Stojan je, izgleda, etnocentričan, ili konkretnije - srbocentričan.
Ovo je dakako apsurdna izjava! Ja nikako ne bih mogao biti etnocentričan budući da ljude nastojim razlikovati na osnovu fizičkog izgleda i genetskog nasleđa. Dakle rasistički. I to iz razloga zato što na taj način želim proniknuti u individuu do njene eugeničke suštine, odnosno do prvog u liniji predaka. Obično tako dođem do neke životinje, ali to već spada u domen jedne druge teme na forumu: Analiza lica. Nacije shvatam samo u političkom smislu.
Što se tiče mog odnosa prema Srbima, odmah da to presečem, nimalo ih ne volim. Individualno ih prezirem, čak ih i mrzim, ali sam odlučio da politički navijam za njih, bez obzira na moj lični animozitet prema tim bahatim ljudima i na moju srbofobiju. Toliko ih mrzim da prosto uživam u njihovim mukama. No, to je moje individualno sagledavanje. Sasvim je drugačije moje političko gledište. Moja politička percepcija se ne opredeljuje za "srbocentrizam" zato što to smatram vrednim, dobrim, moralnim, poštenim... NE! To nikako, već zato što imam nedvosmislen utisak da za razliku od srpskih suseda, Zapad nastoji da ograniči srpski faktor. Isključivo i samo zato politički se opredeljujem za srpsku stranu, a ne zbog osećaja pripadnosti tom narodu i toj kulturi. Generalno, ja uopšte i nisam Srbin. Ja sam samo gost u zemlji Srbiji. A razlog zašto imam simpatije prema Srbima u odnosu na recimo Albance nije ni zbog samih Srba ili Albanaca nego prevashodno zato što Amerika podržava Albance. Da kojim slučajem ta zemlja podržava Srbe, onda bi moje simpatije bile na strani Albanaca.
Ja načelno imam simpatije za svakoga koga zvanična američka politika proglasi nepodobnim, jer smatram da svaki nevaljalac na ovome svetu, ma ko to bio, u totalu manje nanosi štetu čovečanstvu od američke ekonomije, američke politike i armije. Eto zato. To opet ne znači da ja mrzim Ameriku. Tamo je mnogo lepo i može biti mnogo bolje, ali mi se ne sviđa njihov odnos prema ostatku sveta.
Ne bih da govorim o Srbima južno od Morave (Velike? Južne?), već o Bosni i njenim građanima koji sebe nazivaju Bošnjacima. Ono što je meni tu interesantno, i što se dopalo još nekim mojim saborcima, je to što se ovom tezom i otkrićem, pobijaju sve one teze o arijevstvu Srba, i poturčenju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. Sve te teze vezane za preobrazbu, za moralnu prljavštinu (premda ja to ne zovem prljavštinom u moralnom smislu već promišljenošću i zrelošću da se religiozno stavi ispod egzistencijalnog, na šta pozivam i danas) u smislu poturčenja su ovim bačene u vodu, a Šešelj, budući da ne zna za te podatke, može da se okane Bošnjaka, tako da mu ostaje još jedino da ubeđuje ljude kako su Hrvati "potekli od Srba", premda i ta formulacije i sve varijacije tog tipa svakom umno sposobnom čoveku deluju kao lamentiranje budaletine.
Polako, polako.... Mislim da Šešelj zna mnogo podataka, naročito u sferi nacionalnog korpusa, jer je to godinama istraživao. Nije on naivan niti glup, ali pustimo sada Šešelja. Ima jedna stvar gde se slažem sa Šešeljem, a to je da si današnji Srbi i Bošnjaci skoro pa isti narod, odnosno imaju kapaciteta svi koji su se nekada služili trzv srpsko-hrvatskim jezikom kao maternjim da budu jedan narod. I dalje ne razumem zašto se to nije desilo, jer jedini valjani izgovor za izostanak tog jedinstva u političkom smislu jeste PRIMITIVIZAM ovdašnjih političkih zajednica. Ono gde se ne slažem sa Šešeljem jeste moj totalno areligijski stav kada je u pitanju modalitet postizanja tog jedinstva. Ja nisam pravoslavac, pa je shodno tome meni sasvim svejedno pod kojom bi se ideologijom ili religijom postiglo političko jedinstvo. Istovremeno, ne bih imao ništa protiv da Srbi naprasno kolektivno pređu u islam i pored hrama Svetog Save, uz male stilske korekcije, dograde jedan mega-minaret! :jezik:
Hajde mali mentalni eksperiment. Zamislite kada bi se to desilo. Šta bi bilo onda? Veoma brzo bi nestale granice i podele između današnjih Srba i današnjih Bošnjaka u svakom pogledu, jer Mensur i Halid iz Ćuprije slični su Mensuru i Halidu iz Travnika. Kamo sreće da je knez Lazar odabrao islam umesto pogibije....
E sada, ako već uvažavate stav da je bolje prilagoditi se istorijskom trendu kako je onda moguće da sada, iz istorijske deistance, osuđujete nekog ko je delovao i promišljao u "realnom vremenu", poput recimo vladike Nikolaja, zato što je hteo da se Srbi eto priklone Trećem Rajhu? To je hronocentrično gledište. Tada niko nije mogao da zna da će Hitler veoma brzo propasti dok je u tom trneutku delovao neprikosnoveno. Cela Evropa je tada drhtala od Hitlera, kao nekad od Napoleona. Pazite, možda za samo desetak godina, nakon velike Pobede, biće degutantno izjašnjavati se u korist vrednosti i politike poraženih S.A.D. No, ko bi to sada mogao znati? Za deset godina, možda Amerikancima bude namenjena uloga svetskih parija, poput Nemaca nakon II Svetskog rata.
Dakle, kako možete da procenjujete prošlost na osnovu kriterijuma koji je duboko utemeljen u modalitetima vremena u kome bitišete? Treba se izdvojiti i posmatrati te stvari kao što danas arheolozi i istoričari gledaju na prašinu drevnog Egipta. Jaka stvar ko je tačno bio saradnik okupatora Hiksa koji su (iz naše perspektive veoma kratko) jedno 200 godina držali Donji Egipat pod okupacijom a Gornji u potčinjenom odnosu. Jaka stvar ko je u vreme Napoleona bio saradnik okupatora a ko domoljub. To samo fanatici razmišljaju na takav način o čemu svedoči notorna hrišćanska stereotipija o Neronu. Toliko su ga ocrnili da mi je čovek prosto simpatičan. A tek Irod! Nakon dve hiljade godina oni i dalje metanišu. E to je taj judeo-hrišćanski nakazni moralni kompleks koji truje istoriju i uvek nanova kontaminira umove ljudi da istoriju prosuđuju na osnovu pretpostavljene borbe dobra i zla.