Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Jugoslovenska dijaspora  (Pročitano 4092 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 28.10.2007. 09:02 »

Upravo procitao kod Pancica ( diskusija ) da Poljska dijaspora glasa uveliko za liberalne snage Poljske, dok oni ljudi u samoj Poljskoj glasaju protiv sebe i drzave u kojoj zive- za konzervativnu budalu Kacinskog. U Srbiji ili sa Srbijom je sasvim obrnuta situacija. Kod nas dijaspora glasa radikalne ludake koji bi za par dana upropastili Srbiju, a ono malo pameti moguce je naci upravo u samoj Srbiji. Izgleda da mi ne mozemo da se podicimo pamecu dijaspore, nedoumica jer iz nase zemlje ne odlaze samo ono malo najboljih nego svako, ko kako i kad stigne.
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #16 poslato: 28.10.2007. 16:01 »

...znaci ja bih mogao da glasam ako hocu, vidis to nisam ni znao.
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Nebojsa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 28.10.2007. 16:42 »

Da, ali nemoj da razglasis tamo ako ne znaju zemljaci iz komsiluka.  osmeh
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #18 poslato: 29.10.2007. 00:59 »

(Ovaj moj tekst će zvučati kao neki lament, a ne normalan i uobičajen komentar koji dajem ovde.)

I sam razmišljam često da odem iz Srbije, a pre toga ili pre svega iz Niša, budući da je ovde teže nego bilo gde načiniti neki korak napred, pogotovo ako se bavite ljudima, ako se bavite njihovom političkom svešću, političkim osvešćivanjem, edukacijom, političkim sazrevanjem zajednice i društva. Naprosto, nemoguće je jer je problem suviše dubok, a mehanizmi za delovanje previše krhki, gotovo jedva održivi i na minimumu. Uz to, sve ono što ti trenutno život čini održivim u tako iscrpljenoj sredini je upravo vlast protiv koje se boriš. Da nije nje verovatno bih sada gladovao, i ne bih imao mogućnost da pišem na ovom forumu, a boga mi ni da ga platim i održavam na web-u.

A onda počnete nešto da radite, naravno sami jer u takvom gradu vredne ljude možete, bilo da ih znate ili ne, prebrojati na prstima jedne ruke. To su oni koji nisu stigli da pobegnu, to su oni koji nisu imali para da pobegnu iz duhovne palanke. A ta palanka svakog ko u nju ostaje silom, kome u njoj nije mesto, guši i na kraju proždire. Zato je rešenje beg. Beg po svaku cenu. Beg pa makar materijalno bio u problematičnoj situaciji. Beg u Beograd, ili još bolje - u inostranstvo.

To je ukratko nešto o tome zašto bi intelektualac, pogotovo onaj ko se bavi duhovnim naukama (filozofija, psihologija, sociologija, žurnalistika, istorija, antropologija, itd), trebalo da beži iz palanačko-srpskog okruženja. Dakle, razlozi nisu to što nema para, jer do njih se nekako i može stići. Problem je što nema komunikacije.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 29.10.2007. 01:31 »

Da, ali nemoj da razglasis tamo ako ne znaju zemljaci iz komsiluka.  osmeh

ma necu... osmeh ....

To je ukratko nešto o tome zašto bi intelektualac, pogotovo onaj ko se bavi duhovnim naukama (filozofija, psihologija, sociologija, žurnalistika, istorija, antropologija, itd), trebalo da beži iz palanačko-srpskog okruženja. Dakle, razlozi nisu to što nema para, jer do njih se nekako i može stići. Problem je što nema komunikacije.

....da i kada pobegnes "ovde" sa jedinim ljudima sa kojima ces biti u stanju da komuniciras ce biti isti sloj ljudi koji je pobegao pre tebe ili sa kojima nisi bio u stanju da komuniciras dok si bio u srbiji, jer do intelektualaca neces stici, ko i svuda oni imaju neki zatvoreni krug i trebace ti dosta godina da stupi u kontakt sa takvim ljudima, malte ne,  samim bavljenjem tih nauka cinis sebi medvedju uslugu ( u dijaspori) + (pricam iz iskustva)...ali postoji drugi nacin - zaboravis sve i krenes ispocetka, ne bih zeleo da te obeshrabrim ali ljudi su svuda isti.
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 30.10.2007. 03:21 »

@propasto
Kako se zivi u Australiji? Da li si zadovoljan zivotom? Kako te drugi posmatraju? Ako dobro zivis u materijalnom smislu, da li bi menjao to blagostanje za prosecan zivot u Srbiji?
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 30.10.2007. 04:23 »

1) trenutno kao i svuda na ovome svetu, znam da nije neki odgovor ali tako je, ima mnogo stvari koje bih promenio ovde, za migranta kratko i jasno zivi se kao sto svaki rumun zivi u srbiji, iako imas drzavljanstvo vecina gledaju na tebe kao drugoklasnim stanovnikom da ne pominjem da sve sto radis mora da bude 10 puta bolje
 od engleza da bi te gledali kao dostojnog njihovog "kvaliteta".
2) i da i ne.
3) vecina "prijatelja" me smatra budalom tj idealistom
4) razmisljao sam o tome, a da li bih ....bez razmisljanja

da li bi menjao to blagostanje za prosecan zivot u Srbiji?

da li bi neko od vas bio ljubazan i rekao ovoj budali kakvo je stanje u srbiji trenutno? hvala unapred ( debeli dud- nacionalista a dobar covek  osmeh )
Sačuvana

provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 30.10.2007. 19:00 »

da li bi neko od vas bio ljubazan i rekao ovoj budali kakvo je stanje u srbiji trenutno?

teshko je to reci u par rechi.. mislim da je najbolje da pogledash teme i komentare po forumu pa ces uglavnom steci sliku kako mi vidimo srbiju, mada to ne znachi da je tako svi srbi vide. shtavishe mislim da je vecina drugih vidi potpuno drugacije.
e, sad sam malo zakomplikovao, ali cesh se snaci.

a koliko se prosechno mesechno zaradi tamo gde ti zhivish i shta radish? koliko drugi zarade? da li je lako otici u tu zemlju?
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 31.10.2007. 01:46 »

U Srbiji nije lose, ali jos mnogo moze da se uradi da bi bilo bolje. Kad se sredi situacija sa Kosovom krenuce na bolje definitivno. Kad resimo nacionalno pitanje pocecemo da razmisljamo o vaznim ekonomskim problemima i tada krece pravi razvoj Srbije.
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 31.10.2007. 12:02 »

a koliko se prosechno mesechno zaradi tamo gde ti zhivish i shta radish? koliko drugi zarade? da li je lako otici u tu zemlju?

pa sad zavisi ne mogu ti reci prosecno ni ti mesecno ( vecinom placaju nedeljno) u mojoj struci plate se krecu od $50,000 godisnje (pocetna) pa na gore, a sta radim? ono sto sam zavrsio informartika...............a sto se tice zadnjeg pitanja - ne vise , nemoj trositi vreme i dolaziti jer ovde se ne ceni fakultet vec zanati, ovo je zemlja konviktasa, ako ima prisutnih iz engleske znace o cemu govorim.

posto je gore navedeni odgovor vise zvucao kao hvalisanje probacu da objasnim....

prvo da pocnem od placanja: prosecno placanje za moju struku jeste oko 50,000 ali zato australija je poznata po najvecim taksama u svetu, znaci taksa na to primanje bi bila oko 33% sto znaci da "cisto" primanje godisnje je negde oko $33,500, zatim prosecna kuca je negde oko $500,000 (kredit za kucu varira izmedju 25 i 35 godina, sto znaci da neka preplata za kucu koja kosta 350,000 bi bila oko $1,200 dvonedeljno) prosecan auto familijarni je nekih $40,000,(kredit za auto je do deset godina) naravno evropski modeli kostaju mnogo vise, umalo da zaboravim troskovi zivota, kada saberete i oduzmete to i nije neka plata ( sto se tice u odnosu na Nemacku ili neku drugu zapadno evropsku zemlju).

sto se tice dolaska (procitajte istoriju kako je nastala australija i sve ce vam biti jasno) preporucujem mnogo vise evropu, jednim razlogom zato sto trenutno samim "druzenjem" sa amerima australci su zagazili (dobro) u fasizam a drugo zato sto trenutno traze zanatlije...
Sačuvana

Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 22.11.2007. 23:22 »

Ehehehe, srpska dijaspora! E, to je prava karikatura od grupe ljudi. Pa ja ne znam da li postoji slabije vaspitana, groznija i moralno osakacenija grupacija u inostranstvu od ljudi sa balkanskih prostora koji se nalaze u dobrovoljnom izgnanstvu po svetu, a odande se interesuju za situaciju u Srbiji. Svaka cast onima koji su privrsili neku skolu, ali vecina njih je primitivna, neskolovana, koja ne zna ni svoj jezik, i nisu ga znali ni dok su ziveli u Srbiji. Sve to kulminira i postaje indikativnije nego u bilo koje drugo vreme onda kad dodju u Srbiju i skinu kaiseve.
Sačuvana
Zzzaphod
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 23.11.2007. 10:19 »

Daklem, ajd' i ja da dam svoj skromni doprinos ovoj temi.

E sad, ja gledam dijasporu malo iz drugacijeg ugla, ali je vidim slicno kao i vi.

Da krenemo redom. Davne '89 sam upisao studije sa namerom da po zavrsenim napustim zemlju. Te '89 bilo je vreme Ante Markovica. Dinar stabilan, cene pristojne. Zivelo se prilicno normalno. Krenuo na studije, a zemlja krenula da se raspada. Uz raspad, ratove, migracije ljudi, ekonomija je stagnirala, pa je tako i standard padao. Dok nije, po mom skromnom misljenju, po prvi put dotakao dno krajem '93. Meni ostalo jos nekoliko ispita do diplomskog, a zivi se nikad gore. Bilo kako bilo, pocetkom '94 dodje deda Avram, izvrsi nivelaciju dinara, i pokusa da stvari vrati u normalne tokove. Ja dobih ponudu kao dobar student da ostanem na fakultetu. Kako nisam sluzio vojsku, a nisam imao nameru da bezim, rekoh ajde da je jos malo odlozim, pa ostadoh na fakultetu. I tako do '97, kada definitivno odoh da oduzim dug domovini (sto bi nasi preci rekli; ja to ba i nisam tako video, al' ajde).

Dodje '98. Vratih se iz vojske. Ekonomija propada, mirise na rat, ali se ne zna kad ce. U to vreme moji drugovi/kolege sa studija/fakulteta su vec polako krenuli da mile po belom svetu trbuhom za kruhom. Uglavnom su odlazili na doktorske studije u Ameriku i Kanadu a u nesto manjem broju i u Australiju. Onda je par njih otkrilo doktorske studije i u Evropi, prvo u Engleskoj, a onda i u Holandiji, Nemackoj, Austriji,... Prodje bombardovanje, ja zavrsio magistraturu, ali sef nikako da je pogleda. Naljutio se sta li? Videh jedan konkurs zahvaljujuci prijatelju i prijavih se na isti. Bila je u pitanju firma u Cirihu. Ljudi iz firme me pozvase posle dva dana na razgovor. A onda prvi problem: Kako do vize? Odoh do svajcarske ambasade, i tu pravnica u prvom trenutku pokusa da me odvrati od podnosenja zahteva. Kada je videla da nemam nameru da odustanem, rekla mi je sta trebam da donesem da bih dobio vizu. Dobih posao, dodjoh ovde i tu sam evo vec 8 godina.

A dijaspora? U firmi je u to vreme bio jedan momak iz Hrvatske (jos uvek je tu; dosao pre '89) i jos jedan iz Bosne (ciji su roditelji pre ratova dosli ovde) koje sam nesto kasnije upoznao. Onda je dosao jos jedan kolega na razgovor u istu firmu. Pa su poceli da stizu ostali, i koje sam znao i koje nisam. Trenutno nas ima vise od 10 uglavnom iz Nisa i Beograda. Usput je stiglo vise mojih prijatelja sa studija u neke druge firme ovde. Na kraju smo oformili jednu malu, nasu dijasporu i krug iz kojeg uglavnom retko izilazimo. Nismo se nesto mnogo aktivirali u onim starim krugovima. Ne kazem da je lose u njima, samo sam malo skeptican. Cuo sam sve i svasta, a ne bih da proveravam. Uglavnom, moje drustvo ovde broji nekih 30-tak, 40 fakultetski obrazovanih ljudi doslih otprilike istovremeno (posle bombardovanja), koji se uglavnom ne druze sa "starom" dijasporom i koji vrlo cesto dolaze u maticu (otprilike 3x godisnje).

Vecina nas redovno ide da glasa. Glasa se naravno onako kako bi glasal i da smo u Srbiji (uglavnom DS i nesto manje LDP), jer mi vidimo ipak Srbiju kroz prizmu onoga sto smo proziveli za vreme Milosevica. Ljudi koji su ovde stara dijaspora, i koji su u vecini, to vide kroz prizmu vesti koje su ovde gledali, pa to onda uporedjivali sa vestima na ondasnjem RTS-u (ima li neka razlika u odnosu na sadasnji?) i na osnovu toga donosili zakljucke kako smo mi "bogom dati", kako "nam niko ne moze nista", kako je Cobi car a Seselj vojvoda (sta bi drugo?), i sta-sve-ne. I oni uglavnom glasaju onako kako glasaju. Na zalost u Srbiji oni imaju vrlo malo rodjaka, njima su deca ovde, kuce ovde i to glasanje po meni vise dodje kao upropascavanje stvari (bolje bi bilo da ne glasaju ako ih Srbija ne interesuje, ali kako im to objasniti). A mi koji smo skoro dosli jos uvek ne znam da li cemo i kada da se vratimo, nasi roditelji, brace, sestre su jos uvek u Srbiji. Za nas je glasanje neki nacin da bar njima pomognemo, ili bar mislimo da to time radimo. Mada mozda i gresimo.

Uz izvinjenje za malo duzi post. Pozdrav svima u dijaspori a i u matici.
Zzzaphod.
Sačuvana

Ne svadjaj se sa budalom. Ljudi nece primetiti razliku!
Nebojsa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 23.11.2007. 13:26 »

Otprilike i moj je stav slican tom. Postoje novi talasi odlaska u dijasporu i to je mladja generacija ljudi koja nije mogla da nadje odgovarajuci posao sa diplomom i odlicnom strucnoscu, pa su otisli. Ja znam uglavnom ljude koji su visoko strucni a izbegli su i nasli poslove u drugim zemljama. I dijaspora je ideoloski sarena koliko i sama Srbija, ima svega, a kao i u Srbiji matoriji su za radikale, a mladji za demokrate.
Sačuvana
shkavel
Nazionalist

Duh bunta: +8/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 22.12.2007. 19:16 »

kao pripadnik 2. generacije "gastosa", Srbin koji je rođen, odrastao i školovao se u "tuđoj" zemlji, mogu da kažem da se osećam prozvanim....

Trenutno nas ima vise od 10 uglavnom iz Nisa i Beograda. Usput je stiglo vise mojih prijatelja sa studija u neke druge firme ovde. Na kraju smo oformili jednu malu, nasu dijasporu i krug iz kojeg uglavnom retko izilazimo. Nismo se nesto mnogo aktivirali u onim starim krugovima. Ne kazem da je lose u njima, samo sam malo skeptican. Cuo sam sve i svasta, a ne bih da proveravam. Uglavnom, moje drustvo ovde broji nekih 30-tak, 40 fakultetski obrazovanih ljudi doslih otprilike istovremeno (posle bombardovanja), koji se uglavnom ne druze sa "starom" dijasporom i koji vrlo cesto dolaze u maticu (otprilike 3x godisnje).
Veoma poučno i reprezentativno izlaganje. Jedna velika istina. Istina je da se čuje svašta o "staroj dijaspori". Istina da je dosta toga od "svašta" činjenica. Istina je i da se u mnogo slučajeva radi o napumpanim primitivcima koji mešaju malter ili čiste klozete a ujedno misle da su pokupili svu pamet sveta samo zato što su prešli granicu "zapada". I naravno, baš oni su jedini pravi, iskonski Srbi. Ali i nova dijaspora itekako ima mana. Prva je potcenjivanje stare dijaspore - predrasuda da su u 70-im u inostranstvo otišli samo fizikalci i da su takva i njihova deca. Samim tim i samoizolacija u zatvorene kaste i arogancija prema mlađim pripadnicima "stare dijaspore". Pri tome ne znaju da i među tim ljudima ima mnogo onih koji su završili fakultete, uklopili se u sredinu, ali su ujedno sačuvali identitet predaka i drago im je kada sretnu nekoga ko dolazi iz domovine njihovog porekla. Sve u svemu, začarani krug. A šteta, jer bi jedni drugima mogli puno pomoći......

Vecina nas redovno ide da glasa. Glasa se naravno onako kako bi glasal i da smo u Srbiji (uglavnom DS i nesto manje LDP), jer mi vidimo ipak Srbiju kroz prizmu onoga sto smo proziveli za vreme Milosevica. Ljudi koji su ovde stara dijaspora, i koji su u vecini, to vide kroz prizmu vesti koje su ovde gledali, pa to onda uporedjivali sa vestima na ondasnjem RTS-u (ima li neka razlika u odnosu na sadasnji?) i na osnovu toga donosili zakljucke kako smo mi "bogom dati", kako "nam niko ne moze nista", kako je Cobi car a Seselj vojvoda (sta bi drugo?), i sta-sve-ne.
Ima mnogo mlađih "starih dijasporaca" koji podržavaju DS i ne slažu se sa SPS i SRS perverzijama svojih roditelja. Što se vesti tiče, mogu reći da je situacija previše složena da bi se opisala ovde u postovima - to bi trebalo da bude predmet socioloških i psiholoških studija. Ali činjenica je da su strani mediji u to vreme sotonizovali Srbe i preko mere dobrog ukusa i daleko preko objektivnih razmera. Primer -  danas se zna da su mostarski most srušili bh Hrvati. Ali u trenutku kada je pao za to su optuženi Srbi. I tako dalje i tako dalje. Možda je zbog svega toga u ljudima koje su potcenjivali i omalovažavali samo zato što su došli iz Srbije ili što su srbi iz Bosne iznikao veliki inat i osećaj o "nebeskom narodu". ne kažem da je to pravilno, ali možda je rezultat traumi koje su ti ljudi pretrpeli. Ali takvih, hvala bogu, ima sve manje.

I oni uglavnom glasaju onako kako glasaju. Na zalost u Srbiji oni imaju vrlo malo rodjaka, njima su deca ovde, kuce ovde i to glasanje po meni vise dodje kao upropascavanje stvari (bolje bi bilo da ne glasaju ako ih Srbija ne interesuje, ali kako im to objasniti). A mi koji smo skoro dosli jos uvek ne znam da li cemo i kada da se vratimo, nasi roditelji, brace, sestre su jos uvek u Srbiji. Za nas je glasanje neki nacin da bar njima pomognemo, ili bar mislimo da to time radimo. Mada mozda i gresimo.
Malo egoistička izjava. I ti ljudi koje spominješ pre mnogo godina "nisu znali da li će i kada da se vrate". I njihovi braće i sestre su u mnogim slučajevima u Srbiji. A to što se danas dešava njima za nekoliko godina će se desiti i tebi, ukoliko ne napraviš drastičan rez u svom životu, ostaviš lep posao i vratiš se da počneš od nule u Srbiji (mogućnost za to manja od 3%). Lično znam za više slučajeva gdesu ljudi došli u tuđinu za dve godine, a ostali dvadeset, trideset ili četrdeset godina....
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 26.12.2007. 14:28 »

Srpska dijaspora je zbog glupe politike vladajucih stranaka neiskoriscena totalno. Umesto da ogromna znanja i bogatstva dijaspore koriste u Srbiji oni gledaju stranacke interese i njihov je nastup ko ce vise da prevari ljude u dijaspori. Ta glupa politika stranaka dovela je da veoma malo koristimo bogatstva i znanja dijaspore.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: