Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Jugoslovenska dijaspora  (Pročitano 4095 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
propasto
Slobodni mislilac

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 25.10.2007. 14:04 »

Naslov: Jugoslovenska dijaspora
Podnaslov: Rasprava o dijaspori i njenoj vezi sa maticama na prostoru republika bivse Jugoslavije.

Da li su Srbi u Srbiji zaista posrbljeni Srbi ili je za sve to kriva neka visa sila?
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 25.10.2007. 20:05 »

Dobar ti je topik, al za gugl :) ozbiljno, sta si hteo ovim topikom i stavom?
Sačuvana
Trajkovic
Slobodni mislilac

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 25.10.2007. 23:27 »

zar postoji neki problem sa srbima u srbiji ili sa srbima van srbije? ni ja ne razumem uvodnu poruku...  :zbunjen:
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 26.10.2007. 07:37 »

" Ne pitaj me nikad vise, zasto neven ne mirise, ne secam se to je prica duga"
Svojom sarkastikom sam hteo da ...nije ni bitno gospodo draga!

Citat
"zar postoji neki problem sa srbima u srbiji ili sa srbima van srbije? ni ja ne razumem uvodnu poruku...  "

prvo zeleo bih da se izvinim doticnoj gospodi za onake ne slane komentare :oprost:

drugo zeleo bih da odgovorim na deo gore navedenog pitanja da li ima neki problem sa srbima van srbije?

drago mi je da je neko postavio takvo pitanje a evo i odgovora DA...jer ako je toliko intelektualne elite pobeglo iz srbije a za ovih 10 godina prozivljavanja u dijaspori gde li su ti ljudi?

zar je moguce da za deceniju boravljenja u "demokratskoj" zemlji sam imao prilike da upoznam samo dva akademika koji su manje vise mnogo stariji od mene, mozda odatle dolazi moja ogorcenost, zadnje na mom umu je bilo da uvredim intelektualnu elitu srbije jos jednom oprostite mi gospodo draga.
Sačuvana

A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
Nebojsa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 26.10.2007. 11:22 »

jer ako je toliko intelektualne elite pobeglo iz srbije a za ovih 10 godina prozivljavanja u dijaspori gde li su ti ljudi?
zar je moguce da za deceniju boravljenja u "demokratskoj" zemlji sam imao prilike da upoznam samo dva akademika koji su manje vise mnogo stariji od mene, mozda odatle dolazi moja ogorcenost

Razlog je jednostavan: mnogo vise je onih koji su pobegli zahvaljujuci ratovima, a tu je prost svet, koji bi u inostranstvu cistio WC solje pre nego da u Srbiji radi bilo koji posao sa srednjoskolskom strucnom spremom. Normalno je da intelektualaca ima manje, pa i u samoj Srbiji ljudi sa zavrsenim fakultetom je svega 5%. Kad to nesto malo pocne da odlazi -za Srbiju je vazno, zato sto i ono malo pameti se rasipa, ali u inostranstvu tesko je naici na tih nekoliko procenata ili promila intelektualaca koji odu, pored svih onih koji su pobegli da bi radili neke fizicke poslove.
Sačuvana
direktor bolnice
Građanin

Duh bunta: +5/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 26.10.2007. 12:07 »

A ko je ovde problem? Srbi u Srbiji ili Srbi u dijaspori?
Naslov teme je Srbi u Srbiji a pricha se odvija u pravcu Srbi u inostranstvu.
@propasto,
da li mozhesh malo da jasnije izlozhish shta ne valja sa Srbima u Srbiji ako je to bio smisao otvaranja ove teme?
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 26.10.2007. 17:58 »

Za Nebojsu:

U potpunosti se slazem sa tobom sto se tice kvaliteta migranata...ljudi koji su bezali pre 30 godina kada je bivsa Jugoslavija cvetala ekonomski zaista jesu prosti(trulez, jad...)...iako su im zemlje u koje su emigrirali omogucavale da zavrse skolu oni su se zadovoljavali sa sitnim poslovima, kao ciscenjem wc-a itd...mada na zapadu svi prolaze kroz to...primera jednog gospodin koji je magistrirao ekonomiju i bio prvi u svojoj klasi je morao kao migrant da radi kao cistac, razlika je samo u tome sto skolovani ljudi gledaju sto pre da izadju iz tog mulja, dok prosti nauce da plivaju u njemu. Sto se tice zadnje migracije verujem da ima mnogo intelektualaca koji su prebegli na zapad ne samo iz Srbije vec sirom bivse Jugoslavije iz svojih razloga neki su bezali zbog ideala, neki da spasu i sebi a i svojoj deci zivote kad pogledas svako ima svoje razloge, ali mozda se ne pokazuju bas zbog toga sto svetom vladaju oni koji imaju novac ne oni koji imaju pamet. Moram priznati da mi je drago da postoji ovakav forum prvo jer ne lomim jezik sa engleskim a drugo lepo je videti da ima ljudi koji gledaju na svet iz nekog drugog ugla. Covek uci celog zivota.

Za direktora:

"propasto,
da li mozhesh malo da jasnije izlozhish shta ne valja sa Srbima u Srbiji ako je to bio smisao otvaranja ove teme?"

Moj komentar ili moja Tema (vise sarkastika) je odgovor a ujedno i pitanje na teme da li su hrvati pokatoliceni srbi i da li su muslimani poturceni srbi, mojim komentarom (temom) verujte mi nisam ocekivao nikakav odgovor jer odgovora nema, jer pitanje "da li su srbi u srbiji posrbljeni srbi ?" mi vise zvuci kao, oprostite na mom francuskom ...pisanje uz vetar,...jer covek se ne ceni po onome odakle dolazi...vec koliko vredi, verujte mi da ima nekih srba sa kojima ne bih se ni rukovao...inace naglasavam, molio bih vas sto se tice ove teme da je ignorisete, hvala unapred
Sačuvana

Nebojsa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 26.10.2007. 19:17 »

jer covek se ne ceni po onome odakle dolazi...vec koliko vredi, verujte mi da ima nekih srba sa kojima ne bih se ni rukovao...

Potpisujem.
Inace zanima me kako se podnose ljudi u dijaspori sa prostora bivse Jugoslavije? Da li se podnose?

Moderatoru predlog da se tema preimenuje u temu za dijasporu ili tako nesto.
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 26.10.2007. 20:07 »

Da li se podnose?..he....ne bas....probacu da objasnim:
Srbi i hrvati se ne podnose (vecina) jos od drugog svetskog rata i veoma su ceste tuce izmedju ta dva naroda
Makedonci i grci se ne podnose zato sto ne mogu da se dogovore ciji je zaista bio Aleksandar Makedonski...inace hrvati tretiraju makedonce kao bracu dok grci tretiraju srbe kao svoju bracu(znam da grci nemaju nikakve veze sa bivsom jugom) slovenci su kao i uvek ne zavisni, bosanci kao bivsi jugosloveni i sadasnji "cetnici", "ustase" i ostale gluposti jos uvek ne znaju koju stranu da izaberu, crnogorci se ne mesaju u tudje poslove a i veoma malo ima onih koji se nazivaju crnogorcima...jednom recju : opste ludilo...inace ja sam jedini eskim koji prica srpsko-hrvatski
Sačuvana

Nebojsa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 27.10.2007. 00:41 »

Srbi i hrvati se ne podnose (vecina) jos od drugog svetskog rata i veoma su ceste tuce izmedju ta dva naroda

Znaci pridje americki Srbin americkom Hrvatu i kaze "ti si mi klao dedove, tebe ima da mrzim dok postojis"?
A ovo sa Makedoncima i Grcima je isto to... samo produbljeno u dalju istoriju... skroz bezveze... nemam drugi komentar. Sa te strane podrzavam ove momke koji se bore za denacifikaciju.
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 27.10.2007. 03:42 »

zato ti i kazem da je lepo videti da ima ljudi koji na svet gledaju iz neke druge perspektive, da zivot nije samo opstanak nego postoji neki visi stepen...problem je u tome  kada u takvome drustu imas drugi nacin razmisljanja gde svakom razlikom gledaju te na idiota ili ono" ko si ti ja sam ovde 30 godina ti si dosao juce" a ujedno na neku ruku te se plase i postuju na zivotinjskom nivou, tek tada shvatis koliko si sam.
Sačuvana

Branko
Građanin

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 27.10.2007. 12:59 »

Unapred ću se izviniti što nisam pročitao čitavu raspravu od početka, ali se nadam da ovde ima ljudi iz dijaspore, pa bih želeo nešto da pitam.
    Koliko je vremena potrebno da bi se potpuni stranac, neko ko nikad nije zakoračio u određenu stranu zemlju, adaptirao na nove uslove?
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 27.10.2007. 16:29 »

"Koliko je vremena potrebno da bi se potpuni stranac, neko ko nikad nije zakoračio u određenu stranu zemlju, adaptirao na nove uslove?"

sve zavisi od coveka i njegove snalazljivosti, normalnom coveku 2-3 godine
Sačuvana

Otrovni Starac
Okrutni oligarh

Duh bunta: +68/-17
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 27.10.2007. 16:32 »

Makedonci i grci se ne podnose zato sto ne mogu da se dogovore ciji je zaista bio Aleksandar Makedonski...

Mozda je i to, al ja sam obavesten da grci ne vole ove jer su svoju drzavu nazvali makedonija, a to grci smatraju za svoje, i onda se spore oko tog imena. Inace jednom prilikom bejah na nekoj umetnickoj koloniji blizu naissusa, i tu upoznadoh jednu bugarku, kaze ona: kraljevic marko i sharunko bugarski 'eroji. Skocili ovi srbi: ma kakvi bugari, kraljevic marko i sarac srbski junaci.. Ho, ho,  eee ludosti, ja se samo smejo.
Sačuvana
propasto
Slobodni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 27.10.2007. 16:49 »

Mozda je i to, al ja sam obavesten da grci ne vole ove jer su svoju drzavu nazvali makedonija, a to grci smatraju za svoje, i onda se spore oko tog imena. Inace jednom prilikom bejah na nekoj umetnickoj koloniji blizu naissusa, i tu upoznadoh jednu bugarku, kaze ona: kraljevic marko i sharunko bugarski 'eroji. Skocili ovi srbi: ma kakvi bugari, kraljevic marko i sarac srbski junaci.. Ho, ho,  eee ludosti, ja se samo smejo.

starce zar ti zaista mislis da takvim ljudima treba razlog?
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: