Stranice: [1] 2 3 ... 13   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Hrvatski fasizam  (Pročitano 11113 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 28.09.2007. 00:59 »

ja sam zatecen vise onom reakcijom hrvatskih udruzenja koji kazu da im nije jasno zasto se bosnjaci i jevreji bune kad tompson peva o ubijanju srba....
dvoumio sam se da li ovo da postavim na topiku o neonacizmu u svetu, posto hrvatska i bosna i nisu bas toliko daleko, ali opet nije ni za neonacizam u srbiji...

Tompson podelio Mostar
27. septembar 2007. | 17:38 -> 17:55 | Izvor: B92

Hiljade Hrvata iz svih delova Hercegovine dolaze u Mostar kako bi prisustvovali koncertu Marka Perkovića Tompsona.

Samo četiri meseca nakon što je morao da otkaže koncert u Sarajevu zbog snažnih protesta i negodovanja, kontroverzni hrvatski muzičar večeras će održati veliki koncert u Mostaru. Dolazak tog pevača, za kojeg mnogi tvrde da u svom delu baštini najcrnje fašističke tekovine, nepomirljivo je podelio grad na Neretvi i otvorio stare ratne rane.

U gradu, koji ionako živi u ambijentu dubokih podela, dolazak Tompsona označio je neku vrstu povratka u ratno doba, bar u simboličnom smislu.

Za sve ostale, večerašnja manifestacija je parada fašizma, kakva se ne može videti više nigde u Evropi. Fašistička obeležja, pesme koje veličaju koljače i ratne zločince, stotine mladića u ustaškim uniformama - neizbežan su deo dekora koji prati nastupe Tompsona, gdegod se pojavi.

Protiv večerašnje manifestacije svoj glas digli su mostarski Bošnjaci, Srbi, Jevreji i drugi građani, koji u tom, kako kažu organizatori, muzičkom spektaklu, ne vide ništa drugo sem fašističkog orgijanja.

Ugledni član mostarske jevrejske zajednice Zoran Mandelbaum smatra da jedan ovakav skup u najmanju ruku nije primeren političkom trenutku u gradu na Neretvi. Pored toga, niko u Mostaru ne može zanemariti činjenicu da se na ovaj način veliča fašistička ideologija.

Iako se u Mostaru retko događa da verski lideri izražavaju stavove građana, najbolju sliku raspoloženja Bošnjaka prema ovom koncertu izneo je predstavnik Islamske zajednice u tom gradu, muftija Seid Smajkić.

Prema njegovom mišljenju, problem ove manifestacije nije samo promocija fašističkih ideja, nego i već ustaljena praksa da posetioci Tompsonovih nastupa, nošeni ratnim pokličima s koncerta, redovno kreću u rušilačke pohode sa teškim posledicama.

Kako su stavovi oko Tompsonovog životnog dela već odavno jasni, zaista zastrašujuće zvuči reakcija pojedinih udruženja mostarskih Hrvata, koji, kako kažu, ne shvataju šta to vređa Bošnjake i Jevreje kad Tompson peva o ubijanju Srba.

Slušajući stavove Marka Perkovića, reklo bi se da je on zatečen reakcijama. Čak smatra da su se Bošnjaci prema njemu licemerno poneli jer je njegova čuvena pesma "Čavoglave" na samom početku rata u Bosni i Hercegovini, doduše prepevana i prilagođena bosanskim prilikama, bila toliko popularna da su je znali i pevali svi - od mališana u školama do najstarijih ljudi.

Izgleda, međutim, da je Mostarcima s druge strane Neretve u isto tako živom sećanju period krvavih borbi sa današnjim Tompsonovim sledbenicima, pa je i poziv, koji su organizatori uputili predstavnicima jevrejske i islamske zajednice i boračkim organizacijama Armije Bosne i Hercegovine da prisustvuju koncertu, shvaćen kao čista provokacija.

U atmosferi dubokog nepoverenja, svaki događaj u tom gradu ima sasvim posebnu simboliku. Večerašnja manifestacija je očigledno za stanovnike Mostara, bez obzira na kojoj obali se nalazili, mnogo više od obične muzičke priredbe, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva.
Sačuvana
Silovani_Leptir
Gradjanin
*

Duh bunta: +23/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 28.09.2007. 14:43 »

Thompson ne baštini nacrnje fašističke tekovine u svom djelu, ne veliča koljače ni ratne zločnice, niti veliča fašističku ideologiju.
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #2 poslato: 28.09.2007. 23:42 »

Mora da se salis...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 29.09.2007. 05:40 »

Silovani (nekak mi nije da te zovem "Leptiru", pošto sam čuo jednog bivšeg frienda kako tako zove svoju curicu  nedoumica ), ipak nije lako odbraniti se od ove izjave koja stiže iz hrvatskog "tabora":

Kako su stavovi oko Tompsonovog životnog dela već odavno jasni, zaista zastrašujuće zvuči reakcija pojedinih udruženja mostarskih Hrvata, koji, kako kažu, ne shvataju šta to vređa Bošnjake i Jevreje kad Tompson peva o ubijanju Srba.

Ako su to zaista izjavili iz hrvatskih udruga o Tompsonu, onda ne vredi braniti tezu da Tompson ne propagira mržnju međ narodima. To je više nego jasno. No, da vidimo kako ćeš odgovoriti.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Silovani_Leptir
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 08.10.2007. 22:43 »

Ispricavam se na kasnjenju, nisam imao volje za nista osim za svađanje sa bližnjima.

Šta se tiče pjevanja "posvećenog" Srbima, tu su dvije pjesme ("Čavoglave" i "Anica-kninska kraljica") i one spadaju u pjesme koje pozivaju na rat, dižu moral i homogeniziraju narod. Srbi o kojima Thompson pjeva u tim pjesmama su ovi

nikako ne Izdajnik, Bizon ili Truman.
Može se sad raspravljat o "moralnosti" tih pjesama, za mene je sasvim dovoljan sljedeći argument- bio je rat.
Pjesme sa njegovog posljednjeg albuma temelje se na svetinjama (tako kaže Thompson) za svakog čovjeka: ljubav, vjera i domovina. Na ovim se prostorima prolilo toliko krvi da bi se mogla napraviti jedna krvavica od Vardara pa do Triglava, tako da ovu zemlju ne smatram svetom, prije prokletom. Thompson o njoj pjeva sljedeće:

Ljubi svoju zemlju, na njoj ti sagradi dom,
i brani je krvlju svojom, povezan si s njom.
Ljubi svoju zemlju, ljubi blagoslovljen plod,
i ponosno po njoj hodaj svoj zemaljski hod.

”Dajte mi komad zemlje svete,
zemlja je i mati i dijete.”

Slična stvar je i sa vjerom,a  i sa ljubavlju.

Ovaj tekst iz b92 bih mogao osporavati riječ po riječ, bez problema, ali ću se osvrnuti samo na ovo crveno. Nisu ta "pojedina udruženja mostarskih Hrvata" ništa rekla iz 2 razloga: 1.Thompson ne pjeva o ubijanju Srba 2. Hrvatima u BiH ne odgovaraju politički nekorektne ezgibicije zato šta su trenutno u vrlo lošem položaju.  Zanimljiv mi je način pisanja u ovom tekstu: "neku vrstu povratka u ratno doba", "Za sve ostale" Nema konkretnih podataka, to je samo jedan običan pamflet.

Fašistička obeležja, pesme koje veličaju koljače i ratne zločince, stotine mladića u ustaškim uniformama - neizbežan su deo dekora koji prati nastupe Tompsona, gdegod se pojavi. Eto vraže, a nastupao je u Njemačkoj, gdje su strogi zakoni o veličanju zločinačkih ideologija. Savjetujem svima da podignu kriterije kada su u pitanju novinarski članci.
Paradoksalno mi je da Stjepan Mesić (predsjednik RH) prima nagradu u BiH za "humanistu 20. stoljeća", a dokumentirano je njegovo veličanje NDH

<a href="http://www.youtube.com/v/ewXMOyJjphU&rel=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ewXMOyJjphU&rel=1</a>

nikad ovako nešto Tuđman nije izjavio, a opet ga u BiH smatraju kao "djelitelja" Bosne, zajedno sa Miloševićem.
Sačuvana

Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 09.10.2007. 00:24 »

Silovani, mislim da ne shvatas kakvu poruku salju takve scene koje se spontano dogode na koncertima Tompsona. Pogledaj slike sa njegovog koncerta, decu u sta su odevena, pa mi reci da li je to Hrvatska i hrvatska mladez koju bi voleo u buducnosti:

Da sam ja stanovnik Hrvatske ne bi mi se svidelo to sto se dogadja na njegovom koncertu, cak i da mu pesme nisu izrazito fasisticke. Zar je moguce da tebi to ne smeta? Iskreno da kazem, mene boli kurac sta ko peva i sta ko zagovara u Hrvatskoj jer tamo ne zivim i necu ja setati medju mladim krvnicima, vec govorim kako bi se mogao osecati neki gradjanski orijentirani gradjanin Hrvatske, a njemu ne bi sigurno bilo drago da gleda ovo sto slike prezentuju.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 09.10.2007. 02:19 »

Nisu ta "pojedina udruženja mostarskih Hrvata" ništa rekla iz 2 razloga: 1.Thompson ne pjeva o ubijanju Srba.

ponovicu shta pishe u tekstu: zastrašujuće zvuči reakcija pojedinih udruženja mostarskih Hrvata, koji, kako kažu, ne shvataju šta to vređa Bošnjake i Jevreje kad Tompson peva o ubijanju Srba...
onda kazhesh da tompson ne peva o ubijanju srba, a sami hrvati iz mostara kazhu da peva. ja ne znam ko je u pravu, ali tumachim iz ovog teksta shta sledi ako je tachno ovo shto kazhu tvoji sunarodnici iz mostara.
Sačuvana
Silovani_Leptir
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 09.10.2007. 15:13 »

Silovani, mislim da ne shvatas kakvu poruku salju takve scene koje se spontano dogode na koncertima Tompsona. Pogledaj slike sa njegovog koncerta, decu u sta su odevena, pa mi reci da li je to Hrvatska i hrvatska mladez koju bi voleo u buducnosti:
Zar je moguce da tebi to ne smeta?
Jedino mi smeta šta država ne sankcionira ovo. Veličanje zločinačkih ideologija je zakonom kažnjivo i država bi tu morala djelovati.

Citat
Iskreno da kazem, mene boli kurac sta ko peva i sta ko zagovara u Hrvatskoj jer tamo ne zivim i necu ja setati medju mladim krvnicima, vec govorim kako bi se mogao osecati neki gradjanski orijentirani gradjanin Hrvatske, a njemu ne bi sigurno bilo drago da gleda ovo sto slike prezentuju.
To su krvnici od papira, njihova se hrabrost očituje samo za šankom.

Provincijalac, ne pjeva on o ubijanju. I zašto novinar iz b92 nije imenovao ta pojedina udruženja?

Sačuvana

Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 09.10.2007. 15:30 »

Jedino mi smeta šta država ne sankcionira ovo. Veličanje zločinačkih ideologija je zakonom kažnjivo i država bi tu morala djelovati.

Dobro, vazno je da si protiv nosenja tih simbola. Mi u Srbiji znamo da dignemo glas cak i ako neko iznese srpsku zastavu na ulicu. Mislim da je i to sasvim ok.
Sačuvana
srbija u srcu
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 30.01.2008. 21:02 »

...Predlazem da nam "domaci izdajnik"  isposluje da nam kao pocasni i specijalni gost foruma bude Tompson ,pa da svi zajedno zapjevamo pjesme iz  Jasenovca i Stare Gradiske u ovoj nedemokratskoj zemlji Srbiji...
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 30.01.2008. 21:44 »

ja mislim da je bolji i tompson od prosechnog srpskog chetnika
i to josh iz dijaspore, ej....
pobegli iz jebene srbije da bi odande navijali za njenu zakrzhljalost, popuju o identitetu i opancima.... a druga zemlja ih hrani.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 31.01.2008. 05:12 »

A možda je samo nesrećnica kojoj su neki ljudi druge nacionalnosti silovali a zatim i poklali čitavu familiju... i sada nema šta drugo da radi nego da mrzi celu tu naciju kojoj su pripadali ti krvnici i silovatelji... Moguće da je tako... i ako je tako, ja tu neću ništa više da dodam. To je bolest koja traži terapiju, lečenje. A silovatelji i ubice zaslužuju maksimalnu kaznu. Sa druge strane, ako ništa od onoga gore ne važi, onda nije potrebna terapija, već knjiga. Knjiga. I čitanje. Mnogo čitanja. A onda mišljenje. Razmišljanje. Promišljanje. I premišljenje.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
srbija u srcu
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 31.01.2008. 13:10 »

....ja ovde nemam toliku slobodu govora,pa onda koristim ovaj vas demokratski forum u nedemokratskoj nam zemlji Srbiji da iskazem svoje zadovoljstvo i pokusam da ubjedim javnost da Srbi nemaju svoje korijene,da Pravoslavlje ne vrijedi nista,da ko god se izjasni kao Srbin,ustvari je veliki nacionalista i sovinist itd.....da su Bosnjaci najcistiji narod,jer nemaju Turske krvi u sebi...a Srbi oni i ne znaju sta su,ni odakle poticu,ni kojim jezikom pricaju....Pa mozda je to i istina ,jer da je suprotno sigurno ti ne bi existirao u Srbiji,pogotovo ne kao zacetnik ovog ANTISRPSKOG foruma...!!!!!
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 31.01.2008. 13:19 »

ovo bi ti bio prosrpski forum da si prochitala par knjiga u zhivotu i da znash makar pravopis. ovako nepismenoj kritika ti je isto shto i mrzhnja. nazhalost tu ti mi ne mozhemo pomoci. imash retardirane forume srpskih patriota koji su doveli do bombardovanja i ratova sa skoro svim susednim zemljama, pa izvoli tamo prosrpski masturbiraj.
Sačuvana
srbija u srcu
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 31.01.2008. 13:25 »

...iza tacke se pise veliko slovo,toliko o tvojoj pismenosti.... :jezik:
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 13   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: