Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Muslimani u Bosni i Hercegovini  (Pročitano 5342 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« poslato: 04.08.2007. 23:56 »

Večeras sam se dohvatio teme o tome jesu li muslimani u Bosni i Hercegovini poturčeni Srbi, kako sam učio u osnovnoj i srednjoj školi, ili su to ljudi koji su naselili te prostore još u doba turskih osvajanja, i tu ostali do danas.

Vođen sam onom nedavnom Šešeljevom knjigom koja je hrvatsku naciju isto tako proglasila lažnom, kao što su to, čini mi se, srpski istoričari uradili kad je reč o bosanskim muslimanima. Naime, Šešelj u najnovijoj knjizi "Veštačka hrvatska nacija" kaže da su Hrvati u stvari pokatoličeni Srbi, i onda to potkrepljuje raznoraznim citatima, podacima izvučenih iz sumnjivih izvora u rangu onih koje je Hitler vadio o Germanima i arijevskoj rasi.

No, o tome nismo učili makar u udžbeniku iz istorije. Hrvate nismo nazivali veštačkom nacijom u školi, ali zato Bošnjake jesmo. Ne postoji dete u Srbiji, a rekao bih i odrastao čovek, koji će reći da je Bošnjak u stvari musliman koji nije srpskog porekla. Za njih su to sve Srbi koji su prihvatili islam da bi živeli bolje (prodali veru za hranu i kvazi-slobodu). U svem tom meni se javlja jedna nelogičnost. Naime, kako to da ti muslimani, navodno srpskog porekla, ne budu svesni te svoje istorije, odnosno kako to da prihvatanje jedne vere nije ipak samo veštačko, dok je u dubini čovek i dalje svestan onog što je bio, te će to preneti i svojim pokolenjima. Tako gledajući, izgleda sasvim nemoguće da današnji Bošnjaci ne znaju da su nekad bili Srbi, ako su zaista bili Srbi.

Uzmimo jedan primer. Recimo ja sutra odem u Ameriku da bih lakše živeo, i tamo radi nekih benificija promenim veru i nacionalnost. Oženim se Srpkinjom koja je isto tako pobegla, a dete koje dobijamo uči engleski jezik, katoličku ili protestantsku veru, i gubi svaku vezu sa "srpstvom". Ipak, neću li ja da kažem, da razgovaram sa njim o tome ko sam, odakle sam došao, i šta je to dete? I neće li ono dalje da kaže svom detetu od kojih je roditelja? I neću li ja da prihvatim katoličanstvo ili protestantizam samo za tuđe oko, a u stvari biti pravoslavac (uzmite u obzir vi koji me znate kao ateistu ovaj momenat, da je to samo primer: ne bih se tako ponašao i zabole me za veru i nacionalnost), i tako učiti decu da budu pravoslavna, a ova dalje i dalje? U najgorem slučaju kroz nekoliko vekova deca bi postala anacionalna i verski neopredeljena, pod uslovom da zaborave svoje "korenove".

Dakle, kako je moguće da se danas, a naročito početkom devedesetih, Bošnjaci onako bune protiv srpske agresivne politike u BiH i želje za pripajanjem te republike Srbiji, ukoliko bi bili svesni onoga što su? Srbi, oni tzv. veliki, to uzimaju tako i kažu da su ovi zaboravili ko su, kao da su nekakvi retardi.

Jedna devojka iz BiH, Bošnjakinja (nominalno muslimanka, ali u stvari bezbožnica i anacionalno orijentisana), uopšte ne dovodi u sumnju njihovo poreklo, tako da se nisam ni usudio da je pitam šta misli o ovim pričama srpskih istoričara. To mi govori da je u BiH učeno drugačije, da se tamo ne prihvata istorija koja se servira u Srbiji.

Zanima me kako ovo vide istoričari u Hrvatskoj. Čemu se u hrvatskim školama uči kad su Bošnjaci u pitanju?
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #1 poslato: 05.08.2007. 16:28 »

Ako uzmemo u obzir da su prosle stotine godina od kada su uzeli islam nista cudni da se sada osecaju kao bosnjaci/muslimani. To je njihovo pravo kao sto je moje pravo da sutra odem na Tibet i postanem budisticki monah. Svaki narod/ nacija je jednom morao nastati, samo sto neki nastane pre 1500 godina, a neki pre 300. Pitanje je referentnog sistema da li ces ove druge priznati za naciju ili ne, tj. zavisi od kriterijuma istoricara koliko neki entitet treba da traje da bi bio proglasen za narod. Sve je to suvisno kada medju ljudima vlada tolerancija, ali posto to bas i nije slucaj onda se prepucavaju kao da time sebi daju na znacaju i vrednosti sto kazu da su to sve Srbi ( ako to kaze Srbin ) ili ako neki musliman za sebe kaze da je Bosnjak.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 05.08.2007. 16:44 »

Računao sam na takav odgovor. Bez namere da širim ideju o čvrstom nacionalnom identitetu, moram da branim ono što mi logično razmišljanje govori, a sa čijim suočavanjem bi srpska nacionalna svest mogla konačno da prihvati druge kao stvarno druge, odnosno kao ravnopravne njoj samoj.

Pokušaj da sebe zamisliš u toj situaciji pre 500 godina (mada Srbija nije bila stvarno toliko pod turskom vlašću, niti je ta islamizacija mogla da krene od samog početka sukoba). Tvoj roditelj prima islam da bi mogao da obezbedi tebi hranu i normalan ili koliko je to situacija dozvoljavala - kvalitetan život. On, otac, da bi dokazao da je stvarno primio islam, odlazi u džamiju ili na neki način javno izražava svoju novu versku pripadnost. Ti isto tako imaš obavezu da gledaš od njega i učiš da se moraš javno izražavati kao musliman. Međutim, zaboravljaš li ono što si bio? I da li se tvoj otac u toj situaciji zaista oseća kao musliman? Hoćeš li se ti osećati kao musliman (istina, ja ne znam kako se oseća čovek koji pripada bilo kojoj veri, ali pošto je biti Bošnjakom za Srbe versko određenje, onda neka ovako zvučim) zato što ti je otac bio primoran da prihvati novu veru? Naravno da ne. Hoće li se tvoj sin osećati kao musliman ako mu kažeš kakav si bio? Naravno da ne. Oni će činiti onako kako moraju da bi imali šta da jedu i kako da opstanu u datom svetu. Tu ničeg lošeg nema, a svest je uvek tu o tome šta je ko od dedova bio, i zbog čega se upravo islamu klanjaju. I tako bi bilo do oslobođenja.

Međutim, dobro je to što kažeš i što za tebe ništa ne znači ako li je neko stanovništvo uzelo drugu veru, ti ćeš se složiti sa tim da to nije niti bitno, pa tako ni kakvog su porekla. Tako nešto i ja zastupam, samo mi je potrebno da se prosečan Srbin oslobodi ideje kako ima pravo nad Bosnom i Hercegovinom, te kako je on pravoslavan i pravosrbin naspram onog Bošnjaka koji je "uzeo krivu veru" i "zaboravio svoje korene".

Nekada sam zastupao tezu da bi svaki normalan Srbin prihvatio tuđu veru ili običaje kad bi mu od toga zavisio život. I danas sam pri stavu da bi tako nešto nevažno kao što je vera trebalo intelektualac da iskoristi u teškoj situaciji i zaradi ukoliko mu se ukaže prilika. Koliki bi samo idiot morao da bude Srbin koji drži sliku Svetog Save na grudima i gleda kako mu siluju majku ili ubijaju bližnje upravo zbog te slike koju je prigrabio. Koliko je potrebno biti lud da bi se tako neko ponašao. Koliko verski opterećen.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #3 poslato: 05.08.2007. 16:56 »

Vremenom se secanje na poreklo ( u ovom slucaju pravoslavno ) gubi. Ako bih primio islam kao dete od 2-3 godine i ako bih zatim bio odgajan u islamskom duhu pravoslavlje mi ne bi mnogo znacilo. A ako bi i meni znacilo mojoj deci i unucima ne bi. To je asimilacija. Licno smatram da je jedan deo ( verovatno najveci ) bio srpskog porekla pa preuzeo islam, a mozda je jedan deo i dosao iz Turske, Azije ali ne vidim zasto bi se iko odatle naseljavao na Balkan. Niti verujem da je pre Otomanske imperije bilo muslimana na Balkanu. Za to ne postoje nikakvi dokazi.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 05.08.2007. 17:19 »

Meni najodrživija teza, i najlogičnija, jeste da su Turci uglavnom došli na taj deo Balkana, kao i to da je neki deo Srba prihvatio islam, ali jako daleko je od toga da su svi Bošnjaci koji sada žive u BiH i koji su tamo živeli bili nekada Srbi.

Da je tako, postavilo bi se pitanje zašto "srpskih muslimana" nema u svim delovima Srbije, pogotovo u južnim, koji su najduže ostali pod turskom vlašću.

I druga važna stvar je to što se u udžbenicima za istoriju na takav način bave jedino Bošnjacima, ali se ne kaže kako su Srbi od varvarskog plemena postali narod i nacija.

Nacionalne istorije su neverovatni izvori za indoktrinaciju primitivnog stanovništva. I uglavnom se njom bave oni koji su nacionalno već opterećeni.
Sačuvana

Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 05.08.2007. 17:26 »

Međutim, zaboravljaš li ono što si bio? I da li se tvoj otac u toj situaciji zaista oseća kao musliman? Hoćeš li se ti osećati kao musliman (istina, ja ne znam kako se oseća čovek koji pripada bilo kojoj veri, ali pošto je biti Bošnjakom za Srbe versko određenje, onda neka ovako zvučim) zato što ti je otac bio primoran da prihvati novu veru?

Zamisli sad situaciju da se neko nalazi u zajednici koja broji pola muslimana, pola Srba. Neki Srbi prihvate islam, uglavnom u pocetku mali broj Srba. Kako ce da ih tretiraju oni sto drze Svetog Savu na grudima? Pa mrzece ih. Zvace ih poturicama ili kako se vec zovu? Tako se ovi sve vise priblizavaju islamu u inat ovim Srbima koji ih ne vole vise i zavide im na imanju i tretmanu u drustvu od strane turske vlasti.

Znaci nije bas sve tako logicno.

Drugo mene interesuje. Kako to da se govori o prostoru Bosne tako kao da su tu samo Srbi ziveli pre turske invazije? Gde su tu Hrvati? Gde su drugi narodi?
Sačuvana
direktor bolnice
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 06.08.2007. 22:59 »

vrseno je neko istrazivanje nedavno u bosni. ustanovili su da ima ogromne genetske veze izmedju srba i bosnjaka. kako to da se objasni sem da su bosnjaci nastali od srba?
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 06.08.2007. 23:04 »

Nista to ne kazuje. Mogli su i jedni i drugi da nastanu od budjavoga sira pa da imaju isti genetski kod. A postoji i prica da su Srbi nasledili onaj turski genetski kod posto je Srbija toliko godina bila pod Turskom. Bolje da Srbende ne izvlace taj "argument".

I dalje me zanima gde su Hrvati na tom prostoru. Kako je moguce da su se samo Srbi "poturcili"?
Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #8 poslato: 26.08.2007. 03:06 »

Hrvati su bili pod upravom Habzburga, te oni nisu islamizovani neko unijaceni ili pokatolicheni.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 26.08.2007. 03:21 »

Pa to ti je onda ona Seseljeva prica kako su Hrvati izmisljena nacija, tj. pokatoliceni Srbi. Stidim se sto uopste i razgovaram u ovim okvirima, i analiziram nesto sto izjavljuje Seselj.

A jel vam tako stoji u udzbenicima? Kako stoji u hrvatskim udzbenicima? Kako u bosnjackim? Kladio bih se da je u svakome razlicito. Trebalo bi u svakom slucaju istorija da se drugacije interpretira u Srbiji, radi same Srbije. Dok se stvari ne posmatraju onako kako ih posmatra civilizovan svet, nema napretka. A svet priznaje i Bosnjake i Hrvate, cak pre nego Srbe.
« Poslednja izmena: 26.08.2007. 03:23 Plodni bizon » Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #10 poslato: 26.08.2007. 03:30 »

Pa Seshelj je delimichno u pravu. Oni i jesu pokatolicheni Srbi, ili pak Srbi koji su posredstvom kulture Habzburga promenili ideju o naciji, emancipovali se od Srbije i Srpskih drzhava. Sadashnju hrvatsku drzhavu je stvorila upravo Srbija oslobodjenjem Hrvatske i dogovorom o Kraljevini SHS. Tad su Hrvati josh uvek smatrani za srpsku naciju.

Mislim da se neshto ne bash slichno ali moglo bi se pojmiti tako deshava sa Crnom Gorom, jer Crnogorci su u stvari Srbi iz druge drzhave. Ne zhelim da mislite da ja o ovome govorim kao kakav nacionalista ili "srboljub" iznosim neke chinjenice.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 26.08.2007. 04:29 »

Oni i jesu pokatolicheni Srbi, ili pak Srbi koji su posredstvom kulture Habzburga promenili ideju o naciji, emancipovali se od Srbije i Srpskih drzhava.

Ne vidim razlog zasto Hrvati ne bi kazali da su Srbi u stvari ortodoksirani Hrvati?
Otvorio sam novu temu o istoriji Hrvata, da ne smetamo ovde istoriji Bosnjaka.
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 17.09.2007. 14:03 »

Što se tiče bosanskih muslimana, meni lično se čini najlogičnija ona teza koja govori sa su muslimani nastali od nekadašnjih bosanskih bogumila (većim delom) - religijske sekte koja je bila progonjena od strane tako katolika kako i pravoslavaca i kojoj je islam bio veoam blizu po učenju i idejama. A tome naravno treba dodati i poturčene Hrvate i Srbe.

Što se tiče Domaćeg izdajnika: asimilacija je veoma moćna stvar: mnogi naučnici su utvrdili da kada otpočne proces asimilacije, nacionalni/jezički/verski identitet (zavisno od toga koji se asimiluje) potpuno se gubi u najviše tri generacije. Znači - ja preuzimam islam, ali znam da to ipak nije to. Moje dete proživljava skoro čitav život vođeno islamskim običajima i okruženo islamskom kulturom. Moje unuče već više ne zna da mu je deda bio hrišćan. Ako tome dodamo i ženidbe/udaje u strogo islamske porodice i uticaj "čiste" majke/oca na potomke onda je situacija jasna.

Pokušaj da sebe zamisliš u toj situaciji pre 500 godina. Tvoj roditelj prima islam da bi mogao da obezbedi tebi hranu i normalan ili koliko je to situacija dozvoljavala - kvalitetan život. On, otac, da bi dokazao da je stvarno primio islam, odlazi u džamiju ili na neki način javno izražava svoju novu versku pripadnost. Ti isto tako imaš obavezu da gledaš od njega i učiš da se moraš javno izražavati kao musliman. Međutim, zaboravljaš li ono što si bio? I da li se tvoj otac u toj situaciji zaista oseća kao musliman? Hoćeš li se ti osećati kao musliman zato što ti je otac bio primoran da prihvati novu veru? Naravno da ne. Hoće li se tvoj sin osećati kao musliman ako mu kažeš kakav si bio? Naravno da ne. Oni će činiti onako kako moraju da bi imali šta da jedu i kako da opstanu u datom svetu. Tu ničeg lošeg nema, a svest je uvek tu o tome šta je ko od dedova bio, i zbog čega se upravo islamu klanjaju. I tako bi bilo do oslobođenja.
Zaboravljaš da se ne radi o 21. veku i demokratiji već o Turskoj vlasti vekovima unazad. Onaj ko je primio islam morao je za sva vremena da zaboravi svoje prethodno poreklo a) da bi prosperirao, b) jer se i nije mogao vratiti u svoju staru veru - stara zajednica ga je odbacila kao izdajnika. Tako otac ima obavezu da ne govori o svom svetosavlju, da bih mogao da se oženi muslimankom, koja će naravno dete odgajati u islamskoj kulturi, a otac ne sme da se usprotivi, da se ne bi osetilo da ipak nije "pravi musliman". Dete znači odgaja, i već je upola asimilovano (možda postoji neka svest, ali tendencija je da se to zaboravi). Ženi/udaje se za muslimana/muslimanku, i rađaju se nova deca - čisti muslimani, jer im nikada niko ne spominje jedan sraman čin konverzije.

Nekada sam zastupao tezu da bi svaki normalan Srbin prihvatio tuđu veru ili običaje kad bi mu od toga zavisio život. I danas sam pri stavu da bi tako nešto nevažno kao što je vera trebalo intelektualac da iskoristi u teškoj situaciji i zaradi ukoliko mu se ukaže prilika. Koliki bi samo idiot morao da bude Srbin koji drži sliku Svetog Save na grudima i gleda kako mu siluju majku ili ubijaju bližnje upravo zbog te slike koju je prigrabio. Koliko je potrebno biti lud da bi se tako neko ponašao. Koliko verski opterećen.

Zanimljiva teorija. neko bih ti rekao - znači za tebe su standard i novac jedini bogovi. Potseća me na jednu scenu iz nekog US-filma, kada DeNiro mlati jednom tipu čekom od 10.000 dolara, a ovaj viče "sir, for that kind of dope, i'll be whatever you want..". Mislim da ne bi smeo da osuđuješ one kojima je vera/nacija/jezik/fudbalski kub/region/bilo šta drugo svetinja: i tebe bi se moglo okarakterisati kao kurvu - plati me i radi mi šta hoćeš, samo me plati.
I Francuzi i Nemci i Englezi i Amerikanci i Rusi i ostali narodi u svetu danas slave one koji su bili spremni umreti za svoju naciju/veru. Svako ima nešto što ga ispunjava.
Ali recimo da okrenemo stvari: da li bi ti kao intelektualac bio spreman da se odrekneš svojih građanskih ideja i postaneš onaj teški srbočetnik najgore vrste, pravoslavni fundamentalista, ako bi ti od toga zavisio život? Ili, recimo, ako bi ti se na taj račun drastično poboljšao standard života?

A o asimilaciji i njenom prirodnom i neminovnom toku postoji na tone materijala - svima je zajednički imenilac taj da krajnji potomci više nemaju ni traga od svog starog porekla. Primer su recimo srpske, hrvatske, slovenačke (barem te sam pratio) zajednice u recimo Australiji i Americi. Stari pripadnici danas jadikuju kako se omladina sve više gubi i sve više postaju Australci. A unuci tih "Australaca" nikada neće ni pomisliti na to da je njihov čikundeda bio Srbin. I to samo u nekoliko decenija, a ne u nekoliko vekova, koliko je prošlo od asimilacije Srba u bosanske muslimane.

Mada - for the record - i ja mislim da su tvrdnje o čistoj srpskosti bosne totalne gluposti.
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +7/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 17.09.2007. 14:22 »

A jel vam tako stoji u udzbenicima? Kako stoji u hrvatskim udzbenicima? Kako u bosnjackim? Kladio bih se da je u svakome razlicito. Trebalo bi u svakom slucaju istorija da se drugacije interpretira u Srbiji, radi same Srbije. Dok se stvari ne posmatraju onako kako ih posmatra civilizovan svet, nema napretka. A svet priznaje i Bosnjake i Hrvate, cak pre nego Srbe.
Kao što sam spominjao u nekim drugim postovima - posetite sajtove www.bosnjaci.net, www.bosona.net i slične, i videćete kako oni uče istoriju i da se u globalu nimalo ne razlikuju od palanačkih i narodnjačkih srba, štaviše, gori su. Govore o tome kako je Bosna najstarija država na svetu, kako su Bošnjani/Bosanci/Bošnjaci najstariji narod na Balkanu, kako su današnji bh Srbi i Hrvati ustvari zavedeni Bosanci/Bošnjaci pravoslavne odnosno katoličke veroispovesti, kako se bosansko istorijsko područje proteže od Zadra do Skadra i tako dalje i tako dalje i tako dalje....

Iako to kažu za politiku - po meni je istoija najveća kurva. Svako sa njom radi šta hoće i piše je kako hoće. Ali iako se ovde u pljuje po Srbiji i Srbima, vi ste najveći dokaz da u Srbiji nije sve tako crno - da ima intelektualni kapacitet koji ne postoji u BH, posebno u muslimanskom delu. Jer, ja do danas nisam našao neopterećene bošnjačke građanske organizacije i pokreta. Nijednu. A ni kod hrvata.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 17.09.2007. 14:28 »

Tim tezama da su Muslimani u stvari islamizirani Srbi podstakao se citav rat u BiH jer su mnoge neonacisticke snage iz Srbije smatrale legitimnim da jednu republiku uzmu kao svoju, buduci da je to navodno njihova zemlja. Zbog toga i u himni Srbije stoji "srpske zemlje", u sta spada i Hrvatska, ako se prisetimo samo radikala i Seselja.

Jos jednom, opasno je prihvatiti zvanicnu istoriju koja se nudi deci i nudila se od devedesetih godina u udzbenicima u nasim skolama, i koja kaze da su sve to srpske zemlje. I danas radikali prete osvajanjem, anektiranjem ili slicnim aktivnostima prema Bosni zahvaljujuci trovanjem iz osnovne i srednje skole, sto je uglavnom maksimalni akademski domet njihovih glasaca i velike vecine odbornika i poslanika.

Kao što sam spominjao u nekim drugim postovima - posetite sajtove www.bosnjaci.net, www.bosona.net i slične, i videćete kako oni uče istoriju i da se u globalu nimalo ne razlikuju od palanačkih i narodnjačkih srba, štaviše, gori su.

Zato i treba da se stane na put takvim istorijskim "cinjenicama", jer one ne daju nista drugo do sukobe. Treba gledati aktuelno stanje, a osuditi svako potezanje "korenova" i slicnih pseudoargumenata. Slazem se da su ovi navedeni sajtovi losi i puni velikih nacionalistickih gluposti.

Govore o tome kako je Bosna najstarija država na svetu, kako su Bošnjani/Bosanci/Bošnjaci najstariji narod na Balkanu, kako su današnji bh Srbi i Hrvati ustvari zavedeni Bosanci/Bošnjaci pravoslavne odnosno katoličke veroispovesti, kako se bosansko istorijsko područje proteže od Zadra do Skadra i tako dalje i tako dalje i tako dalje....

Znaci ista prica samo naopacke. Ne treba podrzati nista od ovoga.

Iako to kažu za politiku - po meni je istoija najveća kurva.

Bezrezervno se slazem.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 5   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: