Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija  (Pročitano 5965 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: 18.09.2007. 11:08 »

Dobro, a koje su to "Srbske" zemlje?

On je verovatno mislio na zemlje gde su Srbi [bili] u većini, a to su:
Kordun, Banija, Lika, severna Dalmacija, Zapadna i Istočna Slavonija u Hrvatskoj
Bosanska Krajina, deo bosanske posavine, Semberija i Majevica, Birač i Romanija i Istočna Hercegovina u BH
Sever Crne Gore
današnja Republika Srbija (doduše, za mene bez Tutina, Sjenice i NP te većeg dela Kosova)

Ta SFRJ je bila stvarno nesto posebno po mnogo cemu. Ona je u to vrijeme bila jedina spona izmedju zapada i istoka...Ljudi su mogli da putuju, strani drzavljani su dolazili i osjecali se sasvim komotno, bio je skroz drugaciji odnos spoljne politike nego sto je to cinio ostatak komunistickog svijeta. Zasto se raspala i kako, ne znam, tj. ne zelim da znam, ali cu ukratko ispricat jednu  pricu od BG taksiste.
"Njima je bilo krivo, ko je ta Jugoslavija da se u njoj tako dobro zivi" i pricao mi kako je mogo s par dana rada s taksijem da ispici do Svajcarske, da je imao jacu platu nego Svajcarci tada, itd...Mislim ova prica s njim je gotovo bzvz, ali pokazuje onu nostalgiju u mnogim za tom ExYU, nostalgija za tom ravnopravnoscu, pa bilo i plasticnom, za tim jednakostima i dosta sirim mogucnostima. Ja se ne sjecam te exyu, godine mi nijesu dale da je dozivim, ali sam ubijedjen iz svih uglova da je svakako to imalo nekog svog shmeka.

Yuga nije bila ništa posebno, osim po indoktrinaciji. Putovati su mogli i Austrijanci i Švajcarci i Nemci i Grci i ostali koji su bili u zapadnom bloku. doduše, istina je da je Juga bila amerika za komuniste. Ali i to nije bilo dugog veka jer je država bila utemeljena na umetnoj ekonomskoj rasti tj. kreditima. Sve od '45 do sredine 60-ih živelo se loše (čak se nije mogao dobiti ni pasoš), onda su došle zlatne 70-ete (odatle i nostalgija generacije naših roditelja koji su bili povlašćeni da su uživali blagodeti socijalizma u svom sjaju), a odmah posle toga tužne 80-te i raspad. Znači, 10 godina kuliranja i zafrustrirana današnja srednja generacija. Onaj taxista kenja - ako su ovde plate bile tako dobre, kako je onda zaboga odmah u 60-70im, dok se mogao dobiti pasoš, toliki svet otišao iz Juge. Nema nijednog većeg grada u Evropi da nema barem jednog Hrvata, Srbina, Šiptara, Bošnjaka ili Makedonca. Baš tako u Jugi nema nijednog sela u kome barem jedan žitelj nije postao gasterbajter. Od x-Yu dijaspore brojnije su samo indijska, turska i kurdska. Pa KAKO kada je bilo tako lepo?

Ja razumem generaciju naših roditelja - živeli su u lepom periodu (iako ni danas ne žele da priznaju da je bio umetno stvoren - moj otac uvek spominje kako su sve uništili "lopovi"), koji je počeo baš kada su oni došli do pune snage mladosti (recimo 20 god. za generacije rođene od 45. do 55.) i onda im je bilo lepo do tridesete, 35. Onda naglo promene. I to je mnoge ubilo. I svi danas pamte ono lepo, a niko i ne pomišlja da li je možda baš ono bilo umetno in nestvarno. Da ne govorim o tome kako mi se smuči kada mi danas opet ta generacija sere o Jugi a ja znam da su baš oni aktivno rasturili tu istu državu. Jer mi nismo imali ni 10-13 godina kada se to dešavalo. 

Mada bi Juga mogla opstati da je bila recimo demokratija sa konfederalnim elementima i da se dala veća autonomija Srbima u HR i BH, HR u SR i BH, Albancima u Makedoniji i Bošnjacima u Srbiji. Plus veća ekonomska nezavisnost pojedinih republika i jaki decentralizam.
Ali kako neki ovde kažu, nije nemoguća ni neka nova Juga - mada u drastično izmenjenom obliku. Skandinavske zemlje su nekada ratovale kao lude, a danas zajedno formiraju kompaktnu grupu nacija koje tesno sarađuju u zajedničkom interesu. Gledao sam jednom dnevnik kada je jedan bošnjački čiča kazao: "nikada neće biti bratstvo i jedinstvo, ali će se morat' međusobno trgovat' dab' se preživjelo,". I to je to. A naravno bez ikakve institucionalne jedinstvenosti.

Večeras sam baš imao diskusiju sa jednim friendom o tome jesu li ratovi bili neizbežni i kakvog je karaktera bila tvorevina zvana SFRJ.... Uzrok rata, pak, našli smo u sličnom viđenju kao konflikt nastao prilikom želje nekih republika da se osamostale, odnosno istupe iz Federacije. Ono što smatram vodećim problemom pri tako nastaloj situaciji i problemu jeste Ustav po kojem nijedna republika koja čini Federaciju nema pravo na otcepljenje (samostalnost) bez odobrenja ostalih (pet) republika. Priznajem da ne mogu da shvatim šta je to vodeće političare tih tadašnjih republika sprečavalo da donesu novi ustav ili promene zakon o osamostaljenju. Sasvim je nedemokratski (istina, SFRJ nije bila demokratska država) ne dozvoliti republici koja se želi izdvojiti da to i učini. Ukoliko neka republika primeti da bi njenim građanima bilo bolje u slučaju da se republika osamostali, niko i ništa ne bi smelo da je sprečava ka ostvarenju tog cilja. Srbija je, čini mi se, postupila agreivno prema državama koje su preuzele pomenutu inicijativu.

Moram da te popravim: Ustav SFRJ (zadnji, iz 74.) nije govorio o pravu da nijedna republika koja čini Federaciju nema pravo na otcepljenje (samostalnost) bez odobrenja ostalih (pet) republika. O tome uopšte nikada nije bilo reči. Ustav je govorio o "pravu naroda na samoopredeljenje". I to je bio glavni problem - granice naroda se nisu poklapale sa granicama republika, osim u slučaju Slovenije. Zato je i došlo do toga da su se Slovenci manje-više glatko otcepili, dok je sa Bosnom i Hrvatskom bio drugačiji slučaj. AVNOJske granice Republika su nastale sa nastankom SFRJ. Onda su mnogi narodi (kada i kako im je to odgovaralo) rezonovali da se samim raspadom države SFRJ treba da revidiraju unutrašnje administrativne granice između republika. A Srbi su se držali Ustava i odredbi o pravu naroda na samoopredeljenje u stilu: Ako hrvatski i muslimanski narod imaju pravo da odluče da se otcepe od Juge, onda ima i srpski narod u HR i Bh pravo da ostane u SFRJ, tj. da se odvoji od tih novonastalih država. i tako su nastale RS i RSK. A ako uporediš kartu nekadašnje RSK i RS, sa etničkom kartom HR i BH pre '91, videćeš da se granice skoro 100% poklapaju.

Što se konstitutivnosti neke državnosti tiče, mislim da tu nema baš nikakve veze to hoće li se međ konstitutivnim narodima ili uz konstitutivan narod naći još neko ime. Država, nezavisna ili u savezu, mora da poštuje prava manjina i svih njenih pojedinaca. Konstitutivnost ništa ne obećava ukoliko se poštuju ljudska prava.

Ovo zadnje je posebno bitno. Dotadašnja praksa poštovanja ljudskih prava u x-Yu bila je tako rđava da niko nije hteo da rizikuje još jedan pogrom već se spremio na oružanu odbranu dok mu se pripretilo degradiranjem statusa. Primer Srba u Hrvatskoj: od '41-45 ustaše su na tom području poklale nekoliko stotina hiljada Srba - nijedna porodica nije ostala bez žrtve. posle rata Srbima se daje status konstitutivnog naroda u socrep HRV. 91 dolaze na vlast ljudi koji oživljavaju ustašku retoriku, simbole, čak i crne ustaške uniforme. Menja se ustav, Srbi se brišu kao konstitutivan narod. Najavljuje se nezavisnost koja se na splitskoj Rivi slavi rafalima iz kalašnjikova. Srpski policajci i službenici u republičkim organima gube posao. Odlučuju, da neće sedeti skrštenih ruku - i eto sranja. Da ne ispadne kako sam samo prosrpski - sigurno je bilo sličnih događaja i sa srpske strane.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #31 poslato: 19.09.2007. 14:49 »

Baš tako u Jugi nema nijednog sela u kome barem jedan žitelj nije postao gasterbajter. Od x-Yu dijaspore brojnije su samo indijska, turska i kurdska. Pa KAKO kada je bilo tako lepo?

Lepo zapažanje. Ubedljivo deluje pri argumentu da mora biti da se i nije živelo baš idealno tokom čitavog "braka".

Moram da te popravim: Ustav SFRJ (zadnji, iz 74.) nije govorio o pravu da nijedna republika koja čini Federaciju nema pravo na otcepljenje (samostalnost) bez odobrenja ostalih (pet) republika. O tome uopšte nikada nije bilo reči. Ustav je govorio o "pravu naroda na samoopredeljenje". I to je bio glavni problem - granice naroda se nisu poklapale sa granicama republika, osim u slučaju Slovenije.

Ako je zaista tako bilo, a verujem da jeste jer mi ta floskula o "pravu naroda na opredeljenje" zvuči poznato, i izgleda da sam je ja interpretirao kao pravo republika na samoopredeljenje, onda je to veliki gaf u tom ustavu i naročito opasan momenat, čak rekao bih uvod u propast države. Samo neko ko ne poznaje demografsko stanje na tlu tadašnje Jugoslavije, pa i pojmove naroda i države, može tako nešto da stavi u ustav. Jer to ne znači samo pravo Srba u Hrvatskoj na samoopredeljenje, nego i pravo Albanaca u Srbiji, pravo Bošnjaka u Srbiji, pravo Hrvata i Mađara u Srbiji, pravo Bošnjaka, Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Taj ustavni član koji govori o pravu naroda, tako neprecizno sastavljen, daje pravo na pobunu i nekog sela od hiljadu duša manjinske nacionalnosti da zatraži republiku u okviru neke druge republike. Sasvim nedopustivo.

Jedina moguća interpretacija bila bi da se ustavotvorac ili ustavopisac prevario u vezi sa pojmovima i da je mislio na republike unutar Jugoslavije.

Najavljuje se nezavisnost koja se na splitskoj Rivi slavi rafalima iz kalašnjikova. Srpski policajci i službenici u republičkim organima gube posao. Odlučuju, da neće sedeti skrštenih ruku - i eto sranja. Da ne ispadne kako sam samo prosrpski - sigurno je bilo sličnih događaja i sa srpske strane.

O toj stvari, mada mislim iz drugačijeg ugla, govorilo se u raspravi Zaboravljeni zločini na prostoru bivše Jugoslavije.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Nicolas Berihon
Nazionalist

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 26.09.2007. 14:34 »

Prenosim jedan zanimljiv tekst.

Izvor je http://www.filozofija.info/

Citat
Budućnost Balkana

Razgovor sa Zoranom Đinđićem, filozofom koji je postao vođa jugoslavenske političke opozicije, i Slavojem Žižekom, filozofom koji se povukao iz liberalne slovenske politike

Priredio i preveo s njemačkog B. Mikulić

Pokušao sam da ga prenesem, međutim fašisti graničavaju broj karaktera unutar poruke...i onemogućavaju da prenesem tekst ovde...

Svejedno, tekst je na

http://www.filozofija.info/tekstovi/imaginarij%20lijevog/zizek_djindjic.htm
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #33 poslato: 26.09.2007. 14:36 »

Pokušao sam da ga prenesem, međutim fašisti graničavaju broj karaktera unutar poruke...i onemogućavaju da prenesem tekst ovde...

kakvi fasisti? koji fasisti?
tebe treba poslati na neki fasisticki forum, pa tamo prosipaj mrznju i ogranicenost
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 26.09.2007. 14:47 »

Fašisti su fašisti bili oni multi-kulti, ili nacionalni....ne vidim neku razliku osim one plitko ideološke....
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 26.09.2007. 14:57 »

tebi treba odrzati dve lekcije:
jednu o tome sta je fasizam,
drugu o tome sta je lepo ponasanje

a mozda i o trecem: da i idoli ne moraju uvek biti u pravu, pa bio to i zoran djindjic.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #36 poslato: 26.09.2007. 15:35 »

Mene tekst nije iznenadio. Žižek se na kraju intervjua na neki način izvinio za neozbiljnu priču o tome da bi već zaraćene strane trebalo jedna drugoj da kažu da ne mogu da žive zajedno i da se mrze. To ionako svi na Kosovu misle. Čini mi se da je to ovde Berihon postavio iz razloga što mu je do odvajanja Republike Srpske od Federacije. Zoran Đinđić se kao pragmatičar složio, mada je njegova pozicija po pitanju Kosova poznata, i upravo glasi da bi Kosovo trebalo podeliti, zbog te netrpeljivosti. Ali nije moguće da se o čitavoj stvari govori na način kako to brzopleto i neprecizno u nešto kratkih odgovora intervjua govori pomenuti dvojac. Postavljaju se pitanja principa, modela za dalje podele ako bi se tako rešila pitanja kriznih područja. O tome Žižek ne govori, dok bi se Đinđić, s obzirom na to da je uskoro došao na čelo države sa žarištem na jugu, sigurno morao debelo posvetiti tome da tu viziju nekako progura do međunarodnog prava, inače ovo uopšte ne bi trebalo da postoji kad bi se sve rešavalo po principu pomenutom u jednom delu ovog intervjua.

Sa druge strane, Đinđić ne govori o sopstvenom nacionalnom osećanju onda kad kaže da su tri ključna (i legitimna) mita zastupljena u Srbiji (tradicija, nacionalizam i socijalizam). On samo navodi da je to ono što karakteriše većinu Srba, misleći na birače, i da se od tih ideja/mitova ne sme odstupiti ako se želi doći na vlast.

Đinđić: Mi smo u opoziciji naučili u svakom slučaju da možemo imati uspjeha samo ako iz mitova i snova uzmemo pravi sadržaj i ostvarimo ga. Bez zauzimanja za socijalnu pravdu, bez prave nacionalne svijesti i pravog odnosa prema tradiciji ne možemo pridobiti većinu.

Vidim da se obojica, govoreći o politici, drže na zemlji, da odstupaju od ideologije, da je ideologija, naročito za Đinđića, sasvim nevažna stvar, ili bolje reći sasvim irelevantna za datu političku i socijalnu situaciju u zemlji:

Đinđić: Ja u Srbiji važim čak kao previše pragmatičan. Monarhija i republika su mi svejedno, komunisti i antikomunisti su mi svejedno, lijevi i desni su mi svejedno. Za mene važi samo dnevna politika, jer mi se u Srbiji iz dana u dan borimo za preživljavanje. Tu bilo kakva ideološka pitanja jednostavno nisu naročito zanimljiva.

Tako i priča o multikulturalizmu ovde neće proći dok se ne poboljša standard, ali time istovremeno ni jedan ni drugi ne tvrde da je multikulturalizam nešto loše, kao što ni nacionalizam i tradicionalizam ne smatraju kvalitetima koje bi trebalo zagovarati u zdravoj državi. Potpuno je pogrešna interpretacija i Berihona, nacionalistički orijentisanog, kao i vlasnika ovog sajta filozofija.info, da tekst propagira nacionalizam, nacionalnu podelu i nepomirljivost ljudi na Balkanu, antipacifizam i slično. Obojica se, naprotiv, zalažu za te stvari, ali pokušavaju da obrate pažnju ljudima na aktuelno, stvarno stanje, te da bi Zapad morao taktičnije, dublje da uđe u stvar ako bi želeo da problem reši. Isto tako i Žižekova izjava da bi trebalo proterati zapadne mirotvorce stacionirane u više oblasti bivše Jugoslavije ne bi trebalo shvatiti tako bukvalno, kako mi izgleda da je Berihon shvatio.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Nicolas Berihon
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 26.09.2007. 16:04 »

da i idoli ne moraju uvek biti u pravu, pa bio to i zoran djindjic.
A sta ako je moj idol Zizek.... :jezik:
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 25.10.2007. 14:01 »

"Ko je kriv za formiranje i raspad te velike i lepe drzave? Ko je sve nostalgicar?
Ne mislim da propagiram titoizam nego pitam iz radoznalosti.
Valjda se svi slazu da nam je bilo bolje dok smo bili zajedno?"

priznajem  ja sam kriv.
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: 27.10.2007. 12:06 »

Đinđić: Ja u Srbiji važim čak kao previše pragmatičan. Monarhija i republika su mi svejedno, komunisti i antikomunisti su mi svejedno, lijevi i desni su mi svejedno. Za mene važi samo dnevna politika, jer mi se u Srbiji iz dana u dan borimo za preživljavanje. Tu bilo kakva ideološka pitanja jednostavno nisu naročito zanimljiva.

Dnevna politika ne moze da ide izolovano, bez ideoloske podloge. Kako mozemo da pricamo o dnevnoj politici problema sa haskim tribunalom i nesaradnjom sa njim ako ljudima ne objasnimo da je potrebno dati sve optuzene na sud, pa neka se brane i dokazu ako su nevini? Mislim da tu igra jedino ideologija pomirenja i priznavanja POJEDINACNE krivice, a ne krivice naroda.
Znaci zajedno i dnevna politika i ideologija.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: 26.12.2007. 14:00 »

Jugoslavija je bila pojam za evropu i za svet za multietnicko zivljenje naroda u svim republikama i pokrajinama. Sovinisticke vlade Slovenije i Hrvatske uspele su da uz pomoc zapada izdejstvuju nelegalno priznavanje i umesto mirnog razlaza Hrvati su okupirali kasarne i nisu dozvolili da mladici i vojnici iz svih republika koji su sluzili vojni rok dodju do vode i hrane. Da nije drzana kasarna u vukovaru koja je bila odsecena 25 dana vukovar bi ostao ceo, grad bez ikakvih ostecenja. Kada je mlada vojska pocela da umire u kasarnama dejstvovala je Jugoslovenska armija i nastao je pakao u Vukovaru. Zbog necije lude politike izginulo je mnogo nevinih ljudi na obe strane.
Tu ludu politiku vodio je vrhovnik Hrvatske Franjo Tudjman i njegov je jedini cilj bio da Hrvatska postane samostalna, a broj zrtava nije bio vazan.
Sačuvana
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: 28.12.2007. 12:38 »

Tu ludu politiku vodio je vrhovnik Hrvatske Franjo Tudjman i njegov je jedini cilj bio da Hrvatska postane samostalna, a broj zrtava nije bio vazan.

Sta je zlocinacko u politici da jedna republika postane samostalna?
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: 29.12.2007. 18:32 »

Sta je zlocinacko u politici da jedna republika postane samostalna?

Razmišljanje da su Srbi remetilački faktor koji treba da se svede na 4% državnog stanovništva, da bi se neutralisao. Nastavak politike Ante pavelića, koji je govorio kako trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti.
Samo to.
Sačuvana
kemičar
Banovani korisnik

Duh bunta: +6/-9
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: 29.07.2008. 14:41 »

SFRJ je bila samo jedna od etapa ( vrlo bitna ) u stvaranju samostalne države Hrvatske, uostalom kao i BIH CrneGore Slovenije , Srbije Kosova, Makedonije i slično..
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: