Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija  (Pročitano 5895 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 12.09.2006. 00:11 »

Decentralizacija i regionalizacija se odlicno slazu sa stvaranjem jedne nove unije i saradnje sa regionima drugih drzava na vannacionalnom nivou. Vojvodina to vec ostvaruje kao clanica Unije evropskih regiona. Unija ex-YU drzava bi bila na makro planu unija evropskih regiona, mada bi na drugom planu trebalo da postoji i unija regiona unutar ovih drzava.

Decentralizacija znaci da u tim savezima ne bi moglo da dodje do eksploatacije jedne od clanica saveza, jer nijedna od njih ne zavisi od neke druge.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +117/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 12.09.2006. 10:07 »

Nemoguće je bilo kakvo insitucionalno povezivanje sa bivšim republikama. Pa zašto smo onda ratovali? Da bi se sad opet spajali? Pa to je besmisleno... čak i svi da udjemo u EU, ovaj region biće kvaziEU, odnosno EU "pod makazama" sa eksplicitnim podelama, diskriminacijama koje će Brisel tolerisati do odredjenog nivoa zarad mira i bezbednosti.
Balkan nikada neće biti Skandinavija da bi ti lepi teoretski koncepti imali prodju, regije i regionalizam... Pa ovde je svaka regija nezavisna država na krv i nož sa susedima. Političari se smeškaju a narod se mrzi.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
sAngiE
Gost
« Odgovor #17 poslato: 12.09.2006. 10:26 »

To sam htela da dotaknem kada sam rekla da ce za tako nesto biti potrebna jaka priprema i promena "svesti" - nemoguce? Pretpostavljam.

Vecina Balkanskih naroda jeste inertna i ne moze se prilagodjavati vremenu u kome zivi u meri u kojoj je to potrebno, a kamo li necijem mentalitetu... Nova (poboljsana) verzija SFRJ je taaaako daleko, a i ako se ikada desi ona svakako nece predstavljati ono sto je nekada predstavljala. Bio bi to nekakav sporazum izmedju drzava, alijansa iz bezbednosnih razloga.

Imam utisak da ce eskalacijom terorizma morati nesto da se ucini po tom pitanju, posto cemo u jednom trenutku svi biti u istom sosu.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 13.09.2006. 15:51 »

Citat: "stojan popivoda"
Nemoguće je bilo kakvo insitucionalno povezivanje sa bivšim republikama. Pa zašto smo onda ratovali?

Ti si ratovao? Ja nisam. I nikad ne bih. Za mene ne postoji rat izmedju sadasnjih ljudi u Hrvatskoj i sadasnjih ljudi koji zive u Srbiji. Ljudi tamo, ljudi onamo, svejedno je.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +117/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 14.09.2006. 09:58 »

Citat: No Name
Ti si ratovao? Ja nisam. I nikad ne bih. Za mene ne postoji rat izmedju sadasnjih ljudi u Hrvatskoj i sadasnjih ljudi koji zive u Srbiji. Ljudi tamo, ljudi onamo, svejedno je.

Ja jesam ratovao jer sam želeo da imam to iskustvo. Tada sam pisao poeziju pa sam želeo da osetim tu vrstu lične katarze....

No, ja sam netipičan slučaj. Pitanje zašto smo onda ratovali shvati figurativno. Prva generacija postjugoslovenskih političara je generisala mržnju, ovi sada je koriste i kanališu, voze je. Malo je dižu a malo je spuštaju, zavisi po potrebi, ali uglavnom je održavaju na nekom nivou.
Ukoliko bi oni sada krenuli malo intenzivnije da medjusobno cvrkuću bilo bi u obrnuto proporcionalnom odnosu sa njihovim interesima.
Neko ko je izgubio nekog onda bi mogao opravdano da postavi pitanje a za čije babe zdravlje je moj sin ili tata poginuo?
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
General
Gost
« Odgovor #20 poslato: 05.11.2006. 03:06 »

Greska u Federaciji je bila ta sto se sve nekako ispod ruku provlacila ideja o nacionalnim drzavama i religioznim drzavama, a to se na kraju i ostvarilo. Slazem se s tim da je to projekat koji je mogao da bude nesto jako veliko za istoriju sveta, da je uspeo. Time bi bile prevazidjene predrasude o kljucnim nacionalnim i religioznim razlikama medju ljudima.
Sačuvana
Random
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +7/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 08.11.2006. 23:28 »

O SFRJ-u se moze mnogo toga pricati, i ona jeste jedna od neponovljivih zajednica u novijoj istoriji...Bila je neka emisija na TVu dje kazu kao " jedini covjek koji je pobijedio i Hitlera i Staljina je bio Tito" sto je i istina u neku ruku. S pocetka je to bila jedna vrlo komforna drzava, iako je bio komunizam bio je znantno razlicitiji od komunizma istocnih zemalja i bio je mnogo kvalitetniji od njihovog. Ljudi su imali znatno vecu slobodu iako je u mnogim situacijama ona bila ukidana, ipak neuporedivo je s Ukrajinom, Rusijom itd...Ta SFRJ je bila stvarno nesto posebno po mnogo cemu. Ona je u to vrijeme bila jedina spona izmedju zapada i istoka...Ljudi su mogli da putuju, strani drzavljani su dolazili i osjecali se sasvim komotno, bio je skroz drugaciji odnos spoljne politike nego sto je to cinio ostatak komunistickog svijeta. Zasto se raspala i kako, ne znam, tj. ne zelim da znam, ali cu ukratko ispricat jednu  pricu od BG taksiste.

To je bilo ovo ljeto, ja sam dosao u BG oko 3.30 ujutro i usao u prvi taksi neki sijedi covjek od otprilike 50 god. (Inace, iz Cetinja sam) i ja poceo da pricam s njim i vidim ja nije njemu milo sto se CG odvojila itd, itd...i onako vidim ja da oce on sa mnom da se porecka pa se dofatismo SFRJ. Sad ne sjecam se ni ja skroz razgovora, ali mi je par recenica ostalo dje mi on kaze da zapravo su je zapadnjaci razbili na proste parcice, jer im je bilo krivo da postoji jedna takva Yugoslavia u kojo se tako dobro zivi, kako on rece "Njima je bilo krivo, ko je ta Jugoslavija da se u njoj tako dobro zivi" i pricao mi kako je mogo s par dana rada s taksijem da ispici do Svajcarske, da je imao jacu platu nego Svajcarci tada, itd...

Mislim ova prica s njim je gotovo bzvz, ali pokazuje onu nostalgiju u mnogim za tom ExYU, nostalgija za tom ravnopravnoscu, pa bilo i plasticnom, za tim jednakostima i dosta sirim mogucnostima. Ja se ne sjecam te exyu, godine mi nijesu dale da je dozivim, ali sam ubijedjen iz svih uglova da je svakako to imalo nekog svog shmeka.

Bratstvo Jedinstvo!
Sačuvana

Pridjoste opet lelujna stvorenja,
ko pred mutni davni pogled moj;
da vam sad cvrsta dam uoblicenja,
zar sam jos srca sklon zabludi toj?
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 16.11.2006. 13:03 »

ljudi su uglavnom po srbiji jugonostalgicari ali ne zato sto je to bio antinacionalisticki projekat nego zato sto je to omogucavalo da zemlja bude ogromna. a to je krajnje pogresno. oni su tu da stvaraju jugoslaviju kako bi nju posrbili, a jugoslavija je stvarana da bi se gradjani svih republika desrbizovali, dehrvatizovali, deislamizirali, itd.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #23 poslato: 18.11.2006. 13:29 »

Neka nova zajednica takve vrste je Evropska unija, ali je ona takva da trpi i nacionalisticke drzave. Tako ce verovatno i da se raspadne. Mora Evropa da pocne da misli o tom problemu koji sve vise napada i mirnodopske zemlje kakve su skandinavske.

Ne slazem se sa bloodnickom da je SFRJ bila zaista s projetom denacifikacije, jer da je tako bilo ne bi se zajednica ni raspala.
Sačuvana
milena
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 21.11.2006. 15:01 »

Kad god vidim ovu temu smuci mi se u stomaku. Kakve veze ima SFRJ sa trenutnim stanjem, pogotovo je van koncepta naseg gledanja u buducnost i zivljenja u sadasnjosti. Predlazem da ova tema ode pod Offtopic podforum.

SFRJ ima i te kako veze sa trenutnim stanjem. Svako stanje u sadasnjosti je valjda produkt i necega iz proslosti, a bas na primjeru (raspada) SFRJ mislim da dosta toga korisnog moze da se nauci, da bi nam buducnost bila bolja.
Svidja mi se ovo "Savezna"  jezik To odmah govori da je opcija "socijalisticko" izbacena cak i iz teorije, a opcija "savezno" mozda jos postoji, bar u teoriji.
DA li sam jugonostalgicarka?
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 24.11.2006. 20:59 »

e, stvarno stoji "savezna"  :o
greska ili namera?
Sačuvana
Lvzifer
Građanin

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 25.11.2006. 04:01 »

SFRJ je jedno veliko sranje. Mislim imali smo vojno lice na celu drzave, marshala.. koji se vise bavio lovom zebri i zajebavanjem nego politikom. Cija li je on maskota bio samo je pitanje... Sloboda misljenja je tu tek prica za sebe... riblju corbu je verovatno ta ista inspirisala na pesmu " kako je lepo biti glup "

citiracu Satana Panonskog i uvod iz njegove pesme "pioniri maleni"

Kada sam imao sedam godina
oko vrata mi stavili crvenu maramu
ona me stezala , ja se davio
pa josh i danas imam traumu

p.s

Postoji podatak o jednom dnevniku za vojne atese koji je navodno nekako dospeo u ruke nekog istoricara. Medju imenima u dnevniku nalaze se Tito i Hitler... pa razmisljajte.
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
milena
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 26.11.2006. 00:34 »

Citat
SFRJ je jedno veliko sranje.

:) Nemam komentar.

Citat
Mislim imali smo vojno lice na celu drzave, marshala..

Ne razumijem sta si htio reci s ovim? Ja koliko znam, on je bio bravar, a njegovi vojni cinovi su prozasli iz uloge koju je imao u 2. svj. ratu, a za koju licno mislim da je bila vise politicka, nego vojno-strategijska. Istina je da je bio vrhovni komandant oruzanih snaga SFRJ, ali zar to nije vecina i danasnjih predsjednika drzava. Bar po defaultu, svi imaju kljucno mjesto u vrhovnom savjetu obrane. Jedina razlika je sto je Broz bio proglasen za dozivotnog predsjednika SFRJ, pa samim tim, i dozivotnog vrhovnog komandanta

Citat
.. koji se vise bavio lovom zebri i zajebavanjem nego politikom.

Hm, da se bavio lovom, jest, neki tvrde da je stvarno sam lovio, zive zivotinje :)...Da se dobro zajebavao, isto izgleda....al meni izgleda da se pored toga svega on ipak vrlo ozbiljno bavio politikom, mada, da budem iskrena, sad mi bas nije jasno koji bi to bili pokazatelji "ozbiljnog" bavljenja politikom?

Citat
Cija li je on maskota bio samo je pitanje...

Pa ne znam cija je maskota bio, al ocito je bio dobra maskota svima, cim je u ostroj blokovskoj podjeli svijeta uspio biti dobra maskota objema stranama, i pritom ojacati i - trecu.

Citat
Sloboda misljenja je tu tek prica za sebe...

Stulic bi rekao:"Sloboda nije Bozje sjeme, pa da ti ga netko da..." A meni se cini da je najgora situacija kad je slobode koliko hoces, ali vidi vraga, vise niko ne razmislja...

Citat
riblju corbu je verovatno ta ista inspirisala na pesmu " kako je lepo biti glup "

Bojim se da je Boru inspirisalo nesto drugo, cim svako slovo te pjesmice jos uvijek stoji, iako je Broz odavno rahmetli....

Citat
citiracu Satana Panonskog i uvod iz njegove pesme "pioniri maleni"

Kada sam imao sedam godina
oko vrata mi stavili crvenu maramu
ona me stezala , ja se davio
pa josh i danas imam traumu

Hm, sad ne znam dal da se zamislim i nad sopstvenom traumom zbog crvene marame, ili da razmisljam o tome da li ove stihove da posmatram izdvojeno, ili u sklopu citavog Satanovog lika i djela  :jezik:

Citat
Postoji podatak o jednom dnevniku za vojne atese koji je navodno nekako dospeo u ruke nekog istoricara. Medju imenima u dnevniku nalaze se Tito i Hitler... pa razmisljajte.

Ma razmisljala bih, al nisam shvatila sta je poenta ovoga, majkemi...
Sačuvana
Random
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +7/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 26.11.2006. 00:54 »

Postoji samo jedan covjek koji je pobijedio i Hitlera i Staljina. Tito.
Sačuvana

Pridjoste opet lelujna stvorenja,
ko pred mutni davni pogled moj;
da vam sad cvrsta dam uoblicenja,
zar sam jos srca sklon zabludi toj?
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +140/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #29 poslato: 13.06.2007. 03:14 »

FRJ ili SFRJ bila je, čini mi se, od početka do kraja projekat stvoren da bi propao, i to unapred smišljeno bure baruta za ovaj deo Evrope od strane Zapada. Samo pretpostavljam da je i ondašnjim i sadašnjim inicijativama za razbijanje balkanskih država prethodila ideja opkoljavanja Rusije, kao jedinog (tada) suparnika i jedine pretnje Zapadu.

Večeras sam baš imao diskusiju sa jednim friendom o tome jesu li ratovi bili neizbežni i kakvog je karaktera bila tvorevina zvana SFRJ. Na sličan način kao i većina običnih ljudi u Srbiji, friend je počeo da brani ideju da su u ratu jedini agresori bile suparničke strane, a da je Srbin samo branio svoje pozicije, začudo nađene na tobože tuđoj teritoriji. Uzrok rata, pak, našli smo u sličnom viđenju kao konflikt nastao prilikom želje nekih republika da se osamostale, odnosno istupe iz Federacije. Ono što smatram vodećim problemom pri tako nastaloj situaciji i problemu jeste Ustav po kojem nijedna republika koja čini Federaciju nema pravo na otcepljenje (samostalnost) bez odobrenja ostalih (pet) republika. Priznajem da ne mogu da shvatim šta je to vodeće političare tih tadašnjih republika sprečavalo da donesu novi ustav ili promene zakon o osamostaljenju. Sasvim je nedemokratski (istina, SFRJ nije bila demokratska država) ne dozvoliti republici koja se želi izdvojiti da to i učini. Ukoliko neka republika primeti da bi njenim građanima bilo bolje u slučaju da se republika osamostali, niko i ništa ne bi smelo da je sprečava ka ostvarenju tog cilja. Srbija je, čini mi se, postupila agreivno prema državama koje su preuzele pomenutu inicijativu.

Što se konstitutivnosti neke državnosti tiče, mislim da tu nema baš nikakve veze to hoće li se međ konstitutivnim narodima ili uz konstitutivan narod naći još neko ime. Država, nezavisna ili u savezu, mora da poštuje prava manjina i svih njenih pojedinaca. Konstitutivnost ništa ne obećava ukoliko se poštuju ljudska prava.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: