ispravite me ako sam dosta zgrešio pri ovom komentaru.
Znaci stvar nije komercijalne prirode.
Da, i u to gore. Mada su možda Thompsonove pobude čisto i isključivo komercijalne prirode. To deluje logičnije nego prihvatiti da je neko stvarno nacionalno opterećen.
Druga stvar je sta je danas moderno dizat desnicu i probleme svodit na nacionalnu osnovu. Bitno je i naglasit i da "najveci Hrvati" dolaze iz dijaspore i dakako najvise mrze sve ne-hrvatsko.
Jest. Tako i najveće Srbende javljaju se iz dijaspore. Videli smo to par puta na ovom forumu, a i primeti se po pravopisu. No, danas sve više mladih beži u inostranstvo pa se mogu čuti i pametni glasovi odande. Ali to je novi val dijasporaša, ne onaj koji se stvorio za vreme ratova devedesetih (kada je svako mogao da ode u inostranstvo pod kartom izbeglištva).