Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nasi lijepi niski dani...  (Pročitano 2429 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vukovarac
Gost
« poslato: 14.07.2006. 04:24 »

Citat
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 14.07.2006. 14:57 »

Video sam taj tekst pre nekoliko godina. Ne shvatam zašto bi za takvo iskustvo trebalo kriviti nas iz Niša, pogotovo ne nas koji se borimo protiv nacionalizma, neonacizma, fašizma... Možemo kriviti one koji su u to doba mogli nešto da preduzmu. To jesu bili i građani Niša, i sigurno snose odgovornost, ali zajedno s njima i običan građanin Srbije, pa i Hrvatske. Sve što se događalo tada posledica je indolencije svih (razume se: i običnih građana) koji su živeli na ovim prostorima. Da je bilo glasa ovakvog kakav mi odašiljemo, i da je ovakvih organizacija bilo u svakom gradu bivše Jugoslavije zasigurno ne bi došlo do onoga što se zbilo.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Vukovarac
Gost
« Odgovor #2 poslato: 14.07.2006. 17:50 »

Citat: "Mizant"
Video sam taj tekst pre nekoliko godina. Ne shvatam zašto bi za takvo iskustvo trebalo kriviti nas iz Niša, pogotovo ne nas koji se borimo protiv nacionalizma, neonacizma, fašizma... Možemo kriviti one koji su u to doba mogli nešto da preduzmu. To jesu bili i građani Niša, i sigurno snose odgovornost, ali zajedno s njima i običan građanin Srbije, pa i Hrvatske. Sve što se događalo tada posledica je indolencije svih (razume se: i običnih građana) koji su živeli na ovim prostorima. Da je bilo glasa ovakvog kakav mi odašiljemo, i da je ovakvih organizacija bilo u svakom gradu bivše Jugoslavije zasigurno ne bi došlo do onoga što se zbilo.

Ne krivim ja nikoga, a najmanje udrugu poput tvoje koja vidim radi odličan posao. BTW posebno mi se sviđa projekt "de-beokratizacije", koji svakako pozdravljam. Centralizacija gospodarstva je problem svih ex yu država. Ovo je bilo čisto da malo podsjetim ljude na tu ružnu stranu povijesti Niša, da se nikad ne zaboravi i ponovi, a i da možda pozitivno djelujem na pokojeg fašistu (protiv kakvih se i sam borim, bez obzira čiji fašizam bio, on za mene nema rasu, nacionalnost i vjersku pripadnost), i tako...

Uvijek sam taj jug Srbije doživljavao kao centar srpskog fašizma, međutim malo su mi promjenile sliku neke činjenice:

a) najveći postotak biračkog tijela Radikala je u Vojvodini (za ovo su pretpostavljam zaslužni bosanski i hrvatski srbi)

b) da je od Niša krenulo rušenje Miloševićevog režima (ovo sam saznao na stranicama vaše udruge).
Sačuvana
Vukovarac
Gost
« Odgovor #3 poslato: 14.07.2006. 17:53 »

Pardon, de-beogradizacije. Nisam vidio opciju za uređivanje postojećeg posta pa šaljem ponovno.
Sačuvana
deda
Opšti urednik

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 14.07.2006. 18:12 »

Vukovarac hvala na ovom tekstu...
Za ovo stvarno nisam znao da mi se desavalo "ispred nosa"....
Mogu samo reci zao mi je ( najiskrenije) iako ja i svi ovi ljudi sa foruma imaju najmanje razloga da se osecaju krivim zbog toga...
Zelim reci da nikako ne bi valjalo povezivati Nis i Nislije sa tim idiotlukom koji se odigravao,na zalost,u mom gradu
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 14.07.2006. 18:37 »

Voleo bih da organizujemo saradnju sa nekom od hrvatskih ili bosanskih nevladinih organizacija. Održati tribinu i izvestiti o borbi protiv nacionalizma u ovim republikama. Saradnja među nevladinim organizacijama na ovim prostorima mislim da je najlakši i najbolji put prevazilaženju naci-traume.

Inače, Vukovarac... Privid je da u Vojvodini ima najviše radikala, tj. nacionalista i neonacista. Niš i jug Srbije su zaista najgori po tom pitanju. Pokazuje se da su siromašna područja u stvari i područja sa najslabije edukovanim i obrazovanim stanovništvom, te takva obično rađaju ili indoktriniraju mlade nacionaliste, patriote i neonaciste koji iako jedva sastavljaju kraj s krajem jedva čekaju da budu mobilisani i pođu u odbranu ili napad za majku Srbiju... a koja ih je, gle obrta!, upravo i dovela (njihovo područje, jug) tu gde je glede standarda.

U Vojvodini su to, kako si i kazao, upravo oni koji su izbegli iz Hrvatske i BiH.
Sačuvana

Anonymous
Gost
« Odgovor #6 poslato: 15.07.2006. 09:56 »

Citat: "deda"
Vukovarac hvala na ovom tekstu...
Za ovo stvarno nisam znao da mi se desavalo "ispred nosa"....
Mogu samo reci zao mi je ( najiskrenije) iako ja i svi ovi ljudi sa foruma imaju najmanje razloga da se osecaju krivim zbog toga...
Zelim reci da nikako ne bi valjalo povezivati Nis i Nislije sa tim idiotlukom koji se odigravao,na zalost,u mom gradu

Naravno da ne. Kolektivna krivnja postoji samo u Bibliji, samim time je i kolektivna grižnja savjesti glupost. Jedino što je lijepa gesta od svakog čovjeka jest da u svoje ime osudi takve ružne stvari. I samo to. Ja osobno isto tako osuđujem takve stvari sa hrvatske strane. Apropos isprika, s takvim stvarima se bave ljudi koji su počinili takve zločine, ali i oni kojima je to posao, koji su dobro plaćeni za taj posao, i koji su demokratski izabrani od strane svojih građana (predsjednik i premijer) da obavljaju takve poslove.
Sačuvana
Anonymous
Gost
« Odgovor #7 poslato: 15.07.2006. 10:07 »

Voleo bih da organizujemo saradnju sa nekom od hrvatskih ili bosanskih nevladinih organizacija. Održati tribinu i izvestiti o borbi protiv nacionalizma u ovim republikama. Saradnja među nevladinim organizacijama na ovim prostorima mislim da je najlakši i najbolji put prevazilaženju naci-traume.

Nažalost, udruge baš i nisu neki autoritet po tom pitanju. Udruge iz svih Ex Yu država odlično surađuju ali po tom pitanju teško da mogu puno napraviti. Da bi se sve to prevazišlo, tu mora cijela država funkcionirati.  Nije u cijeloj Hrvatskoj situacija loša, ali za grad Vukovar se baš i ne bi moglo reći da je dobra. Prošeći malo ovim portalom i forumom: http://www.vukovarac.net/

Inače, Vukovarac... Privid je da u Vojvodini ima najviše radikala, tj. nacionalista i neonacista. Niš i jug Srbije su zaista najgori po tom pitanju. Pokazuje se da su siromašna područja u stvari i područja sa najslabije edukovanim i obrazovanim stanovništvom, te takva obično rađaju ili indoktriniraju mlade nacionaliste, patriote i neonaciste koji iako jedva sastavljaju kraj s krajem jedva čekaju da budu mobilisani i pođu u odbranu ili napad za majku Srbiju... a koja ih je, gle obrta!, upravo i dovela (njihovo područje, jug) tu gde je glede standarda.

U Vojvodini su to, kako si i kazao, upravo oni koji su izbegli iz Hrvatske i BiH.

Da, to je logično. Tamo gdje vlada siromaštvo i neznanje, tamo je takvih negativnih društvenih pojava puno više. Kod nas to ipak nije Slavonija koja je jako stradala u ratu, već su to prije svega Dalmatinska zagora, Dalmacija i Lika. Tu i tamo još pokoja vukojebina gdje je Bog rekao laku noć.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #8 poslato: 15.07.2006. 12:38 »

Pozdrav istomisljenicima iz Hrvatske! Svi moramo da se borimo protiv nacionalizma i klero-fasizma.
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #9 poslato: 03.09.2006. 22:42 »

Tek sam sada videla ovaj topic, a cudi me kako se nije vise ljudi ukljucilo u diskusiju.

Vecina nije bila ni svesna toga sta se desavalo ovde. Taj rat je prosao nekako daleko od nas (juga) pa su samo oni koji su bili direktno ukljuceni mogli da znaju (i) vise... sramota je sto ljudi nisu mogli da sprece taj rat, a sve ostalo ne moze da me zacudi.

Kolektivna krivica - da, u neku ruku naravno, zato sto su javne tajne svepristutne i nemamo taj kapacitet da priznamo gde smo gresili, a to je valjda potrebno za bilo kakav napredak.

Nisam sigurna da ce odnos izmedju Hrvatske i Srbije cak i za mnoogo godina biti poboljsan. Ma koliko i jedni i drugi imali razloga za drzanje svoje strane, netrpeljivost je previse maha uzela. Gledajmo samo primer banalnog index.hr foruma koji bi trebalo da bude zabavnog karaktera, a na kome ima toliko nacionalizma da je prosto izlisno i citati postove. Ponekad imam osecaj da vecina Hrvata ide i trazi pricu o Srbiji kako bi se mogli izduvati pljuvanjem, psovanjem... a moderatori to dopustaju.

Nas udeo u krivici za ovakvu situaciju je evidentan, ali prolongiranje iste je manje nasa krivica... cini mi se, ali pogledajte i sami.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 23.01.2007. 18:15 »

Zanimljiva tema, ali ne znam kako da se izvinim za ono sto nisam cinio i sto mi ni na kraju pameti ne bi bilo. A ockivati izvinjenje od koljaca i krvozednih zivotinja isto nije logicno. Zato sve ovakve price i teme moraju mnogo ozbiljnije da se postave, ne kao pitanje krivice nego pitanje pomirenja.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 23.01.2007. 22:03 »

Misliš, da se izmirim sa onim protiv koga nisam niti ratovao, ili da se izvini meni onaj koji nije na mene pucao, niti imao ikakve veze sa mnom? Ja ne vidim niti krivicu niti potrebu za pomirenjem, jer ne delim ljude na nacionalnosti, niti po tome da li je njihov stari nosio pušku protiv mog starog. Vidim samo potrebu da brišemo granice koje su izgradili istorijski idioti i naci-palančani.
Sačuvana

provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 26.01.2007. 09:25 »

Argument za koji se hvataju ovi koji su protiv pomirenja i sa jedne i sa druge strane je taj da kazu kako se u jednoj i drugoj zemlji mrze ovi drugi. Mozes ovo da primetis ako uzmes Kurir od 20. januara - na jednoj strani prozivaju Hrvate kao Ustase, a na drugoj promovisu i hvale Cetnike. Takvih listova ima i u Hrvatskoj.
Bilo je nedavno na HRT...... gostovali Kandicka i Bora SrboChetnik, ali ne direktno nego preko linka. Ajde za Kandicku, nju su hvalili, ali Bora koliko god bio nacista, ovi su ga jos sto puta gorim nazivali, i jos uopstavali kao da je citava Srbija takva. Mislim, ajde da imaju neki list kao sto je Kurir pa da pisu takve stvari, ali HRT je drzavna (nacionalna) televizija!!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: